Vinogradarsko-vinarski leksikon

Na ovoj stranici nalazi se skup članaka, pojmova, izraza iz Vinogradarsko-vinarskog leksikona. U novom ruhu stranice Vinopedia pripremaju se novi, strukturirani članci i edukacijski sadržaji.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Klet

Klet u prošlosti naziv za kućicu općenito, kasnije sve više a ponegdje gotovo isključivo za kućicu u vinogradu u ...

Klevanjka

Klevanjka u nekim vinorodnim područjima Slovenije taj se naziv koristi kao istoznačnica vinskoj sorti pinot bijeli.

Klevanjka modra

Klevanjka modra je u nekim vinorodnim područjima Slovenije istoznačnica za vinsku sort pinot crni.

Klevner

Klevner (još i clevner, odnosno Klävner) istoznačnica je mnogim kultivarima plemenite vinove loze. U Francuskoj (i ...

Klijet

Klijet isto što i klet.

Klikun

Klikun ime za bijelo ili crno vino po istoimenom nazivu proslavljenog vinogradarskog položaja na Požeškoj gori. ...

Klima

Vidi: podneblje.

Klisnjaci

Klisnjaci (čije se ličinke zbog izgleda nazivaju još i drotari, odnosno žičnjaci) su kukci iz reda kornjaša ...

Klit

Klit isto što i klet.

Ključić

Ključić dio rozgve (reznica, prutić) duljine od 25 do 45 cm koja služi za sadnju i razmnažanje loze. Ako se prije ...

Kljuk

Kljuk srpski naziv za masulj.

Klon

Klon (grč. grančica, mladica) u sistematizaciji bilja niža jedinica u odnosu na sortu (u starijoj literaturi oznaka

Klopotec

Klopotec (slo.) plašilo u vinogradu (prema etnologu Kretzenbacheru slovenske izvornosti) koje kloptanjem, ...

Kloroza

Kloroza je česta bolest, točnije poremetnja u fiziologiji prehrane vinove loze. Naime, biljka iz tla uzima i velik ...

Klosterneuburška moštna vaga

Klosterneuburška moštna vaga čit. klosternojburška moštna vaga, koja se naziva i baboova, po autoru Freiherr von ...

Knjiga o vinu

Knjiga o vinu je “svojevrsna enciklopedija naputaka o vinu (vinima) koji je sažeo dotadašnje znanje o toj temi”, ...

Knjiga o vinu- rukopis iz 1779. godine

Knjiga o vinu- rukopis iz 1779. godine je “svojevrsna enciklopedija naputaka o vinu (vinima) koji je sažeo ...

Koagulacija

Koagulacija (lat. coagere - sabrati), zgrušavanje udruživanjem koloidnih čestica suprotnih el. naboja ili pod ...

Koktel

Vidi: cocktail.

Koliba

Koliba u Srijemu nekad češće, sada sve rjeđe korišten naziv za klet, odnosno vinarski podrum u vinogradu u kojem se

Koljence

Vidi: nodij.

Koloid

Koloid (grč.), stanje u kojem se nalaze mnogobrojne tvari, primjerice krute u kapljevini,(plinovi u kapljevini su ...

Koloidna glina

Koloidna glina bistrilo sličnih karakteristika kao bentonit.

Koludar

Koludar kod Crikvenice, kako je zapisao Mijat Sabljar, proizvodi se crno vino što se jako pjeni, gorko je i resko, ...

Kom

Kom (grč.) isto što i komina.

Komina

Komina, kom, drop ili trop, kruti dio što zaostaje nakon cijeđenja ili tiještenja masulja grožđa ili drugog voća, ...

Kominjak

Kominjak (Piquette, čit. piket, njem. Tresterwein) je prevrela tekućina dobivena ispiranjem (difuzijom ili ...

Komovica

Komovica rakija dobivena destilacijom prevrele grožđane komine plemenite vinove loze ili pikea.Na 100 kg prevrelog ...

