Vinogradarsko-vinarski leksikon

Na ovoj stranici nalazi se skup članaka, pojmova, izraza iz Vinogradarsko-vinarskog leksikona. U novom ruhu stranice Vinopedia pripremaju se novi, strukturirani članci i edukacijski sadržaji.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Čabar

Čabar posuda, mjera i daća kmetska. Naziv potječe od litv. kiberas vjedro, a odgovara mađ. nazivu akov

Cabernet franc

Cabernet franc (čit. kaberne fran), francuska je autohtona vinska sorta crnoga grožđa s područja Bordeauxa, koja ...

Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon (čit. kaberne sovinjon), jedna od najpoznatijih vinskih sorata crnog grožđa koja je nastala ...

Cal

Cal (čit. kal) je oznaka za kaloriju donedavno korištenu, a sada (u skladu SI) napuštenu mjernu jedinicu za ...

Callegari, R.

Callegari, R. privremeni rukovoditelj Pokrajinske vinarsko-voćarske stanice (Stazione enopomologica provinciale) u ...

Calvados

Calvados (čit.: kalvados), po jednom od pet franc. departmana što se nalaze u povijesnoj pokrajini Normandiji, (uz ...

Canaiolo

Canaiolo (čit. kanajolo), vinska sorta crnog grožđa koja sudjeluje s 10 do 30 % u sastavu crnoga stolnog vina ...

Candida mycoderma

Candida mycoderma je vrsta kvasca, uz neke druge rodove (Hansenula, Pichia) najodgovornija za nastanak vinskog ...

Čapski biser

Čapski biser kod nas još i julski muškat i biser od Čabe. Vrlo je rana stolna sorta grožđa svjetlo žute boje; zbog ...

Čardaklija

Vidi: baras.

Carignan

Carignan (čit. karinjan), sorta crnoga grožđa, vrlo raširena u svijetu (prema nekim statistikama zauzima treće ...

Carmenère

Carmenère (čit. karmenere) je naziv crne sorte grožđa iz koje se u Čileu proizvodi istoimeno, obojeno, stasito i ...

Carmina burana

Carmina burana (od lat. Pjesme iz Benediktbeuerna) naziv zbirke rukopisa iz samostana u mjestu Benediktbeuerna ...

Cartizze

Cartizze (čit.: kartice), naziv ograničenog vinorodnog položaja u vinorodnoj pokrajini Veneto, točnije u provinciji

Čaša za vino

Čaša za vino mora biti iz prozirna, kristalna, ali nebrušena i neobojena stakla, najbolje: oblika kaleža ili ...

Catarratto bianco

Catarratto bianco (katarato bijeli) je zajednički dio imena dvaju tipova autohtonih sicilijanskih vinskih sorata ...

Catawba

Catawba je povijesno važna i jedna od najranije poznatih sorata, starija od concorda. Kao i concord (kojem je jedan

Čauš

Čauš je naziv vrlo stare (najvjerojatnije iz Turske ili iz Rumunjske k nama donijete) stolne bijele sorte plemenite

Čečuk, Stjepan

Čečuk, Stjepan (1895.-1976.) uz mnogobrojne agronomske poslove bavi se i vinogradarstvom (u Državnoj polj. stanici ...

Čehulja

Čehulja (u Srednjoj Dalmaciji još i čevulja) na peteljci grozda trećeg ili četvrtog reda dvije (čehuljica) ili više

Celuloza

Celuloza polisaharid koji je u grožđu nazočan najviše u peteljci, zatim u sjemenci i vrlo malo u kožici bobice, dok

Cencibel

Cencibel istoznačnica za sortu tempranillo.

Centi

Centi (lat. centum – sto) riječ kojom se kod decimalnih mjernih jedinica označava sto puta manja veličina ili ...

Centrifugiranje

Centrifugiranje radnja koja se već duže vremena primjenjuje i u vinarstvu da bi se snagom centrifugalne sile ...

