A je oznaka mjerne jedinice za fizikalnu veličinu ar. Definira se kao 1a = 100 m2 ili 1hm2, 100 a = 1ha (jedan hektar).
AA (uz neka druga značenja) je akronim, tj. skraćenica početnih slova Međunarodne udruge bivših alkoholičara čiji ...
Aa je uz mnoga druga značenja (ad acta - među spise i sl.) i uobičajena kratica za apsolutni alkohol.
Abboccato je talijanska riječ u značenju „poluslatko” (manje slatko nego amabile), ekvivalent francuske riječi ...
AC Appellation Contrôlée (čit. apelacion kontrole) je skraćeni oblik za francusku oznaku naziva kontrole podrijetla
Accademia Italiana della Vite e del Vino (Talijanska akademija za lozu i vino) prva je ustanova takve vrste u ...
Acetaldehid (CH3 CHO) je redovni sastojak vina. Povećan sadržaj acetaldehida kvari vinu organoleptička svojstva pa ...
Acetali nastaju iz etilnog alkohola i acetaldehida (CH3 CH (OC2H5)2), a viši acetali iz drugih alkohola i aldehida.
Acetati su soli i esteri octene kiseline.
Acetilmetilkarbinol je istoznačnica za aceton.
Aceto balsamico modenese (čit. ačeto balzamiko modeneze) je vrsta vrlo cijenjenog svojevrsnog luksuznog octa, ...
Acetobacter (lat.) je opći naziv za sve octene bakterije koje se razmnažaju na površini vina (aerobne su) i koje ...
Aceton (istoznačnica - acetilmetilkarbinol) je najjednostavniji keton čija je racionalna kemijska formula H3C CO ...
Acid (lat.) znači kiselost. Ponekad vinari uz hrvatsku upotrebljavaju i latinsku riječ, pa govore o ukupnom ...
Acidimetrija je naziv postupka određivanja količine kiseline titracijom s bazom poznate koncetracije.
Vidi: prehrambeni aditivi.
Adsorpcija (lat. adsorptio, pripijanje) je nakupljanje neke tvari (npr. bojila) na graničnoj površini dviju faza ...
Aeracija (lat.) prozračivanje ili provjetravanje je postupak kojim se tzv. otvorenim pretokom, tj. prelijevanjem ...
Aerobni su oni organizmi (stanični procesi odnosno okoliš) koji za svoj opstanak trebaju kisik (O2). Nasuprot ...
Afrometar (grč. afru = pjena) je naprava slična manometru, kojom se mjeri tlak [[CO2]] u boci (npr. kod pjenušaca, ...
Afus-ali je najpoznatija zobatica (odnosno stolna sorta vinove loze) u svijetu i na našem tržištu. Veliki grozdovi ...
Agar-agar (mal.) je polisaharid dobiven preradbom morskih algi. U vinarstvu je dopušteno bistrilo (pojavljuje se u
Agatarhid (prije II. st. p. K) je grčki povjesničar i zemljopisac iz Knida. Autor je opsežnog djela u 49 knjiga ...
Aglianico (čit. aglianiko) je na jugu Italije (u vinorodnim područjima Campagna, Puglia, te Basilicata i Calabria) ...
Agraf (fr.) je metalna košarica kojom se kod pjenušaca učvršćuje čep i time sprečava da on u posebnim uvjetima ...
Agresivno je u skladu vinarskog rječnika oznaka za vina neugodna okusa, kojeg uz polifenole i kinone, najčešće ...
Agronom je naziv za poljoprivrednog stručnjaka – znanstvenika, nastao iz starogrčke riječi ager (oznake za agrarnu ...
Agronomski fakultet u Zagrebu osnovan je, zajedno sa šumarskim, 26. rujna 1919. i iste godine započeo s radom pod ...
Agronomski glasnik je glasilo Hrvatskog agronomskog društva, koje je pod prvotnim nazivom Udruženje agronoma u ...
Airen je, prema mnogim ampelografima, u Španjolskoj i u svijetu najrasprostranjenija sorta bijelog grožđa. U ...
Akar (tur.) je uz značenje za posjed (kuće i zemljišta kao neotuđivog imetka) i stara mjerna jedinica za površinu ...
Akarinoza (grč.) je pojava na vinovoj lozi izazvana napadom grinja. Ti, bez povećala nevidljivi paučnjaci, žive na ...
Akov (mađ.) je posuda, mjera i daća za vino (od 56,589 l). Kod nas je češći naziv čabar ili vjedro.
Aktivna zemlja je u vinarskoj praksi čest naziv za razna bistrila. Da ne bi došlo do zabune, ta bistrila valja ...
Aktivni ugljen je proizvod biljnoga ili životinjskog podrijetla. U vinarstvu se češće koristi drveni aktivni ugljen
Vidi: pH i aktualni aciditet
Aktualni aciditet još i realni aciditet, odnosno kiselost.
Alambik (ar.: al-imbik), naprava za destilaciju sastavljena od međusobno povezanih dijelova kotla i hladnjaka. ...
Albana. Brojne su istoznačnice ovog kultivara. Jedna je i greco, a to je naziv drugog, također autohtonog ...
Albanija na mnogim svojim područjima ima idealne uvjete za razvoj vinogradarstva, ali ih za sada samo djelomice ...
