Vinogradarsko-vinarski leksikon

Na ovoj stranici nalazi se skup članaka, pojmova, izraza iz Vinogradarsko-vinarskog leksikona. U novom ruhu stranice Vinopedia pripremaju se novi, strukturirani članci i edukacijski sadržaji.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fumé blanc

Fumé blanc je u Kaliforniji naziv za sauvignon blanc. Nakon razdoblja Prohibicije, pod tom je sortom bilo malo ...

Fungicidi

Fungicidi (lat.) zajednički naziv za sredstva koja uništavaju gljivice. U vinogradarstvu to su najčešće bakrov ...

Funkcionalno ženski cvijet

Funkcionalno ženski cvijet pojam koji se kod opisa pojedinih sorata vinove loze često spominje. Cvijet takvih ...

Furfurol

Furfurol (još i furfural) je tvar ugodna mirisa što podsjeća na gorki badem, a nastaje dehidratacijom jednostavnih ...

Furmint

Furmint sorta v.l. iz čijeg se prezrelog i plemenitom plijesni napadnutog grožđa (uz manji dodatak muškata bijelog ...

G. p.

G. p. nekad i kod nas korištena kratica za geografsko porijeklo, (zemljopisno podrijetlo), kojom su se, prije ...

Galan

Vidi: smederevka.

Galica

Galica istoznačnica za svrdlovinu. Istim imenom ponekad se naziva i bakreni (modra galica) odnosno željezni sulfat ...

Galizacija

Galizacija (po njem. kemičaru L. Gallu) naziv, nekad dopuštenog, a danas zabranjenog postupka za koji se u starijoj

Galon

Galon (od engl. gallon), jedinica za mjerenje volumena tekućina i žita od 4,5436 l (engleski), odnosno 3.785 l ...

Gamay

Gamay (čit. game), je vinska sorta crnog grožđa, koja je kod nas u podregiji Istri (i to jedan od klonova ove ...

Gamay

Gamay (čit. game), je vinska sorta crnog grožđa, koja je kod nas u podregiji Istri (i to jedan od klonova ove ...

Gamay bojadisar

Gamay bojadisar iako nosi slično ime kao gamay, valja istaći da je to potpuno druga sorta, koja uz moguć visok ...

Gambrinizam

Gambrinizam isto što i alkoholizam, ali kao posljedica prekomjernog konzomiranja piva.

Gambrinus

Gambrinus legendarni flandrijski kralj, koji je navodno izmislio pivo. Gambrinizam označava isto što i alkoholizam,

Gamé

Gamé izgovor imena vinske sorte crnog grožđa što se i kod nas često piše gamay, a koja je u Istri, gdje se u ...

Game bojadisar

Game bojadisar izgovor već opisane sorte gamay bojadisar.

Gamza

Gamza (čit. gmza), jedan od mnogih naziva pod kojima je sorta kadarka poznata u vinarskom svijetu.

Garbà

Garbà je na otoku Susku, ime za biljnu vrstu vrbe bijele, odnosno vrbe crvene (znanstveni bot. nazivi Salix alba L,

Garganega

Vidi: opaćevina i Soave.

Garnacha

Garnacha (izgovor garnaha), španjolski naziv za u toj zemlji autohtonu sortu crnog grožđa, koju Francuzi nazivaju ...

Gazirana likerska pića

Gazirana likerska pića su alkoholna pića koja se dobivaju miješanjem likera sa soda vodom, s tim da ne sadrže manje

Gazirano vino

Gazirano vino najčešće polusuho ili poluslatko vino u kojem ugljik (IV) oksid (ugljični dioksid) ne potječe od ...

Gazzari, Anaklet

Cijeli svoj radni vijek (od 1900. do 1936. godine) djeluje u Kemijsko pokušajnoj stanici u Splijetu (tj. Institutu ...

Gegić

Gegić (istoznačnica debeljan) je rasprostranjena i Pravilnikom o Nacionalnoj listi svrstana među dopuštene sorte ...