Čep

Čep (stariji oblici: čap, čapur, čepur, zapušač), općenito ono „čim se kaka rupa zatiskuje zapušava”, ali vinare ...

Čepilica

Čepilica naprava za zatvaranje boca. Konstrukcija čepilice ovisi o vrsti čepa (pluto, plastika, silikon, metalni ...

Čepovina

Čepovina u konobarsko-ugostiteljskom žargonu, naziv naknade koja se naplaćuje od strane ugostiteljske tvrtke za ...

Čerez

Čerez (tur.), u Hercegovini udomaćena riječ za grožđice, koje se proizvodilo iz sorata što ranije zriju, a koje ...

Cesar Pavao

Cesar, Pavao (1871. 1946.), autor stručnih knjiga, brošura i stručnih članaka iz vinogradarstva (Kako se može ...

Češka Republika

Češka Republika vinogradarski je upola manja od susjedne Republike Slovačke, s kojom je sve do kraja 1992. bila ...

Cetinjka bijela

Cetinjka bijela ponegdje zvana cetinka i palaruša bijela, zbog osjetljivosti na gljivične bolesti i prosječnu ...

Četvorni hvat

Četvorni hvat (još i kvadratni hvat, oznaka čhv) stara mjerna jedinica za površinu (od 3,59665 m2), koja je nastala

Chambré

Chambré (fr.) soba. Vidi: šambre

Champagne

Champagne vinorodna pokrajina u sjeveroistočnoj Francuskoj s najstarijom i vrlo razvijenom proizvodnjom prirodnog ...

Chardonnay

Chardonnay (čit. šardone), franc. vinska sorta bijelog grožđa koju su pred dvadesetak i više godina mnogi ugledni ...

Charmat

Charmat (čit. šarmat) postupak (nazvan po autoru Eugenu Charmatu) je, uz méthode champenoise, način proizvodnje ...

Chasselas

Chasselas (čit. šasla), taj francuski naziv se odnosi na veći broj sorata grožđa od kojih su chasselas doré ...

Châteauneuf-du-Pape

(čit.: šatonuf du pap) je poznato i cijenjeno francusko vino što se proizvodi prema strogim (1923. godine ...

Chenin blanc

Chenin blanc sinonimi: Pineau de la Loire, šenin bijeli i dr. Ovaj je kultivar selekcioniran 1949. godine u dolini ...

Chenin noir

Chenin noir (čit. šenin noar, istoznačnice: šenin crni, pineau noir, pineau d'Aunis), vrlo rodna sorta crnog grožđa

Chianti

Chianti (čit. kjanti), poznato talijansko vino, koje se pod tim imenom proizvodi još od XIV. stoljeća, a danas mu ...

Čhv

Čhv čitaj četvorni hvat.

Ciđe

Ciđe u Dalmaciji i nekim drugim primorskim krajevima naziv za samotok. Stariji naziv je lit.

Cigaraš

Vidi: pipe (vinove).

Čigir

Vidi: petiot

Ciglar, Ivan

Ciglar, Ivan (1933.-2003.) je radeći u Zavodu za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta i ...

Cijeđenje

Vidi: ocjeđivanje.

Cijepljenje

Cijepljenje (navrtanje, kalemljenje, okuliranje), postupak kojim se transplantira dio jedne na drugu biljku s ...

Cikade

Vidi: cvrčak zeleni.

Cikelj

Vidi: drozd.

Ciknuto vino

Ciknuto vino je octeno, odn. octikavo vino.

Čile

Čile se stalnim ravnomjernim porastom vinogradarskih površina od oko 124.000 ha u petogodišnjem razdoblju ...

Ćiler

Ćiler (tur.) klijet, (smočnica).

Čilska salitra

Do industrijskog razvoja proizvodnje umjetnih gnojiva č.s, koju se naziva još i natrijeva salitra, (empirijska ...

