Mineralna voda se sastavom (minerala i plinova), a nerijetko i toplinom na izvorištu ili crpilištu, razlikuje od ...
Mineralne soli se u skladu sa Zakonom o vinu (NN 96/03.) i Pravilnikom o proizvodnji vina (NN 2/05) mogu dodavati ...
Miris je ugodan osjet što ga čovjek (i životinje) zapaža (registrira) njuhom. Neugodan osjet se naziva vonj, smrad ...
Miris starog vina svojstven je vinima koja duže zriju, naročito u drvenim bačvama. Za tu specifičnu i za ljubitelje
Miris sumporovodika je uobičajen vinarski termin za manu koja je u stvari neugoda, tj. zadah ili smrad po sumporovodiku.
Mirisni traminac je naziv vina što se dobije preradbom visokokvalitetne vinske sorte traminac mirisni (mirišljavi).
Mirna vina (VT) ne sadrže povećanu količinu ugljičnoga dioksida, koja bi, primjerice kao kod pjenušca, biser ili ...
Miševina (njem. Mäuseln, fr. odeur de souris) je mana vina, kruškovače i jabukovače koja ovim pićima daje odvratan ...
Misno vino koristi se u sakramentu sv. mise. U prošlosti više korišteno rujnocrveno (crno), a danas, iz praktičnih ...
Mistela (tal. mistella, rjeđe i sifone), je poluproizvod dobiven miješanjem soka (mošta) grožđa u kojem je (u ...
Zahvaljujući Homeru, Plutarhu, Sofoklu, Eshilu, Euripidu, Aristofanu i mnogim drugim velikanima lijepe ...
Mjere za površinu su:
četvorni metar, oznaka m2,
ar, oznaka a, 100 m2
četvorni hvat, oznaka čhv 3,596 ...
Mješine su vreći slične posude izrađene od životinjske i to kozje kože. U prošlosti su služile, poglavito u ...
Mladenka slično kao ni za vlašku, nema podataka o podrijetlu ovog kultivara što se uzgaja na području Kaštela i ...
Vidi: ljetorast.
Mlado vino (VT) je naziv za vino kod kojega je u cijelosti ili samo djelomično izvršeno alkoholno vrenje i koje ...
Mliječna kiselina je jedna od brojnih organskih karboksilnih kiselina (čija je empirijska formula C3O2H6, a ...
Mliječno kiselo vrenje, za razliku od jabučno-mliječnog vrenja, je aktivnošću bakterija izazvan proces pretvorbe ...
Mlijeko je nekada bilo češće, a sada skoro potpuno napušteno, sredstvo za bistrenje vina. Aktivna tvar kao bistrilo
Vidi: frankovka, moravka.
Modra galica (isto što i plavi kamen, a u Istri još i vidriol), je kod vinogradara češće upotrebljavani naziv za ...
Modrocrvena boja vina drži se najnižom nijansom obojenosti crnog vina. Takvu boju imaju crna vina dobivena iz ...
Moelleux (fr., čit. mwalë) kod opisa vina u značenju puno, blago, mekano, nježno.
Mohaček Marko (1888.-1962.) je bio predstojnik Zavoda za agrikulturnu kemiju i prof. na Polj.-šum. fakultetu u ...
Mol je jedna od sedam osnovnih mjernih jedinica, a označava množinu (množinski udjel) odnosno količinu tvari onog ...
Moldavija
Vinogradarstvo i vinarstvo je u Republici Moldaviji (čiji je službeni naziv Republika Moldova) ...
Vidi: grozdovi moljci
Monastrell je španjolski naziv za vinsku sortu crnog grožđa, koja je u toj zemlji najrasprostranjenija (jer se ...
Monosaharidi ili jednostavni šećeri pentoze i heksoze što nastaju fotosintezom u listu i ostalim zelenim organima ...
Monoterpeni su primarne arome u vinu. O njima je više podataka iznijeto pod pojmom aroma.
Moravka je naziv za crnu sortu vinove loze frankovku (koji se spominje u starijoj hrvatskoj vinogradarskoj ...
Morio muškat je aromatična muškatna vinska sorta bijelog grožđa, koju je 1928. godine uzgojio njemački ampelograf ...
Morović Niko je bio ravnatelj niže Poljoprivredne škole u Kninu-Glavici i autor monografskih publikacija „Vinsko ...
Vidi: riblji mjehur.
Moslavac (šipon, mosler, pošip, furmint, pošipel i pušipel) je vinska sorta bijeloga grožđa, koja se prema ...
Moslavina je jedna od sedam podregija vinogradarske regije Kontinentalna Hrvatska, sa svega dva vinogorja, a to su ...
Mosler je rjeđe upotrebljavani naziv za bijelu vinsku sortu poznatu u Hrvatskoj, posebno u podregiji Moslavina i ...
Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog grožđa masulja (masta) ili tiještenjem ...
Vidi: mošt
Moštenice su zajedničko ime za kultivare grožđa koje se, obzirom na sastav, prerađuju u mošt i vino, za razliku od ...