Gemišt

Gemišt (njem.), mješavina bilo čega, ali ako se misli na vino, onda samo s mineralnom vodom u različitim omjerima, ...

Genetika

Genetika je dio biološke znanosti koja se bavi nasljeđivanjem i istraživanjem čimbenika koji na to utječu.Čovjek je

Geografsko (zemljopisno) podrijetlo vina

Geografsko (zemljopisno) podrijetlo vina od osobite je značajnosti, pa se i kod nas oduvijek ističe kod označavanja

Geranijski okus

Geranijski okus (i kod nas uobičajen njem izraz Geranium Geschmack), ponekad je nazočan kod slatkih vina, kojima se

Gernache blanc

Vidi: grenaš blan.

Gewürztraminer

Gewürztraminer (njem.), i kod nas često upotrebljavan ampelografski naziv za sortu traminac mirisni.

Giberelinska kiselina

Giberelinska kiselina pripravak, proizvod neke fitopatogene gljivice kojim se prska grožđe zobatica (ponajviše ...

Glasilo biljne zaštite

Glasilo biljne zaštite je naziv stručnog časopisa Hrvatskog agronomskog društva koji je počeo izlaziti 1957. i u ...

Glavinuša

Glavinuša sorta crnog grožđa opisana pod imenom okatac.

Glavni, zimski ili pravi pup

Glavni, zimski ili pravi pup razvije se u pazušku lista na ljetorastu – mladici u tijeku njena rasta. S početka je ...

Glavni, zimski ili pravi pup vinove loze

Glavni, zimski ili pravi pup vinove loze razvije se u pazušku lista na ljetorastu – mladici u tijeku njena rasta. S

Glavni, zimski ili pravi pup vinove loze

Glavni, zimski ili pravi pup vinove loze razvije se u pazušku lista na ljetorastu – mladici u tijeku njena rasta. S

Glicerin

Glicerin stariji, ali još uvijek u praksi korišteni naziv za glicerol

Glicerol

Glicerol (grč. sladak), trovalentni alkohol (empirijska kem. forrmula C3H8O3, racionalna CH2OH CHOH CH2OH) redoviti

Glikolna kiselina

Glikolna kiselina (racionalna formula CH2OH COOH) je u vinu prisutna u tragovima i to kada je ono proizvedeno iz ...

Glikozidi

Glikozidi su organski spojevi koji nastaju u bilju iz šećera (npr. glukoze) i nešećernog dijela aglukona (stim da ...

Glineni škriljevci

Glineni škriljevci glineni škriljevci su najvećim dijelom silikatne lako drobive stijene pomiješane sa vapnencem, ...

Glisnjak

Glisnjak vrlo učinkovito organsko gnojivo proizvedeno iz biljnih otpadaka aktivnošću kalifornijskih glista čiji je ...

Glistaci

Glistaci naše ime za nematode, i to za one koji su biljni paraziti.

Glistinac

Glistinac još i glisnjak.

Glivajn

Glivajn izgovor njemačke riječi koja se piše Glühwein, a nastala je od glühen žariti i Wein vino. Glivajn je, ...

Gljive

Gljive (lat. Fungi, grč. Mykes, otuda Mycota) su heterotrofna bića (hetero – drugi, tréfō – hranim), a to znači da ...

Gljive truležnice

Gljive truležnice zajednički naziv za mnoge vrste gljiva (rod Dematophora i dr.), koje s početka (nakon krčenja ...

Gljivične bolesti vinove loze

Gljivične bolesti vinove loze su brojne i u prošlosti su bile glavni uzročnici njena propadanja. Prva značajna ...

Glukonska kiselina

Glukonska kiselina (empirijska formula C6H12O7, racionalna CH2OH CHOH CHOH CHOH GHOH COOH) je organska kiselina što

Glukoza

Glukoza (C6H12O6, isto što i dekstroza, odn. grožđani šećer), je jednostavan šećer (monosaharid) sa šest ugljikovih

Glukuronska kiselina

Glukuronska kiselina nastaje slično kao i glukonska kiselina aktivnošću plijesni koje se u vlažnim jesenima razviju

Gnječenje grožđa

Gnječenje grožđa isto što i mečenje i muljanje.

