Vinogradarsko-vinarski leksikon

Na ovoj stranici nalazi se skup članaka, pojmova, izraza iz Vinogradarsko-vinarskog leksikona. U novom ruhu stranice Vinopedia pripremaju se novi, strukturirani članci i edukacijski sadržaji.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Amonij sulfat

Amonij sulfat je dušično umjetno gnojivo pogodno (kao i AN) samo za alkalna i karbonatna tla. Zbog utjecaja na ...

Amontillado

Amontillado je naziv specijalnog španjolskog sherry vina čije ime potječe od imena sela i okruga Montilla, južno od

Ampelideae

Ampelideae je uz Vitaceae jedan od starijih naziva porodice (Familia) lozica.

Ampelograf

Ampelograf je osoba koja se bavi ampelografijom, ampelometrijom i drugim znanstvenim i praktičnim poslovima (poput ...

Ampelografija

Ampelografija (grč. ampelos loza, grafis opisivanje) je disciplina koja se bavi filogenezom  (poviješću razvoja ...

Ampelometrija

Ampelometrija (grč. ampelos = loza, métron = mjera) je područje ampelografije koje brojem nastoji izraziti ...

Anaeroban

Anaeroban ili bez prisutnosti kisika. Tako označavamo organizme odnosno procese u stanicama koji se odvijaju bez ...

Anakreontska lirika

Anakreontska lirika dobila je ime po Anakreontu (oko 550. pr. K.) pjesniku hedonističke poezije tzv. klasičnog ...

Anastazije

Anastazije hrv. biskup, sastavljač darovnice (1069. godine u Ninu) kojom kralj Petar Krešimir IV. samostanu sv. ...

Anatomija bilja

Anatomija bilja je znanost o temeljnoj građi i sastavu bilja (fitotomija) i dio je anatomije živih bića uopće. ...

Ancellotta

Ancellotta (čitaj ančelota) je talijanska sorta crnog grožđa s obojenim sokom (bojadisari). Uz navedeno i najčešće ...

Anioni

Anioni su negativno nabijene čestice (odnosno negativno nabijeni atomi ili skupine atoma – ioni), koji u ...

Antal

Antal (mađ.), stara mjera za obujam (75 l) i posuda za vino.

Antialkoholičar

Antialkoholičar najčešće podrazumijeva osobu koja se zalaže za nekonzumiranje alkoholnih pića (trezvenjaštvo bez i ...

Antioksidansi u vinu

Antioksidansi u vinu su one tvari koje spriječavaju oksidaciju vina, do koje ako dođe, vino mijenja okus, miris i ...

Antiseptičke tvari u vinu

Antiseptičke tvari u vinu su razni spojevi koji inhibiraju (zadržavaju, odnosno koče) rad kvasaca i drugih ...

Antocijani

Antocijani kem. naziv vrlo složenih crvenih organskih tvari boje (bojila) koje maceracijom u tijeku tvorbe vina, ...

Antraknoza

Antraknoza je bolest vinove loze koju uzrokuje gljivica Gleosporium ampelophagum (savršena forma Elsinoë ampelina).

Anuga

Anuga naziv svjetski poznate, koncepcijski i načinom prezentacije aktualne tematike jedinstvena sajamska ...

Anuga

Anuga naziv svjetski poznate, koncepcijski i načinom prezentacije aktualne tematike jedinstvena sajmska ...

AOC

AOC kratica za Appellation d’Origine Contrôlée, francuska oznaka za kontrolu zemljišnog podrijetla (što odgovara ...

Aperitiv

Aperitiv (lat.) naziv za piće koje se poslužuje otprilike pola sata prije jela ili neposredno uoči jela poradi ...

Apopleksija

Apopleksija je naziv pojave naglog sušenja vinove loze kojoj su uzroci fiziološke prirode. Veći broj različitih ...

Appellation

Appellation (fr.) se na hrv. jezik prevodi kao naziv, priziv, oznaka. U praksi i u tekstovima ovog leksikona ...

Apsolutni alkohol

Apsolutni alkohol ponekad i kao kratica aa, oznaka je za čisti 100% alkohol etanol u kojem nema nikakvih drugih ...

