Krkošija (u Dalmaciji još i kratkošija) je hercegovačka bijela vinska sorta kojoj se grožđe za tržište ne prerađuje
Krstač je autohtona crnogorska bijela vinska sorta koja se u kraju svoga nastanka uzgaja još samo na ograničenim ...
Krunski poklopac je metalni zatvarač za bocu kojim se otvor boce ne čepi, već pokriva i tako hermetički zatvara. S ...
Vidi: trebbiano romagnolo.
Kuća slavnih vinara je na hrvatski jezik prevedeni naziv ustanove Vintners Hall of Fame koju je 2007. god. ...
Kuća slavnih vinara je na hrvatski jezik prevedeni naziv ustanove Vintners Hall of Fame koju je 2007. god. ...
Kućica je u Vinodolu i u nekim drugim vinorodnim područjima Hrvatske, naziv zidanice (od kamena zidane kućice) u ...
Kuhano vino se priprema zimi tako da se vino duže ili kraće kuha. S obzirom da se slatka tvar među koje uz ostatak ...
Kujunđuša je jedan od sinonima poznate vinske sorte bijelog grožđa iz Imotskog vinogorja čiji je najčešće ...
Kujundžuša (još i kojunđuša, kujunđuša, tvrdac, tvrdorijez, žutac i ruderuša bijela) je vodeća bijela sorta grožđa ...
Kukci (lat. insekti od riječi insecure = zarezati, latinski znanstveni naziv Hexapoda) su jedan od ukupno četiri ...
Kuler je karamel proizveden iz mošta, koncentriranog mošta ili rektificiranog koncentriranog mošta.
Kultivar (lat. cultio: obrađivanje tla) je međunarodnim kodeksom (Utrecht 1958.) predložena oznaka za sortu,
Vidi: Vitis vinifera L.
Vidi: bokal i pehar.
Kupaža (fr. coupage) miješanje više vrsta ili tipova vina. Kod nas se ova radnja naziva još i rezanje, križanje i ...
Kupinovo vino je vino proizvedeno iz ploda kupine (Rubus fruticosus). Sadržaj voćnih šećera u plodu kupine najčešće
Kuralt Fran (1847. ?), od 1878. do 1905. tajnik „Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva”. Autor knjiga od kojih ...
Kurtelaška bijela autohtona, manje poznata i gospodarski manje zanimljiva dalmatinska sorta grožđa (na Visu i na ...
Vidi: degustacija
Kutaoc (lat. cotylas) je posudica s ručicom i poklopcem, slična onoj iz kakve se još i danas pije pivo. S obzirom ...
Kvalitetno vino s oznakom kontroliranog podrijetla je prema Zakonu o vinu (NN 96/03.) vino proizvedeno od jedne ili
Kvartarna aroma vina je naziv za skupinu mirisnih tvari u vinu što nastaju u tijeku oksidativnog ili reduktivnog ...
Kvasac je gljivica, anaerobiont, uzročnik vrenja (manifestacije što se naziva i život bez kisika). Vinare zanimaju ...
Kvasci alkoholnog vrenja su jednostanična sitna živa bića (lat. naziv fermentum), koja biološka znanost svrstava u ...
Kvasina je u Dalmaciji tradicionalni naziv za ocat. Prema Pravilniku o vinskom i jabučnom octu (NN 121/05, NN ...
Kvercetin je tvar iz skupine bioflavonoida koja iz kožice grožđa maceracijom dospjeva i u vino (proizvedeno iz ...
Kvintal (arp. qinta), naziva se i metrička centa, je oznaka za 100 kg.
L predstavlja više značenja:
oznaka mjerne jedinice litra (što se označava i kao l)
kratica za optički ...
L’Union internationale des oenologues je međunarodna udruga enologa koja objedinjava nacionalna društva koja ...
Lachrima christi je čuveno tal. vino koje se proizvodi na vinogradarskim položajima u podnožju Vezuva ...
Lacrima christi je čuveno talijansko vino koje se proizvodi na vinogradarskim položajima u podnožju Vezuva (Campania).
Lactobacillus plantarum je sve do nedavno smatran glavnim uzročnikom opake bolesti vina koja se kod nas naziva ...
Lagano vino (vinarski termin) je vino s niskim sadržajem alkohola i ekstrakta, suho ali ugodno kiselo i zbog toga ...
Lagano vino (vinarski termin) je vino s niskim sadržajem alkohola i ekstrakta, suho ali ugodno kiselo i zbog toga ...
Lagav (njemački Lägel, latinski lagena) u nekim krajevima Hrvatske još i lagva, uobičajeni naziv za bačvu.
Lagav (njemački Lägel, latinski lagena) je u nekim krajevima Hrvatske još i lagva, uobičajeni naziv za bačvu.
Lagrein u talijanskoj pokrajini Trentino-Alto Adige, autohtona vrlo rodna sorta tamnoplave boje grožđa koja po ...
Lagrein je u talijanskoj pokrajini Trentino-Alto Adige autohtona, vrlo rodna sorta tamnoplave boje grožđa koja po ...
Lajt (njem. Leite), u krajevima s kajkavskim narječjem naziv za bačvu.
Lajt (njem. Leite) je u krajevima s kajkavskim narječjem naziv za bačvu.
