Vinogradarsko-vinarski leksikon

Na ovoj stranici nalazi se skup članaka, pojmova, izraza iz Vinogradarsko-vinarskog leksikona. U novom ruhu stranice Vinopedia pripremaju se novi, strukturirani članci i edukacijski sadržaji.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mineralna voda

Mineralna voda se sastavom  (minerala i plinova), a nerijetko i toplinom na izvorištu ili crpilištu, razlikuje od ...

Mineralne soli

Mineralne soli se u skladu sa Zakonom o vinu (NN 96/03.) i Pravilnikom o proizvodnji vina (NN 2/05) mogu dodavati ...

Miris

Miris je ugodan osjet što ga čovjek (i životinje) zapaža (registrira) njuhom. Neugodan osjet se naziva vonj, smrad ...

Miris starog vina

Miris starog vina svojstven je vinima koja duže zriju, naročito u drvenim bačvama. Za tu specifičnu i za ljubitelje

Miris sumporovodika

Miris sumporovodika je uobičajen vinarski termin za manu koja je u stvari neugoda, tj. zadah ili smrad po sumporovodiku.

Mirisni traminac

Mirisni traminac je naziv vina što se dobije preradbom visokokvalitetne vinske sorte traminac mirisni (mirišljavi).

Mirna vina

Mirna vina (VT) ne sadrže povećanu količinu ugljičnoga dioksida, koja bi, primjerice kao kod pjenušca, biser ili ...

Miševina

Miševina (njem. Mäuseln, fr. odeur de souris) je mana vina, kruškovače i jabukovače koja ovim pićima daje odvratan ...

Misno vino

Misno vino koristi se u sakramentu sv. mise. U prošlosti više korišteno rujnocrveno (crno), a danas, iz praktičnih ...

Mistela

Mistela (tal. mistella, rjeđe i sifone), je poluproizvod dobiven miješanjem soka (mošta) grožđa u kojem je (u ...

Mit o bogu Dionizu

Zahvaljujući Homeru, Plutarhu, Sofoklu, Eshilu, Euripidu, Aristofanu i mnogim drugim velikanima lijepe ...

Mjere za površinu

Mjere za površinu su: četvorni metar, oznaka m2, ar, oznaka a, 100 m2 četvorni hvat, oznaka čhv 3,596 ...

Mješine

Mješine su vreći slične posude izrađene od životinjske i to kozje kože. U prošlosti su služile, poglavito u ...

Mladenka

Mladenka slično kao ni za vlašku, nema podataka o podrijetlu ovog kultivara što se uzgaja na području Kaštela i ...

Mladica

Vidi: ljetorast.

Mlado vino

Mlado vino (VT) je naziv za vino kod kojega je u cijelosti ili samo djelomično izvršeno alkoholno vrenje i koje ...

Mliječna kiselina

Mliječna kiselina je jedna od brojnih organskih karboksilnih kiselina (čija je empirijska formula C3O2H6, a ...

Mliječno kiselo vrenje

Mliječno kiselo vrenje, za razliku od jabučno-mliječnog vrenja, je aktivnošću bakterija izazvan proces pretvorbe ...

Mlijeko

Mlijeko je nekada bilo češće, a sada skoro potpuno napušteno, sredstvo za bistrenje vina. Aktivna tvar kao bistrilo

Modra frankinja

Vidi: frankovka, moravka.

Modra galica

Modra galica (isto što i plavi kamen, a u Istri još i vidriol), je kod vinogradara češće upotrebljavani naziv za ...

Modrocrvena boja vina

Modrocrvena boja vina drži se najnižom nijansom obojenosti crnog vina. Takvu boju imaju crna vina dobivena iz ...

Moelleux

Moelleux (fr., čit. mwalë) kod opisa vina u značenju puno, blago, mekano, nježno.

Mohaček Marko

Mohaček Marko (1888.-1962.) je bio predstojnik Zavoda za agrikulturnu kemiju i prof. na Polj.-šum. fakultetu u ...

