Maraština je autohtona bijela sorta regije Primorske Hrvatske koja je svrstana među preporučene u svim dalmatinskim
Vidi: manitno vrenje (koje se u Dalmaciji naziva još i slatki maravan i marovan).
Mariniranje (tal.) je postupak konzerviranja ribe i mesa na način da se ono soli i potapa u prokuhani ocat ili ...
Marinković Dragoje (Šjor) (1913.-1998.), enolog u Zavodu za v. i v. Zagreb, Kačićeva 9. Od 1951. do 1985. se uz rad
Maroko, zemlja u kojoj je, prema podacima OIV-a u petgodišnjem razdoblju 1996.-2000. pod vinovom lozom bilo 50.000 ...
Marovan je u nekim krajevima Dalmacije (primjerice na Korčuli) naziv za bolest vina poznatu pod imenom maravan, ...
Marsala (tal.) je specijalno likersko vino nazvano po gradu Marsali na Siciliji, premda kakvoćom i čuvenošću ne ...
Marsanne je manje zastupljeni vinski kultivar bijelog grožđa s područja doline Rone (Francuska) čiji se je uzgoj ...
Marsić Ivan (1885.-1945.), v. i v. djelatnik na mnogim područjima, od rasadničarstva, obrazovanja kadrova i sl. ...
Martinjdan je u feudalno doba bio značajan rok za podmirenje kmetskih daća u vinu, tzv. martišćine.
Martinje je pradavni pučki običaj prevođenja mošta u mlado vino, koji se kod nas njeguje naročito u sjeverozapadnim
Martinjsko grožđe je grozdić na zaperku. Obzirom na to da se zametnu kasnije, obično do glavne berbe ne dozore ...
Martišćina je daća u vinu koju je kmet u feudalno doba bio dužan predati do martinjdana (11. studenoga).
Marzemin (tal. marzemino, u Istri brzamin) je sorta crnog grožđa koja se, zbog redovite i dobre rodnosti, ugodne ...
Masa je naziv za količinu tvari nekog tijela, koju u praksi iskazujemo mjerenjem težine tijela u kilogramima. ...
Maslačna kiselina je organska karboksilna hlapiva kiselina u slobodnom obliku sastojak bolesnih vina kojima daje ...
Masne kiseline su zasićene (jednobazične alifatske poput mravlje čija je racionalna formula HCOOH, octena CH3COOH, ...
Mast je isto što i masulj.
Master of Wine je stupanj visoke stručnosti i znanja kojeg dodjeljuje The Institute of Masters of Wine, osnovan ...
Mastiljavost (srp.) je istoznačnica za crni lom.
Mastiti grožđe je u mnogim našim krajevima, poglavito u primorskoj Hrvatskoj, naziv radnje koja označava gnječenje ...
Masulj (tur. mahsul, njem. Meische) je zgnječeno-smečeno voće, odnosno grožđe s peteljkom ili bez nje. ...
Mavrodaphne je prema statističkim podacima najrasprostranjenija autohtona crna sorta grožđa u Grčkoj.
Mažuran George je novozelandski vinogradar i vinar hrvatskog podrijetla, koji je kao ugledni djelatnik u tom poslu ...
Mažuranić Ivan (1814.-1890.) pjesnik, hrvatski ban pučanin
Mečiti je istoznačnica za češće upotrebljavanu riječ gnječiti. U prošlim vremenima grožđe se je gnječilo - mečilo ...
Vidi: alkoholna pića od meda
Medicinalna vina su tonici ili tinkture, u vinskom alkoholu ili u alkoholiziranom vinu, odnosno u prirodnom vinu ...
Medijana ( medijan, srednja vrijednost ili centralna vrijednost) je u teoriji vjerojatnoće jedna od središnjih ...
Medna manje poznata sorta bijeloga grožđa nepoznata podrijetla. Sada se ( Pravilnikom o Nacionalnoj listi (NN ...
Medovina je napitak koji nastaje alkoholnim vrenjem vodom razrijeđenog meda. Prema legendi medovina je piće Starih ...
Međukoljence je isto što i internodij.
Vidi: L’Union internationale des oenologues
Vidi: Assotiation de la sommellerie internationale (kratica ASI).
Vidi: C.I.D.E.A.O.
Međunarodni sustav mjernih jedinica je hrvatski naziv za Le System International d’Unites.
Vidi: OIV (raniji naziv na francuskom l’Office International de la Vigne et du Vin, sada Organisation de la Vigne ...
Međuvrsni križanci roda loze (Vitis) nastali su spontano ili aktivnošću vinogradara selekcionara, koji su križanjem
Mega (grč. mega - velik) je predmetak (prefiks) za milijun puta veći decimalni umnožak. Označava se velikim slovom M.
Meka voda je oznaka za vodu s manje od 6 njemačkih stupnjeva tvrdoće.
Jedan njemački stupanj tvrdoće ima ona voda ...
Meksiko proizvede godišnje, na površini od oko 40.000 ha vinograda, oko 4.800.000 dt grožđa. Oko 1.850.000 dt ...