Lakaza je naziv skupine enzima (koje proizvode gljive iz skupine Basidiomycota), a koji u vinifikaciji imaju ulogu ...
Lakaza je naziv skupine enzima koje proizvode gljive iz skupine Basidiomycota, a koji u vinifikaciji imaju ulogu u ...
Lakmus je u kemijskoj analizi vina često upotrebljavani reagens na baze i kiseline. Proizvodi se iz lišajeva ...
Lakomica je drveni lijevak izduljena oblika kojim se u bačvu, kroz vranj, ulijeva vino.
Lambl, Dragutin (Karel) (1822.-1884.) je završio studij tehničkih znanosti, bio je zaposlen kao ekonomski stručnjak
Lambrusco (čitaj lambrusko) je naziv većeg broja sorata vinove loze od kojih se najčešće uzgaja lambrusco di ...
Lambrusco di Sorbara je najcjenjeni kultivar iz skupine kojoj je zajedničko ime lambrusco. Slatki sok iz ...
Lanac je stara mjera za površinu, srijemski lanac 2000 čhv (četvornih hvati) tj. 2000 x 3,59665 m2 = 7193,3 m2. ...
Lapor je tlo nastalo miješanjem gline i vapnenca. Prženjem i mljevenjem lapora (u omjeru od oko tri dijela gline i
Larva je istoznačnica (sinonim) za pojam ličinka. Riječ larva izvedena je iz latinske mitologije i riječi Lar, čije
Lasina je sorta vinskoga crnog grožđa, manje poznata kod potrošača jer se vina proizvedena iz njena grožđa ne ...
Laški rizling je u Sloveniji naziv za bijelu vinsku sortu i za vino proizvedeno iz te sorte. Hrvati je zovu graševina.
Le System International d’Unites je naziv Međunarodnog sustava mjernih jedinica.
Ledena berba je naziv za berbu smrznutog grožđa na temperaturi od najmanje -7°C u trajanju od 24 sata, iz kojeg se ...
Ledeni sveci je u vinogradarskim krajevima naziv za svece Pankracija, Servacija i Bonifacija, koji kalendarski ...
Ledeno vino je u skladu ZOV-om (NN 96/03.) i Pravilnikom o proizvodnji vina (NN 2/05.) posebna, tzv. predikatna ...
Leewenhuk Antony (1632.-1723.) je bio nizozemski trgovac, a kasnije i proizvođač tekstila - platna. Brušenjem ...
Lemberger je jedno od njemačkih naziva za crnu vinsku sortu vinove loze poznatiju u svijetu pod imenom frankovka, ...
Lerman Dragutin (1863.-1918.) istraživač i putopisac. U svom “Afričkom dnevniku” (istočni Kongo, današnji Zair, ...
Vidi: prapor
Levuloza je isto što i fruktoza, odnosno voćni šećer. Ime dolazi od lat. riječi laevus, što znači lijevo, jer ovaj ...
Liber (još i Liber Pater) je italsko kultno ime, božanstvo istih osobina kao i bog Oziris. Slavljen u Rimu 17. ...
Liber Pater je jedno od kultnih imena božanstva (drugdje zvanog Dioniz, Dionisos, Bacchus, Bakho, Liber, Bakh) u ...
Libutti Donato je bio enolog u Poljoprivrednoj školi i Poljoprivrednom institutu u Poreču u razdoblju od 1893.do ...
Ličinka (larva) je jedan od prelaznih stadija u preobrazbi (metamorfozi) kukaca. Ličinke leptira nazivamo ...
Licul Ranko (1917. - 2010.) je cijenjeni vinogradarski stručnjak koji je početna znanja iz te gospodarske ...
Lignifikacija je i kod nas među stručnim djelatnicima uobičajen naziv za označavanje odrvenjavanja rozgve. Lignin ...
Lignin (lat. lignum – drvo) je visokomolekularni organski spoj složene građe koji nastaje u biljnom tvornom tkivu ...
Liker (lat. liquor - tekućina, slatki mirisni napitak) je raznorodna grupa pića iz porodice jakih alkoholnih pića. ...
Likersko vino je vrst specijalnoga vina što se proizvodi vrenjem masulja ili soka (mošta), uz dodatak ugušćenog ...
Liko (lat. Raphia ruffia) je dio drva jedne afričke palme koji se koristi u pletarstvu i za vezivanje loze. (Trg. ...
Vidi: likov, još i likuf
Likov (od njem. Litkouf ili Leikauf) je prastari običaj (bio je njegovan još i u hrvatskoj državi narodnih ...
Vidi: likov, propinacija, Vinodolski zakon.
Limberger je kultivar vinove loze za proizvodnju rujnih vina, koji ima velik broj imena (što je jedna od potvrda ...
Limunska kiselina (čija je empirijska formula C6H8O7, a racionalna COOH CH2 COH (COOH) CH2 COOH) je redoviti ...
Linnaeus Carl (Linné) (1707. - 1778.) je švedski prirodoslovac (čije se ime češće piše po kasnije stečenom ...
Liofilizacija je naziv postupka sušenja (ugušćivanja, koncentriranja) namirnica na način da se one smrznu te da se ...
Lipovina je vinska sorta koja je dobila ime po aromi što podsjeća na lipov cvijet. Njen uzgoj je kod nas skoro u ...