Šentlovrenka je istoznačnica za kultivar lovrijenac.
Vidi: Slovenija..
Šerizacija je naziv za još uvijek u potpunosti nerazjašnjenih promjena do kojih dolazi u postupku zrenja i nastanka
Šerman Nikola (1899.-1967.) prof. i predstojnik zavoda za vinogradarstvo i voćarstvo na Agronomskom fakultetu u ...
Sherry (španjolski Jeres - izgovor heres, franc.Xérès, engl. Sherry) je specijalno vino kojemu je ime nastalo od ...
Shiraz (čit. širaz) na engl. jezičnom području naziv kultivara kojeg u Francuskoj zovu syrah.
SI je akronim (kratica) za Le System International d’Unites, tj. za oznaku Međunarodni sustav mjernih ...
Sideracija je postupak zaoravanja djeteline ili s tim ciljem uzgojenih travnih smjesa, kako bi se tlo obogatilo ...
Silen (grč. Silenos i Seilenos, lat. Silenus), prema mitologiji Starih Grka odgojitelj i pratilac boga vina ...
Šiler (njem. Schieler znači opol, šarenast, rumen), ružica, rujno crveno vino proizvedeno iz mješavine bijeloga i ...
Silicijev dioksid (SiO2, kremična kiselina) dopušteno je bistrilo u vinarstvu, uz uvjet da je tehnički čist, i da u
Silikonski čep se izrađuje iz sintetskog polimera (silikona) u kojem su u velike lančane i umrežene strukture ...
Silvanac crni je naziv sorte vinove loze čiji uzgoj već dugi niz godina nije bio gospodarski zanimljiv. S obzirom ...
Silvanac zeleni je (u odnosu na brojne druge kultivare) manje rasprostranjena sorta kontinentalnih vinorodnih ...
Silvaner (istoznačnice: Silvaner grüner, ili Sylvaner, Oesterreicher, u Švicarskoj Johanisberg Riesling) je u ...
Šipelj je autohtona sorta bijeloga grožđa starijeg sortimenta u vinogorjima sjeverozapadne Hrvatske, koja se, bez ...
U Mađarskoj ovaj kultivar zovu hárslevelü.kojeg u Hrvatskoj nazivamo moslavac i pošipel (ili pušipel). U Sloveniji ...
Šira (tur.)je mošt, odnosno sok.
Sirće (tur.), ocat.
Sirkolaža je naziv za stanje koje nastaje kada se zbog nepažnje ili neznanja vinu doda veća doza bistrila od ...
Sirmium (ime nastalo od lat. naziva Sremske Mitrovice) je bijela vinska sorta, jedna od selekcija D. Milisavljevića
Sirup (tal. sciroppo) je naziv za gustu šećernu tekućinu koja se primjerice dobije otapanjem saharoze u vodi. Kod ...
Sistemici su zaštitne tvari koje ulaskom u biljku, biljci ne smetaju, ali smetaju parazitskoj gljivici, pa na taj ...
Sistemično aktivirana rezistentnost je naziv za usmjerenu (kurativnu i preventivnu) zaštitu bilja prema uzoru na ...
Sitnozor je hrvatski naziv za napravu poznatiju u nas pod imenom mikroskop.
Vidi: bakterije, Leewenhuk, Antony.
Siva plijesan (lat. ime uzročnika Botrytis cinerea), vrlo česta bolest v. l. koja se još naziva i obična trulež ...
Sivi grozdov moljac - rijeđe korišten naziv za pepeljastog grozdovog moljca (Lobesia botrana). V.: grozdovi moljci.
Znanstveni naziv Sivog grozdovog plamenca je Cryptoblabes gnidiella Mill.) Slično kao i lozin pupar i lozin ljiljak
Sivi lom je istoznačnica za bijeli lom.
Sjemenka je, biološki gledano onaj dio ploda vinove loze iz kojega će klijanjem izrasti nova biljka. Poznato je, ...
Sjenica V.: baras.
Sjevernoameričke vrste roda loze - uz opisanu domaću, europsku vrstu vinove loze (Vitis vinifera L.), u rod (lat. ...
Škaf (lat.), je otvorena, obično drvena (u novije doba i od drugog materijala) plića posuda, okrugla ili ovalna ...
Skladno vino (još i harmonično) je ono u kojem su uravnotežene slatke (šećeri, alkoholi i dr.), kisele (organske i ...
Sklerocij je naziv jednog stadija (oblika) gljivice koji omogućava da taj patogen u za njega nepovoljnim uvjetima ...
Sklonost prilagođavanja kriterija ocjene kakvoći skupine redovita je pojava svih ocjenitelja vina. Ako se ocjenjuju
Školovanje vina (VT) odgovara pojmu njegovanja vina.
Skraćivanje grozda - uz odstranjivanje cijelih grozdova u kojima dio bobica nije sazrio, odnosno odstranjivanje ...
Škrlet (istoznačnica: ovnek žuti, osukač, maslec) je sorta bijelog grožđa nepoznata podrijetla, ali s obzirom na to
Škrob je polisaharid koji se kao prvi vidljivi proizvod asimilacije nalazi u bobici, dok je ona zelena i dok se ...
Slad je uz vodu, a od pred oko 1000 godina i uz gorku tvar (lupulin) koja se dobije iz hmelja, osnovna sirovina u ...
