Vinogradarsko-vinarski leksikon

Na ovoj stranici nalazi se skup članaka, pojmova, izraza iz Vinogradarsko-vinarskog leksikona. U novom ruhu stranice Vinopedia pripremaju se novi, strukturirani članci i edukacijski sadržaji.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Indeks zrelosti

Indeks zrelosti je naziv za jedan način izračunavanja optimalnog trenutka berbe grožđa, a provodi se na slijedeći ...

Indija

Indija proizvodnjom grožđa u 2007. godini u količini od 16.000.000 dt (što čini 2,48% od cjelokupne evidentirane ...

Industrijska vinarija

Industrijska vinarija je naziv za vinarije u kojima je poslovanje utemeljeno na znanstvenim spoznajama, strojnom ...

Industrijske vinarije

Industrijske vinarije su vinarije velikog kapaciteta prerade grožđa i dorade proizvoda iz grožđa i vina u kojima se

Inestata

Inestata je u Italiji jedan od naziva stolne i vinske sorte plemenke.

Infuzorijska zemlja

Infuzorijska zemlja sredstvo za bistrenje i filtriranje, poznatije kod nas pod imenom kiselgur (kieselguhr). ...

Inhibitor

Inhibitor tvar koja koči ili smeta npr. vrenje. Npr. SO2 inhibira rad kvasaca itd.

Insekti

Insekti riječ izvedena od latinske riječi insecure u značenju zarezati, kojom se imenuje najbrojniju skupinu ...

Insekticidi

Insekticidi su sredstva kojima se uništavaju štetni insekti na poljoprivrednim kulturama (u skladištima i u drugim ...

Institut za jadranske kulture i melioraciju krša

Institut za jadranske kulture i melioraciju krša je znanstvena ustanova osnovana dekretom Ministarstva ...

Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč svoj razvoj temelji od davne 1875. godine, kada je Istarski pokrajinski ...

Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč svoj razvoj temelji od davne 1875. godine, kada je Istarski pokrajinski ...

Integralna (ili integrirana) zaštita bilja

Integralna (ili integrirana) zaštita bilja podrazumijeva središnji put između dva ekstrema, konvencionalnog (tj. ...

Internodij

Internodij međukoljence, naziv tanjeg dijela između dva koljenca (nodija) na ljetorastu i jednogodišnjoj rozgvi. Na

Introdukcija

Introdukcija (lat.), uz ostala značenja i uvedba stranih ili novostvorenih sorata v. l. u sortiment nekog ...

Invertaza

Invertaza je enzim koji katalizira hidrolizu saharoze u glukozu i fruktozu (otuda joj još i ime saharaza). Nalazi ...

Invertni šećer

Invertni šećer nalazi se u prirodi (med) ili se proizvodi zagrijavanjem otopine saharoze kojoj je dodana neka ...

IPPC

IPPC akronim za Integradet Pollution Prevention and Control, tj za sustav zaštite okoliša za koje je Europska Unija

Iran

Iran je, kako tvrdi vinogradarska znanost, kolijevka vinove loze koju su u prošlosti, više nego danas, cijenili i ...

Iskrenje

Iskrenje (fr. perle- biser, perlage-iskrenje) je u hrvatskom uobičajen naziv kojim se označava onaj dio vidljive ...

Iskrenje i pjenjenje

Iskrenje i pjenjenje za razliku od pjenjenja iskrenjem označavamo onaj dio vidljive plinovite faze (primjerice ...

Iskreno vino

Iskreno vino oznaka kojom se vinarskim rječnikom, za dojam koji se stječe degustacijom-kušanjem, naglašava ...

Istarska supa

Istarska supa naziv napitka na bazi vina koji se i danas poslužuje kao (turistički) kuriozitet, za razliku od ...

Istočnoazijske vrste roda loze

Istočnoazijske vrste roda loze broje oko 40 još nedovoljno istraženih vrsta koje se pretežito koriste u ...

Istra

Istra je, s obzirom na agroekološke uvjete, jedno od optimalnih vinogradarskih područja u srednjoj Europi. Na to ...

Italija

Italija već godinama (točnije od 1990.) zauzima najčešće prvo (rjeđe iza Francuske drugo) mjesto u svjetskoj ...

