Vinogradarsko-vinarski leksikon

Na ovoj stranici nalazi se skup članaka, pojmova, izraza iz Vinogradarsko-vinarskog leksikona. U novom ruhu stranice Vinopedia pripremaju se novi, strukturirani članci i edukacijski sadržaji.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bakarić, Pavle

Bakarić, Pavle (1931.-2007.), vrstan tručnjak s područja južnih kultura: maslinarstva, agrumarstva i ostalih ...

Bakarska Vodica

Bakarska Vodica je naziv pjenušavog vina koje se proizvodi(lo) u gradu Bakru i još više u mjestu Praputnjaku ...

Bakho

Bakho (grč. Bakchos, Βάκχος, lat. Bacchus), isto što i Dioniz, (grč. Dionisos.  

Bakotić Antun Carlo

Bakotić, Antun Carlo fizičar i pisac (1831.-1887.), autor je prve knjige o vinarstvu na hrvatskom jeziku, tiskane u

Bakrov sulfat

Bakrov sulfat (kem. CuSO4 x 5H2O) je spoj koji se nalazi u prirodi (bakrova ruda) ili se industrijski proizvodi iz ...

Baktericidan

Baktericidan tvar (npr. alkohol, sumporasta kiselina i dr.) koja ubija (uništava) bakterije.

Bakterije

Bakterije su jednostanična i najbrojnija živa bića. Nemaju stanične jezgre ni staničnih organela (izuzev ribosoma u

Bakterije vina

Bakterije vina nisu samo uzročnici njegovih bolesti, kako to neupućeni misle, već su neke od njih korisni ...

Balingova moštna vaga

Balingova moštna vaga je areometar što ga je izradio K. Balinga tako da je mjesto do kojeg je taj gustomjer ronio u

Balzamski ocat

Vidi: aceto balsamico modenese, Pravilnik o vinskom i voćnom octu NN 121/2005, NN 53/2006, NN 26/2011.

Banatski rizling

Banatski rizling (istoznačnica kreaca i praskava plemenka), sorta bijelog grožđa čije ime govori o podrijetlu i ...

Bandol

Bandol je jedna od osam apelacija (fr. appellation – oznaka, priziv u značenju AOC ili kontrola zemljopisnog ...

Baras

Baras (tal. barsa), način uzgoja vinove loze prema potpori, rjeđe i prema načinu rezidbe. U pravilu, to je povišeni

Barbaresco

Barbarescoje jedno od najboljih talijanskih crnih vina, koje se proizvodi iz grožđa sorte nebbiolouzgojenog na ...

Barbera crna

Barbera crna vinska sorta crnog grožđa kod nas vrlo malo rasprostranjena. Ima je jedino u vinogradarskoj podregiji ...

Baril

Baril (tal. barile), iz keltskog prešlo u sve romanske jezike, a otuda (iz tal.) i u hrvatski. To je manja, ...

Barilac

Barilac je naziv posude najčešće sadržaja od 1 do 3 litre. Vinogradari su u njemu nosili u polje crno vino kojim su

Barman

Barman (engl. čit. barmen), za razliku od vinotoče (fr. sommeliera), vinskog eksperta okrenutog gostu, barman ...

Barolo

Barolo se uvrštava među najbolja talijanska crvena vina. Proizvodi se iz grožđa najpoznatijeg talijanskog kultivara

Barrique

Barrique (fr. čit. barik) je naziv bačve odgovarajućeg oblika i volumena koji varira u pojedinim francuskim ...

Barsac

Barsac je naziv vina što potječe iz najpoznatije francuske vinorodne pokrajine Bordeaux, i to onog njenog dijela ...

Bartolovo

U sjeverozapadnim vinogradarskim predjelima kontinentalne Hrvatske naziv pučkog blagdana u spomen na sv. ...

Bašćanac

Vidi: susac

Bašica

Vidi: suškovo vino.

BATF

BATF kratica (akronim) za Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms (Ured za alcohol, duhan i vatreno oružje), ...

Battonage

Battonage (čit. batonaž), naziv postupka višemjesečnog ostavljanja vina nakon završenog vrenja na talogu kvasca, uz

Baumeov areometar

Baumeov areometar (čit. bomeov, kratica Bé), naprava slična moštomjeru (ime je dobila po izumitelju), kojom se na ...