Mol

Mol je jedna od sedam osnovnih mjernih jedinica, a označava množinu (množinski udjel) odnosno količinu tvari onog ...

Moldavija

Moldavija Vinogradarstvo i vinarstvo je u Republici Moldaviji (čiji je službeni naziv Republika Moldova) ...

Moljac

Vidi: grozdovi moljci

Monastrell

Monastrell je španjolski naziv za vinsku sortu crnog grožđa, koja je u toj zemlji najrasprostranjenija (jer se ...

Monosaharidi

Monosaharidi ili jednostavni šećeri pentoze i heksoze što nastaju fotosintezom u listu i ostalim zelenim organima ...

Monoterpeni

Monoterpeni su primarne arome u vinu. O njima je više podataka iznijeto pod pojmom aroma.

Moravka

Moravka je naziv za crnu sortu vinove loze frankovku (koji se spominje u starijoj hrvatskoj vinogradarskoj ...

Morio muškat

Morio muškat je aromatična muškatna vinska sorta bijelog grožđa, koju je 1928. godine uzgojio njemački ampelograf ...

Morović Niko

Morović Niko je bio ravnatelj niže Poljoprivredne škole u Kninu-Glavici i autor monografskih publikacija „Vinsko ...

Morunji mjehur

Vidi: riblji mjehur.

Moslavac

Moslavac (šipon, mosler, pošip, furmint, pošipel i pušipel) je vinska sorta bijeloga grožđa, koja se prema ...

Moslavina

Moslavina je jedna od sedam podregija vinogradarske regije Kontinentalna Hrvatska, sa svega dva vinogorja, a to su ...

Mosler

Mosler je rjeđe upotrebljavani naziv za bijelu vinsku sortu poznatu u Hrvatskoj, posebno u podregiji Moslavina i ...

Mošt

Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog grožđa masulja (masta) ili tiještenjem ...

Mošt u vrenju

Vidi: mošt

Moštenice

Moštenice su zajedničko ime za kultivare grožđa koje se, obzirom na sastav, prerađuju u mošt i vino, za razliku od ...

Moštomjer

Moštomjer je naprava za brzo određivanje šećera, odnosno suhe tvari u soku grožđa. Kod nas su najčešće ...

Mourvèdre

Mourvèdre (murvedr) je crna vinska sorta, najvjerojatnije podrijetlom iz južne Španjolske (koju tamo nazivaju ...

Mravlja kiselina

Mravlja kiselina (kem. HCOOH, metanska kiselina) je hlapiva kiselina koja se u tragovima nalazi u moštu i vinu. ...

Mrki prijelom

Mrki prijelom je naziv za vinsku manu poznatiju pod imenom posmeđivanje.

Muljanje

Muljanje je isto što i gnječenje (smečenje, maštenje) grožđa (i drugog voća) poradi odvajanja tekuće (soka) od ...

Müller Hermann iz Thurgau

Müller Hermann iz Thurgau, vinogradar i poznati selekcionar iz Švicarske.  Križanjem je uzgojio novi kultivar ...

Müller thurgau

Müller thurgau (ime kultivara po selekcionaru dr. Hermannu Mülleru iz Thurgaua, Švicarska, koji ju je uzgojio ...

Müllerrebe

Vidi: pinot meunier, Schwarzriesling, crni rizling.

Mundus vini

Mundus vini je jedno od najvećih svjetskih natjecanja koje se obavlja po strogim kriterijima OIV-a. Održava se od ...

Muscadelle

Muscadelle (fr. muskadel) je vrlo stara sorta vinove loze s bijelim grožđem koju su još u rimsko doba zvali uva ...

Muškat

Muškat je zajednički naziv za mnoge sorte od kojih neke međusobno nisu srodne, ali sve imaju manje ili više ...

Muškat bijeli

Muškat bijeli je zbog svoje izrazite i plemenite muškatne arome vrlo cijenjeno grožđe i vino. Najviše se uzgaja u ...

Muškat crni

Vidi: muškat ruža crni

Muškat hamburg

Muškat hamburg ubraja se među najpoznatije i najraširenije zobatice. Uzgojen je u stakleniku u Engleskoj i otkuda ...

