Vinogradarsko-vinarski leksikon

Na ovoj stranici nalazi se skup članaka, pojmova, izraza iz Vinogradarsko-vinarskog leksikona. U novom ruhu stranice Vinopedia pripremaju se novi, strukturirani članci i edukacijski sadržaji.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ruderuša

Ruderuša je istoznačnica za bijelu vinsku sortu kujundžušu.

Rudežuša

Rudežuša je istoznačica trnjak

Rujnocrvena vina

Rujnocrvena vina su vina iz crnih sorata grožđa (rosé i tzv. crna odn. crvena vina) dobivena vrenjem masulja da bi ...

Rukatac

Rukatac je drugi, ali manje poznati naziv za bijelu vinsku sortu maraštinu. Vidi: krizol.

Rulandec

Rulandec je sorta kval. bijelog grožđa, kod nas poznatija pod imenima burgundac sivi, rulandac ili pinot sivi.

Rum

Rum je sukladno Pravilniku o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima (NN172/04.) svrstan u skupinu rakija što se ...

Rumeni muškat

Rumeni muškat je slovenski naziv za muškat žuti odnosno muškat bijeli.

Rumora Ljubo

Rumora Ljubo (1912.-1985.), agronom, enolog, nakon kratkog službovanja na imanju u Začretju, dolazi u Institut za ...

Rumunjska

Rumunjska je vinogradarska još od antičkih vremena, o čemu svjedoče arheološki nalazi ali i pisani dokumenti. ...

Runjača-muljača

Runjača-muljača je naprava za runjenje i gnječenje (muljanje) grožđa. Centrifugalne motorne r-m. gnječe bobice ...

Runjenje

Runjenje je odvajanje bobica od peteljčica (ili zrnja od klipa i sl.). Kada zbog trešnje (u tijeku berbe brožđa ili

Rusan

Rusan je naziv vinskog kultivara bijelog grožđa što se uzgaja u Francuskoj (dolina Rone) iz kojeg se proizvodi ...

Rusija

U razdoblju 1991.-1995. prosječne vinogradarske površine iznosile su oko 115.000 ha da bi u sljedećem petogodištu ...

Ruso vino

Ruso vino je u kontinentalnoj Hrvatskoj nekada korišten, a sada već zaboravljen naziv za ružičasto (rosé) vino.

Russi Alexa

Russi Alexa (1853.- ?) učitelj gospodarstva na kraljevskom gospodarsko-šumarskom učilištu u Križevcih, napisao je ...

Ruza

Vidi: baras.

Ruža

Ruža je u nekim krajevima Dalmacije istoznačnica za crnu sortu loze, poznatiju pod imenom okatac.

Ruža crna

Ruža crna naziv sada već potpuno iščezle sorte slabe rodnosti, koja se u prošlosti uzgajala naročito na otoku Pagu.

Ruža jela

Grafički prikaz porijekla namirnica. Vidi: Ruža jela, aroma wheel

Ruževina bijela

Ruževina bijela je dalmatinska bijela sorta vinove loze iz čijeg se je grožđa (kako navodi Andrija Tambača u knjizi

Ružica

Ružica (rosé, ruso vino) je zajednički naziv za ružičasto rubinskocrveno i ružičasto-crvenkasta vina, s tim da se ...

Ružica crvena

U Dalmaciji, uz nazive crljenak i glavinuša manje poznat naziv za vinsku sortu crnoga grožđa okatac, a u Slavoniji ...

Ružica Vinodola

U Vinodolu, u frankopanskim vinogradima (na položajima zvanim Pod rupu) berbu grožđa su obavljali njihovi kmetovi ...

Ružičasta rubinskocrveno

Ružičasta rubinskocrvena vina su obojena vina koja se kod nas osobito cijene. To je boja opola što se proizvode iz ...

Ružičasto-crvenkasta vina

Ružičasto- crvenkasta vina su vina svijetlih ružica, odnosno svijetlih opola. U Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i ...

