Vinogradarsko-vinarski leksikon

Na ovoj stranici nalazi se skup članaka, pojmova, izraza iz Vinogradarsko-vinarskog leksikona. U novom ruhu stranice Vinopedia pripremaju se novi, strukturirani članci i edukacijski sadržaji.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sovinjon bijeli

Sovinjon bijeli isto što i sauvignon bijeli (i muškatni silvanac).

Španjolska

Španjolska proizvodi širok spektar bijelih, rujnocrvenih (rosé i crnih), pjenušavih, desertnih i likerskih vina, ...

Španjolska zemlja

Španjolska zemlja je je trgovački naziv mineralnog bistrila, koje se nekada više nego sada koristilo u vinarstvu. ...

Spavajući ili latentni, odnosno pričuvni pupovi

Spavajući ili latentni, odnosno pričuvni pupovi su korom prekriti, davno prije nastali na osnovi (tj. na bazi) ...

Specifična težina

Specifična težina je broj koji pokazuje omjer težine i obujma (ili volumena, za koji koristimo oznaku V) neke ...

Specijalna osjetila

Specijalna osjetila  V.: posebna osjetila.

Specijalna vina

Specijalna vina su (prema odredbama hrvatskoga Zakona o vinu) proizvod dobiven posebnim načinom preradbe grožđa, ...

Specijalne rakije

Specijalne rakije (prema Pravilniku o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima NN 172/04.) su proizvodi dobiveni ...

Špirit

Špirit (lat.) je  istoznačnica žesta, rafinada, rafinirani alkohol. Za razliku od vinskog alkohola, nazivom š. ...

Špricer

Špricer je naziv za napitak dobiven miješanjem ( neposredno pred ispijanje) vina i soda vode (sa CO2 gazirane ...

Štajerka

Štajerka je istoznačnica (sinonim) za ranfol, kojeg nazivaju još i štajerska belina i belina velika..

Štajerska belina

isto što i ranfol.

Štancl Branko

Štancl Brank (1928.-1987.) autor je brojnih radova iz oblasti marketinga vina i (u zajednici s dr. Vinkom Milatom) ...

Štefanić Ivo

Štefanić Ivo (1901.-1955.), prof. vinarstva na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu. Ispitujući kiselost ...

Štetnici vinove loze

Štetnici vinove loze su kukci (rjeđe i ptice, glodavci i divljač), za razliku od drugih živih organizama (virusa, ...

Štiglić Kazimir Miro

Štiglić Kazimir Miro (1919.-1997.) učitelj na Seljačkoj gospodarskoj školi u Petrinji, nastavnik v. i v. na ...

Štitaste uši

Štitaste uši su vrlo rašireni štetnici iz reda kukaca (svrstani u poseban podred što se dalje dijeli u velik broj ...

Stolno grožđe

Stolno grožđe (zobatice), zajednički naziv sorata grožđa za potrošnju u svježem stanju. Hranjiva, energetska pa i ...

Stolno vino

Stolno vino je vino bez oznake k.z.p., proizvedeno iz grožđa jedne ili više sorata plemenite vinove loze (Vitis ...

Stolno vino s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla

Stolno vino s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla za razliku od stolnoga vina (bez k.z.p.) pripada ...

Štriga Čunovečki pl.Alberto Ognjan

Štriga Čunovečki pl.Alberto Ognjan(1859.-1912.) ilirac, umjetnički i domoljubni utjecaj kojega jest ravan Gajevu, ...

Štrkelj Vjekoslav

Štrkelj Vjekoslav (1859.-1939.)je  kao vinogradarski nadzornik i član protufilokseričnog odbora, s Ožanićem ...

Šulek Bogoslav

Šulek Bogoslav je (1816.-1895.) Slovak rođen u Subotištu, dolaskom u Slavonski Brod (tada zvan Brod na Savi) sa 22 ...

Susac crni

Susac crni naziv sorte vinove loze, koja je sve do pojave trsne uši bila druga po rasprostranjenosti na kvarnerskim

Sušćan crni

Sušćan crni (istoznačice: sansigot, sansigotsko - na otocima: Cresu, Lošinju, Unijama, Srakanama, Iloviku i na ...

