Vinogradarsko-vinarski leksikon

Na ovoj stranici nalazi se skup članaka, pojmova, izraza iz Vinogradarsko-vinarskog leksikona. U novom ruhu stranice Vinopedia pripremaju se novi, strukturirani članci i edukacijski sadržaji.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vojvodina

Vojvodina se nalazi u dijelu Srbije sjeverno od Save i Dunava, na pristrancima Fruške gore i Vršačkih planina, te ...

Voltić, (Voltiggi) Josip

Voltić, (Voltiggi) Josip (1750.-1825.), leksikograf i jezikoslovac, te prevoditelj s francuskog na latinski jezik ...

Vonj

Vonj je hrvatski naziv za odbojan i neugodan zadah što ga zapažamo njuhom, za razliku od mirisa koji je ugodan ...

Vranac

Vranac je najpoznatija crnogorska sorta iz koje se od davnina proizvodilo osebujno, nadaleko znano crno vino. Zbog ...

Vranj

Vranj je otvor na plaštu bačve. Vidi: bačva.

Vrč

Vrč je naziv za zemljanu posudu s ručkom za pijenje vode i vina. U različitim područjima Hrvatske takva se posuda ...

vreljnjača

Vreljnjača je naprava kojom se iz zatvorene posude (bačve, demižona ili betonske, odnosno metalne cisterne), u ...

vrenje

Vrenje je isto što i fermentacija, tj. proces koji kataliziraju enzimi (mikroorganizama). Vrenjem iz većih ...

Vrenje iznad 4

U postupku preradbe grožđa (vinifikacija), ponekad se moštu (bijelog grožđa) ili masulju (crnog grožđa) doda ...

Vrhunsko vino

Vrhunsko vino je vino s oznakom kontroliranog zemljopsnog podrijetla (k.z.p.) proizvedeno iz grožđa jednog ili više

Vrhunsko vino suhi jagodni izbor

Vrhunsko vino suhi jagodni izbor je na slovenskom jeziku oznaka načina berbe grožđa za proizvodnju jednog od pet ...

vrlo suha vina

Vrlo suhim vinima nazivaju se alkoholizirana vina, bez obzira na to jesu li proizvedena iz nearomatičnih ili ...

Vršikanje

Vršikanje je naziv za poslove u okviru zelene rezidbe kojim se ručno zalamaju ili u velikim plantažnim vinogradima ...

Vrsta

Vrsta (lat. species) je u sustavu razvrstavanja živih bića temeljna skupina organizama, građom i izgledom slična, a

VT

VT je akronim za pojam vinarska terminologija. Vidi: vinarski rječnik.

Vučija

Vučija je isto što i fučija, drvena posuda za transport vode na samaru (drvenom sedlu za tovarnu stoku).

Vugava bijela

Vugava bijela (još i viškulja i bugava) je najpoznatija viška vinska sorta (iako je u ukupnim vinogradarskim ...

Vukotinović, (Farkaš) Ljudevit

Vukotinović (Farkaš) Ljudevit (1813.-1893.), književnik, politik, prirodoznanstvenik, botaničar... Urednik ...

Vunasta lozina uš

(Pulvinaria vitis) je termofilni štetnik na vinovoj lozi, pa je to razlog što se pretežno i nalazi u vinogradima ...

Weisburgunder

Weisburgunder njemački naziv sorte pinot bijeli.

Wildbacher (blauer)

Wildbacher (blauer) je austrijska sorta crnoga grožđa što se ponajviše uzgaja u saveznoj pokrajini Štajerskoj. ...

Wine ACt in the Republic of Croatia

The Wine Act in force in the Republic of Croatia was passed by the Croatian Parliament and published in the ...

Xérès

Xérès je francuski naziv za španjolsko specijalno vino Jeres (čit. heres). Vidi: Sherry i Španjolska.

Začinak

Začinak je sorta bojadisar, koja se uzgaja kao prateća u nasadima crnoga grožđa (pretežito u Srbiji gdje je drže ...

Zadah sumporovodika

Zadah sumporovodika je mana koja vinu daje neugodan vonj po gnjilim jajima. Nastaje redukcijom elementarnog ...

