Dižvica je drvena posuda slična bukari.
Djelomično fermetirani mošt se prema ZOV-u u RH, (NN 96/03, članak 16) svrstava u alkoholno neprevrele proizvode od
Dl (još i dL) je oznaka za decilitar (deseti dio litre)
Denominación de Origen, u Španjolskoj oznaka izvornosti, koja u Francuskoj odgovara oznaci Appellation d’Origine ...
Dobričić autohtona sorta crnog grožđa što se sada skoro isključivo uzgaja na otoku Šolti, gdje je do donošenja ZOV ...
DOC kratica od Denominazione di origine controllata, što bi u prijevodu s talijanskog odgovaralo „kontrolirana ...
Denominación de Origen Calificada (čit. denomination de orihen kalifikhada) kontrolirana izvornost označavanja vina
Denominazione di Origine Controlata e Garantita (čit. denominacione di oriđine kontrolata e garantita).
Dokimologija (grč. dokimos - provjeren), sastavljena riječ koja označava znanost što se bavi ocjenjivanjem ...
Dokiseljavanje masulja, mošta, mošta u vrenju i mladog vina je uređeno člankom 16 [Pravilnika o proizvodnji vina ...
Dolomit kruti prirodni mineral (kojem je empirijska-bruto formula CaMg(CO3)2), mljevenjem kojeg se proizvodi ...
Dom Pérignon (1638.-1715.) slijepi benediktinac iz opatije Hautvillers (kraj Epernaya) je u proljeće 1668. objavio ...
Vidi: Vitis vinifera L.
Vidi: jaka alkoholna pića po posebnom postupku.
Domaći rum je naziv za alkoholno piće koje se proizvodi po posebnom postupku, a koje se dobiva aromatiziranjem ...
Domicijan (Titus Flavius Domitianus, 51-96) rimski car koji je u doba svoje vladavine (u trajanju od 15 godina ...
Dorada vina s manje sreće izabran naziv od onog „školovanje vina” pod kojim se razumijeva velik broj enoloških ...
Dorčić, Milan (1881.-1969.), autor mnogih stručnih radova i brošura, putujući stručni učitelj i instruktor ...
Dornfelder (kojeg Njemci pišu Dornfelder) je njemačka sorata crnog grožđa, nastala križanjem također križanaca ...
Došećeravanje što podrazumijeva dodavanje šećera (saharoze) masulju, moštu i vinu je ZOV (NN 96/03., članak 28) ...
Doslađivanje je Pravilnikom o proizvodnji vina (NN 2/05.) dopušten postupak povećavanja sadržaja šećera u vinu ...
Doux (fr.), oznaka za tip slatkog vina.
Dražić, Slavko (1912.-1983.), projektant velikog broja plantažnih vinograda (Ilok, Umag i dr.) i autor tehnoloških ...
Dražojević Jelić, Juraj (1846.-1897.), kemičar, prvi predsjednik Dalmatinskoga enološkog društva (1875.). Objavio ...
Dria spominje se u starim urbarima kao mjera za tekućine u istom značenju kao vedrica.
Drnekuša crna dalmatinska, nedovoljno ispitana sorta crnog grožđa, pa i unatoč tome Pravilnikom o Nacionalnoj listi
Drop isto što i kom, komina.
Vidi: komovica
Drosophila melanogaster znanstveni latinski naziv za vinsku mušicu, čiji rod broji oko 1.000 vrsta, od kojih su ...
Drosophila suzukii je znanstveni naziv jedne od oko tri tisuće vrsta kukaca svrstanih u porodicu Drosophilidae, rod
Vidi: klisnjaci
Drozd (još i drozd-cikelj) lat. Turdus philomelos, je ptica iz reda vrapčarki (kamo se svrstavaju i ptice pjevice ...
Drožđenka (još i drožđenica) rakija dobivena destilacijom prevrelog vinskog taloga. Zbog specifičnog, ne baš ...
Droždina stariji naziv za talog (u moštu, vinu, masti..) iz kojega se u hrv. jeziku izvodi naziv za rakiju od ...
Drucalo je u Slavoniji i posebice u požeškom kraju naziv za gnjetalo izrađeno od ljeskove grane kojoj je skinuta ...
Druga fermentacija vina je jedan od naziva za biološku desacidifikaciju mošta i vina, koju kao jabučno mliječno ...
Društvo enologa Hrvatske je udruga enologa utemeljena u travnju mjesecu 1997. god. sa zadaćom da okuplja i ...
Drvena vinska bačva je sve donedavno bila osnovni podrumski inventar i, uz amfore, boce i mješine jedina vrsta ...
Dry (engl.), u vinarskom rječniku isto što u hrv. suho, u franc. sec, tal. asciutto ili secco, njem. trocken i herb.
Dt (čit. decitona) je u skladu Međunarodnog sustava mjernih jedinica (Le System International d’Unites) oznaka za ...
