Crno vino (ili crveno vino) se proizvodi vrenjem masulja crnih sorata grožđa čime se omogućuje prelazak bojila iz ...
Croata (čit. kroata; ili prevedeno na hrv. jezik hrvatica) isto što i croattina, odnosno bonarda (tj. sorta crnog ...
Croatia vino je naziv Gospodarsko interesnog udruženja (GIU) koje je osnovano po Zakonu o trgovačkim društvima i ...
Croattina (čit. kroatina, prijevod s tal.: hrvatica) je sorta crnog vinskog grožđa koju još zovu croata i bonarda i
Cross-flow-filtracija (engl. on the cross - dijagonalno, flow - strujanje, protok, gibanje) je postupak fine ...
Crpka (pumpa) je uz posuđe osnovni podrumski inventar. Njenom se primjenom rad u podrumarstvu najviše olakšao i ...
Cru (fr., čit. krü) uz mnoga druga značenja vrlo se često upotrebljava i među vinarima da bi se istaklo da je ...
Crus čitaj kr )uz ostala značenja i isticanje da je to vino najbolje vrste, ali i vino s mojeg posjeda - zemljišta ...
Crvena dinka je istoznačnica (sinonim) za kultivar kevedinka.
Crveni palež lista vinove loze je bolest lišća, koje na početku ima crvenkaste pjege, potom posmeđi i otpadne. Ta ...
Crveni pauk (Panonychus ulmi) od svih je vrsta loznih grinja najveći štetnik. Zbog jačeg napada, lišće i tek ...
Crveni traminac je oznaka vina što se proizvodi iz kultivara traminac crveni.
Crvenica je (uz crljenica i terra rossa) jedan od naziva za mediteranska tla crvene-smeđecrvene ili žutocrvene ...
Crvenkasta vina proizvode se brzim postupkom preradbe crna grožđa. Takva vina su ponekad i vina nastala nepažnjom ...
Crveno vino istoznačnica za crno vino. Manje obojeno crno, odn. crveno vino naziva se (poglavito u narodnim ...
Ćufter (tur.), još i ćupter, naziv za slasticu koja se proizvodila u vinogradarskim područjima Hercegovine iz ...
Ćup što i lopiža. Ta se je posuda najčešće koristila za kiseljenje mlijeka, a u seljačkoj kuhinji i zaponudu vode, ...
Cuve close (fr.. čit. küv kloz), naziv za postupak proizvodnje pjenušca u velikoj metalnoj zatvorenoj (close) ...
(čitaj cüve, odnosno kive) od fr. riječi cuve (küv), što označava posudu kacu, bure, kadu ili čabar, odnosno riječi
Čuveno vino nekad i kod nas korištena oznaka za vino koje se pročulo, odnosno koje se smatralo znamenitim. Taj je ...
Cv. od 1958. godine uobičajena kratica za riječ kultivar (tj. za oznaku sorta uzgojenog bilja) Ta, porijeklom lat. ...
Cviček crno lagano (7,5 do 9% vol. ) i kiselo (oko 10 g/l) vino iz dolenjskog, bizeljsko-sremiškog, ...
Cvijet vinove loze je dio biljke u kojem su smješteni njeni organi za oplodnju, tj za generativno (spolno) ...
Cvit naziv prvog toka rakije, rtnica, prvotok.
Cvrčci (Cicadidae) su jedna od brojnih porodica iz razreda kopnenih kukaca (Insecta). Entomologija (znanost koja ih
Daća je naziv za svaki oblik obveznog davanja državi, vladaru ili feudalnom gospodaru u naturi ili u radu.
Dactulosphaira vitifoliae je jedan od starijih znanstvenih naziva opasnog štetnika na korijenu vinove loze u nas ...
Dag oznaka za deset puta veću mjeru od 1 grama (tj. za 10 grama).
Dalmacija je hrvatska najjužnija pokrajina koja obuhvaća prostor od Hrvatskog primorja i Like do granice s Bosnom i
Vidi: demižon.
Dan otvorenih podruma je u nekim dijelovima Italije, a u RH u vinogradarskoj podregiji Istra naziv promidžbene ...
Danska je značajan potrošač proizoda iz sektora vinogradarstva i vinarstva, a s obzirom da ih sama ne proizvodi, ...
Vidi: drnekuša crna
Dattier de beyrouth u Francuskoj uobičajen naziv za zobaticu afus-ali
Debeljan na otoku Rabu (kako je zapisao S. Bulić), ali i u Vinodolu, naziv bijele vinske sorte (koja je u prošlosti
Debit uz velik broj različitih imena (poput banjac, bilana, bilina, bljušt, busolić, čarapa, palaruša bijela, ...
Deci (lat. riječi decem u značenju deset) njena kratica d je oznaka za desetinu neke osnovne jedinice, npr. metra ...
Decilitar (oznaka dl) je naziv za deseti dio litre.
Decimalni predmeci međunarodna oznaka prefiksa za decimalne umnoške decimalnih mjernih jedinica. Prema Zakonu o ...