Zadarka crna

Zadarka crna je vinska sorta (novim Pravilnikom NN 172/04. preporučeni je kultivar u podregiji Sjeverna Dalmacija) ...

Zagasitožuta vina

Zagasitožuta vina su smeđasta i smeđa bijela vina su vina s manama, pa se promet i prodaja takvih vina zakonom ...

Zagorje-Međimurje

Zagorje-Međimurje je jedna od sedam podregija u vinogradarskoj regiji Kontinentalna Hrvatska. Nalazi se na krajnjem

Zagrebački festival portugisca

Po uzoru na Beč, (vina Grinzinga), Pariz (beaujolais), Rim (vini novelli i vini dei Castelli) itd. i u Zagrebu se, ...

Zagrebački vinogradi

Još pred stotinjak godina, kako piše prof. Urbani, do Ilice i Vlaške ulice spuštali su se z. v. u kojima su se ...

Zakiseljavanje mošta i vina

Zakiseljavanje masulja, mošta, mošta u vrenju i mladog vina je uređeno člankom 16 [Pravilnika o proizvodnji vina ...

Zakon o vinu

V.: ZOV

Zalamanje zaperaka

Zalamanje zaperaka je naziv za jedan od poslova zelene rezidbe kojim se još mladi zaperci (ljetorasti izrasli u ...

žametna črnina

Vidi.: kavčina i cviček

Zanimljiva preračunavanja

Zanimljiva preračunavanja obavljaju vinogradarsko vinarski djelatnici da bi, primjerice, na temelju izmjerenog ...

Žanko, Vanja

(1914 - 1996.) Prvi kod nas (1948.) inicira i kroz dugi niz godina realizira (u suradnji s arhitektom Stankom ...

Zaokružena vina

Zaokružena vina  vinarskom terminologijom nazivaju se vina optimalne skladnosti (harmoničnosti).

ZAP

ZAP je akronim udruge poklonika crnog vina zinfandel, čiji je naziv Zinfandel Advocates and Producers.

Zaparivanje bačava

Zaparivanje bačava je postupak kojim se nove ili već upotrebljavane drvene bačve osposobljavaju za uporabu u ...

Zaperak

Zaperak je mladica drugog reda izrasla iz ljetnog (zaperkovog) pupa, koji se formira u pazušku lista na ljetorastu.

Zapoja

Zapoja je prastari običaj (koji je bio njegovan još i u hrvatskoj državi narodnih vladara), što se ogleda u činu ...

Zaštitni znak

  Zaštitni znak je posebno zaštićen robni žig, kojim se potrošaču jamči istinitost oznaka o kvaliteti, ...

zatvoreni pretok

Zatvoreni pretok je značajna podrumska radnja u procesu proizvodnje vina kojom se odvaja, dekantira vino od krute ...

Zavrelica

Zavrelica (prevrnutost, nadun) je bolest vina koja se javlja s proljeća, a očituje se zamućenjem i tihim vrenjem, ...

Zdravljak

Zdravljak je naziv napitaka što se poglavito u Dalmatinskoj zagori priprema miješanjem istih količina (najčešće ...

želatina

Želatina je bistrilo u vinarstvu, koje je gotovo u cijelosti potisnulo upotrebu bjelanca jaja, riblji mjehur, ...

Zelen

Zelen (njem. naziv Heiner grüner)je  u nas poznatiji pod imenom zelenac slatki bijeli. Ta se sorta ponovno vraća u ...

Zelena berba

  Zelena berba je jedna od radnji iz okvira zelene rezidbe kojom se nastoji smanjenjem uroda (odstranjenjem

Zelena galica

Zelena galica je uobičajen naziv za željezov sulfat (FeSO4). U vinogradarstvu se koristi kao sredstvo za ...

Zelena lozina stjenica

Zelena lozina stjenica je jedna od oko 25.000 vrsta kukaca iz podreda raznokrilaca (koji se lat. označava ...

Zelena plijesan

Zelena plijesan je i jedna najčešće spominjana antibakterijska čije je ime penicilin (a znanstveni naziv ...

Zelena rezidba

Zelena rezidba je naziv za sve oblike rezidbe (u našem primjeru vinove loze) u doba vegetacije (tj. od kretanja do ...

