Kg oznaka za kilogram.
Kilo (grč. chilioi – tisuću), riječ kojom se kod decimalnih mjernih jedinica označava tisuću puta veća količina ...
Kilogram naziv jedne od 7 osnovnih međusobno nezavisnih mjernih jedinica prema SI sustavu čija je oznaka kg, koja ...
Kina u mnogim svojim pokrajinama ima iznimno povoljne klimatske i zemljišne uvjete za uzgoj vinove loze. ...
Kina vino je naziv tinkture kore kininovca, još zvanom kinovo drvo (čiji je bot. lat. naziv Cinchona succirubrum) u
Kisanje je uz kiselenje, u nas uobičajeni naziv za pojam mliječno kiselog vrenja u postupku proizvodnje kiselog ...
Kisela kalijeva sol vinske kiseline kemijska empirijska formula C4H5O6K, racionalna COOK CHOH CHOH COOH.
Kisela trulež je naziv bolesti vinove loze uzrokovane napadom sive plijesni u doba cvatnje (kada se naziva još i ...
Kisela trulež grožđa je naziv bolesti koju na grožđu u doba šare (i visokog sadržaja šećera u soku bobice koji ...
Kiselgur (još i kieselgur) je trgovački naziv za kremeno brašno koje se priprema mljevenjem algi kremenjašica. ...
Kiseline mošta i vina su najvećma organskoga, a manje i anorganskog podrijetla. Svako prirodno vino sadrži preko ...
Kiseline mošta i vina su najvećma organskoga, a manje i anorganskog podrijetla. Svako prirodno vino sadrži preko ...
Kiselo uz slano, slatko i gorko jedno je od osnovnih (primarnih) okusa. Kiseli okus izazivaju kiseline (anorganske ...
Vidi: sultanina.
Kišpatić Josip (1917.-1994.) Kao prof. na Polj.-šum. fakultetu, (na katedri za fitopatologiju) odgojio je velik ...
Kj akronim - oznaka mjerne jedinice katastarsko jutro, za fizikalnu veličinu površine.
Klaftar (od njem. riječi Klafter), isto što i hvat. Kod nas najčešće oznaka za 4 m3 ogrjevnih cjepanica.
Klarol trgovački naziv za alumosilikatno bistrilo koje je slično našoj domaćoj Bistrini i američkim bentonitima. ...
Vidi: klevner.
Kleščec (još i kleščec slatki. Ima brojne istoznačice u Alsace Francuska i na području vinorodnih područja uz ...
Klet u prošlosti naziv za kućicu općenito, kasnije sve više a ponegdje gotovo isključivo za kućicu u vinogradu u ...
Klevanjka u nekim vinorodnim područjima Slovenije taj se naziv koristi kao istoznačnica vinskoj sorti pinot bijeli.
Klevanjka modra je u nekim vinorodnim područjima Slovenije istoznačnica za vinsku sort pinot crni.
Klevner (još i clevner, odnosno Klävner) istoznačnica je mnogim kultivarima plemenite vinove loze. U Francuskoj (i ...
Klijet isto što i klet.
Klikun ime za bijelo ili crno vino po istoimenom nazivu proslavljenog vinogradarskog položaja na Požeškoj gori. ...
Vidi: podneblje.
Klisnjaci (čije se ličinke zbog izgleda nazivaju još i drotari, odnosno žičnjaci) su kukci iz reda kornjaša ...
Klit isto što i klet.
Ključić dio rozgve (reznica, prutić) duljine od 25 do 45 cm koja služi za sadnju i razmnažanje loze. Ako se prije ...
Kljuk srpski naziv za masulj.
Klon (grč. grančica, mladica) u sistematizaciji bilja niža jedinica u odnosu na sortu (u starijoj literaturi oznaka
Klopotec (slo.) plašilo u vinogradu (prema etnologu Kretzenbacheru slovenske izvornosti) koje kloptanjem, ...
Kloroza je česta bolest, točnije poremetnja u fiziologiji prehrane vinove loze. Naime, biljka iz tla uzima i velik ...
Klosterneuburška moštna vaga čit. klosternojburška moštna vaga, koja se naziva i baboova, po autoru Freiherr von ...
Knjiga o vinu je “svojevrsna enciklopedija naputaka o vinu (vinima) koji je sažeo dotadašnje znanje o toj temi”, ...
Knjiga o vinu- rukopis iz 1779. godine je “svojevrsna enciklopedija naputaka o vinu (vinima) koji je sažeo ...
Koagulacija (lat. coagere - sabrati), zgrušavanje udruživanjem koloidnih čestica suprotnih el. naboja ili pod ...
Vidi: cocktail.
Koliba u Srijemu nekad češće, sada sve rjeđe korišten naziv za klet, odnosno vinarski podrum u vinogradu u kojem se
Vidi: nodij.
Koloid (grč.), stanje u kojem se nalaze mnogobrojne tvari, primjerice krute u kapljevini,(plinovi u kapljevini su ...
