Ivan Sokolić (Novi Vinodolski, 7. veljače 1930. - 28 travnja 2014.) pučku i građansku školu pohađao je u Novom, a ...
Soli - zajednički naziv za velik broj spojeva (slanog, gorkog, slanogorkog, slatkog ili kiselog okusa) u kojima je ...
Soli vinske kiseline (ili tartarati) su s obzirom na prisutnost kalija, (elementa iz skupine alkalnih metala) i ...
Vidi: tjelesna osjetila
Sommelier (fr. vinotoča, konobar za vino, vinoslužitelj, čit. somelje) je vinski ekspert okrenut gostu povjerenje ...
Sorbet (tal. sorbetto - šerbet, sladoled, sorbire - srkati) hladan osvježavajući napitak iz sladoleda, voćnog soka ...
Sorbinska kiselina (kojoj je strukturna kem. formula CH3CH=CH CH=CH COOH) se vinu dodaje (zbog boljeg otapanja u ...
Sorta (još i kultivar i odlika) je naziv za skupinu biljaka koje pripadaju istoj vrsti, ali se izgledom, ...
Sorte vinove loze su mnogobrojne, što potvrđuje i podatak da se njihov broj u svijetu procjenjuje na oko 20 000. ...
Sovice (Noctuidae i dr. rodovi), povremeni su, ali nerijetko vrlo opasni štetnici u vinogradima u kojima noću ...
Sovinjon bijeli isto što i sauvignon bijeli.
Španjolska proizvodi širok spektar bijelih, rujnocrvenih (rosé i crnih), pjenušavih, desertnih i likerskih vina, ...
Španjolska zemlja je je trgovački naziv mineralnog bistrila, koje se nekada više nego sada koristilo u vinarstvu. ...
Spavajući ili latentni, odnosno pričuvni pupovi su korom prekriti, davno prije nastali na osnovi (tj. na bazi) ...
Specifična težina je broj koji pokazuje omjer težine i obujma (ili volumena, za koji koristimo oznaku V) neke ...
Vidi: posebna osjetila.
Specijalna vina su (prema odredbama hrvatskoga Zakona o vinu) proizvod dobiven posebnim načinom preradbe grožđa, ...
Specijalne rakije (prema Pravilniku o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima NN 172/04.) su proizvodi dobiveni ...
Špirit (lat.), naše istoznačnice žesta, rafinada, rafinirani alkohol. Za razliku od vinskog alkohola, nazivom š. ...
Spontana fermentacija je ona koju u moštu ili masulju izaziva na grožđu zatečena (tzv. epifitna) mikroflora.
Vidi:
Spora (hrv. truska) je naziv za vegetativnu (nespolnu) rasplodnu stanicu gljiva (ali i protista, te praživotinja). ...
Sporedni proizvodi u preradbi grožđa i proizvodnji vina su komina (kom ili drop), vinski talog, vinski kamenac i ...
Špricer je naziv za napitak dobiven miješanjem ( neposredno pred ispijanje) vina i soda vode (sa CO2 gazirane ...
Spud je mjera za tekućine, poglavito vino. Spominje se u darovnicama i zapisima kojima npr. imućniji vjernici ...
Prema podacima Međunarodnog ureda za lozu i vino iz Pariza, površine vinograda u SR Jugoslaviji, (tj. za područje ...
Isto što i kaca i škaf.
V.: rebrača, prosječ.
Stabilizacija je naziv za veći broj postupaka sa svrhom proizvodnje vina koje se neće mutiti niti će se u njemu ...
Stabilizacija vina hlađenjem provodi se prvenstveno zbog odstranjivanja striješa, tj. vinskog kamena kojeg pretežno
Stabilno vino je ono koje je zaštićeno od naknadnog vrenja i koje se ni u promijenjenim uvjetima čuvanja ne zamuti,
Štajerka je istoznačnica (sinonim) za ranfol, kojeg nazivaju još i štajerska belina i belina velika..
isto što i ranfol.
Štancl Branko (1928.-1987.) autor je brojnih radova iz oblasti marketinga vina i (u zajednici s dr. Vinkom Milatom)
Stanković, Petar (1771.-1852.), kanonik, polihistor, pisac brojnih monografskih publikacija iz arheologije, ...
Stanušina je autohtona makedonska sorta crnog grožđa uzgoj koje je pretežito lociran u ohridskom i tikveškom ...
stare mjerne jedinice povremeno susrećemo u literaturi ili se ponegdje još i danas rabe, pa se ovdje samo neke od ...
Staro vino je kod nas i u narodu uobičajen naziv za svako vino starije od tri godine, međutim takvo označavanje na ...
Stasito vino je vino s obiljem suhe tvari, puno i skladno.
(čitaj stin) istoznačica za vinsku sortu chenin blanc, koji se upotrebljava u JAR-i.
Štefanić Ivo (1901.-1955.), prof. vinarstva na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu. Ispitujući kiselost ...
krajem prošloga i početkom ovoga stoljeća kod nas često upotrebljavani naziv za hibrid križanac europske plemenite ...
postupak kojim se i u vinarstvu uništavaju mikroorganizmi i time spjrečavaju njihovom aktivnošću moguće neželjene ...
