Vinogradarsko-vinarski leksikon

Na ovoj stranici nalazi se skup članaka, pojmova, izraza iz Vinogradarsko-vinarskog leksikona. U novom ruhu stranice Vinopedia pripremaju se novi, strukturirani članci i edukacijski sadržaji.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Krkošija

Krkošija (u Dalmaciji još i kratkošija) je hercegovačka bijela vinska sorta kojoj se grožđe za tržište ne prerađuje

Krstač

Krstač je autohtona crnogorska bijela vinska sorta koja se u kraju svoga nastanka uzgaja još samo na ograničenim ...

Krunski poklopac

Krunski poklopac je metalni zatvarač za bocu kojim se otvor boce ne čepi, već pokriva i tako hermetički zatvara. S ...

Kuč

Vidi: trebbiano romagnolo.

Kuća slavnih vinara

Kuća slavnih vinara je na hrvatski jezik prevedeni naziv ustanove Vintners Hall of Fame koju je 2007. god. ...

Kuća slavnih vinara

Kuća slavnih vinara je na hrvatski jezik prevedeni naziv ustanove Vintners Hall of Fame koju je 2007. god. ...

Kućica

Kućica je u Vinodolu i u nekim drugim vinorodnim područjima Hrvatske, naziv zidanice (od kamena zidane kućice) u ...

Kuhano vino

Kuhano vino se priprema zimi tako da se vino duže ili kraće kuha. S obzirom da se slatka tvar među koje uz ostatak ...

Kujunđuša

Kujunđuša je jedan od sinonima poznate vinske sorte bijelog grožđa iz Imotskog vinogorja čiji je najčešće ...

Kujundžuša

Kujundžuša (još i kojunđuša, kujunđuša, tvrdac, tvrdorijez, žutac i ruderuša bijela) je vodeća bijela sorta grožđa ...

Kukci

Kukci (lat. insekti od riječi insecure = zarezati, latinski znanstveni naziv Hexapoda) su jedan od ukupno četiri ...

Kuler

Kuler je karamel proizveden iz mošta, koncentriranog mošta ili rektificiranog koncentriranog mošta.

Kultivar

Kultivar (lat. cultio: obrađivanje tla) je međunarodnim kodeksom (Utrecht 1958.) predložena oznaka za sortu,       

Kulturna vinova loza

Vidi: Vitis vinifera L.

Kupa (kupica)

Vidi: bokal i pehar.

Kupaža

Kupaža (fr. coupage) miješanje više vrsta ili tipova vina. Kod nas se ova radnja naziva još i rezanje, križanje i ...

Kupinovo vino

Kupinovo vino je vino proizvedeno iz ploda kupine (Rubus fruticosus). Sadržaj voćnih šećera u plodu kupine najčešće

Kuralt Fran

Kuralt Fran (1847. ?), od 1878. do 1905. tajnik „Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva”. Autor knjiga od kojih ...

Kurtelaška bijela

Kurtelaška bijela autohtona, manje poznata i gospodarski manje zanimljiva dalmatinska sorta grožđa (na Visu i na ...

Kušanje vina

Vidi: degustacija

Kutaoc

Kutaoc (lat. cotylas) je posudica s ručicom i poklopcem, slična onoj iz kakve se još i danas pije pivo. S obzirom ...

Kvalitetno vino s oznakom kontroliranog podrijetla

Kvalitetno vino s oznakom kontroliranog podrijetla je prema Zakonu o vinu (NN 96/03.) vino proizvedeno od jedne ili

Kvartarna aroma vina

Kvartarna aroma vina je naziv za skupinu mirisnih tvari u vinu što nastaju u tijeku oksidativnog ili reduktivnog ...

Kvasac

Kvasac je gljivica, anaerobiont, uzročnik vrenja (manifestacije što se naziva i život bez kisika). Vinare zanimaju ...

Kvasci alkoholnog vrenja

Kvasci alkoholnog vrenja su jednostanična sitna živa bića (lat. naziv fermentum), koja biološka znanost svrstava u ...

Kvasina

Kvasina je u Dalmaciji tradicionalni naziv za ocat. Prema Pravilniku o vinskom i jabučnom octu (NN 121/05, NN ...