Beaune

Beaune vinsko središte Burgundije (u 13. stoljeću, političko je središte iz Beaunea prenijeto u Dijon). Po imenu ...

Beerenauslese

Beerenauslese njemački naziv za predikatno vino, izborna berba bobica.

Bege

Bege naziv najrasprostranjenijeg albanskog kultivara bijelog grožđa s velikom sposobnošću nakupljanja šećera. V.: ...

Bela nedeja

Bela nedeja je dan pučkog okupljanja koji se očuvao još samo u nekim primorskim mjestima koja su u prošlosti bila ...

Belamarić Šime Stojdrag

Belamarić, Šime Stojdrag “svršeni gospodar i kr. kotarski šumar I. razreda”, autor je knjige “Trsna pliesan ili ...

Belamarić, Vinko

Belamarić, Vinko (1874.-1917.), učitelj i poljoprivredni pisac. Uz napise o obnovi vinograda, napisao je i raspravu

Belan

Belan makedonski naziv za španjolsku vinsku sortu garnaha branka, koja je poznatija pod francuskim imenom grenache ...

Belgija

Belgija nije samo potrošač, već i proizvođač grožđa i vina, u što mnogi, s obzirom na njen zemljopisni položaj, ...

Belica

Belica u Hrvatskom primorju naziv bijelog vina proizvedenog iz većeg broja sorata bijelog grožđa (verdić, malvazija

Belina velika

Belina velika je jedna od brojnih istoznačnica (uz nazive štajerska belina i štajerka) za vinsku sortu bijelog ...

Bena

Bena autohtona hercegovačka bijela vinska sorta i zobatica, koja se, uz krkošiju spominje kao redovni pratilac ...

Benašić, Zvonko

Benašić, Zvonko (1931.-2013.) je autor brojnih knjiga iz vinogradarstva i vinarstva (od kojih spomenimo samo knjige

Bentonit

Bentonit trgovački naziv, hidratiziranog alumosilikata, (sastavljenog pretežito iz minerala montmorilonita) čija je

Berba grožđa

Berba grožđa (trgadba/trgatva, jematva..) odgovoran je posao o kojemu uvelike ovisi kakvoća budućeg vina, pa kod ...

Bergerac

Bergerac je naziv grada (stotinjak kilometara udaljenog od luke Bordeaux) prema kojem su crna (crvena) i bijela ...

Bermet

Bermet je naziv najčešće crnog aromatiziranog vina koje se od davnine proizvodi u regiji Kontinentalna Hrvatska, ...

Bersa

Bersa jednako kao kan, birsa , ime je bolesti poznatije kao vinski cvijet.

Besjemene sorte vinove loze

Besjemene sorte vinove loze (grč. apyrene) su one u čijim bobicama nema sjemenki. Uzgajaju se s ciljem da se ponude

Betonska vinska cisterna

Betonska vinska cisterna uz mnoge prednosti (jeftinija litra izgrađenog prostora, osobito kada se grade cisterne ...

Bevanda

Bevanda (tal.), općenito piće, u primorskoj Hrvatskoj mješavina vina s vodom (npr. u čaši) neposredno pred ...

Bezalkoholna pića

Bezalkoholna pića su mnogi i raznovrsni proizvodi, međutim, tim se imenom u prometu označavaju samo oni koji se ...

Biankini Petar-Luka

Biankini, Petar-Luka (1856.-1928.) pisac vinarskih knjiga i to: “O uporabi dropa i drugih vinskih zaostataka” ...

Biblija o vinu, vinogradu i grožđu

Biblija o vinu, vinogradu i grožđu Biblija ili Sveto pismo uz sve poznate atribute, od kojih je temeljni onaj da je

Biblija o vinu, vinogradu i grožđu

Biblija ili Sveto pismo uz sve poznate atribute, od kojih je temeljni onaj da je u njoj sadržana riječ božja, ...

Bićerin

Bićerin (od tal. naziva za čašu - bicchiere), često upotrebljavani naziv za čašu, češće za malu čašicu za ispijanje

Biela belina velika

Biela belina velika je naziv u Hrvatskoj, a vjerojatno i u drugim susjednim vinogradarskim područjima prisutnog ...