Moštomjer je naprava za brzo određivanje šećera, odnosno suhe tvari u soku grožđa. Kod nas su najčešće ...
Mourvèdre (murvedr) je crna vinska sorta, najvjerojatnije podrijetlom iz južne Španjolske (koju tamo nazivaju ...
Mravlja kiselina (kem. HCOOH, metanska kiselina) je hlapiva kiselina koja se u tragovima nalazi u moštu i vinu. ...
Mrki prijelom je naziv za vinsku manu poznatiju pod imenom posmeđivanje.
Muljanje je isto što i gnječenje (smečenje, maštenje) grožđa (i drugog voća) poradi odvajanja tekuće (soka) od ...
Müller Hermann iz Thurgau, vinogradar i poznati selekcionar iz Švicarske. Križanjem je uzgojio novi kultivar ...
Müller thurgau (ime kultivara po selekcionaru dr. Hermannu Mülleru iz Thurgaua, Švicarska, koji ju je uzgojio ...
Vidi: pinot meunier, Schwarzriesling, crni rizling.
Mundus vini je jedno od najvećih svjetskih natjecanja koje se obavlja po strogim kriterijima OIV-a. Održava se od ...
Muscadelle (fr. muskadel) je vrlo stara sorta vinove loze s bijelim grožđem koju su još u rimsko doba zvali uva ...
Muškat je zajednički naziv za mnoge sorte od kojih neke međusobno nisu srodne, ali sve imaju manje ili više ...
Muškat bijeli je zbog svoje izrazite i plemenite muškatne arome vrlo cijenjeno grožđe i vino. Najviše se uzgaja u ...
Vidi: muškat ruža crni
Muškat hamburg ubraja se među najpoznatije i najraširenije zobatice. Uzgojen je u stakleniku u Engleskoj i otkuda ...
Muskat krokan je sorta bijeloga grožđa što se gaji u Vojvodini, na ograničenom prostoru. Najčešće se prerađuje s ...
Muškat ottonel je rana vinska sorta bijeloga grožđa nastala u Francuskoj (u Angersu) križanjem još polovicom ...
Muškat rumeni je slovenski naziv za muškat žuti. Najviše se uzgaja u slovenskom podravskom rajonu (mariborsko, ...
Muškat ruža crni sorta grožđa s funkcionalno ženskim cvijetom i zbog toga slabe rodnosti. Sve ga manje ima u ...
Muškat žuti (u Sloveniji poznat pod imenom muškat rumeni) U Republici Hrvatskoj su (nekad, više nego danas, bila) ...
Muškatni silvanac je isto što i sauvignon bijeli (čitaj: sovinjon bijeli)
Mutacija je oznaka spontane genetske promjene na spolnim ili na tjelesnim stanicama. Ako se te promjene dogode u ...
Mužar (njem.), starinski top, prangija ili njemu slična naprava iz koje se nekad u vinogradima pucalo da bi se ...
Vidi:Master of Wine
Mycoderma aceti je stari naziv za rod Acetobacter kojem pripadaju mnogobrojne vrste. One u nekim uvjetima mogu ...
Mycoderma vini je naziv gljivice koja uzrokuje bolest vina koju nazivamo vinski cvijet.
Vidi: sorte vinove loze i tablicu, kao prilog uz taj pojam.
Nadolijevanje je jedna od podrumarskih radnji, značajna u prošlosti i poglavito kod čuvanja vina u drvenim bačvama.
Nadun je česta bolest vina s niskim aciditetom, koju se kod nas češće naziva zavrelica.
Sustavi ocjenjivanja vina u mnogim svojim dijelovima mogu biti istovjetni onima kojima se procjenjuju ljudi ...
Sustavi ocjenjivanja vina u mnogim svojim dijelovima mogu biti istovjetni onima kojima se procjenjuju ljudi ...
Naknadno vrenje je pojava kada se već bistro vino s proljeća, pojavom toplijih dana, zbog alkoholnog vrenja ponovo ...
Nano je predmetak – prefiks (lat. riječ u značenju patuljak) kojim se označava milijarditi dio neke fizičke ...
Označava se nm, 10-9 m, ili 0,000.000.001 m. Čestice takve veličine zadržava, primjerice, membrana ultrafiltra. ...
Naplavni filtri su naprave za filtriranje sa stalnim nanošenjem (doziranjem) fosilnog brašna radi stvaranja ...
Vidi: likov, aldomaš,propinacija
Navojni zatvarač (pilferproof) je vrsta metalnog zatvarača koji, iako vrlo sigurno i kvalitetno zatvara bocu, još ...
Navrtanje je isto što i cijepljenje, okuliranje i kalemljenje.
Vidi: cijep
Nazuvak (tur. tozluk, dizluci, fr. getra, gamaše, kod vinogradara na Krku i Vinodolu homaše.), dokoljenica sašivena
Nebbiolo je najpoznatija tal. autohtona vinska sorta crnog grožđa. Uzgaja se u sjevernim vinorodnim pokrajinama ...
Nefelometar je naprava za mjerenje bistroće vina. Temelji se na prolasku svjetlosti kroz tekućinu. Mjera za ...