Vinogradarsko-vinarski leksikon

Na ovoj stranici nalazi se skup članaka, pojmova, izraza iz Vinogradarsko-vinarskog leksikona. U novom ruhu stranice Vinopedia pripremaju se novi, strukturirani članci i edukacijski sadržaji.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Scheurebe

Scheurebe je jedna od brojnih sorata bijelog grožđa nastala križanjem silvanca i rizlinga rajnskog, koju je uzgojio

Schiava grossa

Schiava grossa je sorta crnog grožđa. Postoje tri tipa (grossa, media i piccola ili gentile, odnosno velika, ...

Schubert Gerhard

Schubert, Gerhard, (1943.-2007.) Nakon diplomiranja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1972. ...

Schwarzriesling

Istoznačnice za Schwarzriesling su na francuskom pinot meunier, na njemačkom još i Müllerrebe, a na hrvatskom crni ...

Sec

(fr) Oznaka za suho vino. V.: razvrstavanje vina

Secco

Uz manje korišten, (tal.) izraz asciutto, što također znači suho, najčešće upotrebljavani naziv za označavanje tipa

Šećer

Šećer je u običnom govoru najčešće naziv za disaharid saharozu, međutim, šećerima se nazivaju i drugi organski ...

Sedimentacija krute faze u moštu i vinu

Sedimentacija krute faze u moštu i vinu (lat. sedere = sjesti), isto što i taloženje krutih čestica u moštu i ...

Sekt

Uz Schaumwein njem. ime za prirodno pjenušavo vino što se proizvodi klasičnom metodom (méthode champenoise).

Sekundarna aroma vina

Za razliku od primarne arome, koja potječe od sorte, s. a. v. potječe od aromatskih komponenti koji se formiraju u ...

Sekundarni kalijev tartarat

Vidi: soli vinske kiseline

Selekcija

Selekcija (lat. selection – izbor, odabir) je pojam kojim se (uz brojna druga značenja) opisuju i promjene živih ...

Selekcionirani vinski kvasac

Selekcionirani vinski kvasac proizvode vinarski instituti i specijalizirana poduzeća (koja ih najčešće stavljaju u ...

Semi dry

Oznaka za polusuho vino. Vidi: razvrstavanje vina

Semi sweet

Naziv za oznaku tipa poluslatkog vina. Vidi: razvrstavanje vina

Semillon

  Semillon (čit. semijon) je francuska vinska sorta bijeloga grožđa koja je i k nama prenijeta u doba prve ...

Šentlovrenka

Šentlovrenka je istoznačnica za kultivar lovrijenac. Vidi: Slovenija..

Šerizacija

Šerizacija je naziv za još uvijek u potpunosti nerazjašnjenih promjena do kojih dolazi u postupku zrenja i nastanka

Šerman Nikola

Šerman Nikola (1899.-1967.) prof. i predstojnik zavoda za vinogradarstvo i voćarstvo na Agronomskom fakultetu u ...

Sherry

Sherry (španjolski Jeres - izgovor heres, franc.Xérès, engl. Sherry) je specijalno vino kojemu je ime nastalo od ...

Shiraz

Shiraz (čit. širaz) na engl. jezičnom području naziv kultivara kojeg u Francuskoj zovu syrah.

SI – Međunarodni sustav mjernih jedinica

SI je akronim (kratica) za Le System International d’Unites, tj. za oznaku Međunarodni sustav mjernih ...

Sideracija

Sideracija je postupak zaoravanja djeteline ili s tim ciljem uzgojenih travnih smjesa, kako bi se tlo obogatilo ...

Silen

Silen (grč. Silenos i Seilenos, lat. Silenus), prema mitologiji Starih Grka odgojitelj i pratilac boga vina ...

Šiler (šiljer, šiljerac)

Šiler (njem. Schieler znači opol, šarenast, rumen), ružica, rujno crveno vino proizvedeno iz mješavine bijeloga i ...