Štetnici vinove loze su kukci (rjeđe i ptice, glodavci i divljač), za razliku od drugih živih organizama (virusa, ...
Štiglić Kazimir Miro (1919.-1997.) učitelj na Seljačkoj gospodarskoj školi u Petrinji, nastavnik v. i v. na ...
autor brojnih serijskih i monografskih publikacija iz vinogradarstva i vinarstva poput “Malo vinarstvo” ...
Stipić, Stipe (1930.-2008.) nakon završenog studija na Poljoprivrednom fakultetu, smjer vinogradarstvo-vinarstvo u ...
Štitaste uši su vrlo rašireni štetnici iz reda kukaca (svrstani u poseban podred što se dalje dijeli u velik broj ...
Stolno grožđe (zobatice), zajednički naziv sorata grožđa za potrošnju u svježem stanju. Hranjiva, energetska pa i ...
Stolno vino je vino bez oznake k.z.p., proizvedeno iz grožđa jedne ili više sorata plemenite vinove loze (Vitis ...
Stolno vino s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla za razliku od stolnoga vina (bez k.z.p.) pripada ...
Strabon (63.-19.) grčki povjesnik i pisac Geografije (u 17 knjiga), tvrdi da je istočna obala Jadranskog mora ...
Stratifikala (toplik) - kao staklenik zatvoreno mjesto gdje rasadničari ukorjenjuju npr. ključiće i cjepove vinove ...
Stražimir, Dragutin (1821.-1891.) župnik u Donjoj Zelini, organizator prve Hrvatske gospodarske izložbe (u Sv. ...
Štriga Čunovečki pl. Alberto Ognjan(1859.-1912.) ilirac, umjetnički i domoljubni utjecaj kojega je ravan Gajevu, na
Striješ (vinski kamenac, ponegdje i birsa ili birza), kemijski je mješavina (oko 90 %) soli kalijeva hidrotartarata
Štrkelj Vjekoslav (1859.-1939.) je kao vinogradarski nadzornik i član protufilokseričnog odbora, s Ožanić Stankom ...
Strojna berba grožđa je nezaobilazan postupak u berbi grožđa na velikim vinogradarskim posjedima, gdje se često i ...
Strossmayer, Josip Juraj (1815.-1905.) istaknuti crkveni, politički i kulturni djelatnik, srijemsko-bosanski biskup
Studec je ime vinotoče hrv. kralja Petra Krešimira IV, zapisano u povelji iz 1069. Inačica tog imena je ...
Stvarni alkohol je oznaka za ukupnu stvarnu količinu etanola u vinu, bez obzira na podrijetlo (npr. prirodni + ...
Vidi: ekstrakt, suhi ekstrakt
Suharak je u ranije korištenoj vinogradarskoj literaturi korišten naziv za prezrelo grožđe sa smežuranim ...
Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se od ukupnog ...
Vidi: selekcionirani vinski kvasac.
Vidi: grožđice
Vidi: grožđice
Suho vino je oznaka tipa vina prema sadržaju neprevrela sladora. Kod bijelih ružičastih, crnih, biser i gaziranih ...
Šulek Bogoslav je (1816.-1895.) Slovak rođen u Subotištu, dolaskom u Slavonski Brod (tada zvan Brod na Savi) sa 22 ...
Sulfitiranje je uvjet kvalitetne proizvodnje, ali samo ako se taj posao obavi na odgovarajući način. Sumporni ...
Sultanina (istoznačnice u SAD thompson seedless, u Ukrajini i Rusiji te u Iranu kišmiš bijeli) je ...
je spoj sumpornog dioksida i vode (H2SO3). U vinarstvu se uz koncentriranu sumporastu kiselinu (uz uvjet da za to ...
je uobičajeni naziv za sumpor u prahu. Upotrebljava se za suzbijanje bolesti v. l. pepelnice (oidija). U ...
kemijski znak H2S.
Vidi: zadah sumporovodika
Superfosfat je naziv fosfornog mineralnog gnojiva ( dobivenog rastvaranjem prirodnih fosfata sumpornom ...
(fr. na talogu, čit, sur li) je postupak što se primjenjuje u tijeku vinifikacije i bijelih i crnih vina tako da se
Susac crni naziv sorte vinove loze, koja je sve do pojave trsne uši bila druga po rasprostranjenosti na kvarnerskim
istoznačice:
sansigot, sansigotsko - na otocima: Cresu, Lošinju, Unijama, Srakanama, Iloviku i na Krku,
sujćan i ...
Šušić, još i sušić, te ostale istoznačice: susac, bašćanac, paškinja i brajda velika crna, je sorta crnoga grožđa ...
je kao što ime kazuje, bolest koja pogađa peteljku lista, rjeđe i mladice, ali najčešće cvat od nastanka ...
proizvodi se, kao što i ime kazuje, iz sušaka grožđa. Prezrelo i prosušeno grožđe u doba toplih i suhih jeseni ...
uz ostala značenja to je i naziv za sustav u kojem sitne krute čestice (npr. bistrilo u vodi) snagom molekularnog ...