Bakarić, Pavle (1931.-2007.), vrstan tručnjak s područja južnih kultura: maslinarstva, agrumarstva i ostalih ...
Bakarska Vodica je naziv pjenušavog vina koje se proizvodi(lo) u gradu Bakru i još više u mjestu Praputnjaku ...
Bakho (grč. Bakchos, Βάκχος, lat. Bacchus), isto što i Dioniz, (grč. Dionisos.
Bakotić, Antun Carlo fizičar i pisac (1831.-1887.), autor je prve knjige o vinarstvu na hrvatskom jeziku, tiskane u
Bakrov sulfat (kem. CuSO4 x 5H2O) je spoj koji se nalazi u prirodi (bakrova ruda) ili se industrijski proizvodi iz ...
Baktericidan tvar (npr. alkohol, sumporasta kiselina i dr.) koja ubija (uništava) bakterije.
Bakterije su jednostanična i najbrojnija živa bića. Nemaju stanične jezgre ni staničnih organela (izuzev ribosoma u
Bakterije vina nisu samo uzročnici njegovih bolesti, kako to neupućeni misle, već su neke od njih korisni ...
Balingova moštna vaga je areometar što ga je izradio K. Balinga tako da je mjesto do kojeg je taj gustomjer ronio u
Vidi: aceto balsamico modenese, Pravilnik o vinskom i voćnom octu NN 121/2005, NN 53/2006, NN 26/2011.
Banatski rizling (istoznačnica kreaca i praskava plemenka), sorta bijelog grožđa čije ime govori o podrijetlu i ...
Bandol je jedna od osam apelacija (fr. appellation – oznaka, priziv u značenju AOC ili kontrola zemljopisnog ...
Baras (tal. barsa), način uzgoja vinove loze prema potpori, rjeđe i prema načinu rezidbe. U pravilu, to je povišeni
Barbarescoje jedno od najboljih talijanskih crnih vina, koje se proizvodi iz grožđa sorte nebbiolouzgojenog na ...
Barbera crna vinska sorta crnog grožđa kod nas vrlo malo rasprostranjena. Ima je jedino u vinogradarskoj podregiji ...
Baril (tal. barile), iz keltskog prešlo u sve romanske jezike, a otuda (iz tal.) i u hrvatski. To je manja, ...
Barilac je naziv posude najčešće sadržaja od 1 do 3 litre. Vinogradari su u njemu nosili u polje crno vino kojim su
Barman (engl. čit. barmen), za razliku od vinotoče (fr. sommeliera), vinskog eksperta okrenutog gostu, barman ...
Barolo se uvrštava među najbolja talijanska crvena vina. Proizvodi se iz grožđa najpoznatijeg talijanskog kultivara
Barrique (fr. čit. barik) je naziv bačve odgovarajućeg oblika i volumena koji varira u pojedinim francuskim ...
Barsac je naziv vina što potječe iz najpoznatije francuske vinorodne pokrajine Bordeaux, i to onog njenog dijela ...
U sjeverozapadnim vinogradarskim predjelima kontinentalne Hrvatske naziv pučkog blagdana u spomen na sv. ...
Vidi: susac
Vidi: suškovo vino.
BATF kratica (akronim) za Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms (Ured za alcohol, duhan i vatreno oružje), ...
Battonage (čit. batonaž), naziv postupka višemjesečnog ostavljanja vina nakon završenog vrenja na talogu kvasca, uz
Baumeov areometar (čit. bomeov, kratica Bé), naprava slična moštomjeru (ime je dobila po izumitelju), kojom se na ...
Beaune vinsko središte Burgundije (u 13. stoljeću, političko je središte iz Beaunea prenijeto u Dijon). Po imenu ...
Beerenauslese njemački naziv za predikatno vino, izborna berba bobica.
Bege naziv najrasprostranjenijeg albanskog kultivara bijelog grožđa s velikom sposobnošću nakupljanja šećera. V.: ...
Bela nedeja je dan pučkog okupljanja koji se očuvao još samo u nekim primorskim mjestima koja su u prošlosti bila ...
Belamarić, Šime Stojdrag “svršeni gospodar i kr. kotarski šumar I. razreda”, autor je knjige “Trsna pliesan ili ...
Belamarić, Vinko (1874.-1917.), učitelj i poljoprivredni pisac. Uz napise o obnovi vinograda, napisao je i raspravu
Belan makedonski naziv za španjolsku vinsku sortu garnaha branka, koja je poznatija pod francuskim imenom grenache ...
Belgija nije samo potrošač, već i proizvođač grožđa i vina, u što mnogi, s obzirom na njen zemljopisni položaj, ...
Belica u Hrvatskom primorju naziv bijelog vina proizvedenog iz većeg broja sorata bijelog grožđa (verdić, malvazija
Belina velika je jedna od brojnih istoznačnica (uz nazive štajerska belina i štajerka) za vinsku sortu bijelog ...
Bena autohtona hercegovačka bijela vinska sorta i zobatica, koja se, uz krkošiju spominje kao redovni pratilac ...
Benašić, Zvonko (1931.-2013.) je autor brojnih knjiga iz vinogradarstva i vinarstva (od kojih spomenimo samo knjige
Bentonit trgovački naziv, hidratiziranog alumosilikata, (sastavljenog pretežito iz minerala montmorilonita) čija je
Berba grožđa (trgadba/trgatva, jematva..) odgovoran je posao o kojemu uvelike ovisi kakvoća budućeg vina, pa kod ...