Sladila su sintetski proizvodi slatka okusa (poput kristaloze, natrijeva ciklamata i drugih), među kojima su u nas ...
Slador - (naziv za šećer) V.: sahoroza, glukoza, fruktoza.
Slamnato vino V.: suškovo vino i vini santi.
Slamnatožuta bijela vina su ona koja su dobivena vrlo kratkim zadržavanjem mošta na kožici bijelog grožđa. Najčešći
Slankamenka bijela je sorta vinskog grožđa koja se sada vrlo rijetko može naći u starim nasadima u istočnim ...
Slankamenka crvena - isto što i plovdina.
Slano - jedan od (bar) četiri osnovna okusa što ga izazivaju ionizirane soli. Različite soli imaju različit indeks ...
Slatka rezerva - V.: konzervirani mošt, nijemi mošt, flotacija.
Slatka vina su ona koja sadrže povećani sadržaj neprevrela šećera. Sadržaj neprevrela šećera kod bijelih i ...
Slatke tvari u vinu - U suhom vinu, tj. u vinu bez ostatka neprevrela šećera skupinu slatkih tvari čine brojne ...
Slatki maravan - naziv kojim se u Dalmaciji označava neugodna bolest vina, u stručnoj literaturi poznatija ...
Slatko je uz kiselo, slano i gorko, jedan od osnovnih okusa. Takav ugođaj izazivaju pretežito organski spojevi ...
Slavonija je danas naziv onog dijela nizina kontinentalne Hrvatske što se nalaze u porječju rijeka Save i Drave, od
Sljubljivanje vina (kupaža, rezanje i križanje) je uobičajeni naziv za radnju miješanja dvije ili više vrsta, odn. ...
Slovačka je vinogradarski dvostruko jača od susjedne Republike Češke i prema podacima OIV-a u razdoblju 1996.-2000.
Slovenija je imala pod vinogradima, prema biltenu OIV-a, u razdoblju 1991.-2000. prosječno godišnje 18.000 ha, s ...
Sluh je mehanoreceptivni osjet. Ritual kucanja s čašama prije ispijanja, (u skladu teorije I. P. Pavlova o ...
Sluzava vina - (vinarski termin) isto što i tegljiva vina.
Sluzavost - u većini slučajeva bolest bijelih vina koja se manifestira jedino u viskoznosti, rastezljivosti gustoj ...
Smederevka je bijela vinska sorta grožđa koju u Bugarskoj i Grčkoj zovu dimiat, u Ukrajini galan, u Turskoj ...
Smolena vina - V.: retsina.
Smrdljivi martin je kukac iz nadreda rilčara, reda stjenica, podreda kopnenih stjenica (Heteroptera - raznokrilci, ...
Smrzavanje vinove loze i mjere zaštite - V. l. je kultura umjerene klime, ali su i u tim područjima moguće štete ...
Smutica je naziv napitka što se u Dalmatinskoj zagori i to u trenutku neposredno pred ispijanje priprema miješanjem
Soave - (pridjev soave bismo s tal. preveli kao mio), vinorodno područje u okolici također istoimenoga grada ...
Soda voda - naziv za pitku vodu koja je impregnirana, gazirana sa CO2. Punjena u posebne boce, prilikom dodavanja ...
Soić crni - naziv jednog od većeg broja klonova plavca malog i to onag što se (kako navodi Bulić, Stjepan označava ...
Sok ili mošt je naziv tekuće faze koja se dobije gnječenjem, muljanjem i tiještenjem grožđa ili plodova drugog voća
Sokolić, Bogoslav (1894.-1986.) kao osamnaestogodišnji mladić, 1914. god. odlazi iz rodnog mjesta Novog Vinodolskog
Ivan Sokolić (Novi Vinodolski, 7. veljače 1930. - 28 travnja 2014.) pučku i građansku školu pohađao je u Novom, a ...
Soli - zajednički naziv za velik broj spojeva (slanog, gorkog, slanogorkog, slatkog ili kiselog okusa) u kojima je ...
Soli vinske kiseline (ili tartarati) su s obzirom na prisutnost kalija, (elementa iz skupine alkalnih metala) i ...
Somatička osjetila V.: tjelesna osjetila.
Sommelier (fr. vinotoča, konobar za vino, vinoslužitelj, čit. somelje) je vinski ekspert okrenut gostu povjerenje ...
Sommelier (fr. vinotoča, konobar za vino, vinoslužitelj, čit. somelje) je vinski ekspert okrenut gostu povjerenje ...
Sorbet (tal. sorbetto - šerbet, sladoled, sorbire - srkati) hladan osvježavajući napitak iz sladoleda, voćnog soka ...
Sorbinska kiselina (kojoj je strukturna kem. formula CH3CH=CH CH=CH COOH) se vinu dodaje (zbog boljeg otapanja u ...
Sorta (još i kultivar i odlika) je naziv za skupinu biljaka koje pripadaju istoj vrsti, ali se izgledom, ...
Sorte vinove loze su mnogobrojne, što potvrđuje i podatak da se njihov broj u svijetu procjenjuje na oko 20 000. ...
Sovice (Noctuidae i dr. rodovi), povremeni su, ali nerijetko vrlo opasni štetnici u vinogradima u kojima noću ...