Zapoja je prastari običaj (koji je bio njegovan još i u hrvatskoj državi narodnih vladara), što se ogleda u činu ...
Zaštitni znak je posebno zaštićen robni žig, kojim se potrošaču jamči istinitost oznaka o kvaliteti, tehnološkom ...
Zatvoreni pretok je značajna podrumska radnja u procesu proizvodnje vina kojom se odvaja, dekantira vino od krute ...
Zavrelica (prevrnutost, nadun) je bolest vina koja se javlja s proljeća, a očituje se zamućenjem i tihim vrenjem, ...
Zdravljak je naziv napitaka što se poglavito u Dalmatinskoj zagori priprema miješanjem istih količina (najčešće ...
Želatina je bistrilo u vinarstvu, koje je gotovo u cijelosti potisnulo upotrebu bjelanca jaja, riblji mjehur, ...
Zelen (njem. naziv Heiner grüner)je u nas poznatiji pod imenom zelenac slatki bijeli. Ta se sorta ponovno vraća u ...
Zelena berba je jedna od radnji iz okvira zelene rezidbe kojom se nastoji smanjenjem uroda (odstranjenjem
Zelena galica je uobičajen naziv za željezov sulfat (FeSO4). U vinogradarstvu se koristi kao sredstvo za ...
Zelena lozina stjenica je jedna od oko 25.000 vrsta kukaca iz podreda raznokrilaca (koji se lat. označava ...
Zelena plijesan je i jedna najčešće spominjana antibakterijska čije je ime penicilin (a znanstveni naziv ...
Zelena rezidba je naziv za sve oblike rezidbe (u našem primjeru vinove loze) u doba vegetacije (tj. od kretanja do ...
Zelenac slatki bijeli (još i zelenika i njem. Heiner grüner), ponovno se vraća u neka naša kontinentalna vinogorja
Zelenika je (istoznačnica zelenac slatki) sorta kvalitetnog bijelog grožđa (njem. Heiner grüner), koja je još ...
Zelenkastožuta bijela vina su u pravilu vina sjevernih, kontinentalnih vinorodnih područja, no, ta se ...
Željezo u grožđe dospijeva iz tla, putem korijenovog sustava, a odatle prelazi u grožđe i ...
Željezov sulfat je uobičajen naziv za željezov sulfat (FeSO4). U vinogradarstvu se koristi kao sredstvo za ...
Žesta je stariji naziv za špirit.
Vidi: rafinirani alkohol.
Žestoka alkoholna pića su uz rakije, likere, gazirana likerska pića, alkoholna pića od meda i još neka druga, ...
Žganica je hrv. naziv za alkoholno piće koje se kod nas najčešće naziva rakija (tur. raki, nastalo od arapskog ...
Zibidrag je istoznačnica za crljenak kaštelanski, plavac mali crni.
(čije se ličinke zbog izgleda nazivaju još i drotari, odnosno žičnjaci) su kukci iz reda kornjaša tvrdokrilaca ...
Žičnjaci (čije se ličinke zbog izgleda nazivaju još i drotari, odnosno žičnjaci) su kukci iz reda kornjaša ...
Zidanica je stari naziv za vinski podrum, odnosno klet.
Žilavka je autohtona hercegovačka vinska sorta dobre i redovite rodnosti, te sposobnosti nakupljanja šećera u ...
Žiložder je rjeđe upotrebljavani naziv za trsnu uš, filokseru. Suvremeno latinsko znanstveno ime ovog štetnika ...
U III. izdanju ovog leksikona zapisano je kako se u stranoj stručnoj literaturi z. najčešće opisuje kao ...
Zinfandel Advocates and Producers(kratica ZAP) je naziv udruge poklonika istoimenog crnog vina, koja je utemeljena ...
Živahno vino nije samo vino s nekom količinom slobodnog, otopljenog i vezanog ugljik (IV) oksida (ugljičnog ...
Živežne namirnice ili samo namirnice, je zajednički naziv za različite tvari biljnog i životinjskog podrijetla, ...
Žlahtina je autohtona vinska sorta bijeloga grožđa u vinodolskom i krčkom vinogorju. Sve dok nije otpočela ...
Plemenka je zajednički naziv za veći broj sorata, od kojih su kod nas i u svijetu najraširenije plemenka bijela i ...
Zlatarica je preporučena sorta bijeloga grožđa u podregiji Dalmatinska zagora (NN 172/04.). S obzirom na dobru ...
Zlatarica je preporučena sorta bijeloga grožđa u podregiji Dalmatinska zagora (NN 172/04.). S obzirom na dobru ...
Zlatica vinova (Haltica ampelophaga) je kukac iz porodice zlatica (kao i lozin pisar), koji veće štete pričinja u ...
Zlatna knjiga o vinu je naziv kompendija (priručnika-udžbenika, enciklopedijskog formata) tiskanog 1976. u kojem ...
Zlatnožuta vina najčešće su dobro odnjegovana bijela vina juga (maraština, pošip...), odnosno bijela vina
Zlorod je u nekim krajevima Hercegovine istoznačnica za blatinu.
Zobatice je zajednički naziv sorata grožđa za potrošnju u svježem stanju. Grožđe zobatica, koje se češće naziva još
Zoldszilvani je na mađarskom jeziku naziv zelenog silvanca.
Razne sorte vinove loze prilagodile su se ekološkim uvjetima tla i podneblja u kojem su se razvile, pa kada se ...
Svojevrsnom obliku regionalizacije vinogradarstva na području EU prilagodilo se i naše zakonodavstvo, pa je ono ...
ZOV je uobičajena kratica za Zakon o vinu. U Republici Hrvatskoj na snazi je ZOV koji je donio Sabor RH i koji je ...
Zrenje vina je značajna faza u nastanku vrsnog vina, počinje po završenom vrenju i obavljenom prvom pretoku, a ...
Žukva je naziv jedne od mnogobrojnih vrsta vrba (rod Salicaceae kojem pripada veći broj vrsta, između ostalih i ...
Žumić je sorta bijelog grožđa, prije propasti vinove loze od napada trsne uši uzgajana i cijenjena u Vinodolu. Uz ...
Župljanka je vinska sorta bijelog grožđa nastala oplodnjom „crnih“ roditelja: prokupca i pinota crnog.
Prema ...
Žuta vina (fr. Vins jaunes od jaune-čit.-žon, žut) su specijalna vina zlatnožute, tamnožute do zagasitožute boje ...
Žutac je jedna od većeg broja istoznačnica (sinonima) vinske sorte kujundžuša. To je ime dobila zbog prozirne, ...
Žuti grozdov moljac je (Eupoecilia ambiquella), opasan štetnik. U sjeverozapadnim vinorodnim područjima RH češći je
Žutica vinove loze (tal. flavescenza dorata još označena kraticom FD, engl. grapevine yellows diseases, slov. trsna
Žutina je u Dalmaciji i na kvarnerskim otocima naziv bijelih vina koja su, zbog tehnološkog postupka, primjerenog ...
Žutokrvna sol, (kalijev heksacijanoferat (4-), K4Fe(CN)6 ranije korišten naziv ferocijankalij), zakonski dopušteno ...
Žvacet (još češće, a možda i pravilnije, zvacet) je istarsko i krčko jelo s vinom koje na Cresu i Lošinju zovu ...
Zweigelt (zweigeltrebe) je vinska sorta uzgojena križanjem frankovke i lovrijenca u Klosterneuburgu (Austrija). S ...