Micrococcus malolacticus je jedan od uzročnika manitnog vrenja.
Mihalić Valter (1902.-1946.), ampelograf, suradnik najpoznatijih selekcionara (dr F. Zweigelta, dr K. Müllera i ...
Mihanović Antun (1796.-1861.), vojni časnik, diplomat, jezikoslovac, kolekcionar i gospodarstvenik. Autor je pjesme
Miješana alkoholna pića se u skladu Pravilnika o jakim alkoholnim pićima i alkoholnim pićima (NN 172/04, članak 4 ...
Miješana jaka alkoholna pića (kokteli, odnosno cocktails) su mješavine dvaju ili više jakih alkoholnih pića ili ...
Miklaužić Ljudevit (Lujo) (1926.-1991.), vrstan vinogradar i vinar. Počeo radom u Institutu za v. v. v. v. u ...
Mikologija je naziv znanosti koja proučava carstvo gljiva (grč. Mykes, otuda Mykota).
Mikro (grč. mikros – malen) je riječ kojom se označavaju sitni, maleni predmeti, naprave (poput mikroskopa) i sl.,
Mikrobiologija (grč. mikrós = malo, bios = živo, logos = znanost), je disciplina u sklopu biološke znanosti. ...
Mikroelementi su jednako kao i makroelementi i ultramikroelementi građevne tvari potrebne živim organizmima ...
Mikrofiltracija je postupak filtriranja vina (i ostalih tekućina) kroz odgovarajuće membrane koje zadržavaju ...
Mikroflora vina je uobičajeni zajednički naziv za korisne i štetne mikroorganizme (poput bakterija i kvasaca koje ...
Mikrogram je naziv milijuntog dijela grama, koji se označava µg .
Mikrometar (prvotni naziv mikron, a prvotna oznaka grčko slovo µ koje se čita mi) je milijunti dio metra (oznaka 1 ...
Mikron je prvotni naziv za mikrometar. 1 µm = 10-6 m. (ili 0,000001 m), odnosno 10-3 mm (ili 0,001 mm).
Mikroskop je naprava koja omogućuje uvid u prostim okom nevidljiv „mali svijet“ po čemu je na temelju grčkih riječi
Mili (lat.) ili milli je predznak za tisućiti dio, npr. mm za tisućiti dio metra, tj. milimetar. Tisućiti dio ...
Mililitar je naziv tisućitog dijela litre (oznaka ml ili mL), nastao uporabom dopuštenog decimalnog predmetka mili ...
Millésime (izgovor milezim) na francuskom jeziku znači tisuća ili hiljada. Koristi se u označavanju vina starijih ...
minerali u vinu (odnosno pepeo vina) su metali i nemetali. Od metala najzastupljeniji je kalij (40%) a od nemetala ...
Mineralna voda se sastavom (minerala i plinova), a nerijetko i toplinom na izvorištu ili crpilištu, razlikuje od ...
Mineralne soli se u skladu sa Zakonom o vinu (NN 96/03.) i Pravilnikom o proizvodnji vina (NN 2/05) mogu dodavati ...
Miris je ugodan osjet što ga čovjek (i životinje) zapaža (registrira) njuhom. Neugodan osjet se naziva vonj, smrad ...
Miris starog vina svojstven je vinima koja duže zriju, naročito u drvenim bačvama. Za tu specifičnu i za ljubitelje
Miris sumporovodika je uobičajen vinarski termin za manu koja je u stvari neugoda, tj. zadah ili smrad po sumporovodiku.
Mirisni traminac je naziv vina što se dobije preradbom visokokvalitetne vinske sorte traminac mirisni (mirišljavi).
Mirna vina (VT) ne sadrže povećanu količinu ugljičnoga dioksida, koja bi, primjerice kao kod pjenušca, biser ili ...
Miševina (njem. Mäuseln, fr. odeur de souris) je mana vina, kruškovače i jabukovače koja ovim pićima daje odvratan ...
Misno vino koristi se u sakramentu sv. mise. U prošlosti više korišteno rujnocrveno (crno), a danas, iz praktičnih ...
Mistela (tal. mistella, rjeđe i sifone), je poluproizvod dobiven miješanjem soka (mošta) grožđa u kojem je (u ...
Zahvaljujući Homeru, Plutarhu, Sofoklu, Eshilu, Euripidu, Aristofanu i mnogim drugim velikanima lijepe ...
Mjere za površinu su:
četvorni metar, oznaka m2,
ar, oznaka a, 100 m2
četvorni hvat, oznaka čhv 3,596 ...
Mješine su vreći slične posude izrađene od životinjske i to kozje kože. U prošlosti su služile, poglavito u ...
Mladenka slično kao ni za vlašku, nema podataka o podrijetlu ovog kultivara što se uzgaja na području Kaštela i ...
Vidi: ljetorast.
Mlado vino (VT) je naziv za vino kod kojega je u cijelosti ili samo djelomično izvršeno alkoholno vrenje i koje ...
Mliječna kiselina je jedna od brojnih organskih karboksilnih kiselina (čija je empirijska formula C3O2H6, a ...
Mliječno kiselo vrenje, za razliku od jabučno-mliječnog vrenja, je aktivnošću bakterija izazvan proces pretvorbe ...
