Sovinjon bijeli isto što i sauvignon bijeli (i muškatni silvanac).
Španjolska proizvodi širok spektar bijelih, rujnocrvenih (rosé i crnih), pjenušavih, desertnih i likerskih vina, ...
Španjolska zemlja je je trgovački naziv mineralnog bistrila, koje se nekada više nego sada koristilo u vinarstvu. ...
Spavajući ili latentni, odnosno pričuvni pupovi su korom prekriti, davno prije nastali na osnovi (tj. na bazi) ...
Specifična težina je broj koji pokazuje omjer težine i obujma (ili volumena, za koji koristimo oznaku V) neke ...
Specijalna osjetila V.: posebna osjetila.
Specijalna vina su (prema odredbama hrvatskoga Zakona o vinu) proizvod dobiven posebnim načinom preradbe grožđa, ...
Specijalne rakije (prema Pravilniku o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima NN 172/04.) su proizvodi dobiveni ...
Špirit (lat.) je istoznačnica žesta, rafinada, rafinirani alkohol. Za razliku od vinskog alkohola, nazivom š. ...
Špricer je naziv za napitak dobiven miješanjem ( neposredno pred ispijanje) vina i soda vode (sa CO2 gazirane ...
Štajerka je istoznačnica (sinonim) za ranfol, kojeg nazivaju još i štajerska belina i belina velika..
isto što i ranfol.
Štancl Brank (1928.-1987.) autor je brojnih radova iz oblasti marketinga vina i (u zajednici s dr. Vinkom Milatom) ...
Štefanić Ivo (1901.-1955.), prof. vinarstva na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu. Ispitujući kiselost ...
Štetnici vinove loze su kukci (rjeđe i ptice, glodavci i divljač), za razliku od drugih živih organizama (virusa, ...
Štiglić Kazimir Miro (1919.-1997.) učitelj na Seljačkoj gospodarskoj školi u Petrinji, nastavnik v. i v. na ...
Štitaste uši su vrlo rašireni štetnici iz reda kukaca (svrstani u poseban podred što se dalje dijeli u velik broj ...
Stolno grožđe (zobatice), zajednički naziv sorata grožđa za potrošnju u svježem stanju. Hranjiva, energetska pa i ...
Stolno vino je vino bez oznake k.z.p., proizvedeno iz grožđa jedne ili više sorata plemenite vinove loze (Vitis ...
Stolno vino s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla za razliku od stolnoga vina (bez k.z.p.) pripada ...
Štriga Čunovečki pl.Alberto Ognjan(1859.-1912.) ilirac, umjetnički i domoljubni utjecaj kojega jest ravan Gajevu, ...
Štrkelj Vjekoslav (1859.-1939.)je kao vinogradarski nadzornik i član protufilokseričnog odbora, s Ožanićem ...
Šulek Bogoslav je (1816.-1895.) Slovak rođen u Subotištu, dolaskom u Slavonski Brod (tada zvan Brod na Savi) sa 22 ...
Susac crni naziv sorte vinove loze, koja je sve do pojave trsne uši bila druga po rasprostranjenosti na kvarnerskim
Sušćan crni (istoznačice: sansigot, sansigotsko - na otocima: Cresu, Lošinju, Unijama, Srakanama, Iloviku i na ...
Šušić, još i sušić, te ostale istoznačice: susac, bašćanac, paškinja i brajda velika crna, je sorta crnoga grožđa ...
U razdoblju između 1981. i 1985. godine u Švicarskoj je bilo evidentirano 14.000 ha vinograda, a u sljedećih pet ...
Svrdlovina crna kvalitetna sorta Ravnih kotara zvana još i galica, koja je (iako POV-om uvrštena među dopuštene u ...
Syrah (shiraz) crna vinska sorta grožđa koja je kod nas uvedena iz Francuske, u prvom redu zbog dobre rodnosti, ali
T je oznaka mjerne jedinice (m.j.) za masu – koja se naziva tona, a koja je izvan sustava SI i koja se definira kao
Tadejević Vinko (1914. – 2004.) nakon završenog studija agronomije 1938. radi kao enokemičar u Zavodu za ...
Tafelwein je njemački naziv kvalitetne kategorije vina koja se u Hrvatskoj označava kao stolno vino.
Taksonomija (grč. tȁksis - red, nómos - zakon), je istoznačnica za do sada češće korištenu riječ sistematika. Riječ
Talan Adam (1900.-1972.) je vinogradarski stručnjak i cijenjeni praktičar. S njemačkog preveo knjigu dvorskog ...
Talijanski rizling koji se ponegdje u našoj literaturi naziva i talijanska graševina, jedan je kod nas od ...
Biblija i to onaj njen dio koji se naziva Stari zavjet, za Židove je vjerska svetinja. Drugu skupinu (usmene) ...
Vidi: vinski talog
Taloženje mošta je značajna radnja u postupku proizvodnje bijelih vina. Nakon muljanja svježega grožđa, ...
Tambača Andrija (1913.-2013.) vinogradarsko-vinarski djelatnik, autor brojnih stručnih članaka poglavito iz užeg ...
Tamjanika je bijela sorta nepoznatoga podrijetla koja se vrlo rijetko gaji u Srbiji, najviše u župskom vinogorju, a
Tamni umaci su umaci proizvedeni uz upotrebu crnog vina. Naime, u kuhinji se najčešće upotrebljavaju suha, mlada, ...