Apsorpcija

Apsorpcija (lat. upijanje) za razliku od adsorpcije (pripijanja) je pojava kada tvar iz jedne faze (na primjer, ...

Apstinent

Apstinent (lat. abstinere), uz korištenje u političkom rječniku, najčešće označava osobu koja ne pije alkoholna ...

Apyrene

Apyrene (grč.), zajednički naziv za sorte vinove loze u bobicama kojih nema sjemenki. Takve besjemene sorte koriste

Ar

Ar naziv za fizikalnu veličinu površine kojoj je oznaka mjerne jedinice a, koji se definira kao 1a = 100 m2 = 1 ...

ar

Ar je naziv za fizikalnu veličinu površine kojoj je oznaka mjerne jedinice a, koji se definira kao 1a = 100 m2 = 1 ...

Aramon

Aramon (fr. ugni noir, čit. inji noar), sorta vinskog i stolnog crnog grožđa rasprostranjena na jugu Francuske, ali

Areometar

Areometar (još i hidrometar), naprava koja se uranja u ispitivanu tekućinu da bi se približno točno odredila njena ...

Argentina

Argentina spada među značajne proizvođače vina u svijetu. Do 1990. bila je najveći pro¬iz¬vo¬đač vina izvan ...

Argon

Argon je kem. element iz skupine plemenitih plinova (kem. znak Ar), čija je uporaba u vinarstvu (kao inertnog plina

Arhivsko vino

Arhivsko vino je prema hrvatskom ZOV-u (NN 96/03.) kvalitetno ili vrhunsko vino koje je u podrumskim uvjetima (što ...

Aritmetička sredina

Aritmetička sredina je broj koji se dobije dijeljenjem zbroja rezultata s brojem rezultata (u našem primjeru zbroj ...

Arko, Vladimir

Arko, Vladimir (1888. - 1945.) trgovac, pomolog, enolog, graditelj tvornica (keramičkog posuđa, kemikalija), ...

Armagnac

Armagnac (čitaj armanjak) uz cognac najpoznatije francusko alkoholno piće. Zona proizvodnje ograničena je na ...

Armenija

Armenija uz Gruziju i Azerbajdžan i u ovoj se zakavkaskoj planinskoj državi (s oko 3,800.000 stanovnika, od čega ...

Aroma

Aroma grožđa, mošta i vina nije dovoljno istražena, pa se novim ispitivanjima nastoji odgovoriti na mnogobrojna ...

Aroma grožđa, mošta i vina

Aroma grožđa, mošta i vina nije dovoljno istražena, pa se novim ispitivanjima nastoji odgovoriti na mnogobrojna ...

Aroma wheel

Aroma wheel (čit.: aroma vil) jednostavni, kružni grafički prikaz koji kategorizira riječi – izraze - koji se ...

Aromatične sorte vinove loze

Aromatične sorte vinove loze su sve one u kojih je sadržaj tvari mirisa (tzv. mirisnih molekula) u grožđu tako ...

Aromatizirana pića na bazi vina

Aromatizirana pića na bazi vina su alkoholna pića koja se proizvode iz vina (koja su prisutna u gotovom proizvodu s

Aromatizirana vina

Aromatizirana vina pripadaju posebnoj kategoriji specijalnih vina, a proizvode se iz prirodnih (rjeđe i iz ostalih ...

Aromatizirani kokteli na bazi vina

Aromatizirani kokteli na bazi vina su alkoholna pića dobivena od vina i/ili mošta od grožđa, aromatizirana ...

Arundo donax

Arundo donax je znanstveno botaničko ime trske koju na pjeskovitom otoku Susku vinogradari koriste kao burobran, ...

ASI

ASI je kratica (akronim) za Association de la Sommellerie International, Međunarodnu udrugu sommeliera osnovanu ...

Askorbinska kiselina

Askorbinska kiselina (empirijska formula C6H8O6) je naziv za C vitamin kojega ima u grožđu, ali i u vinu. Sadržaj C

Association de la Sommellerie International

Association de la Sommellerie International (kratica ASI) je Međunarodna udruga sommeliera, koju su 1969. godine ...

Aster yellovs

Aster yellovs (kratica AY) (uz Flavescence doree) jedna od istoznačnica koja se hrvatski označava kao žutica vinove loze.