ITT

ITT (Indicator Time Test), postupak kojim se na osnovi trajanja reakcije gubitka boje indikatora 2,3 ...

Ivanje

Ivanje dan koji se kod nas naziva i Ivanjdan, kad je u tijeku godine najduži dan, a najkraća noć (24. lipnja) i ...

Ivanjsko vino

Ivanjsko vino naziv za vino u austrijskoj pokrajini Gradišće (Burgenland) kojemu postupak proizvodnje i kakvoća ...

Ivon-Bilić Oskar

Ivon-Bilić, Oskar (1880.-1961.), nadzornik vinarstva i autor knjiga Bolesti i mane vina (te pripravljanje vina), ...

Izabela

Izabela stari direktor, nastao 1816. godine križanjem američke loze Vitis labrusca i europske Vitis vinifera. U ...

Izborna berba

Izborna berba (njem. Auslese, slov. vrhunsko vino izbor), je jedna od oznaka (prema ZOV-u RH) posebne skupine što ...

Izborna berba

Izborna berba (njem. Auslese, slov. vrhunsko vino izbor), je jedna od oznaka (prema ZOV-u RH) posebne skupine što ...

Izborna berba bobica

Izborna berba bobica je predikatna oznaka (što ju Nijemci označavaju kao Beerenauslese, a Slovenci vrhunsko vino ...

Izborna berba prosušenih bobica

Izborna berba prosušenih bobica (njem. Trockenbeerenauslese, slovensko vrhunsko vino suhi jagodni izbor) je ...

Izdašnost

Izdašnost U ocjenjivanju prirodnosti rakija i destilata podrazumijeva osobinu neke tvari da se zapaža njuhom i kada

Izložbe grožđa i vina i vinogradarsko-vinarski sajmovi

Izložbe grožđa i vina i vinogradarsko-vinarski sajmovi u našoj vinogradarskoj i vinarskoj literaturi kao najstarija

Izrael

Izrael Iako se na ovom prostoru loza uzgajala još u biblijsko doba, za izraelsko vinogradarstvo i vinarstvo se može

J

J joule, oznaka mjerne jedinice za rad, energiju i količinu topline; čit. džul.

Jabučna kiselina

Jabučna kiselina je prirodni sastojak grožđa i vina. (empirijska formula joj je C4H6O5 a racionalna COOH CH2 CHOH ...

Jabučnica

Jabučnica općenit naziv za piće od jabuke, a to može biti i sok od jabuke, i vino od jabuke i rakija od jabuke.

Jabučno mliječno vrenje

Jabučno mliječno vrenje je spontani, a u novije doba sve više i dirigirani proces prelaska opore jabučne u manje ...

Jabučno vino

Jabučno vino isto što i vino od jabuke.

Jabukovača

Jabukovača je naziv kojim se označava piće dobiveno alkoholnim vrenjem jabučnoga soka, kojeg u nas ponegdje naziva ...

Jacquez

Jacquez (još i jackuez, čit. žakez) je direktno rodeći hibrid. Osnovne značajke su mu bujnost, otpornost na bolesti

Jagić, Ivan

Jagić, Ivan (1840.-1900.) autor knjige „Phylloxera vastratix ili trsna uš„ te mnogih članaka iz vinogradarstva i ...

Jagodni izbor

Jagodni izbor je slovenski naziv za vrhunsko (predikatno) vino izborna berba bobica. Sukladno tome, suhi jagodni ...

Jagurida

Vidi: greš.

Jaka alkoholna pića

U smislu Pravilnika o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima, (NN 172/04.) su sva pića koja sadrže najmanje 15% vol. ...

Jaka alkoholna pića od voća

Jaka alkoholna pića od voća se svrstavaju (u skladu Pravilnika o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima, NN 172/04.) ...

Jaka alkoholna pića po posebnom postupku

Jaka alkoholna pića po posebnom postupku su, u skladu s Pravilnikom o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima (NN ...

Jako vino

Jako vino oznaka je za vino bogato etanolom. Jaka vina su vina s više od 13,5% vol. alkohola.

Jambrović, Franjo

Jambrović, Franjo (1926.-2006.) je prva znanja o lozi i vinu naučio još kao osnovnoškolac u obitelji, da bi se ...

