Vojvodina se nalazi u dijelu Srbije sjeverno od Save i Dunava, na pristrancima Fruške gore i Vršačkih planina, te ...
Voltić, (Voltiggi) Josip (1750.-1825.), leksikograf i jezikoslovac, te prevoditelj s francuskog na latinski jezik ...
Vonj je hrvatski naziv za odbojan i neugodan zadah što ga zapažamo njuhom, za razliku od mirisa koji je ugodan ...
Vranac je najpoznatija crnogorska sorta iz koje se od davnina proizvodilo osebujno, nadaleko znano crno vino. Zbog ...
Vranj je otvor na plaštu bačve.
Vidi: bačva.
Vrč je naziv za zemljanu posudu s ručkom za pijenje vode i vina. U različitim područjima Hrvatske takva se posuda ...
Vreljnjača je naprava kojom se iz zatvorene posude (bačve, demižona ili betonske, odnosno metalne cisterne), u ...
Vrenje je isto što i fermentacija, tj. proces koji kataliziraju enzimi (mikroorganizama). Vrenjem iz većih ...
U postupku preradbe grožđa (vinifikacija), ponekad se moštu (bijelog grožđa) ili masulju (crnog grožđa) doda ...
Vrhunsko vino je vino s oznakom kontroliranog zemljopsnog podrijetla (k.z.p.) proizvedeno iz grožđa jednog ili više
Vrhunsko vino suhi jagodni izbor je na slovenskom jeziku oznaka načina berbe grožđa za proizvodnju jednog od pet ...
Vrlo suhim vinima nazivaju se alkoholizirana vina, bez obzira na to jesu li proizvedena iz nearomatičnih ili ...
Vršikanje je naziv za poslove u okviru zelene rezidbe kojim se ručno zalamaju ili u velikim plantažnim vinogradima ...
Vrsta (lat. species) je u sustavu razvrstavanja živih bića temeljna skupina organizama, građom i izgledom slična, a
VT je akronim za pojam vinarska terminologija.
Vidi: vinarski rječnik.
Vučija je isto što i fučija, drvena posuda za transport vode na samaru (drvenom sedlu za tovarnu stoku).
Vugava bijela (još i viškulja i bugava) je najpoznatija viška vinska sorta (iako je u ukupnim vinogradarskim ...
Vukotinović (Farkaš) Ljudevit (1813.-1893.), književnik, politik, prirodoznanstvenik, botaničar... Urednik ...
(Pulvinaria vitis) je termofilni štetnik na vinovoj lozi, pa je to razlog što se pretežno i nalazi u vinogradima ...
Weisburgunder njemački naziv sorte pinot bijeli.
Wildbacher (blauer) je austrijska sorta crnoga grožđa što se ponajviše uzgaja u saveznoj pokrajini Štajerskoj. ...
The Wine Act in force in the Republic of Croatia was passed by the Croatian Parliament and published in the ...
Xérès je francuski naziv za španjolsko specijalno vino Jeres (čit. heres).
Vidi: Sherry i Španjolska.
Začinak je sorta bojadisar, koja se uzgaja kao prateća u nasadima crnoga grožđa (pretežito u Srbiji gdje je drže ...
Zadah sumporovodika je mana koja vinu daje neugodan vonj po gnjilim jajima. Nastaje redukcijom elementarnog ...
Zadarka crna je vinska sorta (novim Pravilnikom NN 172/04. preporučeni je kultivar u podregiji Sjeverna Dalmacija) ...
Zagasitožuta vina su smeđasta i smeđa bijela vina su vina s manama, pa se promet i prodaja takvih vina zakonom ...
Zagorje-Međimurje je jedna od sedam podregija u vinogradarskoj regiji Kontinentalna Hrvatska. Nalazi se na krajnjem
Po uzoru na Beč, (vina Grinzinga), Pariz (beaujolais), Rim (vini novelli i vini dei Castelli) itd. i u Zagrebu se, ...
Još pred stotinjak godina, kako piše prof. Urbani, do Ilice i Vlaške ulice spuštali su se z. v. u kojima su se ...
Zakiseljavanje masulja, mošta, mošta u vrenju i mladog vina je uređeno člankom 16 [Pravilnika o proizvodnji vina ...
V.: ZOV
Zalamanje zaperaka je naziv za jedan od poslova zelene rezidbe kojim se još mladi zaperci (ljetorasti izrasli u ...
Vidi.: kavčina i cviček
Zanimljiva preračunavanja obavljaju vinogradarsko vinarski djelatnici da bi, primjerice, na temelju izmjerenog ...
(1914 - 1996.) Prvi kod nas (1948.) inicira i kroz dugi niz godina realizira (u suradnji s arhitektom Stankom ...
Zaokružena vina vinarskom terminologijom nazivaju se vina optimalne skladnosti (harmoničnosti).
ZAP je akronim udruge poklonika crnog vina zinfandel, čiji je naziv Zinfandel Advocates and Producers.
Zaparivanje bačava je postupak kojim se nove ili već upotrebljavane drvene bačve osposobljavaju za uporabu u ...
Zaperak je mladica drugog reda izrasla iz ljetnog (zaperkovog) pupa, koji se formira u pazušku lista na ljetorastu.
