Vinogradarsko-vinarski leksikon

Na ovoj stranici nalazi se skup članaka, pojmova, izraza iz Vinogradarsko-vinarskog leksikona. U novom ruhu stranice Vinopedia pripremaju se novi, strukturirani članci i edukacijski sadržaji.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sokolić, Ivan

Ivan Sokolić (Novi Vinodolski, 7. veljače 1930. - 28 travnja 2014.) pučku i građansku školu pohađao je u Novom, a ...

Soli

Soli - zajednički naziv za velik broj spojeva (slanog, gorkog, slanogorkog, slatkog ili kiselog okusa) u kojima je ...

Soli vinske kiseline

Soli vinske kiseline (ili tartarati) su s obzirom na prisutnost kalija, (elementa iz skupine alkalnih metala) i ...

Somatička osjetila

Vidi: tjelesna osjetila

Sommelier

Sommelier (fr. vinotoča, konobar za vino, vinoslužitelj, čit. somelje) je vinski ekspert okrenut gostu povjerenje ...

Sorbet

Sorbet (tal. sorbetto - šerbet, sladoled, sorbire - srkati) hladan osvježavajući napitak iz sladoleda, voćnog soka ...

Sorbinska kiselina

Sorbinska kiselina (kojoj je strukturna kem. formula CH3CH=CH CH=CH COOH) se vinu dodaje (zbog boljeg otapanja u ...

Sorta

Sorta (još i kultivar i odlika) je naziv za skupinu biljaka koje pripadaju istoj vrsti, ali se izgledom, ...

Sorte vinove loze

Sorte vinove loze su mnogobrojne, što potvrđuje i podatak da se njihov broj u svijetu procjenjuje na oko 20 000. ...

Sovice

Sovice (Noctuidae i dr. rodovi), povremeni su, ali nerijetko vrlo opasni štetnici u vinogradima u kojima noću ...

Sovinjon bijeli

Sovinjon bijeli isto što i sauvignon bijeli.

Španjolska

Španjolska proizvodi širok spektar bijelih, rujnocrvenih (rosé i crnih), pjenušavih, desertnih i likerskih vina, ...

Španjolska zemlja

Španjolska zemlja je je trgovački naziv mineralnog bistrila, koje se nekada više nego sada koristilo u vinarstvu. ...

Spavajući ili latentni, odnosno pričuvni pupovi

Spavajući ili latentni, odnosno pričuvni pupovi su korom prekriti, davno prije nastali na osnovi (tj. na bazi) ...

Specifična težina

Specifična težina je broj koji pokazuje omjer težine i obujma (ili volumena, za koji koristimo oznaku V) neke ...

Specijalna osjetila

Vidi: posebna osjetila.

Specijalna vina

Specijalna vina su (prema odredbama hrvatskoga Zakona o vinu) proizvod dobiven posebnim načinom preradbe grožđa, ...

Specijalne rakije

Specijalne rakije (prema Pravilniku o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima NN 172/04.) su proizvodi dobiveni ...

Špirit

Špirit (lat.), naše istoznačnice žesta, rafinada, rafinirani alkohol. Za razliku od vinskog alkohola, nazivom š. ...

Spontana fermentacija

Spontana fermentacija je ona koju u moštu ili masulju izaziva na grožđu zatečena (tzv. epifitna) mikroflora. Vidi:

Spora

Spora (hrv. truska) je naziv za vegetativnu (nespolnu) rasplodnu stanicu gljiva (ali i protista, te praživotinja). ...

Sporedni proizvodi u preradbi grožđa i proizvodnji vina

Sporedni proizvodi u preradbi grožđa i proizvodnji vina su komina (kom ili drop), vinski talog, vinski kamenac i ...

Špricer

Špricer je naziv za napitak dobiven miješanjem ( neposredno pred ispijanje) vina i soda vode (sa CO2 gazirane ...

Spud

Spud je mjera za tekućine, poglavito vino. Spominje se u darovnicama i zapisima kojima npr. imućniji vjernici ...

Srbija

Prema podacima Međunarodnog ureda za lozu i vino iz Pariza, površine vinograda u SR Jugoslaviji, (tj. za područje ...