Bijela trulež

Bijela trulež je naziv oboljenja v. l. nakon tuče (grada), kada se kroz oštećenja od te vremenske nepogode (ili i ...

Bijela vina

Bijela vina se proizvode vrenjem mošta bijelih i crnih sorata grožđa (uz uvjet da crne nisu bojadisari), za ...

Bijeli lom

Bijeli lom (ponekad ga zovu i sivi lom), mana bijelih vina koja se očituje mliječno-sivim do pepeljasto-bjeličastim

Bilikum

Bilikum (riječ izvedenica iz njem., willkommen dobro došao), dobrodošlica koja se iskazuje gostu ponudom da se ...

Biljna zaštita

Biljna zaštita je naziv stručnog časopisa hrv. agronomskog društva, sekcije za biljnu zaštitu, (kasnije nazvan ...

Biocidi

Biocidi se svrstavaju u posebnu skupinu pesticida, ali ne i u onu za zaštitu bilja

Biodinamički uzgoj grožđa

Biodinamički uzgoj grožđa (u Francuskoj često biodynamic) sve se više popularizira u proteklih dvadesetak godina, ...

Bioelementi

Bioelementi su neophodna počela ili elementi iz kojih su izgrađena živa bića. Razvrstavamo ih na makroelemente, ...

Bioinsekticid

Bioinsekticid je insekticid koji se proizvodi iz biljnih ili životinjskih organizama ili njihovih produkata u ...

Biologija

Biologija (grč. bios – život, logos – govor, promišljanje) je naziv znanosti koja se bavi proučavanjem živog ...

Biološka desacidifikacija

Biološka desacidifikacija je proces u kojem se aktivnošću mikroorganizama (kvascima, ali znatno više bakterijama) ...

Biološka desacidifikacija mošta i vina

Biološka desacidifikacija mošta i vina je nerijetko u vinarskoj terminologiji uobičajeni naziv za jabučno mliječno ...

Biopesticidi

Biopesticidi (lat. bio život, pestis kuga, occidere ubiti) zajednički naziv za kukce, grinje, bakterije, gljivice, ...

Bipci

Bipci,u Slavoniji, danas već zaboravljeni naziv za peteljku grožđa. V.: rebrača

Bireta

Bireta (fr. burette), uska dugačka graduirana (stupnjevana) staklena cijev sa slavinom za ispuštanje tekućine, ...

Birsa

Birsa to što i birza, bersa, kan i vinski cvijet. Aerobna gljivica Mycoderma vini, na površini slabo alkoholnog, ...

Birza

Birza isto što i birsa, bersa i kan. Najčešći naziv ove bolesti je vinski cvijet. Ovim imenom ponegdje nazivaju i ...

Biser od Čabe

Biser od Čabe istoznačnica za sortu vinove loze čapski biser.

Biser vino

Biser vino (polupjenušavo vino) je prirodno pjenušavo vino s više od upola manjom dopuštenom gornjom granicom ...

Bistra vina

Bistra vina su dobro školovana vina. Prema prozirnosti i živosti ispred njih su samo kristalno bistra. Ako vino ...

Bistrenje

Bistrenje postupak kojim se pospješuje odvajanje (taloženje) vidljivih i nevidljivih čestica uzročnika mutnoće. ...

Bistrila

Bistrila tvari organskog ili mineralnog podrijetla koje se dodaju vinu kako bi se fizikalno-kemijskim ili ...

Bistrina

Bistrina je bistrilo domaće proizvodnje (Petrokemija d.d. Kutina, tvornica gline) koje se je proizvodilo iz posebno

Bitartarat

Bitartarat je lat. naziv neutralne soli vinske kiseline koja je najčešće sekundarni kalijev tartarat (empirijska ...

Bitla

Bitla još i bikla - za razliku od hamtice, smutice, zdravljaka i poluše koje se u nekim područjima Dalmatinske ...

Bjelance jaja

Bjelance jaja iako dopušteno, bistrilo (koje se koristilo naročito kod bistrenja crnih vina); uglavnom se vrlo ...

Bjelančevine

Bjelančevine (proteini) su redoviti sastojci naročito u moštu i mladim vinima. Nose pozitivan električni naboj, pa ...