Silicijev dioksid

Silicijev dioksid (SiO2, kremična kiselina) dopušteno je bistrilo u vinarstvu, uz uvjet da je tehnički čist, i da u

Silikonski čep

Silikonski čep se izrađuje iz sintetskog polimera (silikona) u kojem su u velike lančane i umrežene strukture ...

Silvanac crni

Silvanac crni je naziv sorte vinove loze čiji uzgoj već dugi niz godina nije bio gospodarski zanimljiv. S obzirom ...

Silvanac zeleni

Silvanac zeleni je (u odnosu na brojne druge kultivare) manje rasprostranjena sorta kontinentalnih vinorodnih ...

Silvaner

Silvaner (istoznačnice: Silvaner grüner, ili Sylvaner, Oesterreicher, u Švicarskoj Johanisberg Riesling) je u ...

Šipelj

Šipelj je autohtona sorta bijeloga grožđa starijeg sortimenta u vinogorjima sjeverozapadne Hrvatske, koja se, bez ...

Šipon

U Hrvatskoj ga nazivamo moslavac i pošipel (ili pušipel). U Sloveniji ovaj kultivar nazivaju šipon, a rjeđe još i ...

Šira

Šira (tur.) je  mošt, odnosno sok.

Sirće

Sirće (tur.), ocat.

Sirkolaža

Sirkolaža je naziv za stanje koje nastaje kada se zbog nepažnje ili neznanja vinu doda veća doza bistrila od ...

Sirmium

Sirmium (ime nastalo od lat. naziva Sremske Mitrovice) je bijela vinska sorta, jedna od selekcija D. Milisavljevića

Sirup

Sirup (tal. sciroppo) je naziv za gustu šećernu tekućinu koja se primjerice dobije otapanjem saharoze u vodi. Kod ...

Sistemici

Sistemici su zaštitne tvari koje ulaskom u biljku, biljci ne smetaju, ali smetaju parazitskoj gljivici, pa na taj ...

Sistemično aktivirana rezistentnost

Sistemično aktivirana rezistentnost je naziv za usmjerenu (kurativnu i preventivnu) zaštitu bilja prema uzoru na ...

Sitnozor

Sitnozor je hrvatski naziv za napravu poznatiju u nas pod imenom mikroskop. Vidi: bakterije, Leewenhuk, Antony.

Siva plijesan

Siva plijesan (lat. ime uzročnika Botrytis cinerea), vrlo česta bolest vinove loze koja se još naziva i obična ...

Sivi grozdov moljac

Sivi grozdov moljac - rijeđe korišten naziv za pepeljastog grozdovog moljca (Lobesia botrana). Vidi: grozdovi moljci.

Sivi grozdov plamenac

Znanstveni naziv Sivog grozdovog plamenca je Cryptoblabes gnidiella Mill. Slično kao i lozin pupar i lozin ljiljak ...

Sivi lom

Sivi lom je istoznačnica za bijeli lom.

Sjemenka

Sjemenka je, biološki gledano onaj dio ploda vinove loze iz kojega će klijanjem izrasti nova biljka. Poznato je, ...

Sjenica

Vidi: baras.

Sjevernoameričke vrste roda loze

Sjevernoameričke vrste roda loze - uz opisanu domaću, europsku vrstu vinove loze (Vitis vinifera L.), u rod (lat. ...

Škaf

Škaf (lat.), je otvorena, obično drvena (u novije doba i od drugog materijala) plića posuda, okrugla ili ovalna ...

Skladno vino

Skladno vino (još i harmonično) je ono u kojem su uravnotežene slatke (šećeri, alkoholi i dr.), kisele (organske i ...

Sklerocij

Sklerocij je naziv jednog stadija (oblika) gljivice koji omogućava da taj patogen u za njega nepovoljnim uvjetima ...

Sklonost prilagođavanja kriterija ocjene kakvoći skupine

Sklonost prilagođavanja kriterija ocjene kakvoći skupine redovita je pojava svih ocjenitelja vina. Ako se ocjenjuju

Školovanje vina

Školovanje vina (VT) odgovara pojmu njegovanja vina.

