Blanc de blancs (bijelo od bijelog) neobvezatna oznaka pjenušca proizvedenog od bijelog vina, što je nastalo ...
Blanc de noir (bijelo od crnog) neobvezatna oznaka pjenušca proizvedenog isključivo iz crnog grožđa (npr. pinota ...
Blatina najpoznatija crna sorta grožđa (i vina) u hercegovačkom kraju. Bez obzira na neredovit rod (što je ...
Sorta crnog grožđa nastala križanjem portugisca i frankovke i to u Klosterneuburgu, zaslugom Fritza Zweigelta 1923.
Blauburgunder nekad i pod nazivom Blauer Burgunder, odnosno Blauer Spätburgunder u njemačkom je jezičnom području ...
Vidi: pinot crni.
Blauer Limberger je jedno od brojnih imena srednjeeuropske crne vinske sorte koju u Hrvatskoj nazivamo frankovka, ...
Vidi: pinot crni.
Blaufränkisch je na njemačkom jezičnom području najčešće korišteno ime za vinsku sortu frankovku.
Blue Nun jedna od najuspješnijih marki njemačkih vina, ime, danas pomalo već zaboravljeno, nastalo u V. Britaniji i
Blush blijedoružičasto vino koje se proizvodi od ružičastoga i crnoga grožđa. Izraz nastao u Kaliforniji, 80-ih ...
Bobanović, Mato (1884.-1943.), autor je brojnih knjiga (Popravljanje mošta, Split, 1913., Radnje oko vina, Split, ...
Bobica je bitni dio grožđa na koji u punoj zrelosti kod nekih sorata otpada čak 98 % težinskih ...
Boca (od tal. bozza) je vinska ambalaža višestoljetne tradicije, a zbog mogućih prednosti, tehnoloških ...
Bodega naziv za „podrum”, u Španjolskoj, uglavnom za takav koji je izgrađen iznad površine tla. Taj naziv označava ...
Bogdanuša sorta bijelog grožđa, bujnog rasta, redovne i velike rodnosti. Najviše se uzgaja u vinogorju Hvar gdje je
Uz tekućost, bistroću i živost (živahnost) najznačajniji je dojam koji primamo osjetom vida. Iako vina nisu ni ...
Boja vina uz tekućost, bistroću i živost (živahnost) najznačajniji je dojam koji primamo osjetom vida. Iako vina ...
Bojadisari zajednički naziv za sorte crnog grožđa s obiljem bojila (tvari boje), koje su locirane u kožici i u soku
Bojila u grožđu i vinu su vrlo složeni organski spojevi. To su kod rujnocrvenih slobodni antocijani i njihovi ...
Bokal (tal. boccale, lat. poculum), posuda, a nekad davno, i mjera za vino i tekućine. U Hrv. primorju 1 b. ima ...
Bola (engl. bowle), mješavina vina, šećera i na komadiće izrezanog ili mikserom usitnjenog voća (najčešće breskve i
Boldun naziv zobatice afus-ali na otoku Susku.V.: Hrvatsko primorje
Bolesti vina izazivaju brojni mikroorganizmi, kvasci, plijesni ili bakterije, koji svojom životnom aktivnošću ...
Bolesti vinove loze su sve poremetnje u fiziologiji prehrane loze i svaki gljivični, bakterijski i virusni napadaj,
Bolgar u Bugarskoj uobičajeni naziv kultivara afus-ali.
Bollinger omiljeni šampanjac mnogih (uključujući i Jamesa Bonda). Proizvodi ga slavna francuska Champagne kuća ...
Bonarda je istoznačnica za sortu crnog vinskog grožđa, poznatijega, naročito u Italiji, pod imenom croattina.
Bordeaux je , s razlogom, u svijetu najpoznatija francuska vinorodna pokrajina u kojoj se pod v.l. nalazi više od ...
Bordoška juha vodena otopina bakrenog sulfata i gašenog vapna u odgovarajućem omjeru (1 kg bakrovog sulfata tzv. ...
U Istri se tim imenom naziva kultivar crnog grožđa čije je i u nas u Republici Hrvatskoj poznatije i ispravno ime ...
Borgonja crna je u Istri često pogrešno korišten naziv za sortu frankovka, koja se i u Hrvatskoj najčešće uzgaja u ...
Bosna i Hercegovina je u razdoblju 1980.-1995. imala oko 6.000 ha pod vinogradima, a najnoviji podaci OIV-a ...
Bošnjak, Ilija (1882.-1975.), enokemičar, autor mnogobrojnih stručnih radova kako onih, namijenjenih težačkoj ruci ...
Bošnjaković, Srećko (1865.-1907.) prvi hrvatski enokemičar, analizira kem. sastav hrvatskih vina, (i kem. sastav ...
Botanički pesticidi zaštitna sredstva koja se pripremaju iz cvijetova, listova, korijena, plodova ili kore nekih ...
Botriticidi su kemijska sredstva za zaštitu bilja kojima se uspješno suzbija siva plijesan (Botrytis cinerea) ...
Vidi: siva plijesan.
Botrytis cinerea (lat.), botanički naziv za sivu plijesan.