Koloidna glina bistrilo sličnih karakteristika kao bentonit.
Koludar kod Crikvenice, kako je zapisao Mijat Sabljar, proizvodi se crno vino što se jako pjeni, gorko je i resko, ...
Kom (grč.) isto što i komina.
Komina, kom, drop ili trop, kruti dio što zaostaje nakon cijeđenja ili tiještenja masulja grožđa ili drugog voća, ...
Kominjak (Piquette, čit. piket, njem. Tresterwein) je prevrela tekućina dobivena ispiranjem (difuzijom ili ...
Komovica rakija dobivena destilacijom prevrele grožđane komine plemenite vinove loze ili pikea.Na 100 kg prevrelog ...
Kompost biološki vrijedno gnojivo koje se dobije slaganjem raznih otpadaka biljnog podrijetla, uz vlaženje, ...
Koncentracija (lat. con – s ili sa, centrum – središte) uz ostalo označava i zgušćivanje neke sastojine koja se ...
Koncentrirani mošt je nekaramelizirani mošt dobiven djelomičnom dehidracijom mošta dopuštenim postupcima, ...
Kondir u prošlosti i u nas korišteni naziv grčke riječi za vrč (kantharos).
Konidija je nespolna, vegetativna rasplodna stanica (spora) kojima se neke patogene gljivice razmnožavaju i šire. ...
Konidije nespolni (vegetativni) oblik kojim se gljivica (poput plamenjače, pepelnice i dr.) najčešće u za nju ...
Konoba u regiji primorske Hrvatske naziv za prizemnu ili djelomice ukopanu prostoriju u kojoj se prerađujegrožđe te
Konobar je ugostiteljski djelatnik koji gostima poslužuje jela i pića. U Vinodolskom zakonu osoba koja poslužuje ...
Konstantnom pogreškom (ponekad zvanom "ličnom jednadžbom" i "pogreškom centralne tendence") naziva se pojava ...
Vidi: sažimanje vina
Kontrola zemljopisnog podrijetla vina
Konvencionalna poljoprivreda a jednako tako i konvencionalno (ustaljeno, tradicijski utvrđeno) vinogradarstvo, sve ...
Konzervirani mošt isto što i nijemi mošt. Kada se iz grožđa (muljanjem, cijeđenjem i tiještenjem) odvoji tekuća ...
Kordijalni liker je alkoholno piće dobiveno miješanjem etilnog alkohola poljoprivrednog podrijetla s vinom, čije ...
Kordonac je naziv uzgojnog oblika vinove loze kod kojega su osnova jedan ili dva noseća kraka. Na tim krakovima ...
Korijen vinove loze je (slično kao i kod većeg broja drugog bilja) njen podzemni vegetativni organ kojim se ona ...
Korijenjak ukorijenjena reznica vinove loze. Takva dvogodišnja ožiljena reznica sadi se na stalno mjesto u cilju ...
Korint crni je naziv besjemene sorte vinove loze koja se od antičkih vremena uzgaja u Grčkoj, (na obalama ...
Korintske grožđice jedan trgovački naziv za grožđice iz Grčke, koja je najveći europski proizvođač suhog grožđa, a ...
Korisni učinak uz brojna značenja (poput dosega, prihoda, dohodka), najčešće označava učinak tehnološkog postupka ...
Köröskeny Vjekoslav
Korovi u vinogradu su samonikle neželjene biljke koje lozi otimaju vodu i hraniva, prostor i svijetlo, ili, ...
Kosovo Vinogradarstvo i vinarstvo Kosova obnovljeno je polovicom XX. stoljeća sadnjom velikih plantažnih vinograda,
Kotal regionalni naziv za destilacijsku napravu - alambik, ili samo dio destilacijskog uređaja za pečenje ...
Koudelka Viktor (1889.-1947.) Osnivač Zavoda za gospodarsko-kemijsku tehnologiju (kasnije preimenovan u Zavod za ...
Kovačević Željko (1893.-1984.) entomolog, prof. na Polj.-šum. fakultetu, autor brojnih knjiga o zaštiti od štetnika
Kovačić pl. Juraj dipl. agronom, vinski tehničar i kontrolor živeža i pića, autor je priručnika za pivničare, ...
Kovrčavost lista loze pojava koju izazivaju grinje, sitne, bez povećanja nama nevidljive životinjice iz reda paučnjaka.
Koydl Stjepan (1883.-1960.), učitelj vinogr, pivničarstva, voćarstva i povrtlarstva. Vlasnik i glavni urednik lista
Kožica bobice kao kakav plašt mehanički obuhvaća njen sadržaj i ujedno ga štiti od vanjskih utjecaja. Tako npr. i ...
Kralj Rudolf (1896.-1968.), vinarski stručnjak u Enološkom zavodu u Zagrebu, gdje prvi kod nas počinje selekciju i ...
Kraljevina (imbrina, brina), izrazita vinska sorta kojoj grožđe na sunčanoj strani jače porumeni, pa joj otuda ...