Burica stari naziv za vrč. U Prigorju se nazivom burica označava posudu za mlijeko.
Vidi: alkoholno vrenje.
Butanska kiselina istoznačnica za maslačnu kiselinu.
Butilenglikol istoznačnica 2,3 butandiol.
Buvje u nekim krajevima uobičajen kraći naziv za bijelu sortu grožđa kojemu je pun naziv bouvierova ranina, odnosno
Buxbaumov model ocjenjivanja je jedan od do sada najčešće korištenih sustava kojim se vina ocjenjuju do 20 bodova, ...
Vidi: askorbinska kiselina.
C.I.D.E.A.O. (Centre international de documentation et d’etudes a’appellation origine) je međunarodno središte za ...
Čabaja drvena posuda…
Čabar posuda, mjera i daća kmetska. Naziv potječe od litv. kiberas vjedro, a odgovara mađ. nazivu akov
Cabernet franc (čit. kaberne fran), francuska je autohtona vinska sorta crnoga grožđa s područja Bordeauxa, koja ...
Cabernet sauvignon (čit. kaberne sovinjon), jedna od najpoznatijih vinskih sorata crnog grožđa koja je nastala ...
Cal (čit. kal) je oznaka za kaloriju donedavno korištenu, a sada (u skladu SI) napuštenu mjernu jedinicu za ...
Callegari, R. privremeni rukovoditelj Pokrajinske vinarsko-voćarske stanice (Stazione enopomologica provinciale) u ...
Calvados (čit.: kalvados), po jednom od pet franc. departmana što se nalaze u povijesnoj pokrajini Normandiji, (uz ...
Canaiolo (čit. kanajolo), vinska sorta crnog grožđa koja sudjeluje s 10 do 30 % u sastavu crnoga stolnog vina ...
Candida mycoderma je vrsta kvasca, uz neke druge rodove (Hansenula, Pichia) najodgovornija za nastanak vinskog ...
Čapski biser kod nas još i julski muškat i biser od Čabe. Vrlo je rana stolna sorta grožđa svjetlo žute boje; zbog ...
Vidi: baras.
Carignan (čit. karinjan), sorta crnoga grožđa, vrlo raširena u svijetu (prema nekim statistikama zauzima treće ...
Carmenère (čit. karmenere) je naziv crne sorte grožđa iz koje se u Čileu proizvodi istoimeno, obojeno, stasito i ...
Carmina burana (od lat. Pjesme iz Benediktbeuerna) naziv zbirke rukopisa iz samostana u mjestu Benediktbeuerna ...
Cartizze (čit.: kartice), naziv ograničenog vinorodnog položaja u vinorodnoj pokrajini Veneto, točnije u provinciji
čaše
Čaša za vino mora biti iz prozirna, kristalna, ali nebrušena i neobojena stakla, najbolje: oblika kaleža ...
Catarratto bianco (katarato bijeli) je zajednički dio imena dvaju tipova autohtonih sicilijanskih vinskih sorata ...
Catawba je povijesno važna i jedna od najranije poznatih sorata, starija od concorda. Kao i concord (kojem je jedan
Čauš je naziv vrlo stare (najvjerojatnije iz Turske ili iz Rumunjske k nama donijete) stolne bijele sorte plemenite
Čečuk, Stjepan (1895.-1976.) uz mnogobrojne agronomske poslove bavi se i vinogradarstvom (u Državnoj polj. stanici ...
Čehulja (u Srednjoj Dalmaciji još i čevulja) na peteljci grozda trećeg ili četvrtog reda dvije (čehuljica) ili više
Celuloza je polisaharid koji je u grožđu nazočan najviše u peteljci, zatim u sjemenci i vrlo malo u kožici bobice,
Cencibel istoznačnica za sortu tempranillo.
Centi (lat. centum – sto) riječ kojom se kod decimalnih mjernih jedinica označava sto puta manja veličina ili ...
Centrifugiranje radnja koja se već duže vremena primjenjuje i u vinarstvu da bi se snagom centrifugalne sile ...
Čep (stariji oblici: čap, čapur, čepur, zapušač), općenito ono „čim se kaka rupa zatiskuje zapušava”, ali vinare ...
Čepilica naprava za zatvaranje boca. Konstrukcija čepilice ovisi o vrsti čepa (pluto, plastika, silikon, metalni ...
Čepovina u konobarsko-ugostiteljskom žargonu, naziv naknade koja se naplaćuje od strane ugostiteljske tvrtke za ...
Čerez (tur.), u Hercegovini udomaćena riječ za grožđice, koje se proizvodilo iz sorata što ranije zriju, a koje ...
Cesar, Pavao (1871. 1946.), autor stručnih knjiga, brošura i stručnih članaka iz vinogradarstva (Kako se može ...