Tamnocrvena boja vina znak je obilja bojila i visoke ukupne kiselosti. To je, primjerice boja dobro odnjegovanog ...
Tamnosmeđe crvenociglasta boja vina je karakteristična za dobro obojena crna vina koja su duže odležavala. Ako se ...
Tamnožuta bijela vina su jako alkoholna vina od suha grožđa (suharak, prošek, xérès i dr.). ili vina koja se ...
Tanini (trijeslovine) su redovit sastojak grožđa, mošta i vina. To su različiti, ali građom slični polifenolni ...
Tanko vino (VT), naziv je za suho, niskoalkoholno vino s malo ekstrakta i razmjerno niskom ukupnom kiselošću. Ako ...
Tartarat(lat.), naziv soli vinske kiseline čije je lat. ime acidum tartaricum.
Vidi: vinska kiselina i striješ.
Tartarati su soli vinske kiseline (lat. Acidum tartaricum), prisutne u grožđu, moštu i vinu. Najprisutniji je ...
Tavernar je istoznačnica za (lat.), gostioničar, krčmar, pipničar. Kod nas se prvi puta spominje u Vinodolskom ...
TCA je akronim (skraćenica višeimenog naziva) kemijske sastavine (2,4,6-trikloranisola) koja se ponekad nalazi u ...
Tegljiva su (sluzava) vina (VT) su bolesna vina, koja se npr. kod lijevanja u čašu «vuku», što na potrošača ...
Teinturier je fr. naziv za bojadisar
(Vdi: alicante bouschet, gamay bojadisar, ancelota, začinak).
Tempranillo je rodna vinska sorta crnog grožđa koja se, osim u središnjim i sjevernijim vinorodnim područjima ...
Tequila (čit. tekila) je rakija od soka agave (biljke iz obitelji ljiljana). Najviše se proizvodi i konzumira u ...
Teran je vinska sorta crnog grožđa o kojoj se u našoj stručnoj literaturi raspravlja od 1825. godine (Petar ...
Tercijarna aroma vina je sve češće upotrebljavani naziv za aromu vina koja nastaje u tijeku alkoholne i ...
Termiti su kukci – insekti (Hexapoda), svrstani u podrazred krilaši (Pterigota) i red istokrilci (Isoptera), pa ...
Termolizacija vina je naziv za postupak termičke obradbe (najčešće polusuhih i poluslatkih) vina, kod nižih ...
Termometar jegrčki naziv (od thermós, topao ili vruć i métron, mjera) za napravu kojom se mjeri toplina.
Vidi: ...
Vinifikacija (tj. preradba grožđa u vino) uz zagrijavanje dijela soka (mošta) ili masulja. Pod tim je imenom jedan ...
Terra rossa je i kod nas korišteni talijanski naziv za tlo zvano crljenica odnosno crvenica.
Terroir (fr. tlo, zemlja, izgovor teroar) izraz kojim se primjerice kod vina ističe dobar okus i miris rodnog kraja
Teški vodik (deuterium oznaka D ili 2H), jedan je od mogućih pokazatelja k.z.p. vina i proizvoda od ...
Teško vino (VT) je isto što i gusto vino.
Tesla je isto što i bradva, s nešto dužom drškom.
Thomasova drosga je fosfatno mineralno gnojivo (koje nastaje primjerice u Thomasovim pećima kao sporedan proizvod ...
Thomasova drosga je fosfatno mineralno gnojivo (koje nastaje primjerice u Thomasovim pećima kao sporedan proizvod ...
Thompson seedless je u SAD naziv za sultaninu (koju u Engleskoj nazivaju sultana), besjemenu sortu na koju (uz ...
Thyionianus (Thionin sin). Prema jednoj od brojnih legendi Bakho je sin nimfe Tione, pa se ...
Tibidrag je jedna od brojnih istoznačica u Damaciji za kultivar crljenak kaštelanski, poznat u SAD i u svijetu kao ...
Tiho vrenje je razdoblje alkoholnog vrenja koje nastupa iza burnog i u kojem se kroz 10, 20 ili više dana nastavlja
Preša(preša) kao i mnoge druge vinarske naprave tek su u ovom stoljeću doživjele pravu evoluciju u konstrukciji i ...
Tiještenje (još i tiskanje, a nerijetko i prešanje od njem. riječi pressen i gepresst) je u postupku vinifikacije ...
Tikveška je autohtona makedonska sorta, koju zovu i tikveško crno, premda je vino dobiveno preradbom njena grožđa ...
Tikveško crno je sorta crnoga grožđa poznata i pod nazivom tikveška.
Tinac (tal. tino).
V.: kaca.
Tinktura (lat. tingere - umakati) je kapljevina dobivena močenjem, ekstrahiranjem, odnosno maceriranjem, najčešće ...
Tip vina je naziv za razvrstavanje vina u odnosu na sadržaj neprevrela šećera. Vina u doslovnom smislu (tj. stolna,
Tipično je (VT), oznaka koja približno odgovara opisu pod originalno.
Tiražni liker je naziv otopine koja se dobije sljubljivanjem vina, šećera i vinskog kvasca, a koja se neposredno ...