Šušić

Šušić, još i sušić, te ostale istoznačice: susac, bašćanac, paškinja i brajda velika crna, je sorta crnoga grožđa ...

Švicarska

U razdoblju između 1981. i 1985. godine u Švicarskoj je bilo evidentirano 14.000 ha vinograda, a u sljedećih pet ...

Svrdlovina crna

Svrdlovina crna kvalitetna sorta Ravnih kotara zvana još i galica, koja je (iako POV-om uvrštena među dopuštene u ...

Syrah

Syrah (shiraz) crna vinska sorta grožđa koja je kod nas uvedena iz Francuske, u prvom redu zbog dobre rodnosti, ali

T

T je oznaka mjerne jedinice (m.j.) za masu – koja se naziva tona, a koja je izvan sustava SI i koja se definira kao

Tadejević Vinko

Tadejević Vinko (1914. – 2004.)   nakon završenog studija agronomije 1938. radi kao enokemičar u Zavodu za ...

Tafelwein

Tafelwein je njemački naziv kvalitetne kategorije vina koja se u Hrvatskoj označava kao stolno vino.

Taksonomija

Taksonomija (grč. tȁksis - red, nómos - zakon), je istoznačnica za do sada češće korištenu riječ sistematika. Riječ

Talan Adam

Talan Adam (1900.-1972.) je vinogradarski stručnjak i cijenjeni praktičar. S njemačkog preveo knjigu dvorskog ...

Talijanski rizling

Talijanski rizling koji se ponegdje u našoj literaturi naziva  i talijanska graševina, jedan je kod nas od ...

Talmudska književnost o vinu

Biblija i to onaj njen dio koji se naziva Stari zavjet, za Židove je vjerska svetinja. Drugu skupinu (usmene) ...

Talog u vinu

Vidi: vinski talog

Taloženje mošta

Taloženje mošta je značajna radnja u postupku proizvodnje bijelih vina. Nakon muljanja svježega grožđa, ...

Tambača Andrija

Tambača Andrija (1913.-2013.) vinogradarsko-vinarski djelatnik, autor brojnih stručnih članaka poglavito iz užeg ...

Tamjanika

Tamjanika je bijela sorta nepoznatoga podrijetla koja se vrlo rijetko gaji u Srbiji, najviše u župskom vinogorju, a

Tamni umaci

Tamni umaci su umaci proizvedeni uz upotrebu crnog vina. Naime, u kuhinji se najčešće upotrebljavaju suha, mlada, ...

Tamnocrvena boja vina

Tamnocrvena boja vina znak je obilja bojila i visoke ukupne kiselosti. To je, primjerice boja dobro odnjegovanog ...

Tamnosmeđe crvenociglasta boja vina

Tamnosmeđe crvenociglasta boja vina je karakteristična za dobro obojena crna vina koja su duže odležavala. Ako se ...

Tamnožuta bijela vina

Tamnožuta bijela vina su jako alkoholna vina od suha grožđa (suharak, prošek, xérès i dr.). ili vina koja se ...

Tanini

Tanini (trijeslovine) su  redovit  sastojak grožđa, mošta i vina. To su različiti, ali građom slični polifenolni ...

Tanko vino

Tanko vino (VT), naziv je za suho, niskoalkoholno vino s malo ekstrakta i razmjerno niskom ukupnom kiselošću. Ako ...

Tartarat

Tartarat(lat.), naziv soli vinske kiseline čije je lat. ime acidum tartaricum. Vidi: vinska kiselina i striješ.

Tartarati

Tartarati su soli vinske kiseline (lat. Acidum tartaricum), prisutne u grožđu, moštu i vinu. Najprisutniji je ...

Tavernar

Tavernar je istoznačnica za (lat.), gostioničar, krčmar, pipničar. Kod nas se prvi puta spominje u Vinodolskom ...

TCA

TCA je akronim (skraćenica višeimenog naziva) kemijske sastavine (2,4,6-trikloranisola) koja se ponekad nalazi u ...

Tegljiva

Tegljiva su (sluzava) vina (VT) su bolesna vina, koja se npr. kod lijevanja u čašu «vuku», što na potrošača ...

