Vinogradarsko-vinarski leksikon

Na ovoj stranici nalazi se skup članaka, pojmova, izraza iz Vinogradarsko-vinarskog leksikona. U novom ruhu stranice Vinopedia pripremaju se novi, strukturirani članci i edukacijski sadržaji.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vinski hladnjak

Vino se preporuča konzumirati uz glavne obroke (ručak i večeru), posluženo u odgovarajućim čašama i rashlađeno na ...

Vinski kamenac

Vinski kamenac (ponegdje sreš, sriješ, birsa, birza, kleger), kemijski je mješavina (oko 90 %) soli kalijeva ...

Vinski krug

Vinski krug je naziv dvomjesečnika, hrvatskog časopisa za vinogradarstvo i vinarstvo koji je počeo izlaziti ožujka ...

Vinski ocat

Vinski ocat je proizvod dobiven octenim vrenjem alkoholnih tekućina ili razrjeđivanjem (vodom) koncentrirane octene

Vinski podrum

Vinski podrum (grč. dromos cesta) je u Hrvatskoj, najčešće naziv za prostoriju u kojoj se prerađuje grožđe, njeguju

Vinski talog

je sediment vina sastavljen od izumrlih ili živih stanica kvasca, krutih ostataka grožđa (sjemenki, kožica i dr.), ...

Vinum croaticum

udruga koja u okviru Hrvatske obrtničke komore (Zagreb, Ilica 49) okuplja male vinogradare i vinare, organizira ...

Vinum pucinum

Vinum pucinum je jedna od neriješenih zagonetaka antike (julijevske epohe u Istri) za koju npr. nema odgovora ni na

Viognier

Viognier naziv jednog od brojnih bijelih francuskih kultivara grožđa (čije se porijeklo povezuje i sa hrvatskom ...

Virnica

Virnica je u požeškom kraju naziv za baras (ruzu, ružu, sjenicu).  

Viroidi

Viroidi su uzročnici biljnih, životinjskih i ljudskih bolesti. Manji su od virusa, a građeni od ribonukleinskih ...

virologija

Virologija je znanost koja izučava viruse i viroide.

Virusi

Virusi (lat. otrovi) su uzročnici mnogih bolesti kod životinja i ljudi, te kod bilja pa i kod vinove loze. Oni su ...

Virusna infektivna degeneracija loze

Virusna infektivna degeneracija loze je uz virusno oboljenje uvijenosti lišća loze (engl. Grapevine leaf roll ...

Viši alkoholi

Za razliku od etanola, metanola i 2,3 butandiola vriju na znatno višim temperaturama (od 97 do 140 i više °C), pa ...

Viskozitet

Viskozitet je pojam kojim se, kada govorimo o tekućinama (tj. o kapljevinama i plinovima) označava otpornost ...

Viškulja

Viškulja je istoznačnica za vinsku sortu bijeloga grožđa poznatiju pod imenom vugava.

Višnjevo vino

Višnjevo vino je voćno vino proizvedeno iz ploda višnje (Prunus cerasus). Vidi: voćna vina.

Visokokvalitetno vino

Visokokvalitetno vino je sve do stupanja na snagu ZOV-a kojeg je donio sabor SRH (29/siječnja 1976., a koji je ...

Vitaceae

Vitaceae je latinski botanički naziv porodice (Familie) lozice, kojem pripada rod (Genus) loze (lat. bot. naziv ...

Vitamini

Vitamini (lat.) su po svom sastavu raznovrsni organski spojevi prijeko potrebni za održanje čovjekova života i ...

Viteus vitifoliae Fitch

Viteus vitifoliae Fitch je latinski znanstveni naziv za trsnu uš, koja se je u prošlosti u Hrvatskoj zvala i ...

Vitica

Vitica je organ na ljetorastu vinove loze, izrastao na koljencu (nodiju), nasuprot pupa (nastao preobrazbom lista).

Vitis

Vitis je u sistematizaciji bilja botanički latinski naziv roda čiji je hrvatski naziv loze iz porodice (Familia) ...

Vitis vinifera L.

Vitis vinifera L. je latinski  botanički naziv za europsku (plemenitu, kulturnu, domaću) vinovu lozu. Loze su ...

Vitis vinifera, subspecies silvestris

je naziv šumske vinove loze (u vinorodnim područjima Hrvatske i u Hercegovini – BIH, zvane vinjaga i vinika) iz ...