Sreza

Isto što i kaca i škaf. V.: rebrača, prosječ.

Stabilizacija

Stabilizacija je naziv za veći broj postupaka sa svrhom proizvodnje vina koje se neće mutiti niti će se u njemu ...

Stabilizacija vina hlađenjem

Stabilizacija vina hlađenjem provodi se prvenstveno zbog odstranjivanja striješa, tj. vinskog kamena kojeg pretežno

Stabilno vino

Stabilno vino je ono koje je zaštićeno od naknadnog vrenja i koje se ni u promijenjenim uvjetima čuvanja ne zamuti,

Štajerka

Štajerka je istoznačnica (sinonim) za ranfol, kojeg nazivaju još i štajerska belina i belina velika..

Štajerska belina

isto što i ranfol.

Štancl Branko

Štancl Branko (1928.-1987.) autor je brojnih radova iz oblasti marketinga vina i (u zajednici s dr. Vinkom Milatom)

Stanković, Petar

Stanković, Petar  (1771.-1852.), kanonik, polihistor, pisac brojnih monografskih publikacija iz arheologije, ...

Stanušina

Stanušina je autohtona makedonska sorta crnog grožđa uzgoj koje je pretežito lociran u ohridskom i tikveškom ...

stare mjerne jedinice

stare mjerne jedinice povremeno susrećemo u literaturi ili se ponegdje još i danas rabe, pa se ovdje samo neke od ...

Staro vino

Staro vino je kod nas i u narodu uobičajen naziv za svako vino starije od tri godine, međutim takvo označavanje na ...

Stasito vino

Stasito vino je vino s obiljem suhe tvari, puno i skladno.

Steen

(čitaj stin) istoznačica za vinsku sortu chenin blanc, koji se upotrebljava u JAR-i.

Štefanić Ivo

Štefanić Ivo (1901.-1955.), prof. vinarstva na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu. Ispitujući kiselost ...

Steničnjak

krajem prošloga i početkom ovoga stoljeća kod nas često upotrebljavani naziv za hibrid križanac europske plemenite ...

Sterilizacija

postupak kojim se i u vinarstvu uništavaju mikroorganizmi i time spjrečavaju njihovom aktivnošću moguće neželjene ...

Štetnici vinove loze

Štetnici vinove loze su kukci (rjeđe i ptice, glodavci i divljač), za razliku od drugih živih organizama (virusa, ...

Štiglić Kazimir Miro

Štiglić Kazimir Miro (1919.-1997.) učitelj na Seljačkoj gospodarskoj školi u Petrinji, nastavnik v. i v. na ...

Stipetić, Marcel

  autor brojnih serijskih i monografskih publikacija iz vinogradarstva i vinarstva poput “Malo vinarstvo” ...

Stipić, Stipe

Stipić, Stipe (1930.-2008.) nakon završenog studija na Poljoprivrednom fakultetu, smjer vinogradarstvo-vinarstvo u ...

Štitaste uši

Štitaste uši su vrlo rašireni štetnici iz reda kukaca (svrstani u poseban podred što se dalje dijeli u velik broj ...

Stolno grožđe

Stolno grožđe (zobatice), zajednički naziv sorata grožđa za potrošnju u svježem stanju. Hranjiva, energetska pa i ...

Stolno vino

Stolno vino je vino bez oznake k.z.p., proizvedeno iz grožđa jedne ili više sorata plemenite vinove loze (Vitis ...

Stolno vino s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla

Stolno vino s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla za razliku od stolnoga vina (bez k.z.p.) pripada ...

Strabon

Strabon (63.-19.) grčki povjesnik i pisac Geografije (u 17 knjiga), tvrdi da je istočna obala Jadranskog mora ...

Stratifikala

Stratifikala (toplik) - kao staklenik zatvoreno mjesto gdje rasadničari ukorjenjuju npr. ključiće i cjepove vinove ...

Stražimir, Dragutin

Stražimir, Dragutin (1821.-1891.) župnik u Donjoj Zelini, organizator prve Hrvatske gospodarske izložbe (u Sv. ...