Sabâtina

Sabâtina od grč.sábaton, hebrejski - sàbãtã = subota, je riječ koja obilježava slobodnu subotu. Na ...

Saccharomyces

Saccharomyces - jedan od najčešće spominjanih rodova kvasaca (iz porodice Saccharomy­ceta­ceae) u koji su uvrštene ...

SAD

SAD u proteklih petnaestak godina (od 1991. do 2005.) zauzimaju četvrto mjesto u svjetskoj proizvodnji vina, dok su

Sagrantino

Sagrantino je crni autohtoni kultivar središnje Italije, isključivo u okolini grada Montefalco u pokrajini Umbria. ...

Saharaza

Vidi: invertaza, saharoza.

Saharimetar

Saharimetar (grč. sákhar, lat. sacharum = šećer) je areometar kojim se mjeri sadržaj šećera u otopini. Vidi: ...

Saharin

Saharin je tehnički naziv za imido-sulfo benzojevu kiselinu, najviše korišteno umjetno sladilo čiji je relativni ...

Saharoza

Saharoza je naziv grč. podrijetla (sakhar), kod nas zvan šećer, (riječju koja dolazi iz turskog naziva šeker), ...

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina je o-hidroksibenzojeva kiselina, kojoj je racionalna formula (C6H4(OH) COOH. Kao jedna od ...

Salleronov ebuliometar

Rad sa Salleronovim i Malligandovim ebuliometrom ima puno sličnosti. Kada se određuje temperatura vrelišta vode, u ...

Salleronova tablica

Salleronova tablica jednako kao i Oechslova tablica služi za brzo preračunavanje areometrom očitanih stupnjeva (po ...

Šambre

Šambre (fr.) je postupak kojim se temperatura, uglavnom crnih, taninom bogatih vina, prilagodi sobnoj temperaturi ...

Šambre

Šambre (fr.) postupak kojim se temperatura, uglavnom crnih, taninom bogatih vina, prilagodi sobnoj temperaturi ...

Samoborski bermet

Samoborski bermet je crno likersko vino bermet koje se od davnina proizvodi u (podregiji Plešivica) samoborskom ...

Samos

Samos je otok u jugoistočnom dijelu Egejskog mora poznat po proizvodnji muškatnoga alkoholiziranog vina istog imena

Samotok

Samotok, za razliku od prešavine koja se dobije tiještenjem (prešanjem) masulja (kljuka), samotok (ciđe) je tekuća ...

Šampanjac

Šampanjac je zaštićeni naziv prirodnog pjenušavog vina što se proizvodi u Francuskoj pokrajini Champagne iz grožđa ...

Sangiovese

Sangiovese je sorta crnog grožđa čiji se naziv povezuje, između ostalog, sa „sanguis Iovis“ (Jupiterova krv). ...

Sangria

Sangria je naziv španjolskog pića, u stvari mješavine crnog vina, voća (limuna i naranče) i šećera (oko 60 g/l). ...

Sansego

Sansego je lokalni naziv sorte sušćan što se uzgaja na kvarnerskom otočiću Susku koji se na talijanskom zove ...

Sansigot

Vidi: susac crni

Šantek Miljenko

Šantek Miljenko (1925.-2008.) je nakon završenog studija na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu zaposlen  ...

Saperavi

Saperavi je sorta crnog grožđa podrijetlom iz Gruzije. Kod nas introducirana pedesetih godina XX. stoljeća. Uzgaja ...

Šaptalizacija

Šaptalizacija je  po Jean A. Chaptalu (1756.-1832.) nazvan postupak doslađivanja mošta i vina saharozom. Prema ...

Saričibuk

Saričibuk je jedna od brojnih istoznačnica za plovdinu, koju ponegdje nazivaju i slankamenka crvena i pamid.

Šasla

Šasla (fr. chasselas) je naziv za veći broj (11) različitih sorata kojima je naš zajednički naziv plemenka.

Sassicaia

Sassicaia je ime, na tržištu poznatog i cijenjenog crvenog (crnog) vina što se proizvodi u talijanskoj vinorodnoj ...