Jambrović, Ivan

Jambrović, Ivan (1920.-1984.) Vrstan stručnjak koji je uspješno vodio vinogradarske i vinarske poslove u PK Kutjevu

Jano

Jano (Janus biformis, što u prijevodu znači Janus s dva lika, stoga češće i bolje Janus bifrons, Janus s dva lica),

Jantarna kiselina

Jantarna kiselina (empirijska formula C4H6O4, racionalna COOH CH2 CH2 COOH) je uz jabučnu, vinsku i mliječnu, ...

Jantarna vina

Jantarna vina je vinski termin (kojeg u ovom leksikonu označavamo sa VT) i to za opis boje vina. Jantarna vina se ...

Janus biformis

Janus biformis još i bog Jano, odnosno Janus bifrons, božanstvo u Starom Rimu istih vrlina kao i Bakho, ali ...

Janus bifrons

Janus bifrons u Starom Rimu božanstvo s dva lica (treznim i pijanim), istih vrlina kao bog Bakho. Zvalo se je i ...

Japan

Japan je istočnoazijska, pretežito brdovita država, koja se prostire na više od 3000 otoka, od kojih je jedino na ...

Jarbola

Na obroncima Ćićarije (općina Matulji) prije pojave bolesti i štetnika na vinovoj lozi uzgajala se plemenita loza i

Jedlička, Hugo

Jedlička, Hugo diplom. agronom, autor je knjige pod naslovom “Filoksera (žiloždera)” u izdanju Matice dalmatinske, ...

Jela s vinom

Jela s vinom su brojna i cijenjena pa zato i opisana u svakoj boljoj „kuharici”. Vino se dodaje u juhu i čaj, a ...

Jelaska, Marcel

Jelaska, Marcel (1914.-2006.), jedan je od najpoznatijih i, s obzirom na ostvarene rezultate, najzaslužnijih ...

Jematva

Vidi: berba

Jeres

Jeres (izg. heres) španjolsko specijalno vino kojemu su Francuzi dali ime Xéres, a Englezi Sherry (čit. šeri).

Ježić, Milan

Ježić, Milan (1898.-1986.), nakon završene srednje vinogradarske škole u Iloku i više u Brnu, prvo zaposlenje na ...

Julski muškat

Julski muškat istoznačnica za čapski biser.

Jurinac Adolf

Jurinac, Adolf predsjednik filoksernoga povjerenstva i narodnogospodarstveni izvjestitelj županije varaždinske, ...

Jutro

Jutro (ral, i katastarsko jutro) oznaka za površinu od 1600 kvadratnih (četvornih) hvati, odnosno 5.754,64 m2. Od ...

Južnoafrička Republika

Južnoafrička Republika je vodeći proizvođač grožđa i vina u Africi s više od 44% ukupne proizvodnje grožđa, i s ...

K-metabisulfit

K-metabisulfit skraćeni oblik za kalijev metabisulfit, ili, ispravnije, za kalijev disulfit.

K.z.p.

K.z.p. akronim (grč.: ákros-gornji i ónoma-ime), skraćenica sastavljena od početnih slova ili slogova za oznaku ...

Kabao

Kabao (lat. cubulus) otvorena posuda (najčešće izrađena iz drva, ali i iz drugih materijala, kao i brenta), koja u ...

Kabinett

Kabinett je predikatna oznaka kvalitetnog vina u Njemačkoj i Austriji (do 1971. obvezna oznaka bila je cabinet) ...

Kaca

Kaca drvena otvorena ili zatvorena posuda oblika krnjeg stošca. Istoznačnice su: badanj, čabar, tinac, sreza.

Kadanj

Kadanj naziv mjere, npr. za vinsku podtoku, tj. daću od vinskog prihotka vinje u naravi.

Kadarka

Kadarka (istoznačnice gamza i dr.) prema tvrđenju ampelografa autohtona sorta vinogorja što se prostiru oko ...

Kadarun crni

Kadarun crni manje poznata sorta crnog grožđa što se zbog slabe kvalitete i niskog sadržaja šećera, unatoč velikoj ...

Kaitner Gjuro

Kaitner Gjuro (1877.-1956.), enokemičar i enomikrobiolog, osnivač Kraljevskog zemaljskog enološkog Zavoda u Zagrebu