Teinturier

Teinturier je fr. naziv za bojadisar (Vdi: alicante bouschet, gamay bojadisar, ancelota, začinak).

Tempranillo

Tempranillo je rodna vinska sorta crnog grožđa koja se, osim u središnjim i sjevernijim vinorodnim područjima ...

Tequila

Tequila (čit. tekila) je rakija od soka agave (biljke iz obitelji ljiljana). Najviše se proizvodi i konzumira u ...

Teran-rafošk

Teran je vinska sorta crnog grožđa o kojoj se u našoj stručnoj literaturi raspravlja od 1825. godine (Petar ...

Tercijarna aroma vina

Tercijarna aroma vina je sve češće upotrebljavani naziv za aromu vina koja nastaje u tijeku alkoholne i ...

Termiti

Termiti su kukci – insekti (Hexapoda), svrstani u podrazred krilaši (Pterigota) i red istokrilci (Isoptera), pa ...

Termolizacija vina

Termolizacija vina je naziv za postupak termičke obradbe (najčešće polusuhih i poluslatkih) vina, kod nižih ...

Termometar

Termometar jegrčki naziv (od thermós, topao ili vruć i métron, mjera) za napravu kojom se mjeri toplina. Vidi: ...

Termovinifikacija

Vinifikacija (tj. preradba grožđa u vino) uz zagrijavanje dijela soka (mošta) ili masulja. Pod tim je imenom jedan ...

Terra rossa

Terra rossa je i kod nas korišteni talijanski naziv za tlo zvano crljenica odnosno crvenica.

Terroir

Terroir (fr. tlo, zemlja, izgovor teroar) izraz kojim se primjerice kod vina ističe dobar okus i miris rodnog kraja

Teški vodik (Dili 2H), pokazatelj k.z.p.

Teški vodik (deuterium oznaka D ili 2H), jedan je od mogućih pokazatelja k.z.p. vina i proizvoda od ...

Teško vino

Teško vino (VT) je isto što i gusto vino.

Tesla

Tesla je isto što i bradva, s nešto dužom drškom.

Thomasova drosga

Thomasova drosga je fosfatno mineralno gnojivo (koje nastaje primjerice u Thomasovim pećima kao sporedan proizvod ...

Thomasova troska

Thomasova drosga je fosfatno mineralno gnojivo (koje nastaje primjerice u Thomasovim pećima kao sporedan proizvod ...

Thompson seedless

Thompson seedless je u SAD naziv za sultaninu (koju u Engleskoj nazivaju sultana), besjemenu sortu na koju (uz ...

Thyonianus

Thyionianus (Thionin sin). Prema jednoj od brojnih legendi Bakho je sin nimfe Tione, pa se ...

Tibidrag

Tibidrag je jedna od brojnih istoznačica u Damaciji za kultivar crljenak kaštelanski, poznat u SAD i u svijetu kao ...

Tiho vrenje

Tiho vrenje je razdoblje alkoholnog vrenja koje nastupa iza burnog i u kojem se kroz 10, 20 ili više dana nastavlja

Tijesak

Preša(preša) kao i mnoge druge vinarske naprave tek su u ovom stoljeću doživjele pravu evoluciju u konstrukciji i ...

Tiještenje

Tiještenje (još i tiskanje, a nerijetko i prešanje od njem. riječi pressen i gepresst) je u postupku vinifikacije ...

Tikveška

Tikveška je autohtona makedonska sorta, koju zovu i tikveško crno, premda je vino dobiveno preradbom njena grožđa ...

Tikveško crno

Tikveško crno je sorta crnoga grožđa poznata i pod nazivom tikveška.

Tinac

Tinac (tal. tino). V.: kaca.

Tinktura

Tinktura (lat. tingere - umakati) je kapljevina dobivena močenjem, ekstrahiranjem, odnosno maceriranjem, najčešće ...

Tip vina

Tip vina je naziv za razvrstavanje vina u odnosu na sadržaj neprevrela šećera. Vina u doslovnom smislu (tj. stolna,

Tipično

Tipično je (VT), oznaka koja približno odgovara opisu pod originalno.

Tiražni liker

Tiražni liker je naziv otopine koja se dobije sljubljivanjem vina, šećera i vinskog kvasca, a koja se neposredno ...