Kompost

Kompost biološki vrijedno gnojivo koje se dobije slaganjem raznih otpadaka biljnog podrijetla, uz vlaženje, ...

Koncentracija

Koncentracija (lat. con – s ili sa, centrum – središte) uz ostalo označava i zgušćivanje neke sastojine koja se ...

Koncentrirani mošt

Koncentrirani mošt je nekaramelizirani mošt dobiven djelomičnom dehidracijom mošta dopuštenim postupcima, ...

Kondir

Kondir u prošlosti i u nas korišteni naziv grčke riječi za vrč (kantharos).

Konidija

Konidija je nespolna, vegetativna rasplodna stanica (spora) kojima se neke patogene gljivice razmnožavaju i šire. ...

Konidije

Konidije nespolni (vegetativni) oblik kojim se gljivica (poput plamenjače, pepelnice i dr.) najčešće u za nju ...

Konoba

Konoba u regiji primorske Hrvatske naziv za prizemnu ili djelomice ukopanu prostoriju u kojoj se prerađujegrožđe te

Konobar

Konobar je ugostiteljski djelatnik koji gostima poslužuje jela i pića. U Vinodolskom zakonu osoba koja poslužuje ...

Konstantna pogreška

Konstantnom pogreškom (ponekad zvanom "ličnom jednadžbom" i "pogreškom centralne tendence") naziva se pojava ...

Kontrakcija vina

Vidi: sažimanje vina

Kontrola zemljopisnog podrijetla vina

Kontrola zemljopisnog podrijetla vina

Konvencionalna poljoprivreda

Konvencionalna poljoprivreda a jednako tako i konvencionalno (ustaljeno, tradicijski utvrđeno) vinogradarstvo, sve ...

Konzervirani mošt

Konzervirani mošt isto što i nijemi mošt. Kada se iz grožđa (muljanjem, cijeđenjem i tiještenjem) odvoji tekuća ...

Kordijalni liker

Kordijalni liker je alkoholno piće dobiveno miješanjem etilnog alkohola poljoprivrednog podrijetla s vinom, čije ...

Kordonac

Kordonac je naziv uzgojnog oblika vinove loze kod kojega su osnova jedan ili dva noseća kraka. Na tim krakovima ...

Korijen vinove loze

Korijen vinove loze je (slično kao i kod većeg broja drugog bilja) njen podzemni vegetativni organ kojim se ona ...

Korijenjak

Korijenjak ukorijenjena reznica vinove loze. Takva dvogodišnja ožiljena reznica sadi se na stalno mjesto u cilju ...

Korint crni

Korint crni je naziv besjemene sorte vinove loze koja se od antičkih vremena uzgaja u Grčkoj, (na obalama ...

Korintske grožđice

Korintske grožđice jedan trgovački naziv za grožđice iz Grčke, koja je najveći europski proizvođač suhog grožđa, a ...

Korisni učinak

Korisni učinak uz brojna značenja (poput dosega, prihoda, dohodka), najčešće označava učinak tehnološkog postupka ...

Köröskeny Vjekoslav

Köröskeny Vjekoslav

Korovi u vinogradu

Korovi u vinogradu su samonikle neželjene biljke koje lozi otimaju vodu i hraniva, prostor i svijetlo, ili, ...

Kosovo

Kosovo Vinogradarstvo i vinarstvo Kosova obnovljeno je polovicom XX. stoljeća sadnjom velikih plantažnih vinograda,

Kotal

Kotal regionalni naziv za destilacijsku napravu - alambik, ili samo dio destilacijskog uređaja za pečenje ...

Koudelka Viktor

Koudelka Viktor (1889.-1947.) Osnivač Zavoda za gospodarsko-kemijsku tehnologiju (kasnije preimenovan u Zavod za ...