Duboković, Ivan (1862.-1922.) veliki pregalac u obnovi vinogradarstva nakon filokserne zaraze (oko 1905.), ...
Dudan, Mate (1855.-1905.) putujući polj. učitelj, član Zemaljskog filokseričnog povjerenstva za Dalmaciju. Prvi ...
Duga (dužica) piljenjem ili cijepanjem iz drva proizvedena daska odgovarajućeg oblika i dimenzija iz kojih se ...
Duhà najčešće u kajkavskom govoru, ali i kod gradišćanskih Hrvata oznaka za osjet njuhom (npr. dobra vinska duhà). ...
Dűha u kajkavskom govoru i kod Gradišćanskih Hrvata tom se riječju opisuje osjet kojeg se zapaža tjelesnim posebnim
Dunum (tur.) mjera za površinu obradiva tla, koju ponegdje zovu i dulum (u značenju jedan dan oranja). Tom se ...
Vidi: brajdica.
Dušične tvari u grožđu, moštu i vinu su brojne i s obzirom na sastav raznolike. Ukupnu količinu tih tvari grožđe ...
Dušik kemijski element (N), plin bez boje i mirisa kojeg u zraku ima oko 78 % vol. Koristi se u vinarstvu radi ...
Vidi: duga.
Džibra (tur), komina, kod nas najčešće naziv za predestiliranu kominu.
Džibra (tur), komina, kod nas najčešće naziv za predestiliranu kominu.
Vidi: Joule.
Vidi: Joule.
Ebuliometar (grč. i lat. - ebullire - vreti, métron - mjera; fr. ébouillir - ukuhati), je (jednako kao i ...
Ebulioskop je naziv naprave kojom se određuje vrelište tekućine (kapljevine). Riječ temelji na lat. i grč. ebullire
Egri bikaver najpoznatije mađarsko crno vino, koje je upravo zbog intenzivne granatnocrvene boje i bogatstva na ...
Eiswein na Njemačkom jeziku naziv predikatne oznake za ledeno vino.
EK filtracija (od njem. Entkeimung=uklanjanje klica, sterilizacija, ...), postupak fine filtracije nekada s ...
Ekološko vinogradarstvo (grč. oikos = kuća, logos = govor), dio znanosti o odnosu živih bića i okoliša u ...
Ekovino oznaka vina proizvedenog u skladu pravila (koja je osmislio Rudolf Steiner iz Austrije), a prema kojima se ...
Ekskorioza crna pjegavost ili fomopsis, opaka bolest što napada ponajviše rozgvu ali i list vinove loze.
(Ekspedicijski liker fr. liqueur d’expedition) je sirup izrađen otapanjem saharoze u starom suhom ili prirodnom ...
Ekstra suha vina nazivaju se alkoholizirana vina, bez obzira na to jesu li proizvedena iz nearomatičnih ili ...
Ekstrakcija (lat.), u proizvodnji specijalnih vina,kina vina, medicinalnih vina itd. pod ovim pojmom se razumijeva ...
Ekstrakt (lat.), u kem. analizi suha tvar što zaostane nakon isparavanja na vodenoj kupelji i sušenja u eksikatoru.
Elbling njem. vinska sorta bijelog grožđa uvrštena u tzv. silvaner skupinu zajedno s pinotom bijelim, noblingom i ...
Emerald rizling je novostvorena sorta, nastala u Kaliforniji, križanjem muškata bijelog i rizlinga rajnskog. Zbog ...
Emfiteuza jedan od oblika stvarno-pravnog agrarnog odnosa, najčešće nasljedan zakup neobrađenog zemljišta na kojem,
Enin istoznačnica za enocijanin.
Enocijanin (grč. oinos vino, kianos modro), bojilo grožđa, koje se dobiva ekstrakcijom svježih ili konzerviranih ...
Enofil (grč. oinos-vino, filos-prijatelj) vinski štovatelj, zaljubljenik u vino, osoba koja cijeni vino kao piće.
Enofizika (još i fizika vina) je područje vinarske znanosti koje proučava svojstva mošta, vina i proizvoda od mošta
Vidi: aktivni ugljen.
Enolog (grč. oínos = vino, logos = govor ili u prenesenom znanost), vinski stručnjak, osoba koja je diplomirala ...
Enologija (grč.), vinarstvo (od grč. oinos: vino i logos: govor ili u prenesenom znanost). Otuda: enolog, vinski ...
Enološko uljej e najčešće u nas korišten naziv za parafinsko ulje koje se u vinarstvu koristi da bi se spriječio ...
Enotanin uobičajeni naziv za tanin što se upotrebljava za bistrenje vina. Prema važećim propisima uporaba tog ...
Enoteka (grč.), isto i vinoteka, spremnica za vino. Theke su prostorije u kojima se nešto slaže (poput biblioteke, ...
Enozof (grč.: oínos = vino, sofia = mudrost) vinski znalac, poznavatelj vina.