Kvercetin

Kvercetin je tvar iz skupine bioflavonoida koja iz kožice grožđa maceracijom dospjeva i u vino (proizvedeno iz ...

Kvintal

Kvintal (arp. qinta), naziva se i metrička centa, je oznaka za 100 kg.

L

L predstavlja više značenja: oznaka mjerne jedinice litra (što se označava i kao l) kratica za optički ...

L’Union internationale des oenologues

L’Union internationale des oenologues je međunarodna udruga enologa koja objedinjava nacionalna društva koja ...

Lacrima christi

Lachrima christi je čuveno tal. vino koje se proizvodi na vinogradarskim položajima u podnožju Vezuva ...

Lacrima christi

Lacrima christi je čuveno talijansko vino koje se proizvodi na vinogradarskim položajima u podnožju Vezuva (Campania).

Lactobacillus plantarum

Lactobacillus plantarum je sve do nedavno smatran glavnim uzročnikom opake bolesti vina koja se kod nas naziva ...

Lagano vino

Lagano vino (vinarski termin) je vino s niskim sadržajem alkohola i ekstrakta, suho ali ugodno kiselo i zbog toga ...

Lagano vino

Lagano vino (vinarski termin) je vino s niskim sadržajem alkohola i ekstrakta, suho ali ugodno kiselo i zbog toga ...

Lagav

Lagav (njemački Lägel, latinski lagena) u nekim krajevima Hrvatske još i lagva, uobičajeni naziv za bačvu.

Lagav

Lagav (njemački Lägel, latinski lagena) je u nekim krajevima Hrvatske još i lagva, uobičajeni naziv za bačvu.

Lagrein

Lagrein u talijanskoj pokrajini Trentino-Alto Adige, autohtona vrlo rodna sorta tamnoplave boje grožđa koja po ...

Lagrein

Lagrein je u talijanskoj pokrajini Trentino-Alto Adige autohtona, vrlo rodna sorta tamnoplave boje grožđa koja po ...

Lajt

Lajt (njem. Leite), u krajevima s kajkavskim narječjem naziv za bačvu.

Lajt

Lajt (njem. Leite) je u krajevima s kajkavskim narječjem naziv za bačvu.

Lakaza

Lakaza je naziv skupine enzima (koje proizvode gljive iz skupine Basidiomycota), a koji u vinifikaciji imaju ulogu ...

Lakaza

Lakaza je naziv skupine enzima koje proizvode gljive iz skupine Basidiomycota, a koji u vinifikaciji imaju ulogu u ...

Lakmus

Lakmus je u kemijskoj analizi vina često upotrebljavani reagens na baze i kiseline. Proizvodi se iz lišajeva ...

Lakomica

Lakomica je drveni lijevak izduljena oblika kojim se u bačvu, kroz vranj, ulijeva vino.

Lambl Dragutin (Karel)

Lambl, Dragutin (Karel) (1822.-1884.) je završio studij tehničkih znanosti, bio je zaposlen kao ekonomski stručnjak

Lambrusco

Lambrusco (čitaj lambrusko) je naziv većeg broja sorata vinove loze od kojih se najčešće uzgaja lambrusco di ...

Lambrusco di Sorbara

Lambrusco di Sorbara je najcjenjeni kultivar iz skupine kojoj je zajedničko ime lambrusco. Slatki sok iz ...

Lanac

Lanac je stara mjera za površinu, srijemski lanac 2000 čhv (četvornih hvati) tj. 2000 x 3,59665 m2 = 7193,3 m2. ...

Lapor

Lapor  je tlo nastalo miješanjem gline i vapnenca. Prženjem i mljevenjem lapora (u omjeru od oko tri dijela gline i

Larva

Larva je istoznačnica (sinonim) za pojam ličinka. Riječ larva izvedena je iz latinske mitologije i riječi Lar, čije

Lasina

Lasina je sorta vinskoga crnog grožđa, manje poznata kod potrošača jer se vina proizvedena iz njena grožđa ne ...

Laški rizling

Laški rizling je u Sloveniji naziv za bijelu vinsku sortu i za vino proizvedeno iz te sorte. Hrvati je zovu graševina.