Skraćivanje grozda

Skraćivanje grozda - uz odstranjivanje cijelih grozdova u kojima dio bobica nije sazrio, odnosno odstranjivanje ...

Škrlet

Škrlet (istoznačnica: ovnek žuti, osukač, maslec) je sorta bijelog grožđa nepoznata podrijetla, ali s obzirom na to

Škrob

Škrob je polisaharid koji se kao prvi vidljivi proizvod asimilacije nalazi u bobici, dok je ona zelena i dok se ...

Slad

Slad je uz vodu, a od pred oko 1000 godina i uz gorku tvar (lupulin) koja se dobije iz hmelja, osnovna sirovina u ...

Sladila

Sladila su sintetski proizvodi slatka okusa (poput kristaloze, natrijeva ciklamata i drugih), među kojima su u nas ...

Slador

Slador - (naziv za šećer) Vidi: sahoroza, glukoza, fruktoza

Slamnato vino

Vidi: suškovo vino i vini santi.

Slamnatožuta bijela vina

Slamnatožuta bijela vina su ona koja su dobivena vrlo kratkim zadržavanjem mošta na kožici bijelog grožđa. Najčešći

Slankamenka bijela

Slankamenka bijela je sorta vinskog grožđa koja se sada vrlo rijetko može naći u starim nasadima u istočnim ...

Slankamenka crvena

Slankamenka crvena - isto što i plovdina.

Slano

Slano - jedan od (bar) četiri osnovna okusa što ga izazivaju ionizirane soli. Različite soli imaju različit indeks ...

Slatka rezerva

Vidi: konzervirani mošt, nijemi mošt, flotacija

Slatka vina

Slatka vina su ona koja sadrže povećani sadržaj neprevrela šećera. Sadržaj neprevrela šećera kod bijelih i ...

Slatke tvari u vinu

Slatke tvari u vinu - U suhom vinu, tj. u vinu bez ostatka neprevrela šećera skupinu slatkih tvari čine brojne ...

Slatki maravan

Slatki maravan - naziv kojim se u Dalmaciji označava neugodna bolest vina, u stručnoj literaturi poznatija kao ...

Slatko

Slatko je uz kiselo, slano i gorko, jedan od osnovnih okusa. Takav ugođaj izazivaju pretežito organski spojevi ...

Slavonija

Slavonija je danas naziv onog dijela nizina kontinentalne Hrvatske što se nalaze u porječju rijeka Save i Drave, od

Sljubljivanje vina

Sljubljivanje vina (kupaža, rezanje i križanje) je uobičajeni naziv za radnju miješanja dvije ili više vrsta, odn. ...

Slovačka

Slovačka je vinogradarski dvostruko jača od susjedne Republike Češke i prema podacima OIV-a u razdoblju 1996.-2000.

Slovenija

Slovenija je imala pod vinogradima, prema biltenu OIV-a, u razdoblju 1991.-2000. prosječno godišnje 18.000 ha, s ...

Sluh

Sluh je mehanoreceptivni osjet. Ritual kucanja s čašama prije ispijanja, (u skladu teorije I. P. Pavlova o ...

Sluzava vina

Sluzava vina - (vinarski termin) isto što i tegljiva vina.

Sluzavost

Sluzavost - u većini slučajeva bolest bijelih vina koja se manifestira jedino u viskoznosti, rastezljivosti gustoj ...

Smederevka

Smederevka je bijela vinska sorta grožđa koju u Bugarskoj i Grčkoj zovu dimiat, u Ukrajini galan, u Turskoj ...

Smolena vina

Vidi: retsina.

Smrdljivi martin

Smrdljivi martin je kukac iz nadreda rilčara, reda stjenica, podreda kopnenih stjenica (Heteroptera - raznokrilci, ...

Smrzavanje vinove loze i mjere zaštite

Vinova loza je kultura umjerene klime, ali su i u tim područjima moguće štete od kasnih proljetnih (sve do 15. ...

Smutica

Smutica je naziv napitka što se u Dalmatinskoj zagori i to u trenutku neposredno pred ispijanje priprema miješanjem