Melasa (fr. mélasse) je sirupasti, viskozni, karamelasto obojeni zaostatak u proizvodnji šećera, saharoze (koji ne ...
Meliorativna gnojidba tla se provodi u cilju popravka sastava tla na kojem se po prvi puta (ili nakon dužeg ...
Merkaptani su organski spojevi građom slični alkoholima, ali po kemijskim i fizikalnim osobinama posve različiti. ...
Malo je vinskih sorata crnog grožđa koje se podjednako uspješno uzgajaju u južnim i sjevernim vinorodnim ...
Meso bobice je središnji dio ploda - bobice (mezokarp ili mezofil) koji se nalazi ispod kožice bobice grožđa. ...
Vidi: kalijev disulfit (odn. K-metabisulfit)
Metali su redovit sastojak grožđa, mošta i vina. U grožđe dospijevaju iz tla prehranom (više ili manje ovisno o ...
Metalne vinske posude danas se ne izrađuju iz običnog (tzv. crnog lima) već isključivo iz nehrđajućeg ...
Metalni zatvarači za boce su krunski poklopac i navojni zatvarač (tzv. pilferproof).
Metanol (kem. znak CH3OH) je jednovalentni alkohol nekad češće zvan metilni alkohol. Zbog otrovnosti gornja ...
Metanska kiselina istoznačnica za mravlja kiselina.
Metar (grč. - métron - mjera), oznaka mjerne jedinice m. To je naziv jedne od 7 osnovnih međusobno nezavisnih ...
Metavinska kiselina je anhidrid vinske kiseline (spoj dviju molekula d-vinske kiseline pod utjecajem topline, uz ...
Metelka Milan je bio predstojnik Kr. hrv.-slav. zemaljskog agrikulturno-kemijskog zavoda i učitelj u Kraljevskom ...
Méthode champenoise (čit. metod šampenoaz) je oznaka postupka proizvodnje prirodnog pjenušavog vina koji se temelji
Méthode rurale je naziv za seoski, ruralni način proizvodnje pjenušavog vina. Taj je postupak isprva bio sličan ...
Vidi: metanol
Vidi: oidij, pepelnica.
Metrologija je naziv znanosti o mjerenju kojom se uz pomoć mjernih naprava mjere fizikalne veličine (mjerljiva ...
Micelij je splet hifa (često vidljiv i prostim okom) kojima gljivica-patogen crpi sok iz lista, mladice ili bobice.
Micrococcus malolacticus je jedan od uzročnika manitnog vrenja.
Mihalić Valter (1902.-1946.), ampelograf, suradnik najpoznatijih selekcionara (dr F. Zweigelta, dr K. Müllera i ...
Mihanović Antun (1796.-1861.), vojni časnik, diplomat, jezikoslovac, kolekcionar i gospodarstvenik. Autor je pjesme
Miješana alkoholna pića se u skladu Pravilnika o jakim alkoholnim pićima i alkoholnim pićima (NN 172/04, članak 4 ...
Miješana jaka alkoholna pića (kokteli, odnosno cocktails) su mješavine dvaju ili više jakih alkoholnih pića ili ...
Miklaužić Ljudevit (Lujo) (1926.-1991.), vrstan vinogradar i vinar. Počeo radom u Institutu za v. v. v. v. u ...
Mikologija je naziv znanosti koja proučava carstvo gljiva (grč. Mykes, otuda Mykota).
Mikro (grč. mikros – malen) je riječ kojom se označavaju sitni, maleni predmeti, naprave (poput mikroskopa) i sl.,
Mikrobiologija (grč. mikrós = malo, bios = živo, logos = znanost), je disciplina u sklopu biološke znanosti. ...
Mikroelementi su jednako kao i makroelementi i ultramikroelementi građevne tvari potrebne živim organizmima ...
Mikrofiltracija je postupak filtriranja vina (i ostalih tekućina) kroz odgovarajuće membrane koje zadržavaju ...
Mikroflora vina je uobičajeni zajednički naziv za korisne i štetne mikroorganizme (poput bakterija i kvasaca koje ...
Mikrogram je naziv milijuntog dijela grama, koji se označava µg .
Mikrometar (prvotni naziv mikron, a prvotna oznaka grčko slovo µ koje se čita mi) je milijunti dio metra (oznaka 1 ...
Mikron je prvotni naziv za mikrometar. 1 µm = 10-6 m. (ili 0,000001 m), odnosno 10-3 mm (ili 0,001 mm).
Mikroskop je naprava koja omogućuje uvid u prostim okom nevidljiv „mali svijet“ po čemu je na temelju grčkih riječi
Mili (lat.) ili milli je predznak za tisućiti dio, npr. mm za tisućiti dio metra, tj. milimetar. Tisućiti dio ...
Mililitar je naziv tisućitog dijela litre (oznaka ml ili mL), nastao uporabom dopuštenog decimalnog predmetka mili ...
Millésime (izgovor milezim) na francuskom jeziku znači tisuća ili hiljada. Koristi se u označavanju vina starijih ...