Vitolović Viktor

Vitolović Viktor je(1899.-1976.), autor knjige „Vinogradarstvo Istre” i mnogih drugih radova iz vinogr. i ...

Vizir

Vizir (fr.), mjernik je  štap kojim bačvari i podrumari (uz pomoć posebnih tablica) određuju približno točnu ...

Vjedro

Vjedro (još i vedro) posuda, u prošlosti i mjera za tekućine i vino od 56.589 l (sjeti se narodne izreke, koliko ...

Vlaška

Vlaška je naziv kultivara vinove loze što se uzgaja na području Kaštela i trogirske Zagore. Nema podataka o njenom ...

Vlaška

Vlaška je naziv kultivara vinove loze što se uzgaja na području Kaštela i trogirske Zagore. Nema podataka o njenom ...

Vlastita berba

Vlastita berba je neobvezatna (fakultativna) oznaka deklaraciji vina u prometu (bez obzira na kval. kategoriju), uz

Voćna vina

Proglašenjem Zakona o vinu, koji je donio Hrvatski sabor 29. svibnja 2003. godine, prvi puta su kod nas među vina ...

Voćne rakije

Voćne rakije su proizvodi destilacije alkoholno prevrelih plodova voća i šumskih plodova, tj. masulja voća s ili ...

Voćni ocat

Voćni ocat se proizvodi octenim vrenjem iz voćnog vina (koje je proizvedeno iz svježeg voća), ili ga se proizvodi ...

Voćni šećer

Voćni šećer se nalazi u voću i grožđu, ali i u medu. Kvasci alkoholnog vrenja ovaj monosaharid, kao i glukozu, ...

Voćni sok

Voćni sok se proizvodi preradbom svježeg ili smrznutog voća, doradbom voćne kaše, matičnog voćnog soka ili ...

Voda

Kemijska empirijska formula za vodu je H2O. Voda  je tvar čije je ledište kod jednog bara 0°C, a vrelište (također ...

Vodka

U skladu s Pravilnikom o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima (NN 172/04.) to su vodka, domaći brandy, domaći rum i

Vojvodina

Vojvodina se nalazi u dijelu Srbije sjeverno od Save i Dunava, na pristrancima Fruške gore i Vršačkih planina, te ...

Voltić, (Voltiggi) Josip

Voltić, (Voltiggi) Josip (1750.-1825.), leksikograf i jezikoslovac, te prevoditelj s francuskog na latinski jezik ...

Vranac

Vranac je najpoznatija crnogorska sorta iz koje se od davnina proizvodilo osebujno, nadaleko znano crno vino. Zbog ...

Vranj

Vranj je otvor na plaštu bačve. Vidi: bačva.

Vrč

Vrč je naziv za zemljanu posudu s ručkom za pijenje vode i vina. U različitim područjima Hrvatske takva se posuda ...

vreljnjača

Vreljnjača je naprava kojom se iz zatvorene posude (bačve, demižona ili betonske, odnosno metalne cisterne), u ...

vrenje

Vrenje je isto što i fermentacija, tj. proces koji kataliziraju enzimi (mikroorganizama). Vrenjem iz većih ...

Vrenje iznad 4

Vrenje iznad 4 (vinifikacija) obuhvaća skup radnji, od berbe do proizvodnje vina. Bez obzira na to proizvode li se ...

Vrhunsko vino

Vrhunsko vino je vino s oznakom kontroliranog zemljopsnog podrijetla (k.z.p.) proizvedeno iz grožđa jednog ili više

Vrhunsko vino

Vrhunsko vino je vino s oznakom kontroliranog zemljopsnog podrijetla (k.z.p.) proizvedeno iz grožđa jednog ili više

Vrhunsko vino suhi jagodni izbor

Vrhunsko vino suhi jagodni izbor je na slovenskom jeziku oznaka načina berbe grožđa za proizvodnju jednog od pet ...

vrlo suha vina

Vrlo suhim vinima nazivaju se alkoholizirana vina, bez obzira na to jesu li proizvedena iz nearomatičnih ili ...

Vršikanje

Vršikanje je naziv za poslove u okviru zelene rezidbe kojim se ručno zalamaju ili u velikim plantažnim vinogradima ...