Kovačević Željko

Kovačević Željko (1893.-1984.) entomolog, prof. na Polj.-šum. fakultetu, autor brojnih knjiga o zaštiti od štetnika

Kovačić pl. Juraj

Kovačić pl. Juraj dipl. agronom, vinski tehničar i kontrolor živeža i pića, autor je priručnika za pivničare, ...

Kovrčavost lista loze

Kovrčavost lista loze pojava koju izazivaju grinje, sitne, bez povećanja nama nevidljive životinjice iz reda paučnjaka.

Koydl Stjepan

Koydl Stjepan (1883.-1960.), učitelj vinogr, pivničarstva, voćarstva i povrtlarstva. Vlasnik i glavni urednik lista

Kožica bobice

Kožica bobice kao kakav plašt mehanički obuhvaća njen sadržaj i ujedno ga štiti od vanjskih utjecaja. Tako npr. i ...

Kralj Rudolf

Kralj Rudolf (1896.-1968.), vinarski stručnjak u Enološkom zavodu u Zagrebu, gdje prvi kod nas počinje selekciju i ...

Kraljevina

Kraljevina (imbrina, brina), izrazita vinska sorta kojoj grožđe na sunčanoj strani jače porumeni, pa joj otuda ...

Kraljica vina

V.: “vinska kraljica”.

Kraljica vinograda

Kraljica vinograda je rana bijela zobatica koju je uzgojio mađarski selekcionar Mathiasz Janoš 1916. god. ...

Kratkošija

Kratkošija jedna od istoznačica za vinsku sortu crnog grožđa kratošiju.

Kratošija

Kratošija crnogorska vrlo kasna rodna vinska sorta crnog grožđa koja se uzgaja i u Makedoniji, ali i u nekim ...

Krčevine

Krčevine nove, od šume i makije otete polj. površine na kojima se najčešće podižu vinogradi.

Krčma

Krčma je naziv gostionice (niže razine) tj. ugostiteljske radnje (najčešće u prizemlju zgrade) u kojoj se prodaje i

Kreaca

V.:banatski rizling.

Krezol

Krezol je na otoku Cresu i na susjednim otocima u Hrvatskom primorju, naziv vinske sorte bijelog grožđa maraštine.

Krioekstrakcija

Vidi: kriokoncentracija, hlađenje grožđa, mošta i vina i kriomaceracija.

Kriokoncentracija

Kriokoncentracija (grč. kryos-mraz, studen), postupak koncentriranja hlađenjem. Ako se u predfermentativnoj fazi ...

Kriomaceracija

Vidi: maceracija, kriokoncentracija i hlađenje grožđa, mošta i vina.

Kriptogamne bolesti

Kriptogamne bolesti su bolesti koje na bilju izazivaju bescvjetnice (u koje se svrstava alge, mahovine, paprati i ...

Kriptogamne bolesti na vinovoj lozi

Kriptogamne bolesti na vinovoj lozi su (uz brojne patogene mikroorganizme i viruse, najčešće) izazvane napadom ...

Krišković Pavao

Krišković Pavao (1908.-1991.) borac za primjenu biološke agrikulture općenito, a to znači i u vinogradarstvu i ...

Kristalna bistroća

Kristalna bistroća (VT, tj. vinarski termin), odlika je izvanredno odnjegovanih bijelih vina koja posjeduju najviši

Kristalna bistroća

Kristalna bistroća (VT, tj. vinarski termin), odlika je izvanredno odnjegovanih bijelih vina koja posjeduju najviši

Krivalja

Krivalja bijela zobatica staroga sortimenta kojoj su bobice oblika roščića, tvrde konzistencije i ugodna okusa. ...

Križanje mošta i vina

Vidi: sljubljivanje mošta i vina.

Križevački štatuti

Križevački štatuti su „regule po kojima se odvija pajdaška veselica uz vino i jelo”. Slični „paragrafi” prema ...

Krizol

Krizol (istoznačnica maraština i rukatac) bijela zobatica i moštenica staroga sortimenta kojoj su bobice oblika ...