Klet u prošlosti naziv za kućicu općenito, kasnije sve više a ponegdje gotovo isključivo za kućicu u vinogradu u ...
Klevanjka u nekim vinorodnim područjima Slovenije taj se naziv koristi kao istoznačnica vinskoj sorti pinot bijeli.
Klevanjka modra je u nekim vinorodnim područjima Slovenije istoznačnica za vinsku sort pinot crni.
Klevner (još i clevner, odnosno Klävner) istoznačnica je mnogim kultivarima plemenite vinove loze. U Francuskoj (i ...
Klijet isto što i klet.
Klikun ime za bijelo ili crno vino po istoimenom nazivu proslavljenog vinogradarskog položaja na Požeškoj gori. ...
Vidi: podneblje.
Klisnjaci (čije se ličinke zbog izgleda nazivaju još i drotari, odnosno žičnjaci) su kukci iz reda kornjaša ...
Klit isto što i klet.
Ključić dio rozgve (reznica, prutić) duljine od 25 do 45 cm koja služi za sadnju i razmnažanje loze. Ako se prije ...
Kljuk srpski naziv za masulj.
Klon (grč. grančica, mladica) u sistematizaciji bilja niža jedinica u odnosu na sortu (u starijoj literaturi oznaka
Klopotec (slo.) plašilo u vinogradu (prema etnologu Kretzenbacheru slovenske izvornosti) koje kloptanjem, ...
Kloroza je česta bolest, točnije poremetnja u fiziologiji prehrane vinove loze. Naime, biljka iz tla uzima i velik ...
Klosterneuburška moštna vaga čit. klosternojburška moštna vaga, koja se naziva i baboova, po autoru Freiherr von ...
Knjiga o vinu je “svojevrsna enciklopedija naputaka o vinu (vinima) koji je sažeo dotadašnje znanje o toj temi”, ...
Knjiga o vinu- rukopis iz 1779. godine je “svojevrsna enciklopedija naputaka o vinu (vinima) koji je sažeo ...
Koagulacija (lat. coagere - sabrati), zgrušavanje udruživanjem koloidnih čestica suprotnih el. naboja ili pod ...
Vidi: cocktail.
Koliba u Srijemu nekad češće, sada sve rjeđe korišten naziv za klet, odnosno vinarski podrum u vinogradu u kojem se
Vidi: nodij.
Koloid (grč.), stanje u kojem se nalaze mnogobrojne tvari, primjerice krute u kapljevini,(plinovi u kapljevini su ...
Koloidna glina bistrilo sličnih karakteristika kao bentonit.
Koludar kod Crikvenice, kako je zapisao Mijat Sabljar, proizvodi se crno vino što se jako pjeni, gorko je i resko, ...
Kom (grč.) isto što i komina.
Komina, kom, drop ili trop, kruti dio što zaostaje nakon cijeđenja ili tiještenja masulja grožđa ili drugog voća, ...
Kominjak (Piquette, čit. piket, njem. Tresterwein) je prevrela tekućina dobivena ispiranjem (difuzijom ili ...
Komovica rakija dobivena destilacijom prevrele grožđane komine plemenite vinove loze ili pikea.Na 100 kg prevrelog ...
Kompost biološki vrijedno gnojivo koje se dobije slaganjem raznih otpadaka biljnog podrijetla, uz vlaženje, ...
Koncentracija (lat. con – s ili sa, centrum – središte) uz ostalo označava i zgušćivanje neke sastojine koja se ...
Koncentrirani mošt je nekaramelizirani mošt dobiven djelomičnom dehidracijom mošta dopuštenim postupcima, ...
Kondir u prošlosti i u nas korišteni naziv grčke riječi za vrč (kantharos).
Konidija je nespolna, vegetativna rasplodna stanica (spora) kojima se neke patogene gljivice razmnožavaju i šire. ...
Konidije nespolni (vegetativni) oblik kojim se gljivica (poput plamenjače, pepelnice i dr.) najčešće u za nju ...
Konoba u regiji primorske Hrvatske naziv za prizemnu ili djelomice ukopanu prostoriju u kojoj se prerađujegrožđe te
Konobar je ugostiteljski djelatnik koji gostima poslužuje jela i pića. U Vinodolskom zakonu osoba koja poslužuje ...
Konstantnom pogreškom (ponekad zvanom "ličnom jednadžbom" i "pogreškom centralne tendence") naziva se pojava ...
Vidi: sažimanje vina
Kontrola zemljopisnog podrijetla vina
Konvencionalna poljoprivreda a jednako tako i konvencionalno (ustaljeno, tradicijski utvrđeno) vinogradarstvo, sve ...
Konzervirani mošt isto što i nijemi mošt. Kada se iz grožđa (muljanjem, cijeđenjem i tiještenjem) odvoji tekuća ...
Kordijalni liker je alkoholno piće dobiveno miješanjem etilnog alkohola poljoprivrednog podrijetla s vinom, čije ...
