Entomologija riječ nastala iz grčkih riječi entomon – kukac i logos – um, u prenesenom smislu znanost), dio je ...
Enzimi (fermenti), organski spojevi koji svojom nazočnošću kataliziraju i ubrzavaju razgradnju nekih organskih ...
Epifitna mikroflora grč. epifyton = na biljci, mikrós = sitan prema, lat. floris = cvijet) organizmi što žive na ...
Epoha (razdoblje) dozrijevanja za pojedine sorte vinove loze određuje se u odnosu na vrijeme dozrijevanja plemenke ...
Eponit (tal.), aktivni ugljen (drveni).
Erigona (mit.), kćerka atenskog zemljoradnika, prvoga vinogradara kojeg su ubili pijani pastiri, misleći da ih je ...
Vidi: lozne grinje.
Erysiphe necator je naziv uzročnika opake bolesti pepelnice ili oidija na vinovoj lozi i drugom bilju. Stari naziv,
Esencija (lat.), koncentrirana otopina neke tvari (npr. voćnih ili biljnih mirisa) razrjeđivanjem koje se uz druge ...
ESKA (izgovor eska) je u stručnim krugovima i kod nas u proteklih desetak godina sve češće spominjan naziv bolesti,
Eskorioza franc. naziv vrlo opasne, dugo vremena prisutne i česte bolesti v.l. u našim, poglavito intezivno ...
Esteris u vrlo česti organski spojevi u biljnom i životinjskom svijetu, a nastaju kada se hidroksilna skupina u ...
Esterifikacija proces sličan neutralizaciji kiselina, pri čemu ulogu baze ima alkohol koji se s kiselinom spaja u ...
Etanol (kem. empirijska formula C2H6O, a racionalna C2H5OH) je iza vode količinski najzastupljeniji sastojak u vinu
Eterična ulja su hlapivi mirisni sastojci bilja, najčešće cvijeta (gdje im je funkcija namamiti kukce radi ...
Etiketa (fr.), naljepnica kojom se obvezno i na propisan način označuje vino proizvođača. Etiketa na boci može biti
Etilni alkohol isto što i etanol.
Etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla je, (kako stoji u Pravilniku NN 172/04.), alkohol dobiven rafinacijom ...
Euroazijske vrste roda loze obuhvaća samo jednu vrstu sa dvije podvrste, a to su:
europska loza podvrsta ...
Vidi: Vitis vinifera L.
Europski red vitezova vina je više od pet stotina godina stara družba, koja je obnovljena nakon II. Svjetskog rata ...
Extra brut (čitaj ekstra brut) je oznaka za sadržaj neprevrela šećera u pjenušavom vinu kada je on manji od 6 g/l. ...
Extra dry čit. ekstra draj), engl. označavanje pjenušaca u skladu s našim Pravilnika o proizvodnji vina (NN 2/05.) ...
Extra sec (čit. ekstra sek), isto što i extra dry.
Ezerjo (mađ. ezerjó tisuću puta dobro), bijela vinska sorta mađarskog imena (a možda i podrijetla), osjetljiva na ...
Fakultativno aeroban je organizam (odnosno proces u stanici) koji se odvija u prisutnosti i bez prisutnosti kisika.
Fakultativno anaeroban je organizam (odnosno proces u stanici) koji se odvija u prisutnosti i bez prisutnosti kisika.
FAS akronim za Fetal Alcohol Syndrom.
Fazinić, Nevenko (1917.-2003.), autor velikog broja znanstvenih i stručnih radova s područja vinogradarstva, ...
Feherburgundi je mađarski naziv za vinsku sortu pinot bijeli.
Fendant U Švicarskoj uobičajeni naziv za sortu v.l. chasselas (šasla), koju Hrvati zovu plemenka, Slovenci ...
Feno faze (grč.), na osnovi višegodišnjeg prosjeka izračunati nadnevci (datumi) početka i završetka pojedinih, ...
Fenoli su derivati benzena u čijem je prstenu jedan ili više vodikovih atoma zamijenjen s OH skupinom. To su ...
Fenolne kiseline su derivati oksicimetnih kiselina (od kojih su najprisutnije p-kumarna, kafa i kina kiselina) ...
Fermentacija (lat.), vrenje.
Vidi: alkoholno vrenje (isto što i alkoholna fermentacija), jabučno mliječno vrenje ...
Fermenti stari naziv za enzime.
Vidi: kalijev ferocijanid, kalcijev fitat.
Feromoni su seksualni atraktanti, kojima se suvremena fitomedicina služi u borbi protiv nekih štetnika, izazivajući
Fetal Alcohol Syndrom (kratica FAS) je naziv za skup simptoma koji se mogu pojaviti kod djece čije su majke za ...
Fetjaska je naziv većeg broja kultivara vinove loze od kojih se najviše uzgaja fetjaska bijela (fétjaska belaja), a
Fiksni aciditet vina isto što i nehlapiva kiselost mošta i vina. Fiksni aciditet čini zbroj sadržaja jabučne, ...