Botun naziv je nedovoljno ispitane bijele vinske sorte koja je, prema navodima S.Bulića, i u prošlosti bila vrlo ...
Bouquet fr., čit. buke, naziv za stručak- kitu cvijeća); najčešće se i kod nas tako piše. U vinarskom rječniku to ...
Bourgogne čuvena francuska vinogradarsko-vinarska pokrajina koju Hrvati nazivaju Burgundija. Uz brojne kultivare ...
Bouvierova ranina rana vinska sorta bijeloga grožđa, koja je dobila ime po svom pronalazitelju Clotaru Bouvieru iz ...
Bouzeron selo u Côte Challonaise, slavno po svom Bourgogne Aligoté vinu
Bowle na engleskom jezičnom području naziv napitka proizvedenog miješanjem vina ili pjenušavog vina (u količini od ...
Bradva sjekira za tesanje sa širokom oštricom (tesla), koju rabi i bačvar prilikom izrade različitih posuda što se ...
Brajda u Hrvatskom primorju i Istri naziv za oranicu i za vinograd (postavljen na naslon zvan baras), za način ...
Brajda velika crna (rjeđe još i paškinja, što je ponegdje na kvarnerskim otocima istoznačnica za gegić bijeli) ...
Brajdica jedan od naziva vinske sorte plavina. Ovaj naziv (brajdica) češće se koristi na Pagu, gdje je zbog ...
Brandusi naziv za žile koje se razvijaju odmah ispod površine, u sloju tla s najviše lozi pristupačnih hraniva. ...
Brandy (čit. brendi), engl. naziv za jako alkoholno piće proizvedeno od vinskog destilata ili destilata iz ...
Braničevka sorta v.l. koja je u Slavoniji sve do pojave filoksere uz kadarku i bjelinu bila u sortimentu vrlo ...
Bratkovina bijela dalmatinska autohtona vinska sorta koja je prema dostupnim zapisima nekada očito bila ...
Bratkovina crna (crvena), za razliku od b. bijele gospodarski je manje vrijedna dalmatinska i hercegovačka sorta ...
Bratovština Hrvatskih vinskih vitezova je od 29. lipnja 2006. godine članica Europskog reda vinskih vitezova - Ordo
Brazil s godišnjom proizvodnjom vina od oko 2.920.000 hl (u petogodišnjem razdoblju od 1996. i 2000., a u razdoblju
Brennwein njem. naziv vina za destilaciju (za pečenje). Za razliku od slaboalkoholnog (od 7 do 10 % vol. alk.) tek ...
Brenta (tal.), posuda (iz drva ili metala, u novije doba i iz plastike) za prijenos grožđa i mošta (npr. u berbi ...
Brettanomyces je naziv roda kvasaca iz razreda basidiomycetes, reda Ustilaginales i porodice Cryptococcaceae, čije ...
Brina je jedna od istoznačnica (sinonima) za kultivar imbrina tj. kraljevina.
Brix naziv areometra (koji nosi ime svog konstruktora), što pokazuje koliko težinskih dijelova šećera ima u sto ...
Brk u čakavskom govoru, poglavito na otoku Susku, naziv za reznik.
Bronzin metalni lončić s poklopcem, u prošlosti izrađivan iz slitine bakra i kositra. Na korčuli (Dalmacija) ...
Brunello di Montalcino je među brojnim cijenjenim crnim vinima iz talijanske vinorodne pokrajine Toskana svrstano ...
Brut (fr.), tip suhoga pjenušavog vina u kojemu je sadržaj, neprevrelog šećera u najvećem broju zemalja između 5 i ...
Brzamin u Istri uobičajeni naziv za vinsku sortu crnog grožđa marzemin.
Vinogradarska i vinarska proizvodnja zauzima značajno mjesto u gospodarstvu zemlje, i to zbog njene pretežite ...
Bugava lokalni viški naziv za vugavu bijelu.
Buhač (lat. naziv Fenacetum cineranifolium), u južnoj Dalmaciji autohtona biljka izporodice glavočika (Compositae, ...
Bukaleta od grč. bokalion i tal. boccale izvedena riječ koja označava vrč odnosno pehar izrađen od pečene gline. Ta
Bukara (možda od novogrčkog bûkla-boca) drvena posuda slična krigli-vrču, najčešće obujma od 0,5 do 1 l, iz koje se
Buke (od fr. bouquet, kita-stručak cvijeća), naziv za ugodan okus i miris mladog (buke vrenja) i starog (buke ...
Buklija naziv običaja (u Srednjoj Dalmaciji) iznošenja najboljeg vina i prošeka ispred kuće kojim se časti svatove ...
Bulić, Stjepan (1865.-1937.) putujući stručni učitelj voćarstva, vinogradarstva i vinarstva i učitelj na ...
Bure (lat. bureta, tal. bureta), u kontinentalnim krajevima Hrvatske češće upotrebljavani naziv za bačvu.
Vidi: akronim BATF, (Ured za alcohol, duhan i vatreno oružje).
Vidi: pinot bijeli.
Vidi: pinot crni.
Burgundac modri istoznačnica za pinot crni.
Vidi: pinot sivi.