Le System International d’Unites

Le System International d’Unites je naziv Međunarodnog sustava mjernih jedinica.

Ledena berba

Ledena berba je naziv za berbu smrznutog grožđa na temperaturi od najmanje -7°C u trajanju od 24 sata, iz kojeg se ...

Ledeni sveci

Ledeni sveci je u vinogradarskim krajevima naziv za svece Pankracija, Servacija i Bonifacija, koji kalendarski ...

Ledeno vino

Ledeno vino je u skladu ZOV-om (NN 96/03.) i Pravilnikom o proizvodnji vina (NN 2/05.) posebna, tzv. predikatna ...

Leewenhuk Antony

Leewenhuk Antony (1632.-1723.) je bio nizozemski trgovac, a kasnije i proizvođač tekstila - platna. Brušenjem ...

Lemberger

Lemberger je jedno od njemačkih naziva za crnu vinsku sortu vinove loze poznatiju u svijetu pod imenom frankovka, ...

Lerman Dragutin

Lerman Dragutin (1863.-1918.) istraživač i putopisac. U svom “Afričkom dnevniku” (istočni Kongo, današnji Zair, ...

Les

Vidi: prapor

Levuloza

Levuloza je isto što i fruktoza, odnosno voćni šećer. Ime dolazi od lat. riječi laevus, što znači lijevo, jer ovaj ...

Liber

Liber (još i Liber Pater) je italsko kultno ime, božanstvo istih osobina kao i bog Oziris. Slavljen u Rimu 17. ...

Liber Pater

Liber Pater je jedno od kultnih imena božanstva (drugdje zvanog Dioniz, Dionisos, Bacchus, Bakho, Liber, Bakh) u ...

Libutti Donato

Libutti Donato je bio enolog u Poljoprivrednoj školi i Poljoprivrednom institutu u Poreču u razdoblju od 1893.do ...

Ličinka

Ličinka (larva) je jedan od prelaznih stadija u preobrazbi (metamorfozi) kukaca. Ličinke leptira nazivamo ...

Licul Ranko

Licul Ranko (1917. - 2010.) je cijenjeni vinogradarski stručnjak koji je početna znanja iz te gospodarske ...

Lignifikacija

Lignifikacija je i kod nas među stručnim djelatnicima uobičajen naziv za označavanje odrvenjavanja rozgve. Lignin ...

Lignin

Lignin (lat. lignum – drvo) je visokomolekularni organski spoj složene građe koji nastaje u biljnom tvornom tkivu ...

Liker

Liker (lat. liquor - tekućina, slatki mirisni napitak) je raznorodna grupa pića iz porodice jakih alkoholnih pića. ...

Likersko vino

Likersko vino je vrst specijalnoga vina što se proizvodi vrenjem masulja ili soka (mošta), uz dodatak ugušćenog ...

Liko

Liko (lat. Raphia ruffia) je dio drva jedne afričke palme koji se koristi u pletarstvu i za vezivanje loze. (Trg. ...

Likof

Vidi: likov, još i likuf

Likov

Likov (od njem. Litkouf ili Leikauf) je prastari običaj (bio je njegovan još i u hrvatskoj državi narodnih ...

Likuf

Vidi: likov, propinacija, Vinodolski zakon.

Limberger

Limberger je kultivar vinove loze za proizvodnju rujnih vina, koji ima velik broj imena (što je jedna od potvrda ...

Limunska kiselina

Limunska kiselina (čija je empirijska formula C6H8O7, a racionalna COOH CH2 COH (COOH) CH2 COOH) je redoviti ...

Linnaeus Carl (Linné)

Linnaeus Carl (Linné) (1707. - 1778.) je švedski prirodoslovac (čije se ime češće piše po kasnije stečenom ...

Liofilizacija

Liofilizacija je naziv postupka sušenja (ugušćivanja, koncentriranja) namirnica na način da se one smrznu te da se ...

Lipovina

Lipovina je vinska sorta koja je dobila ime po aromi što podsjeća na lipov cvijet. Njen uzgoj je kod nas skoro u ...