Muskat krokan

Muskat krokan je sorta bijeloga grožđa što se gaji u Vojvodini, na ograničenom prostoru. Najčešće se prerađuje s ...

Muškat ottonel

Muškat ottonel je rana vinska sorta bijeloga grožđa nastala u Francuskoj (u Angersu) križanjem još polovicom ...

Muškat rumeni

Muškat rumeni je slovenski naziv za muškat žuti. Najviše se uzgaja u slovenskom podravskom rajonu (mariborsko, ...

Muškat ruža crni

Muškat ruža crni sorta grožđa s funkcionalno ženskim cvijetom i zbog toga slabe rodnosti. Sve ga manje ima u ...

Muškat žuti

Muškat žuti (u Sloveniji poznat pod imenom muškat rumeni) U Republici Hrvatskoj su (nekad, više nego danas, bila) ...

Muškatni silvanac

Muškatni silvanac je isto što i sauvignon bijeli (čitaj: sovinjon bijeli)

Mutacija

Mutacija je oznaka spontane genetske promjene na spolnim ili na tjelesnim stanicama. Ako se te promjene dogode u ...

Mužar

Mužar (njem.), starinski top, prangija ili njemu slična naprava iz koje se nekad u vinogradima pucalo da bi se ...

MW

Vidi:Master of Wine

Mycoderma aceti

Mycoderma aceti je stari naziv za rod Acetobacter kojem pripadaju mnogobrojne vrste. One u nekim uvjetima mogu ...

Mycoderma vini

Mycoderma vini je naziv gljivice koja uzrokuje bolest vina koju nazivamo vinski cvijet.

Nacionalna lista preporučenih kultivara

Vidi: sorte vinove loze i tablicu, kao prilog uz taj pojam.

Nadolijevanje

Nadolijevanje je jedna od podrumarskih radnji, značajna u prošlosti i poglavito kod čuvanja vina u drvenim bačvama.

Nadun

Nadun je  česta bolest vina s niskim aciditetom, koju se kod nas češće naziva zavrelica.

Najčešće moguće pogreške degustatora

Sustavi ocjenjivanja vina u mnogim svojim dijelovima mogu biti istovjetni onima kojima se procjenjuju ljudi ...

Najčešće moguće pogreške degustatora

Sustavi ocjenjivanja vina u mnogim svojim dijelovima mogu biti istovjetni onima kojima se procjenjuju ljudi ...

Naknadno vrenje

Naknadno vrenje je pojava kada se već bistro vino s proljeća, pojavom toplijih dana, zbog alkoholnog vrenja ponovo ...

Nano

Nano je predmetak – prefiks (lat. riječ u značenju patuljak) kojim se označava milijarditi dio neke fizičke ...

Nanometar

Označava se  nm, 10-9 m, ili 0,000.000.001 m. Čestice takve veličine zadržava, primjerice, membrana ultrafiltra. ...

Naplavni filtri

Naplavni filtri su naprave za filtriranje sa stalnim nanošenjem (doziranjem) fosilnog brašna radi stvaranja ...

Napojnica

Vidi: likov, aldomaš,propinacija

Navojni zatvarač

Navojni zatvarač (pilferproof) je vrsta metalnog zatvarača koji, iako vrlo sigurno i kvalitetno zatvara bocu, još ...

Navrtanje

Navrtanje je isto što i cijepljenje, okuliranje i kalemljenje. Vidi: cijep

Nazuvak

Nazuvak (tur. tozluk, dizluci, fr. getra, gamaše, kod vinogradara na Krku i Vinodolu homaše.), dokoljenica sašivena

Nebbiolo

Nebbiolo je najpoznatija tal. autohtona vinska sorta crnog grožđa. Uzgaja se u sjevernim vinorodnim pokrajinama ...

Nefelometar

Nefelometar je naprava za mjerenje bistroće vina. Temelji se na prolasku svjetlosti kroz tekućinu. Mjera za ...