Češka Republika vinogradarski je upola manja od susjedne Republike Slovačke, s kojom je sve do kraja 1992. bila ...
Cetinjka bijela ponegdje zvana cetinka i palaruša bijela, zbog osjetljivosti na gljivične bolesti i prosječnu ...
Četvorni hvat (još i kvadratni hvat, oznaka čhv) stara mjerna jedinica za površinu (od 3,59665 m2), koja je nastala
Chambré (fr.) soba. Vidi: šambre
Champagne vinorodna pokrajina u sjeveroistočnoj Francuskoj s najstarijom i vrlo razvijenom proizvodnjom prirodnog ...
Chardonnay (čit. šardone), franc. vinska sorta bijelog grožđa koju su pred dvadesetak i više godina mnogi ugledni ...
Charmat (čit. šarmat) postupak (nazvan po autoru Eugenu Charmatu) je, uz méthode champenoise, način proizvodnje ...
Chasselas (čit. šasla), taj francuski naziv se odnosi na veći broj sorata grožđa od kojih su chasselas doré ...
(čit.: šatonuf du pap) je poznato i cijenjeno francusko vino što se proizvodi prema strogim (1923. godine ...
Chenin blanc sinonimi: Pineau de la Loire, šenin bijeli i dr. Ovaj je kultivar selekcioniran 1949. godine u dolini ...
Chenin noir (čit. šenin noar, istoznačnice: šenin crni, pineau noir, pineau d'Aunis), vrlo rodna sorta crnog grožđa
Chianti (čit. kjanti), poznato talijansko vino, koje se pod tim imenom proizvodi još od XIV. stoljeća, a danas mu ...
Čhv čitaj četvorni hvat.
Ciđe u Dalmaciji i nekim drugim primorskim krajevima naziv za samotok. Stariji naziv je lit.
Vidi: pipe (vinove).
Vidi: petiot
Ciglar, Ivan (1933.-2003.) je radeći u Zavodu za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta i ...
Vidi: ocjeđivanje.
cijep je ozna sadnica koja se u pravilu proizvodi u loznim rasadnicima cijepljenjem europske plemke (budućeg ...
Cijepljenje (navrtanje, kalemljenje, okuliranje), postupak kojim se transplantira dio jedne na drugu biljku s ...
Vidi: cvrčak zeleni.
Vidi: drozd.
Ciknuto vino je octeno, odn. octikavo vino.
Čile se stalnim ravnomjernim porastom vinogradarskih površina od oko 124.000 ha u petogodišnjem razdoblju ...
Ćiler (tur.) klijet, (smočnica).V.: ćufter
Do industrijskog razvoja proizvodnje umjetnih gnojiva č.s, koju se naziva još i natrijeva salitra, (empirijska ...
Do industrijskog razvoja proizvodnje umjetnih gnojiva č.s, koju se naziva još i natrijeva salitra, (empirijska ...
Činger (mađ.) kominjak, polovnik, bevanda. Alkoholna tekućina što se dobije ispiranjem prevrele komine (odnosno ...
Cinsault (čit. senso), ponekad se piše i cinsaut, je sorta crnog grožđa nastala uspjelom selekcijom 1950. Dobre je ...
Cipar na površini od oko 20.000 ha pod lozom, godišnje proizvede 1.194.000 hl vina, 250.000 dt stolnoga i isto ...
Citrin (još i P-vitamin, odnosno C2-vitamin).
Vidi: kemijski sastav vina.
Clairette (čit. kleret), je naziv za dvije mediteranske sorte v. l. od kojih se c. rosé praktički više i ne uzgaja,
Člankonošci (Arthropoda) je zajednički naziv za skupinu životinja čije je tijelo i noge člankovite. To su ...
Vidi: klevner.
Clinton je naziv američko-američkog križanaca, odnosno hibrida (V. labrusca x V. riparia) koji je služio kao jedan ...
(CO2), kemijski znak za ugljik (IV) oksid (ugljični dioksid).
Cocktail (engl.), čit. koktel, miješano piće (iz dva ili više alk. pića, aromatiziranog vina, soka voća, soda vode ...
Cognac (čit. konjak) je rakija od grožđa dobivena destilacijom Charentskog vina u istoimenoj francuskoj pokrajini i
Čokot (orij.) naziv za cijelu biljku vinove loze, jednako kao i trs. U Dalmaciji i nekim drugim hrv. krajevima ...
Colombard (ponekad pisano i collombard, čit. kolombard) je sorta bijelog grožđa porijeklom iz fr. pokrajine ...
Concord je u vinogradarstvu SAD-a važna hibridna sorta crnog grožđa, nastala križanjem sjevernoameričke vrste roda ...
Cortese (čitaj korteze) je naziv talijanske sorte bijelog grožđa koja se uzgaja u vinorodnim pokrajinama Pijemont, ...