Kordonac je naziv uzgojnog oblika vinove loze kod kojega su osnova jedan ili dva noseća kraka. Na tim krakovima ...
Korijen vinove loze je (slično kao i kod većeg broja drugog bilja) njen podzemni vegetativni organ kojim se ona ...
Korijenjak ukorijenjena reznica vinove loze. Takva dvogodišnja ožiljena reznica sadi se na stalno mjesto u cilju ...
Korint crni je naziv besjemene sorte vinove loze koja se od antičkih vremena uzgaja u Grčkoj, (na obalama ...
Korintske grožđice jedan trgovački naziv za grožđice iz Grčke, koja je najveći europski proizvođač suhog grožđa, a ...
Korisni učinak uz brojna značenja (poput dosega, prihoda, dohodka), najčešće označava učinak tehnološkog postupka ...
Köröskeny Vjekoslav
Korovi u vinogradu su samonikle neželjene biljke koje lozi otimaju vodu i hraniva, prostor i svijetlo, ili, ...
Kosovo Vinogradarstvo i vinarstvo Kosova obnovljeno je polovicom XX. stoljeća sadnjom velikih plantažnih vinograda,
Kotal regionalni naziv za destilacijsku napravu - alambik, ili samo dio destilacijskog uređaja za pečenje ...
Koudelka Viktor (1889.-1947.) Osnivač Zavoda za gospodarsko-kemijsku tehnologiju (kasnije preimenovan u Zavod za ...
Kovačević Željko (1893.-1984.) entomolog, prof. na Polj.-šum. fakultetu, autor brojnih knjiga o zaštiti od štetnika
Kovačić pl. Juraj dipl. agronom, vinski tehničar i kontrolor živeža i pića, autor je priručnika za pivničare, ...
Kovrčavost lista loze pojava koju izazivaju grinje, sitne, bez povećanja nama nevidljive životinjice iz reda paučnjaka.
Koydl Stjepan (1883.-1960.), učitelj vinogr, pivničarstva, voćarstva i povrtlarstva. Vlasnik i glavni urednik lista
Kožica bobice kao kakav plašt mehanički obuhvaća njen sadržaj i ujedno ga štiti od vanjskih utjecaja. Tako npr. i ...
Kralj Rudolf (1896.-1968.), vinarski stručnjak u Enološkom zavodu u Zagrebu, gdje prvi kod nas počinje selekciju i ...
Kraljevina (imbrina, brina), izrazita vinska sorta kojoj grožđe na sunčanoj strani jače porumeni, pa joj otuda ...
V.: “vinska kraljica”.
Kraljica vinograda je rana bijela zobatica koju je uzgojio mađarski selekcionar Mathiasz Janoš 1916. god. ...
Kratkošija jedna od istoznačica za vinsku sortu crnog grožđa kratošiju.
Kratošija crnogorska vrlo kasna rodna vinska sorta crnog grožđa koja se uzgaja i u Makedoniji, ali i u nekim ...
Krčevine nove, od šume i makije otete polj. površine na kojima se najčešće podižu vinogradi.
Krčma je naziv gostionice (niže razine) tj. ugostiteljske radnje (najčešće u prizemlju zgrade) u kojoj se prodaje i
V.:banatski rizling.
Krezol je na otoku Cresu i na susjednim otocima u Hrvatskom primorju, naziv vinske sorte bijelog grožđa maraštine.
Vidi: kriokoncentracija, hlađenje grožđa, mošta i vina i kriomaceracija.
Kriokoncentracija (grč. kryos-mraz, studen), postupak koncentriranja hlađenjem. Ako se u predfermentativnoj fazi ...
Vidi: maceracija, kriokoncentracija i hlađenje grožđa, mošta i vina.
Kriptogamne bolesti su bolesti koje na bilju izazivaju bescvjetnice (u koje se svrstava alge, mahovine, paprati i ...
Kriptogamne bolesti na vinovoj lozi su (uz brojne patogene mikroorganizme i viruse, najčešće) izazvane napadom ...
Krišković Pavao (1908.-1991.) borac za primjenu biološke agrikulture općenito, a to znači i u vinogradarstvu i ...
Kristalna bistroća (VT, tj. vinarski termin), odlika je izvanredno odnjegovanih bijelih vina koja posjeduju najviši
Kristalna bistroća (VT, tj. vinarski termin), odlika je izvanredno odnjegovanih bijelih vina koja posjeduju najviši
Krivalja bijela zobatica staroga sortimenta kojoj su bobice oblika roščića, tvrde konzistencije i ugodna okusa. ...
Vidi: sljubljivanje mošta i vina.
Križevački štatuti su „regule po kojima se odvija pajdaška veselica uz vino i jelo”. Slični „paragrafi” prema ...
Krizol (istoznačnica maraština i rukatac) bijela zobatica i moštenica staroga sortimenta kojoj su bobice oblika ...