Filoksera (trsna uš, žiložder, trsov ušenac, stariji znanstveni naziv je Dactulosphaira vitifoliae i Phylloxera ...
Filoksera na listu loze (grč.), trsna uš, trsov ušenac, žiložder, prijašnji znanstveni naziv Phylloxera vastatrix, ...
Vidi: ampelometrija
Filtar preša vrsta filtra za odvajanje tekuće faze mošta ili vina od krutog dijela rijetkog taloga nakon obavljenog
Filtracija postupak kojim se mutna vina čiste tako da pod podtlakom, slobodnim padom ili tlakom prolaze kroz ...
Filtri za finu filtraciju pojednostavili su tehnološki postupak punjenja vina u boce i (omogućavajući napuštanje ...
Vidi: filtracija, filtar preša, vakuum filtar.
Fino je naziv za tip specijalnog španjolskog vina sherry. Svijetle je boje, vrlo suho i delikatno sherry vino, malo
Fišer, Ferdo (1908.-1992.) Profesor tehnologije poljoprivredne proizvoda na Poljoprivredno šumarskom fakultetu i ...
Fitomedicina je jedna od znanstvenih grana (područje biotehničkih znanosti) koja obuhvaća niz aktivnosti s područja
Fitopatologija je znanost koja se bavi proučavanjem biljnih bolesti koje uzrokuju patogene gljivice (odgovorne za ...
Fitoplazme su prokariotski paraziti (a to znači jednostanični organizmi bez stanične jezgre i bez organela tj. ...
Vidi: enofizika
Fiziokratski pokret Znatno ranije, točnije u drugoj polovici XVIII. stoljeća, na temeljima političko-ekonomske ...
Fiziologija (grč. fysis-priroda, logos-uz ostala značenja i misao, znanost) je biološka znanost koja proučava rad ...
Fiziološka zrelost grožđa nastupa u trenutku kada je sjemenka u bobici grožđa dosegla zrelost (sposobnost) klijanja.
Flaširanje vina je i kod nas uobičajen izraz za ulijevanje (punjenje) vina i dr. pića u boce (od njemače imenice ...
Flavescence doree (kratica FD) je (uz Aster yellovs) jedna od istoznačnica za bolest žutica vinove loze.
Vidi: žutica vinove loze.
Flavonozidi su bojila bijelog grožđa među kojima se ističe kvercetol , čiji se glukozid (ramnoze i glukoze) svrtava
Fliš je naziv tla koje čine slojevi lapora (mješavine gline i vapnenca), pješčenjaka (kako se naziva kremeni ...
Flotacija (tal. flottazione, splavarenje), odvajanja krutih čestica iz mošta postupkom plutanja, dakle na posve ...
Foks miris vina (vinarski termin) ili miris na lisicu odnosno stjenice (stari naziv stenićak), svojstven je vinima ...
Folijarna gnojidba gnojidba bilja (i vinove loze) putem lista. Obavlja se prskanjem, najčešće nakon oštećenja (npr.
Folle blanche (čit. fole blanš), francuska vinska sorta, kao što i ime govori, bijelog grožđa, kojemu su vina ...
Fomopsis crna pjegavost ili ekskorioza opaka bolest vinove loze .
Fosfor je naziv elementa koji je ime dobio od grčke riječi phosphoros, što se prevodi kao nosilac svijetlosti, jer ...
Fosforna kiselina je prisutna u grožđu, moštu i vinu kao građevna tvar mnogih anorganskih i još više organskih ...
Francuska na površini od oko 914.000 ha rodnih vinograda (stanje u 2001. godini), proizvede godišnje oko 55.000.000
Francuski paradoks je naziv pod kojim je televizijska kuća CBS emitirala (u studenom 1991. godine) emisiju o vinu, ...
Frangeš, Oto (1870.-1945.) Prvi, još 1892. god. u NN obrazlaže potrebu osnivanja Gospodarsko-šumarskog fakulteta. ...
Frankinja još i modra frankinja, jedna je od brojnih istoznačnica za sortu frankovku.
Frankovka je jedna od vodećih vinskih sorata crnog grožđa u nekim podregijama Kontinentalne Hrvatske, poglavito u ...
Frappé (fr. čit. frape), ledom ohlađeno obično jako alkoholno piće, a od vina aromatizirano vino vermut. Vina ...
Vidi: traminac crveni
Frühburgunder u Njemačkoj naziv ranog burgundca bijelog, odnosno pinota bijelog.
Fruktoza (od lat. plod, i oza, nastavka u nazivu šećera, kem. empirijska formula C6H12O6, a racionalna CH2OH CHOH ...
Fučija tur.) još i vučija, općeniti naziv za drvene posude različita oblika, a kod nas se tim imenom označava ...
Füllepp, Julije Adolf (1889.-1964.) zaslužan djelatnik iz v. i v. Uz rad u enološkom laboratoriju jedno je vrijeme ...