Čilska salitra

Do industrijskog razvoja proizvodnje umjetnih gnojiva č.s, koju se naziva još i natrijeva salitra, (empirijska ...

Činger

Činger (mađ.) kominjak, polovnik, bevanda. Alkoholna tekućina što se dobije ispiranjem prevrele komine (odnosno ...

Cinsault

Cinsault (čit. senso), ponekad se piše i cinsaut, je sorta crnog grožđa nastala uspjelom selekcijom 1950. Dobre je ...

Cipar

Cipar na površini od oko 20.000 ha pod lozom, godišnje proizvede 1.194.000 hl vina, 250.000 dt stolnoga i isto ...

Citrin

Citrin (još i P-vitamin, odnosno C2-vitamin). Vidi: kemijski sastav vina.

Clairette

Clairette (čit. kleret), je naziv za dvije mediteranske sorte v. l. od kojih se c. rosé praktički više i ne uzgaja,

Člankonošci

Člankonošci (Arthropoda) je zajednički naziv za skupinu životinja čije je tijelo i noge člankovite. To su ...

Clevner

Vidi: klevner.

Clinton

Clinton je naziv američko-američkog križanaca, odnosno hibrida (V. labrusca x V. riparia) koji je služio kao jedan ...

CO2

(CO2), kemijski znak za ugljik (IV) oksid (ugljični dioksid).

Cocktail

Cocktail (engl.), čit. koktel, miješano piće (iz dva ili više alk. pića, aromatiziranog vina, soka voća, soda vode ...

Cognac

Cognac (čit. konjak) je rakija od grožđa dobivena destilacijom Charentskog vina u istoimenoj francuskoj pokrajini i

Čokot

Čokot (orij.) naziv za cijelu biljku vinove loze, jednako kao i trs. U Dalmaciji i nekim drugim hrv. krajevima ...

Colombard

Colombard (ponekad pisano i collombard, čit. kolombard) je sorta bijelog grožđa porijeklom iz fr. pokrajine ...

Concord

Concord je u vinogradarstvu SAD-a važna hibridna sorta crnog grožđa, nastala križanjem sjevernoameričke vrste roda ...

Cortese

Cortese (čitaj korteze) je naziv talijanske sorte bijelog grožđa koja se uzgaja u vinorodnim pokrajinama Pijemont, ...

Crémant

Crémant uobičajena oznaka za pjenušac u kojem je tlak CO2 3,6 bara.

Crkveni blagdani i vinogradarski i vinarski poslovi

Mnogi su v. i v. poslovi i svetkovine vezani uz crkvene godove svetaca, od kojih se ovdje citiraju oni ...

Crkveni blagdani i vinogradarski i vinarski poslovi

Mnogi su v. i v. poslovi i svetkovine vezani uz crkvene godove svetaca, od kojih se ovdje citiraju oni ...

Crljenak kaštelanski

Crljenak kaštelanski (istoznačnice: tribidrag, tibidrag, pribidrag, zibidrag, grbić i još veći broj drugih, a u ...

Crljenica

Vidi: crvenica ili terra rossa

Crna Gora

Crna Gora je vinogradarska samo u svom južnom dijelu, točnije u zetsko-bjelopavlićkoj ravnici i na Crnogorskom ...

Crna pjegavost

Crna pjegavost (ekskorioza ili fomopsis), bolest v. l. koju uzrokuje gljivica Phomopsis viticola napadajući sve ...

Crna trulež

Crna trulež (Guignardia Bidwellii, engl. black-rot) opasna je gljivična bolest vinove loze, jer je kadra uništiti ...

Crni lom

Crni lom pocrnjivanje, plavi lom, mastiljavost, nazivi su za jednu te istu manu vina, što se manifestira kod ...

Crni rizling

Crni rizling ili Schwarzriesling (uz Müllerrebe) jedan je od uobičajenih njemačkih naziva za burgundsku sortu crnog