Pinot meunier (čit.: pino mönje što dolazi od fr. riječi mlinar-vodeničar, a piše se i Pinot Meuniér), je klon ...
Pinot noir je naziv francuske vinske sorte crnog grožđa, koju opisujemo pod hrvatskim imenom pinot crni.
Pinot sivi (u Francuskoj najčešće Pinot gris,u Hrvatskoj još zvan burgundac sivi, u Njemačkoj, Austriji i na drugim
Pinotage (u Francuskoj najčešće Pinot gris,u Hrvatskoj još zvan burgundac sivi, u Njemačkoj, Austriji i na drugim ...
Pint (još i pinta), posuda i stara mjera za tekućinu, navlastito vino. Riječ je nastala od latinske riječi pincta ...
Pinta je udruga i tvrtka koja djeluje od 1988. uzimajući ime od Društva pajdaša od pinte, zvanog još i Društva ...
Pinter (njem) je isto što i bačvar, odnosno zanatlija što izrađuje drvene kace, brente i njima slično drveno ...
Pinus halepsis je vrsta bora smola kojega se obično kao i smola nekih drugih četinara koristila prije više od tri ...
Pipe su kukci iz reda kornjaša (Coleoptera) čiji je broj vrsta vrlo velik. Izgrizajući tek nabubrene pupove, a samo
Pipeta (fr. pipette) je staklena cjevčica, s proširenjem ili bez njega, s oznakama sadržaja - obujma (volumena). ...
Piretrin je bioinsekticid što se proizvodi iz cvijeta biljke buhač.
Piridin je otrovna tvar neugodna mirisa koja se dobiva iz katrana (a čija je empirijska formula C6H5N), pa uz ...
Pirika je na oranicama i u vinogradima vrlo čest korov (poglavito vrsta čiji je bot. lat. naziv Agropyron ...
(empirijska formula C3H4O3, racionalna CH3 CO COOH) je jedna od brojnih (oko 30) prisutnih organskih kiselina u ...
Pirostramini je na mađarskom jeziku naziv poznate vinske sorte traminac crveni.
Vidi: Mađarska.
Pirovano 65 je u domovini nastanka (Italiji) istoznačnica za zobaticu Italia, koju je uzgojio selekcionar Pirovano.
Pivnica je stariji i sve rjeđe upotrebljavani naziv za podrum. U Hrvatskom zagorju, za razliku od kleti, pivnica se
Pivničar je isto što i podrumar. S obzirom da se naziv pivnica, koji je od davnina označavao podrum (poglavito u ...
Pivničarstvo je najstarije alkoholno piće koje je čovjek slučajno otkrio i u relativno kratkom razdoblju od tog ...
Pivo je najstarije alkoholno piće koje je čovjek slučajno otkrio i u relativno kratkom razdoblju od tog otkrića ...
U Regenu postoji oko 20 pivskih i ledenih podruma od kojih se njih 18 nalaze u uličici imenom Pfleggasse. Samo se ...
Pjenjenje (fr. mouse – izgovor mûs, odnosno mousser, izgovor muse što znači pjeniti se) često se i kod nas koristi ...
Pjenušavo vino je prema Zakonu o vinu (NN 96/03.), ZOV-u vino koje, uz druge određene sastojke, sadrži i povećanu ...
Pješčenjaci nastaju pedogenetskim čimbenicima (klima, reljef itd.) iz matičnog supstrata (litosfere), te se ...
Pjeskovita tla nazivamo ona u kojima je prisutan visok sadržaj pijeska kojeg čine rastresite i međusobno ne ...
Plajka je stari naziv za dalmatinsku sortu crnoga grožđa, plavinu.
Plamenjača je naš naziv za vrlo čestu bolest vinove loze (i drugih polj. kultura) koju uzrokuje gljivica Plasmopara
Plastično vinsko suđe je uobičajeni naziv za vinsko suđe izrađeno iz poliestera u kombinaciji sa staklenom vunom. ...
Plavac je u RH (poglavito na području dalmatinskih vinogradarskih podregija) tradicionalni naziv za označavanje ...
Plavac mali crni je najznačajnija i najštićenija hrvatska vinska sorta. S. Bulić u svojoj dalmatinskoj ...
Vidi: soić.
Plavec žuti je stara bijela sorta u vinogradima sjeverozapadne Hrvatske, pa neki stručnjaci tvrde da je tu i ...
Plavi kamen (modra galica, vidriol) je kod vinogradara često upotrebljavani naziv za bakrov sulfat, jedno od ...
Plavi lom je rjeđe upotrebljavani naziv (kao i pocrnjivanje i mastiljavost) za manu vina poznatiju pod imenom crni ...
Plavina (plavka, plajka, brajda, brajdica), je vinska sorta crnoga grožđa udomaćena u vinogorjima Dalmacije, ali je
Plavka , ponegdje i plajka, istoznačnice za vinsku sortu crnog grožđa poznatiju pod nazivom plavina.
Plavo bistrenje je naziv za postupak odstranjivanja teških metala iz vina, (u koje se uvrštavaju oni čija je ...
Plemenita plijesan je ista ona gljivica koja u hladnim i vlažnim proljećima napada cvat vinove loze (prije i ...