Albariño (čit. albarinjo) je španjolski naziv za najpoznatiju i najpopularniju, visokokvalitetnu bijelu sortu ...
Vidi: bistrila i bjelance jaja. IT: albumina
Alcoholic Anonymus (akronim-AA) je naziv međunarodne udruge bivših alkoholičara koja odgovarajućim promišljenim ...
Aldehid je organski spoj osebujna mirisa koji nastaje laganom oksidacijom primarnog alkohola, a daljnjom ...
Aldomaš (lat. aldomassio) U sjevernim krajevima Hrvatske to je drugi naziv za likov, čin nuđenja vina (ili nekog ...
Alge su jednostanični i višestanični autotrofi (koji sežu od mikroskopske do veličine i više desetka metara), a ...
Alicante je ime pokrajine i grada južno od Valencije, na istočnoj mediteranskoj obali Španjolske, po kojima, od ...
Alicante bouschet (čit. alikant buše) je naziv za crnu sortu vinskoga grožđa jako obojena soka. Zbog toga i zbog ...
Aligoté je francuska sorta bijelog grožđa čiji se uzgoj, osim u pokrajini La Bourgogne, odakle prema mnogim ...
Alkalitet pepela mošta i vina se određuje zbog znanstvenog interesa i u cilju provjere prirodnosti tih proizvoda. ...
Alkoholi (od ar. alkuhl, ono što je najfinije, naziv s konca XVI. stoljeća, a navodi ga alkemičar Libavius) su ...
Alkoholizam je kronična bolest ovisnosti o alkoholu, dugo se i teško liječi, šteti pojedincu, obitelji i široj ...
Alkoholizirana vina (VT) su ona vina kojima se u postupku proizvodnje dodaje etanol (kao vinski destilat ili kao ...
Alkoholizirani mošt je jedan od alkoholno neprevrelih proizvoda od grožđa. Proizvodi se tako da se svježem moštu ...
Alkoholna pića su proizvodi alkoholnoga vrenja grožđa, voća ili drugih slatkih, odnosno škrobnih sirovina u kojima ...
Alkoholna pića od meda mogu se u prodaji označavati tradicionalnim imenima medica ili medovina. Proizvode se (u ...
Alkoholni ocat se, za razliku od octa proizvedenog razrijeđivanjem octene kiseline dobivene suhom destilacijom ...
Alkoholno neprevrelim proizvodima od grožđa smatraju se (prema važećem ZOV-u NN 96/03.) konzervirani mošt, ...
Alkoholno vino (VT tj. vinarski termin) je bogato etanolom, pa se još označuje kao jako vino. To je vino nastalo ...
Alkoholno vrenje najčešće nazivamo samo vrenje ili fermentacija. Bit te tajanstvene pojave razjasnio je Louis ...
Alkoholno vrenje najčešće nazivamo samo vrenje ili fermentacija. Bit te tajanstvene pojave razjasnio je Louis ...
Alkoholometar je naziv areometarske staklene mjerne naprave kojom se na temelju njena uranjanja u ispitivanu ...
Alkoltest (lat. testis - svjedok) je naziv postupka (nerijetko i naprave) za mjerenje koncentracije alkohola u krvi
Alphonse lavallée (čit. alfons lavale) je crna, po dobi dozrijevanja kasna zobatica porijeklom iz Alžira, koju se ...
Alternativno vinogradarstvo za razliku od konvencionalnog, komercijalnog, kojem je glavni cilj maksimalno uvećati ...
Alvarinho isto što i albariño (albarinjo).
Alžir je u proizvodnji vina od 8.579.000 hl (srednja vrijednost godišnje proizvodnje u razdoblju 67./71.), što je u
Amàbile (tal.) je kod opisa vina često korišten izraz za ljupko, ugodno.
Ambalaža (fr. emballage) je oznaka za posude, sanduke, kutije, vreće itd. u kojima se roba čuva, skladišti i ...
Ambalaža (fr.-emballage) je oznaka za posude, sanduke, kutije, vreće itd. u kojima se roba čuva, skladišti, prevozi
Ambrozija, grč.- besmrtnik (a = ne, brotos = čovjek, smrtnik, dakle nesmrtnik), što znači božanski. Odatle i ...
Vidi: AVA
Američka loza je u nas uobičajeni zajednički naziv za skupinu od 30 vrsta iz roda loze (lat. bot. naziv Vitis) koje
Amerine, Maynard (1911. – 1998.) američki enolog, pisac i učitelj, cijenjeni stručnjak naročito za kalifornijska ...
Amfora (lat.) je posuda od pečene gline (čija izrada na obalnom području Bliskog istoka datira od 2000 godina prije
Aminokiseline (opća empirijska formula aminokiselina je NH2 R COOH). U vinu nastaju razgradbom bjelančevina, ...
Amonij nitrat je naziv umjetnog gnojiva (koje na tržištu označavaju i kao AN) u kojem je pola dušika u amonijskom ...
Amonij nitrat je naziv umjetnog gnojiva (koje na tržištu označavaju i kao AN) u kojem je pola dušika u amonijskom ...
Amonij sulfat je dušično umjetno gnojivo pogodno (kao i AN) samo za alkalna i karbonatna tla. Zbog utjecaja na ...
Amontillado je naziv specijalnog španjolskog sherry vina čije ime potječe od imena sela i okruga Montilla, južno od