Degmedžić, Ivica (1910.-1988.) kao arheologinja, istraživala antičko doba u Hrvatskoj, a za vinogradare i vinare ...
Degoržman (fr. dégorgement, otjecanje, istjecanje, čišćenje) je naziv radnje kojom se odstranjuje talog iz grla ...
Degustacija (lat. naziv za kušanje). Kod nas se često naziva i ocjenjivanje osjetilima vida, njuha, opipa i okusa ...
Dehidrogenaze su brojni enzimi, od kojih alkohol dehidrogenaza katalizira pretvorbu alkohola u aldehide i ketone. ...
Deka (grč. riječ deka, u značenju deset) tim se nazivom označava deset puta veća mjera neke osnovne jedinice, npr. ...
Dekagram je naziv za masu od deset grama (grč. deka = deset i gram, naziv tisućitog dijela pramjere kilograma). ...
Dekanter je staklena posuda posebna oblika u koju sommelier pažljivo iz boce prelijeva vino. Pri tom koristi ...
Dekoloriranje i kod nas već uobičajen izraz za odbojavanje, čest tehnološki zahvat u prehrambenoj industriji. U ...
Dekstroza redoviti sastojak slatkih plodova, poznatiji pod imenom glukoza ili grožđani šećer. Ovaj jednostavni ...
Delaware (čit. delavar) ubraja se u skupinu starijih direktno rodećih hibrida (V. labrusca x V. aestivalis x V. ...
Vidi: kalijev ferocijanid, kalcijev fitat, polivinilimidazol.
Demi doux (fr.) oznaka poluslatkoga tipa vina.
Demi sec (fr.), polusuho, tj oznaka tipa vina spram sadržaja neprevrela šećera
Vidi: demižon.
Demižana isto što i demižon
Demižon staklena, vrbovom šibom ili slamom opletena posuda, od jednog do deset galona (1 engl. galon = 4,564 l, 1 ...
Denaturiranje je postupak kojim se, dodavanjem sastojaka obično neugodna vonja i okusa, neko jelo ili piće učini ...
Denzimetri su naprave kojima se mjeri gustoća kapljevina na načelu kojeg je otkrio grčki fizičar i matematičar ...
Vidi: smederevka
Desertna likerska pića se dobivaju miješanjem etilnog alkohola poljoprivrednog podrijetla i šećera s fermentiranim ...
Desertna vina su proizvodi dobiveni posebnim načinom preradbe prezrelog, najčešće plemenitom plijesni napadnutog, ...
Desetina naziv daće (obveznog davanja) koju je kmet (do ukidanja feudalnog poretka kod nas 1848.) bio dužan od ...
Deskriptivna senzorika podrazumijeva opisni (a ne bodovni) način ocjenjivanja vina. Tim se postupkom u svojem poslu
Destilacija (lat.), postupak kojim se grijanjem tekućina hlapive tvari pretvaraju u plinovito, a zatim hlađenjem ...
Destilat zajednički naziv za svaku kapljevinu dobivenu destilacijom. Kod nas je to i kraći naziv za vinski ...
Destilat poljoprivrednog podrijetla (voćni, žitni i dr.) je alkoholna kapljevina proizvedena destilacijom na više ...
Dezodoriranje postupak (tretman) kojim se odstranjuje nepoželjni vonj iz vina. Najjednostavniji takav postupak ...
Vidi: infuzorijska zemlja.
Digestiv (lat.), naziv za piće koje pomaže probavu. Vino posredno vonjem (mirisom) i izgledom i neposredno povećava
Dingač ime ograničenog položaja u pelješkom vinogorju (položaj Dingač, poluotok Pelješac, podregija Srednja i južna
Dionisos grč. naziv boga Dioniza.
Dioniz (grč. Dionysos, također i Bakchos), prema grčkoj mitologiji bog vinarstva i vinogradarstva, zaštitnik voća ...
Dipsomanija (grč.), povremena neodoljiva želja za alkoholnim pićem.
Direktno rodeći hibrid u Hrvatskoj (u podregiji Zagorje-Međimurje i na tržištu općenito) češće korišten skraćeni ...
Direktno rodeći hibridi su hibridne sorte nastale križanjem američkih vrsta loze. Najpoznatiji kod nas su clinton, ...
Direktor je naziv za sorte američke loze koje direktno, dakle bez cijepljenja rode, a otporne su i na trsnu uš. ...
Disaharid (grč.), kem. naziv za šećere koji su sastavljeni od dva jednostavna šećera (monosaharida). Saharoza je ...
Dišeća ranina bijela (istoznačice petrinjska ranina bijela, dišeća belina-ranina, belina i dišuća ranina bijela) je
Disocijacija (od lat.riječi dissociare – razdružiti) je utemeljena na hipotezi (koju je postavio prirodoslovac ...
Divizić, Petar Ivan (Divizich, Peter John, 1897.-1989.), Najveći kalifornijski vinogradar i proizvođač, te izvoznik
Dižva isto što i vedro.