Vrsta

Vrsta (lat. species) je u sustavu razvrstavanja živih bića temeljna skupina organizama, građom i izgledom slična, a

VT

VT je akronim za pojam vinarska terminologija. Vidi: vinarski rječnik.

Vučija

Vučija je isto što i fučija, drvena posuda za transport vode na samaru (drvenom sedlu za tovarnu stoku).

Vugava

Vugava (još i viškulja i bugava) je najpoznatija viška vinska sorta (iako je u ukupnim vinogradarskim površinama ...

Vugava

Vugava (još i viškulja i bugava) najpoznatija viška vinska sorta (iako je u ukupnim vinogradarskim površinama otoka

Vukotinović, (Farkaš) Ljudevit

Vukotinović (Farkaš) Ljudevit (1813.-1893.), književnik, politik, prirodoznanstvenik, botaničar... Urednik ...

Vunasta lozina uš

(Pulvinaria vitis) je termofilni štetnik na vinovoj lozi, pa je to razlog što se pretežno i nalazi u vinogradima ...

Weisburgunder

Weisburgunder njemački naziv sorte pinot bijeli.

Wildbacher

Wildbacher (blauer) je austrijska sorta crnoga grožđa što se ponajviše uzgaja u saveznoj pokrajini Štajerskoj. ...

Wildbacher

Wildbacher (blauer) je austrijska sorta crnoga grožđa što se ponajviše uzgaja u saveznoj pokrajini Štajerskoj. ...

Wildbacher (blauer)

Wildbacher (blauer) je austrijska sorta crnoga grožđa što se ponajviše uzgaja u saveznoj pokrajini Štajerskoj. ...

Wine ACt in the Republic of Croatia

The Wine Act in force in the Republic of Croatia was passed by the Croatian Parliament and published in the ...

Xeres

Xeres je francuski naziv za španjolsko specijalno vino Jeres (čit. heres). Vidi: Sherry i Španjolska.

Začinak

Začinak je sorta bojadisar, koja se uzgaja kao prateća u nasadima crnoga grožđa (pretežito u Srbiji gdje je drže ...

Zadah sumporovodika

Zadah sumporovodika je mana koja vinu daje neugodan vonj po gnjilim jajima. Nastaje redukcijom elementarnog ...

Zadarka crna

Zadarka crna je vinska sorta (novim Pravilnikom NN 172/04. preporučeni je kultivar u podregiji Sjeverna Dalmacija) ...

Zadarka crna

Zadarka crna vinska sorta (novim Pravilnikom NN 172/04. preporučeni je kultivar u podregiji Sjeverna Dalmacija) ...

Zagasitožuta vina

Zagasitožuta vina su smeđasta i smeđa bijela vina su vina s manama, pa se promet i prodaja takvih vina zakonom ...

Zagorje-Međimurje

Zagorje-Međimurje je jedna od sedam podregija u vinogradarskoj regiji Kontinentalna Hrvatska. Nalazi se na krajnjem

Zagrebački festival portugisca

Po uzoru na Beč, (vina Grinzinga), Pariz (beaujolais), Rim (vini novelli i vini dei Castelli) itd. i u Zagrebu se, ...

Zagrebački vinogradi

Još pred stotinjak godina, kako piše prof. Urbani, do Ilice i Vlaške ulice spuštali su se z. v. u kojima su se ...

Zakiseljavanje mošta i vina

Zakiseljavanje masulja, mošta, mošta u vrenju i mladog vina je uređeno člankom 16 [Pravilnika o proizvodnji vina ...

Zalamanje zaperaka

Zalamanje zaperaka je naziv za jedan od poslova zelene rezidbe kojim se još mladi zaperci (ljetorasti izrasli u ...

Zanimljiva preračunavanja

Zanimljiva preračunavanja obavljaju vinogradarsko vinarski djelatnici da bi, primjerice, na temelju izmjerenog ...

Zaokružena vina

Zaokružena vina  vinarskom terminologijom nazivaju se vina optimalne skladnosti (harmoničnosti).

ZAP

ZAP je akronim udruge poklonika crnog vina zinfandel, čiji je naziv Zinfandel Advocates and Producers.

Zaparivanje bačava

Zaparivanje bačava je postupak kojim se nove ili već upotrebljavane drvene bačve osposobljavaju za uporabu u ...

Zaperak

Zaperak je mladica drugog reda izrasla iz ljetnog (zaperkovog) pupa, koji se formira u pazušku lista na ljetorastu.