Vinovita je naziv specijalizirane priredbe Međunarodnog sajma vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo što se ...
Vinska grinja (još i octena pregelj), nije kukac-insekt (Hexapoda), već također životinja iz koljena člankonošci ...
Vinska kiselina (empirijska kem. formula C4O6H6, racionalna COOH CHOH CHOH COOH) je glavna (što ne znači i ...
Vinska klauzula je naziv za odredbu u trgovačkom državnom ugovoru između Austro-Ugarske i Italije koja u razdoblju ...
Vinska kraljica je počasni naziv koji se još i danas (npr. na proslavama završetka berbe grožđa) i uz posebne ...
Kultura se pojmovno određenje kao jedan segment sveukupnog ljudskog naslijeđa, odnosno kao dio ukupnosti duhovnih i
Kultura se pojmovno određenje kao jedan segment sveukupnog ljudskog naslijeđa, odnosno kao dio ukupnosti duhovnih i
Vinska mušica (Drosophila melanogaster), u stvari voćna, jer ju privlači opojan miris zgnječenih slatkih plodova ...
Vinska podtoka je u naravi daća (u vinu) što su je kmetovi bili dužni davati (npr. gospodinu knezu) od priroda ...
Vinska pruga je naziv uskotračne željezničke pruge koja je povezivala Trst (preko Milja, Kopra, Savudrije, Buja, ...
Vinske ceste su posebno označeni i zaštićeni putovi koji prolaze kroz vinorodna područja i uz koje su izgrađeni ...
Vinske suze (fr. još i les jambes de vin, tj. “vinske noge”, čit. les žambs de ven) su jedan od brojnih vinskih ...
Vinski alkohol je proizvod dobiven destilacijom vina ili drugih alk. prevrelih proizvoda od grožđa, uz uvjet da ...
Vinski cvijet (birsa, bersa, birza, kan) je bijelo-siva ili bijelo-rumenkasta prevlaka na slabo alkoholnim i slabo ...
Vinski destilat je proizvod dobiven destilacijom vina sa ili bez pripadajuće količine vinskog taloga. I vina s ...
Vino se preporuča konzumirati uz glavne obroke (ručak i večeru), posluženo u odgovarajućim čašama i rashlađeno na ...
Vinski kamenac (ponegdje sreš, sriješ, birsa, birza, kleger), kemijski je mješavina (oko 90 %) soli kalijeva ...
Vinski krug je naziv dvomjesečnika, hrvatskog časopisa za vinogradarstvo i vinarstvo koji je počeo izlaziti ožujka ...
Vidi: Kvasci alkoholnog vrenja i vrenje
Vinski ocat je proizvod dobiven octenim vrenjem alkoholnih tekućina ili razrjeđivanjem (vodom) koncentrirane octene
Vinski podrum (grč. dromos cesta) je u Hrvatskoj, najčešće naziv za prostoriju u kojoj se prerađuje grožđe, njeguju
je sediment vina sastavljen od izumrlih ili živih stanica kvasca, krutih ostataka grožđa (sjemenki, kožica i dr.), ...
udruga koja u okviru Hrvatske obrtničke komore (Zagreb, Ilica 49) okuplja male vinogradare i vinare, organizira ...
Vinum pucinum je jedna od neriješenih zagonetaka antike (julijevske epohe u Istri) za koju npr. nema odgovora ni na
Viognier naziv jednog od brojnih bijelih francuskih kultivara grožđa (čije se porijeklo povezuje i sa hrvatskom ...
Virnica je u požeškom kraju naziv za baras (ruzu, ružu, sjenicu).
Viroidi su uzročnici biljnih, životinjskih i ljudskih bolesti. Manji su od virusa, a građeni od ribonukleinskih ...
Virologija je znanost koja izučava viruse i viroide.
Virusi (lat. otrovi) su uzročnici mnogih bolesti kod životinja i ljudi, te kod bilja pa i kod vinove loze. Oni su ...
Virusna infektivna degeneracija loze je uz virusno oboljenje uvijenosti lišća loze (engl. Grapevine leaf roll ...
Za razliku od etanola, metanola i 2,3 butandiola vriju na znatno višim temperaturama (od 97 do 140 i više °C), pa ...
Viskozitet je pojam kojim se, kada govorimo o tekućinama (tj. o kapljevinama i plinovima) označava otpornost ...
Viskozitet (od lat. riječi Viscum – imela). Hrvatski naziv za to je žitkost i ljepivost, ili unutarnje trenje ...
Viškulja je istoznačnica za vinsku sortu bijeloga grožđa poznatiju pod imenom vugava.
Višnjevo vino je voćno vino proizvedeno iz ploda višnje (Prunus cerasus).
Vidi: voćna vina.
Visokokvalitetno vino je sve do stupanja na snagu ZOV-a kojeg je donio sabor SRH (29/siječnja 1976., a koji je ...
Vitaceae je latinski botanički naziv porodice (Familie) lozice, kojem pripada rod (Genus) loze (lat. bot. naziv ...
Vitamini (lat.) su po svom sastavu raznovrsni organski spojevi prijeko potrebni za održanje čovjekova života i ...
Viteus vitifoliae Fitch je latinski znanstveni naziv za trsnu uš, koja se je u prošlosti u Hrvatskoj zvala i ...
Vitica je organ na ljetorastu vinove loze, izrastao na koljencu (nodiju), nasuprot pupa (nastao preobrazbom lista).