Vidi: Vitis vinifera L.
Jedna od brojnih plemenki. U Vojvodini tu plemenku zovu još i kreaca, iz koje se proizvodi vino pod nazivom ...
Plemka je naziv dijela jednogodišnje rozgve (plemenite v.l.) koji se cijepi (navrće, kalemi ili okulira) na loznu podlogu
Plešivica je naziv jugozapadnog, niskoplaninskog dijela Žumberačkog gorja, koje, pružajući se u smjeru istok-zapad,
plijesnima u običnom govoru nazivamo veći broj različitih gljivica, a za vinogradare od posebnog su interesa one iz
Plijevljenje se uz neka druga značenja (poput odstranjivanja korova i sl.), u vinogradarstvu se taj naziv koristi ...
Za razliku od pucanja iz mužara, kojima su vinogradari u kontinentalnim područjima (uz klopotec), tzv. zvučnim ...
Plitica(fr. tasse á déguster ili tastevin) je srebrna metalna posudica, posebnog oblika, iz koje enolozi i vinotoče
Plod (lat. frctus) je organ biljke (koji kod kritosjemenjača-Angiospermae viših stablašica čiji se broj procjenjuje
Plovdina (istoznačnice - sinonimi: slankamenka crvena, pamid, saričibuk, a ponegdje pogrešno i plemenka) je vinska ...
Pluto je biljni proizvod, glavna građevna tvar kore hrasta plutnjaka (Quercus suber). Služi za izradu čepova još od
Pobor Andrija(1865.-1947.) župnik u Triblju, zaljubljenik u vinogradarstvo i vinarstvo, proizvođač pjenušca ...
isto što i crni lom
Vidi: ekonomija u vinogradarstvu i vinarstvu.
Lagana ili tanka su, suha, niskoalkoholna vina, s malo suha ekstrakta i razmjerno malom ukupnom kiselošću.
teška
Vidi: lozne podloge.
Podneblje (istoznačnica klima) nekog kraja podrazumijeva fizičko stanje atmosfere i pojave koje se u njoj nad tim ...
Podregija je naziv vinorodnog područja unutar regije, koji se dalje dijeli u vinogorja. Pet vinogradarskih ...
Podrum (grč. dromos cesta) je u Hrvatskoj, najčešće naziv za prostoriju u kojoj se prerađuje grožđe, njeguju i ...
Podrumar se još naziva i vinar i pivničar osoba je s odgovarajućim stupnjem teoretskog i praktičnog znanja i ...
Podrumarstvo je dio vinarstva i to onaj koji se bavi gradnjom i održavanjem podruma, podrumskog suđa, alata, ...
Podrumska mikroklima razumijeva u prvom redu temperaturu prostorije i vlažnost zraka. Optimalnom podrumskom ...
Pojačavanje je naziv za postupak povećanja prirodne volumne alkoholne jakosti (prirodnog alkohola u vinu) u ...
Pokorny Vlado (1826.-1893.) iz rodne Petrinje, s tri razreda osnovne škole odlazi na zanat u Karlovac, a zatim na ...
Pokuplje je naziv nizinskog područja uz rijeku Kupu od Ozlja do utoka u Savu, po kojem je nazvana, površinom ...
Poliamid je u vinarstvu dopušteno bistrilo
Polić je mjera za vino (još i media pinta, mazana - od tal. mezzo=pola).
Vidi: pint.
Poliesteri su kopolimeri, nastali sintetski. U kombinaciji sa staklenim vlaknima koriste se u izradbi tzv. ...
Polifenoli su organski spojevi (fenolne kiseline, flavonozidi, antocijani i tanini) karakteristične građe (OH ...
Polifenoloksidaza je jedan od najodgovornijih enzima (fermenata) koji katalizira oksidaciju polifenola u moštu i ...
Polisaharidi (grč. poly više) je naziv za veći broj organskih spojeva (kod bilja škrob, celuloza, inulin, kod ...
Politrenjak je mjera za vino što odgovara otprilike količini od pola litre (polić, holba, pint).
Polivinilimidazol (akronim PVI) je sintetizirani preparat (kojeg tržištu nudi tvrtka BASF iz Ludvigshafena, ...
Vidi: PVPP.
Vidi:likov
O značaju poljodjelstva “kao temelju države blagostanja” (Benedikt Kotruljić 1458.), odnosno “korijenu i temelju ...
Polonijo Josip (1917.-1996.) stručni vinogr. i voćarski djelatnik na oglednim gospodarskim objektima (Vukanovac, ...
Polovnik (fr. piquette, čit. piket, još i kominjak, bevanda) je slaboalkoholni i blago kiseli napitak (još češće ...
Položaj je sukladno Listi zemljopisnih oznaka (NN 6/04.) utvrđen naziv za najuže vinogradarsko područje. Dva ili ...
Polupjenušavo vino je, sada vrlo rijetko upotrebljavani naziv za prirodno biser vino, vjerojatno zato što sadrži ...
Poluša je isto što i bitla, bikla, smutica i hamtica.
Vidi:zdravljak
Poluslatko vino je oznaka tipa vina u odnosu na sadržaj neprevrela šećera u njemu. U tom pogledu postoje razlike od