Satir

Satir (grč. Satyros) je dlakavi demon (niže božanstvo) zatupljena nosa i kozjih ušiju, nogu i repa, glave okićene ...

Sauternes

Sauternes je vinogradarska regija na obali Garonne (Francuska), poznata u vinarskom svijetu po istoimenim ...

Sauvignon bijeli

Sauvignon bijeli (čit. sovinjon) je cijenjena i rasprostranjena vinska sorta podrijetlom iz Francuske, koja je na ...

Sauvignon vert

Sauvignon vert je naziv klona sorte grožđa sauvignon blanc, odnosno sauvignon bijeli. Uzgaja se u Kaliforniji ...

Sauvignon zeleni

Sauvignon zeleni (čit.: sovinjon zeleni) je jedna od istoznačnica (sinonima) za francusku sortu bijelog grožđa ...

Sauvignonasse

Sauvignonasse (čit.: sovinjonez, istoznačnica i sauvignon zeleni) je francuska vinska sorta bijelog grožđa koja se ...

Savagnin blanc

Savagnin blanc je naziv bijelog vodećeg kultivara u francuskom vinorodnom području Jura gdje se uzgaja na oko 1000 ...

Savagnin rose

Savagnin rose je naziv crnog kultivara nastalog vjerojatno mutacijom istoimenog bijelog (savagnin blanc). Savagninr

Sažimanje mošta i vina

Sažimanje mošta i vina poznato i kao  kontrakcija vina (od lat. riječi contractio, grčenje, skupljanje, sažimanje),

Schams Franjo

Schams Franjo (1779.-1839.), farmaceut u Petrovaradinu, povjesničar, a od 1822. neumoran djelatnik na ...

Schaumwein

Vidi Sekt

Scheurebe

Scheurebe je jedna od brojnih sorata bijelog grožđa nastala križanjem silvanca i rizlinga rajnskog, koju je uzgojio

Schiava grossa

Schiava grossa je sorta crnog grožđa. Postoje tri tipa (grossa, media i piccola ili gentile, odnosno velika, ...

Schubert Gerhard

Schubert, Gerhard, (1943.-2007.) Nakon diplomiranja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1972. ...

Schwarzriesling

Istoznačnice za Schwarzriesling su na francuskom pinot meunier, na njemačkom još i Müllerrebe, a na hrvatskom crni ...

Sec

Oznaka za suho vino. V.: razvrstavanje vina.

Secco

Uz manje korišten, (tal.) izraz asciutto, što također znači suho, najčešće upotrebljavani naziv za označavanje tipa

Šećer

Šećer je u običnom govoru najčešće naziv za disaharid saharozu, međutim, šećerima se nazivaju i drugi organski ...

Sedimentacija krute faze u moštu i vinu

Sedimentacija krute faze u moštu i vinu (lat. sedere = sjesti), isto što i taloženje krutih čestica u moštu i ...

Sekt

Uz Schaumwein njem. ime za prirodno pjenušavo vino što se proizvodi klasičnom metodom (méthode champenoise).

Sekundarna aroma vina

Za razliku od primarne arome, koja potječe od sorte, s. a. v. potječe od aromatskih komponenti koji se formiraju u ...

Sekundarni kalijev tartarat

Vidi: soli vinske kiseline

Selekcija

Selekcija (lat. selection – izbor, odabir) je pojam kojim se (uz brojna druga značenja) opisuju i promjene živih ...

Selekcionirani vinski kvasac

Selekcionirani vinski kvasac proizvode vinarski instituti i specijalizirana poduzeća (koja ih najčešće stavljaju u ...

Semi dry

Oznaka za polusuho vino. V.: razvrstavanje vina

Semi sweet

Naziv za oznaku tipa poluslatkog vina.

Semillon

Semillon (čit. semijon) je francuska vinska sorta bijeloga grožđa koja je i k nama prenijeta u doba prve obnove ...

Semillon

Semillon (čit. semijon) je francuska vinska sorta bijeloga grožđa koja je i k nama prenijeta u doba prve obnove ...