Bergerac je naziv grada (stotinjak kilometara udaljenog od luke Bordeaux) prema kojem su crna (crvena) i bijela ...
Bermet je naziv najčešće crnog aromatiziranog vina koje se od davnine proizvodi u regiji Kontinentalna Hrvatska, ...
Bersa jednako kao kan, birsa , ime je bolesti poznatije kao vinski cvijet.
Besjemene sorte vinove loze (grč. apyrene) su one u čijim bobicama nema sjemenki. Uzgajaju se s ciljem da se ponude
Betonska vinska cisterna uz mnoge prednosti (jeftinija litra izgrađenog prostora, osobito kada se grade cisterne ...
Bevanda (tal.), općenito piće, u primorskoj Hrvatskoj mješavina vina s vodom (npr. u čaši) neposredno pred ...
Bezalkoholna pića su mnogi i raznovrsni proizvodi, međutim, tim se imenom u prometu označavaju samo oni koji se ...
Biankini, Petar-Luka (1856.-1928.) pisac vinarskih knjiga i to: “O uporabi dropa i drugih vinskih zaostataka” ...
Biblija o vinu, vinogradu i grožđu Biblija ili Sveto pismo uz sve poznate atribute, od kojih je temeljni onaj da je
Biblija ili Sveto pismo uz sve poznate atribute, od kojih je temeljni onaj da je u njoj sadržana riječ božja, ...
Bićerin (od tal. naziva za čašu - bicchiere), često upotrebljavani naziv za čašu, češće za malu čašicu za ispijanje
Biela belina velika je naziv u Hrvatskoj, a vjerojatno i u drugim susjednim vinogradarskim područjima prisutnog ...
Bijela trulež je naziv oboljenja v. l. nakon tuče (grada), kada se kroz oštećenja od te vremenske nepogode (ili i ...
Bijela vina se proizvode vrenjem mošta bijelih i crnih sorata grožđa (uz uvjet da crne nisu bojadisari), za ...
Bijeli lom (ponekad ga zovu i sivi lom), mana bijelih vina koja se očituje mliječno-sivim do pepeljasto-bjeličastim
Bilikum (riječ izvedenica iz njem., willkommen dobro došao), dobrodošlica koja se iskazuje gostu ponudom da se ...
Biljna zaštita je naziv stručnog časopisa hrv. agronomskog društva, sekcije za biljnu zaštitu, (kasnije nazvan ...
Biocidi se svrstavaju u posebnu skupinu pesticida, ali ne i u onu za zaštitu bilja
Biodinamički uzgoj grožđa (u Francuskoj često biodynamic) sve se više popularizira u proteklih dvadesetak godina, ...
Bioelementi su neophodna počela ili elementi iz kojih su izgrađena živa bića. Razvrstavamo ih na makroelemente, ...
Bioinsekticid je insekticid koji se proizvodi iz biljnih ili životinjskih organizama ili njihovih produkata u ...
Biologija (grč. bios – život, logos – govor, promišljanje) je naziv znanosti koja se bavi proučavanjem živog ...
Biološka desacidifikacija je proces u kojem se aktivnošću mikroorganizama (kvascima, ali znatno više bakterijama) ...
Biološka desacidifikacija mošta i vina je nerijetko u vinarskoj terminologiji uobičajeni naziv za jabučno mliječno ...
Biopesticidi (lat. bio život, pestis kuga, occidere ubiti) zajednički naziv za kukce, grinje, bakterije, gljivice, ...
Bipci,u Slavoniji, danas već zaboravljeni naziv za peteljku grožđa. V.: rebrača
Bireta (fr. burette), uska dugačka graduirana (stupnjevana) staklena cijev sa slavinom za ispuštanje tekućine, ...
Birsa to što i birza, bersa, kan i vinski cvijet. Aerobna gljivica Mycoderma vini, na površini slabo alkoholnog, ...
Birza isto što i birsa, bersa i kan. Najčešći naziv ove bolesti je vinski cvijet. Ovim imenom ponegdje nazivaju i ...
Biser od Čabe istoznačnica za sortu vinove loze čapski biser.
Biser vino (polupjenušavo vino) je prirodno pjenušavo vino s više od upola manjom dopuštenom gornjom granicom ...
Bistra vina su dobro školovana vina. Prema prozirnosti i živosti ispred njih su samo kristalno bistra. Ako vino ...
Bistrenje postupak kojim se pospješuje odvajanje (taloženje) vidljivih i nevidljivih čestica uzročnika mutnoće. ...
Bistrila tvari organskog ili mineralnog podrijetla koje se dodaju vinu kako bi se fizikalno-kemijskim ili ...
Bistrina je bistrilo domaće proizvodnje (Petrokemija d.d. Kutina, tvornica gline) koje se je proizvodilo iz posebno
Bitartarat je lat. naziv neutralne soli vinske kiseline koja je najčešće sekundarni kalijev tartarat (empirijska ...
Bitla još i bikla - za razliku od hamtice, smutice, zdravljaka i poluše koje se u nekim područjima Dalmatinske ...
Bjelance jaja iako dopušteno, bistrilo (koje se koristilo naročito kod bistrenja crnih vina); uglavnom se vrlo ...
Bjelančevine (proteini) su redoviti sastojci naročito u moštu i mladim vinima. Nose pozitivan električni naboj, pa ...