Zelenac slatki bijeli

Zelenac slatki bijeli  (još i zelenika i njem. Heiner grüner), ponovno se vraća u neka naša kontinentalna vinogorja

Zelenika

Zelenika je (istoznačnica zelenac slatki) sorta kvalitetnog bijelog grožđa (njem. Heiner grüner), koja je još ...

Zelenkastožuta bijela vina

Zelenkastožuta bijela vina su u pravilu  vina sjevernih, kontinentalnih vinorodnih područja, no, ta se ...

Željezo

  Željezo u grožđe dospijeva iz tla, putem korijenovog sustava, a odatle prelazi u grožđe i ...

Željezov sulfat

Željezov sulfat je uobičajen naziv za željezov sulfat (FeSO4). U vinogradarstvu se koristi kao sredstvo za ...

Žesta

Žesta je stariji  naziv za špirit. Vidi: rafinirani alkohol

žestica

uz neka druga značenja, istoznačnica za žestoko alkoholno piće i rakiju. Vidi: jaka alkoholna pića

Žestoka alkoholna pića

Žestoka alkoholna pića su uz rakije, likere, gazirana likerska pića, alkoholna pića od meda i još neka druga, ...

Žganica

Žganica je hrv. naziv za alkoholno piće koje se kod nas najčešće naziva rakija (tur. raki, nastalo od arapskog ...

Zibidrag

Zibidrag je istoznačnica za crljenak kaštelanski, plavac mali crni.

Žičnjaci

(čije se ličinke zbog izgleda nazivaju još i drotari, odnosno žičnjaci) su kukci iz reda kornjaša tvrdokrilaca ...

Žičnjaci

Žičnjaci (čije se ličinke zbog izgleda nazivaju još i drotari, odnosno žičnjaci) su kukci iz reda kornjaša ...

Zidanica

Zidanica je stari naziv za vinski podrum, odnosno klet.

Žilavka

Žilavka je autohtona hercegovačka vinska sorta dobre i redovite rodnosti, te sposobnosti nakupljanja šećera u ...

Žiložder

Žiložder je rjeđe upotrebljavani naziv za trsnu uš, filokseru. Suvremeno latinsko znanstveno ime ovog štetnika ...

Zinfandel

U III. izdanju ovog leksikona zapisano je kako se u stranoj stručnoj literaturi z. najčešće opisuje kao ...

Zinfandel Advocates and Producers

Zinfandel Advocates and Producers(kratica ZAP) je naziv udruge poklonika istoimenog crnog vina, koja je utemeljena ...

Živahno vino

Živahno vino nije samo vino s nekom količinom slobodnog, otopljenog i vezanog ugljik (IV) oksida (ugljičnog ...

Živežne namirnice

Živežne namirnice ili samo namirnice, je zajednički naziv za različite tvari biljnog i životinjskog podrijetla, ...

Žlahtina

Žlahtina je autohtona vinska sorta bijeloga grožđa u vinodolskom i krčkom vinogorju. Sve dok nije otpočela ...

Žlahtnina

Plemenka je zajednički naziv za veći broj sorata, od kojih su kod nas i u svijetu najraširenije plemenka bijela i ...

Zlatarica

Zlatarica je preporučena sorta bijeloga grožđa u podregiji Dalmatinska zagora (NN 172/04.). S obzirom na dobru ...

Zlatarica

Zlatarica je preporučena sorta bijeloga grožđa u podregiji Dalmatinska zagora (NN 172/04.). S obzirom na dobru ...

Zlatica vinova

Zlatica vinova (Haltica ampelophaga) je kukac iz porodice zlatica (kao i lozin pisar), koji veće štete pričinja u ...

Zlatna knjiga o vinu

Zlatna knjiga o vinu je naziv  kompendija (priručnika-udžbenika, enciklopedijskog formata) tiskanog 1976. u kojem ...

Zlatnožuta vina

  Zlatnožuta vina najčešće su dobro odnjegovana bijela vina juga (maraština, pošip...), odnosno bijela vina

Zlorod

Zlorod je u nekim krajevima Hercegovine istoznačnica za blatinu.

Zobatice

Zobatice je zajednički naziv sorata grožđa za potrošnju u svježem stanju. Grožđe zobatica, koje se češće naziva još