Štriga Čunovečki pl. Alberto Ognjan

Štriga Čunovečki pl. Alberto Ognjan(1859.-1912.) ilirac, umjetnički i domoljubni utjecaj kojega je ravan Gajevu, na

Striješ

Striješ (vinski kamenac, ponegdje i birsa ili birza), kemijski je mješavina (oko 90 %) soli kalijeva hidrotartarata

Štrkelj Vjekoslav

Štrkelj Vjekoslav (1859.-1939.) je  kao vinogradarski nadzornik i član protufilokseričnog odbora, s Ožanić Stankom ...

Strojna berba grožđa

Strojna berba grožđa je nezaobilazan postupak u berbi grožđa na velikim vinogradarskim posjedima, gdje se često i ...

Strossmayer, Josip Juraj

Strossmayer, Josip Juraj (1815.-1905.) istaknuti crkveni, politički i kulturni djelatnik, srijemsko-bosanski biskup

Studec

Studec je ime vinotoče hrv. kralja Petra Krešimira IV, zapisano u povelji iz 1069. Inačica tog imena je ...

Stvarni alkohol

Stvarni alkohol je oznaka za ukupnu stvarnu količinu etanola u vinu, bez obzira na podrijetlo (npr. prirodni + ...

Suha tvar

Vidi: ekstrakt, suhi ekstrakt

Suharak

Suharak je u ranije korištenoj vinogradarskoj literaturi korišten naziv za prezrelo grožđe sa smežuranim ...

Suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se od ukupnog ...

Suhi vinski kvasac

Vidi: selekcionirani vinski kvasac.

Suhice

Vidi: grožđice

Suho grožđe

Vidi: grožđice

Suho vino

Suho vino je oznaka tipa vina prema sadržaju neprevrela sladora. Kod bijelih ružičastih, crnih, biser i gaziranih ...

Šulek Bogoslav

Šulek Bogoslav je (1816.-1895.) Slovak rođen u Subotištu, dolaskom u Slavonski Brod (tada zvan Brod na Savi) sa 22 ...

Sulfitiranje mošta i vina

Sulfitiranje je uvjet kvalitetne proizvodnje, ali samo ako se taj posao obavi na odgovarajući način. Sumporni ...

Sultanina

Sultanina (istoznačnice u SAD thompson seedless, u Ukrajini i Rusiji te u Iranu kišmiš bijeli) je ...

Sumporasta kiselina

je spoj sumpornog dioksida i vode (H2SO3). U vinarstvu se uz koncentriranu sumporastu kiselinu (uz uvjet da za to ...

Sumporni cvijet

je uobičajeni naziv za sumpor u prahu. Upotrebljava se za suzbijanje bolesti v. l. pepelnice (oidija). U ...

Sumporovodik

kemijski znak H2S. Vidi: zadah sumpo­ro­vodika

Superfosfat

Superfosfat je naziv fosfornog mineralnog gnojiva ( dobivenog rastvaranjem prirodnih fosfata sumpornom ...

sur lie

(fr. na talogu, čit, sur li) je postupak što se primjenjuje u tijeku vinifikacije i bijelih i crnih vina tako da se

Susac crni

Susac crni naziv sorte vinove loze, koja je sve do pojave trsne uši bila druga po rasprostranjenosti na kvarnerskim

Sušćan crni

istoznačice: sansigot, sansigotsko - na otocima: Cresu, Lošinju, Unijama, Srakanama, Iloviku i na Krku, sujćan i ...

Šušić

Šušić, još i sušić, te ostale istoznačice: susac, bašćanac, paškinja i brajda velika crna, je sorta crnoga grožđa ...

Sušica cvata vinove loze

je kao što ime kazuje, bolest koja pogađa peteljku lista, rjeđe i mladice, ali najčešće cvat od nastanka ...

Suškovo vino

proizvodi se, kao što i ime kazuje, iz sušaka grožđa. Prezrelo i prosušeno grožđe u doba toplih i suhih jeseni ...

Suspenzija

uz ostala značenja to je i naziv za sustav u kojem sitne krute čestice (npr. bistrilo u vodi) snagom molekularnog ...