Asti spumante

Asti spumante je zaštićeno ime za slatko pjenušavo vino proizvedeno u tal. pokrajini Asti iz sorata grožđa muškata ...

Atipično starenje vina

Atipično starenje vina (još i netipično starenje vina) je naziv mane vina koja se ponekad pojavi odmah nakon ...

Atraktanti

Atraktanti su prirodna ili u novije vrijeme umjetno proizvedena sredstva s kojima se privlače kukci sa zadaćom da ...

Auksini

Auksini su biljni hormoni rasta (grč. auxein = rasti). Te sastavine pretežito indolne strukture (koja je aromatska ...

Ausbruch

Ausbruch (njem., čit. ausbruh) je naziv za kval. vino proizvedeno iz bijeloga prosušenog grožđa uz dodatak svježega

Auslese

Auslese (njem.) Vidi: izborna berba

Australija

Australija s proizvodnjom od 5,173.000 hl vina godi{nje (prosječno u 1993./1995.) pripada redu značajnih svjetskih ...

Austrija

Austrija sa svojih vinogradarskih površina koji se prostiru na oko 50.000 ha ubere godišnje oko 3,180.000 dt grožđa

Autodigestija

Vidi: autoliza

Autofagija

Vidi: autoliza

Autohton

Autohton (lat. i grč.), samonikao. U vinogradarstvu često upotrebljavani izraz za označavanje podrijetla neke sorte

Autoliza

Autoliza (grč.), je vrlo složen enzimski proces razgradbe stanica uginulih kvasaca, pri čemu od polisaharida ...

AVA

AVA kratica za American Viticultural Area, geografsko područje koje od susjednih razlikuje posebna klima, tlo i ...

Azbest

Azbest zajedničko ime većeg broja silikatnih minerala vlaknaste strukture, upotreba kojega je zbog dokazanog ...

Azerbajdžan

Prije dvadeset i više godina (primjerice u razdoblju 1991.-1995.), u Republici Azerbajdžanu (Azerbaycan) se na ...

Azija

Azija Azija je kontinent s najmanjom vinskom proizvodnjom koja je u proteklih desetak godina znakovitom ...

Babić crni

Babić crni je autohtona dalmatinska crna vinska sorta, uzgoj koje se temeljem Pravilnika o Nacionalnoj listi ...

Baboov moštomjer

Vidi: klosterneuburška moštna vaga.

Bacchus

Bacchus je latinskom jeziku prilagođen naziv Bachos, za mitološkog boga Dioniza, grčki Dionisos.

Baco 22A

Baco 22A (čit. bako 22a) je hibrid američke loze noah (kod nas poznatije kao noja) i francuske folle blanche. Zbog ...

Baco blanc

Baco blanc (ba׳ko blã – bako bla – bako bijeli, istoznačnica Baco 22A) je hibrid kojeg je uzgojio francuski ...

Bačva

Bačva drvena posuda sastavljena od duga i danica, tj. od većeg broja drvenih dijelova koje stežu drveni ili ...

Badacsony

Badacsony je poznato mađ. vinorodno područje uz sjeverozapadnu stranu Blatnog jezera (Balatona) kojega ogromna ...

Badanj

Badanj (mađ. bödön), velika, otvorena bačva za grožđe, kominu i vino, a u prošlosti najčešće za vrenje masulja ...

Bagrina bijela

Bagrina bijela vinska sorta koja je, vjerojatno iz Rumunjske, prenijeta u Timočku krajinu. Otuda se dalje nije ...

Bajamonti, Julije

Bajamonti, Julije (1744.-1800.), skladatelj, književnik i uz zdravstvo, što mu je bilo zvanje, djelatnik na brojnim

Bakamuša

Bakamuša u podregiji Dalmatinska zagora i u Hercegovini, uz kambuša, naziv za alicante bouschet.  

Bakanalije

Bakanalije (lat.), u starom Rimu razuzdane višednevne zabave i svetkovine uz opijanje u slavu boga vina Bakha. U ...

Bakantice

Bakantice (grč. bakchaj, Βάκχαι, lat. bacchae), stvarne štovateljice (mitološki: družice) boga vina (Bakha - ...