Mlijeko je nekada bilo češće, a sada skoro potpuno napušteno, sredstvo za bistrenje vina. Aktivna tvar kao bistrilo
Vidi: frankovka, moravka.
Modra galica (isto što i plavi kamen, a u Istri još i vidriol), je kod vinogradara češće upotrebljavani naziv za ...
Modrocrvena boja vina drži se najnižom nijansom obojenosti crnog vina. Takvu boju imaju crna vina dobivena iz ...
Moelleux (fr., čit. mwalë) kod opisa vina u značenju puno, blago, mekano, nježno.
Mohaček Marko (1888.-1962.) je bio predstojnik Zavoda za agrikulturnu kemiju i prof. na Polj.-šum. fakultetu u ...
Mol je jedna od sedam osnovnih mjernih jedinica, a označava množinu (množinski udjel) odnosno količinu tvari onog ...
Moldavija
Vinogradarstvo i vinarstvo je u Republici Moldaviji (čiji je službeni naziv Republika Moldova) ...
Vidi: grozdovi moljci
Monastrell je španjolski naziv za vinsku sortu crnog grožđa, koja je u toj zemlji najrasprostranjenija (jer se ...
Monosaharidi ili jednostavni šećeri pentoze i heksoze što nastaju fotosintezom u listu i ostalim zelenim organima ...
Monoterpeni su primarne arome u vinu. O njima je više podataka iznijeto pod pojmom aroma.
Moravka je naziv za crnu sortu vinove loze frankovku (koji se spominje u starijoj hrvatskoj vinogradarskoj ...
Morio muškat je aromatična muškatna vinska sorta bijelog grožđa, koju je 1928. godine uzgojio njemački ampelograf ...
Morović Niko je bio ravnatelj niže Poljoprivredne škole u Kninu-Glavici i autor monografskih publikacija „Vinsko ...
Vidi: riblji mjehur.
Moslavac (šipon, mosler, pošip, furmint, pošipel i pušipel) je vinska sorta bijeloga grožđa, koja se prema ...
Moslavina je jedna od sedam podregija vinogradarske regije Kontinentalna Hrvatska, sa svega dva vinogorja, a to su ...
Mosler je rjeđe upotrebljavani naziv za bijelu vinsku sortu poznatu u Hrvatskoj, posebno u podregiji Moslavina i ...
Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog masulja (masta) ili tiještenjem zrelih ...
Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog grožđa masulja (masta) ili tiještenjem ...
Vidi: mošt
Moštenice su zajedničko ime za kultivare grožđa koje se, obzirom na sastav, prerađuju u mošt i vino, za razliku od ...
Moštomjer je naprava za brzo određivanje šećera, odnosno suhe tvari u soku grožđa. Kod nas su najčešće ...
Mourvèdre (murvedr) je crna vinska sorta, najvjerojatnije podrijetlom iz južne Španjolske (koju tamo nazivaju ...
Mravlja kiselina (kem. HCOOH, metanska kiselina) je hlapiva kiselina koja se u tragovima nalazi u moštu i vinu. ...
Mrki prijelom je naziv za vinsku manu poznatiju pod imenom posmeđivanje.
Muljanje je isto što i gnječenje (smečenje, maštenje) grožđa (i drugog voća) poradi odvajanja tekuće (soka) od ...
Müller Hermann iz Thurgau, vinogradar i poznati selekcionar iz Švicarske. Križanjem je uzgojio novi kultivar ...
Müller thurgau (ime kultivara po selekcionaru dr. Hermannu Mülleru iz Thurgaua, Švicarska, koji ju je uzgojio ...
Vidi: pinot meunier, Schwarzriesling, crni rizling.
Mundus vini je jedno od najvećih svjetskih natjecanja koje se obavlja po strogim kriterijima OIV-a. Održava se od ...
Muscadelle (fr. muskadel) je vrlo stara sorta vinove loze s bijelim grožđem koju su još u rimsko doba zvali uva ...
Muškat je zajednički naziv za mnoge sorte od kojih neke međusobno nisu srodne, ali sve imaju manje ili više ...
Muškat bijeli je zbog svoje izrazite i plemenite muškatne arome vrlo cijenjeno grožđe i vino. Najviše se uzgaja u ...
Vidi: muškat ruža crni
Muškat hamburg ubraja se među najpoznatije i najraširenije zobatice. Uzgojen je u stakleniku u Engleskoj i otkuda ...
Muskat krokan je sorta bijeloga grožđa što se gaji u Vojvodini, na ograničenom prostoru. Najčešće se prerađuje s ...
Muškat ottonel je rana vinska sorta bijeloga grožđa nastala u Francuskoj (u Angersu) križanjem još polovicom ...
Muškat rumeni je slovenski naziv za muškat žuti. Najviše se uzgaja u slovenskom podravskom rajonu (mariborsko, ...
Muškat ruža crni sorta grožđa s funkcionalno ženskim cvijetom i zbog toga slabe rodnosti. Sve ga manje ima u ...
Muškat žuti (u Sloveniji poznat pod imenom muškat rumeni) U Republici Hrvatskoj su (nekad, više nego danas, bila) ...