Zapoja je prastari običaj (koji je bio njegovan još i u hrvatskoj državi narodnih vladara), što se ogleda u činu ...
Zaštitni znak je posebno zaštićen robni žig, kojim se potrošaču jamči istinitost oznaka o kvaliteti, ...
Zatvoreni pretok je značajna podrumska radnja u procesu proizvodnje vina kojom se odvaja, dekantira vino od krute ...
Zavrelica (prevrnutost, nadun) je bolest vina koja se javlja s proljeća, a očituje se zamućenjem i tihim vrenjem, ...
Zdravljak je naziv napitaka što se poglavito u Dalmatinskoj zagori priprema miješanjem istih količina (najčešće ...
Želatina je bistrilo u vinarstvu, koje je gotovo u cijelosti potisnulo upotrebu bjelanca jaja, riblji mjehur, ...
Zelen (njem. naziv Heiner grüner)je u nas poznatiji pod imenom zelenac slatki bijeli. Ta se sorta ponovno vraća u ...
Zelena berba je jedna od radnji iz okvira zelene rezidbe kojom se nastoji smanjenjem uroda (odstranjenjem
Zelena galica je uobičajen naziv za željezov sulfat (FeSO4). U vinogradarstvu se koristi kao sredstvo za ...
Zelena lozina stjenica je jedna od oko 25.000 vrsta kukaca iz podreda raznokrilaca (koji se lat. označava ...
Zelena plijesan je i jedna najčešće spominjana antibakterijska čije je ime penicilin (a znanstveni naziv ...
Zelena rezidba je naziv za sve oblike rezidbe (u našem primjeru vinove loze) u doba vegetacije (tj. od kretanja do ...
Zelenac slatki bijeli (još i zelenika i njem. Heiner grüner), ponovno se vraća u neka naša kontinentalna vinogorja
Zelenika je (istoznačnica zelenac slatki) sorta kvalitetnog bijelog grožđa (njem. Heiner grüner), koja je još ...
Zelenkastožuta bijela vina su u pravilu vina sjevernih, kontinentalnih vinorodnih područja, no, ta se ...
Željezo u grožđe dospijeva iz tla, putem korijenovog sustava, a odatle prelazi u grožđe i ...
Željezov sulfat je uobičajen naziv za željezov sulfat (FeSO4). U vinogradarstvu se koristi kao sredstvo za ...
Žesta je stariji naziv za špirit.
Vidi: rafinirani alkohol
uz neka druga značenja, istoznačnica za žestoko alkoholno piće i rakiju.
Vidi: jaka alkoholna pića
Žestoka alkoholna pića su uz rakije, likere, gazirana likerska pića, alkoholna pića od meda i još neka druga, ...
Žganica je hrv. naziv za alkoholno piće koje se kod nas najčešće naziva rakija (tur. raki, nastalo od arapskog ...
Zibidrag je istoznačnica za crljenak kaštelanski, plavac mali crni.
(čije se ličinke zbog izgleda nazivaju još i drotari, odnosno žičnjaci) su kukci iz reda kornjaša tvrdokrilaca ...
Žičnjaci (čije se ličinke zbog izgleda nazivaju još i drotari, odnosno žičnjaci) su kukci iz reda kornjaša ...
Zidanica je stari naziv za vinski podrum, odnosno klet.
Žilavka je autohtona hercegovačka vinska sorta dobre i redovite rodnosti, te sposobnosti nakupljanja šećera u ...
Žiložder je rjeđe upotrebljavani naziv za trsnu uš, filokseru. Suvremeno latinsko znanstveno ime ovog štetnika ...
U III. izdanju ovog leksikona zapisano je kako se u stranoj stručnoj literaturi z. najčešće opisuje kao ...
Zinfandel Advocates and Producers(kratica ZAP) je naziv udruge poklonika istoimenog crnog vina, koja je utemeljena ...
Živahno vino nije samo vino s nekom količinom slobodnog, otopljenog i vezanog ugljik (IV) oksida (ugljičnog ...
Živežne namirnice ili samo namirnice, je zajednički naziv za različite tvari biljnog i životinjskog podrijetla, ...
Žlahtina je autohtona vinska sorta bijeloga grožđa u vinodolskom i krčkom vinogorju. Sve dok nije otpočela ...
Plemenka je zajednički naziv za veći broj sorata, od kojih su kod nas i u svijetu najraširenije plemenka bijela i ...
Zlatarica je preporučena sorta bijeloga grožđa u podregiji Dalmatinska zagora (NN 172/04.). S obzirom na dobru ...
Zlatarica je preporučena sorta bijeloga grožđa u podregiji Dalmatinska zagora (NN 172/04.). S obzirom na dobru ...
Zlatica vinova (Haltica ampelophaga) je kukac iz porodice zlatica (kao i lozin pisar), koji veće štete pričinja u ...
Zlatna knjiga o vinu je naziv kompendija (priručnika-udžbenika, enciklopedijskog formata) tiskanog 1976. u kojem ...
Zlatnožuta vina najčešće su dobro odnjegovana bijela vina juga (maraština, pošip...), odnosno bijela vina
Zlorod je u nekim krajevima Hercegovine istoznačnica za blatinu.
Zobatice je zajednički naziv sorata grožđa za potrošnju u svježem stanju. Grožđe zobatica, koje se češće naziva još