Vitis je u sistematizaciji bilja botanički latinski naziv roda čiji je hrvatski naziv loze iz porodice (Familia) ...
Vitis vinifera L. je latinski botanički naziv za europsku (plemenitu, kulturnu, domaću) vinovu lozu. Loze su ...
je naziv šumske vinove loze (u vinorodnim područjima Hrvatske i u Hercegovini – BIH, zvane vinjaga i vinika) iz ...
Vitolović Viktor (1899 -1976.), rođen je u vinogradarskoj obitelji u Istri - Sovinjak, gdje je pohađao ...
Vizir (fr.), mjernik je štap kojim bačvari i podrumari (uz pomoć posebnih tablica) određuju približno točnu ...
Vjedro (još i vedro) posuda, u prošlosti i mjera za tekućine i vino od 56,589 l (sjeti se narodne izreke, koliko ...
Vlaška je naziv kultivara vinove loze što se uzgaja na području Kaštela i trogirske Zagore. Nema podataka o njenom ...
Vlastita berba je neobvezatna (fakultativna) oznaka deklaraciji vina u prometu (bez obzira na kval. kategoriju), uz
Proglašenjem Zakona o vinu, koji je donio Hrvatski sabor 29. svibnja 2003. godine, prvi puta su kod nas među vina ...
Voćne rakije su proizvodi destilacije alkoholno prevrelih plodova voća i šumskih plodova, tj. masulja voća s ili ...
Voćni ocat se proizvodi octenim vrenjem iz voćnog vina (koje je proizvedeno iz svježeg voća), ili ga se proizvodi ...
Voćni šećer se nalazi u voću i grožđu, ali i u medu. Kvasci alkoholnog vrenja ovaj monosaharid, kao i glukozu, ...
Voćni sok se proizvodi preradbom svježeg ili smrznutog voća, doradbom voćne kaše, matičnog voćnog soka ili ...
Kemijska empirijska formula za vodu je H2O. Voda je tvar čije je ledište kod jednog bara 0°C, a vrelište (također ...
Vodka se najčešće proizvodi iz etanola dobivenog od žitarica. Prema Pravilniku o jakim alkoholnim i alkoholnim ...
Vojvodina se nalazi u dijelu Srbije sjeverno od Save i Dunava, na pristrancima Fruške gore i Vršačkih planina, te ...
Voltić, (Voltiggi) Josip (1750.-1825.), leksikograf i jezikoslovac, te prevoditelj s francuskog na latinski jezik ...
Vonj je hrvatski naziv za odbojan i neugodan zadah što ga zapažamo njuhom, za razliku od mirisa koji je ugodan ...
Vranac je najpoznatija crnogorska sorta iz koje se od davnina proizvodilo osebujno, nadaleko znano crno vino. Zbog ...
Vranj je otvor na plaštu bačve.
Vidi: bačva.
Vrč je naziv za zemljanu posudu s ručkom za pijenje vode i vina. U različitim područjima Hrvatske takva se posuda ...
Vreljnjača je naprava kojom se iz zatvorene posude (bačve, demižona ili betonske, odnosno metalne cisterne), u ...
Vrenje je isto što i fermentacija, tj. proces koji kataliziraju enzimi (mikroorganizama). Vrenjem iz većih ...
U postupku preradbe grožđa (vinifikacija), ponekad se moštu (bijelog grožđa) ili masulju (crnog grožđa) doda ...
Vrhunsko vino je vino s oznakom kontroliranog zemljopsnog podrijetla (k.z.p.) proizvedeno iz grožđa jednog ili više
Vrhunsko vino suhi jagodni izbor je na slovenskom jeziku oznaka načina berbe grožđa za proizvodnju jednog od pet ...
Vrlo suhim vinima nazivaju se alkoholizirana vina, bez obzira na to jesu li proizvedena iz nearomatičnih ili ...
Vršikanje je naziv za poslove u okviru zelene rezidbe kojim se ručno zalamaju ili u velikim plantažnim vinogradima ...
Vrsta (lat. species) je u sustavu razvrstavanja živih bića temeljna skupina organizama, građom i izgledom slična, a
VT je akronim za pojam vinarska terminologija.
Vidi: vinarski rječnik.
Vučija je isto što i fučija, drvena posuda za transport vode na samaru (drvenom sedlu za tovarnu stoku).
Vugava bijela (još i viškulja i bugava) je najpoznatija viška vinska sorta (iako je u ukupnim vinogradarskim ...
Vukotinović (Farkaš) Ljudevit (1813.-1893.), književnik, politik, prirodoznanstvenik, botaničar... Urednik ...
(Pulvinaria vitis) je termofilni štetnik na vinovoj lozi, pa je to razlog što se pretežno i nalazi u vinogradima ...
Weisburgunder njemački naziv sorte pinot bijeli.
Wildbacher (blauer) je austrijska sorta crnoga grožđa što se ponajviše uzgaja u saveznoj pokrajini Štajerskoj. ...
The Wine Act in force in the Republic of Croatia was passed by the Croatian Parliament and published in the ...
Xérès je francuski naziv za španjolsko specijalno vino Jeres (čit. heres).
Vidi: Sherry i Španjolska.
Začinak je sorta bojadisar, koja se uzgaja kao prateća u nasadima crnoga grožđa (pretežito u Srbiji gdje je drže ...
Zadah sumporovodika je mana koja vinu daje neugodan vonj po gnjilim jajima. Nastaje redukcijom elementarnog ...