Goethe Hermann

Goethe, Hermann (1837.-1911.) je poznati njemački ampelograf, koji se je, nakon završenog studija u Hohenheimu i ...

Gorak okus vina

Gorak okus vina je bolest (ako je izazvana aktivnošću bakterija) i mana vina koja su prekomjerno zadržana na dropu,

Gorice

Gorice i sada u kajkavskom govoru najčešće upotrebljavani naziv za vinograd. „U prošlosti tragovi tog izraza mogu ...

Gorkast okus vina

Gorkast okus vina karakterističan je naročito za rujnocrvena vina proizvedena iz nekih sorata po klasičnom postupku

Gorko

Gorko kao i slano, slatko i kiselo, jedno od osnovnih (primarnih) okusa. Ovaj osjet podražavaju organske tvari, ...

Gornica

Gornica (još i goršćina), daća od gornjega zemljišta koje je kmet (ili građanin zakupac gradskog vinograda) dužan ...

Gornik

Gornik nadzornik nad gornjim zemljama, goricama.

Gospodarski list

Gospodarski list je najstariji hrvatski stručni časopis iz područja poljoprivredne struke, koji je poticao napredne

Gospodarsko interesno udruženje proizvođača pića

Gospodarsko interesno udruženje proizvođača pićaje neprofitabilna organizacija u RH osnovana 1995. godine radi ...

Gouais blanc

Gouais blanc francuski naziv sve češće spominjanog kultivara biela belina velika, koji se je u prošlosti uzgajao na

Gouois blanc

Gouois blanc je francuski naziv za kultivar biela belina velika, koji je zaslugom Antona Trummera, kao sorta ...

Gradacija

Gradacija (lat. gradus = stupanj) uz veći broj značenja to je i jedinica za iskazivanje toplotnih stupnjeva (po ...

Gradišćansko-panonski red vitezova vina

Vidi: Europski red vitezova vina.

Gram

Gram je oznaka tisućitog dijela mase pramjere kilograma. Prema tome kilogram (od grč. kilo = tisuću i gram) sadrži ...

Granatnocrvena vina

Granatnocrvena vina svoju boju ne zahvaljuju obilju bojila već visokoj aktualnoj kiselosti. Ime granatnocrvene boje

Grand cru

Grand cru (fr., čit. gran krü), oznaka za neki prehrambeni proizvod, najčešće vino, kojim se ističe da je najbolje vrste.

Grappa

Grappa tal. naziv dropice, (tropice, komovice), tj. rakije od dropa čija je proizvodnja i ponuda kao digestiva u ...

Graševina

Graševina je u vinogradarskom sortimentu RH zacijelo najzastupljenija vinska sorta bijeloga grožđa. U ...

Grašica

Grašica nekad čest, a sada sve manje upotrebljavani naziv za vinsku sortu graševina (rizling talijanski). U ...

Grauburgunder

Grauburgunder njemački naziv za sortu vinove loze, u Hrvatskoj naziv pinot sivi.

Grba korak

Grba korak raniji znanstveni naziv Boarmia rhomboidaria, sada Peribatodes rhomboidaria) je naziv štetnika čija ...

Grbić

Vidi: crljenak kaštelanski, Zinfandel,.

Grčka

Grčka je, prema mnogim podacima u antičko doba bila prva zemlja putem koje je iz Egipta ili možda iz Azije u Europu

Grebenica

Grebenica izvedenica od riječi greb ili grob što označava grebanjem iskopanu jamu s ciljem da se ona koristi za ...

Greco

Greco čitaj greko) je naziv talijanskog autohtonog kultivara bijelog grožđa koji se uzgaja u južnim vinorodnim ...

Grenache

Vidi: grenaš crni.

Grenache blanc

Grenache blanc (čit. grenaš blan), naziv francuske autohtone sorte u RH poznatije pod nazivom grenaš bijeli.