V.: “vinska kraljica”.
Kraljica vinograda je rana bijela zobatica koju je uzgojio mađarski selekcionar Mathiasz Janoš 1916. god. ...
Kratkošija jedna od istoznačica za vinsku sortu crnog grožđa kratošiju.
Kratošija crnogorska vrlo kasna rodna vinska sorta crnog grožđa koja se uzgaja i u Makedoniji, ali i u nekim ...
Krčevine nove, od šume i makije otete polj. površine na kojima se najčešće podižu vinogradi.
Krčma je naziv gostionice (niže razine) tj. ugostiteljske radnje (najčešće u prizemlju zgrade) u kojoj se prodaje i
V.:banatski rizling.
Krezol je na otoku Cresu i na susjednim otocima u Hrvatskom primorju, naziv vinske sorte bijelog grožđa maraštine.
Vidi: kriokoncentracija, hlađenje grožđa, mošta i vina i kriomaceracija.
Kriokoncentracija (grč. kryos-mraz, studen), postupak koncentriranja hlađenjem. Ako se u predfermentativnoj fazi ...
Vidi: maceracija, kriokoncentracija i hlađenje grožđa, mošta i vina.
Kriptogamne bolesti su bolesti koje na bilju izazivaju bescvjetnice (u koje se svrstava alge, mahovine, paprati i ...
Kriptogamne bolesti na vinovoj lozi su (uz brojne patogene mikroorganizme i viruse, najčešće) izazvane napadom ...
Krišković Pavao (1908.-1991.) borac za primjenu biološke agrikulture općenito, a to znači i u vinogradarstvu i ...
Kristalna bistroća (VT, tj. vinarski termin), odlika je izvanredno odnjegovanih bijelih vina koja posjeduju najviši
Krivalja bijela zobatica staroga sortimenta kojoj su bobice oblika roščića, tvrde konzistencije i ugodna okusa. ...
Vidi: sljubljivanje mošta i vina.
Križevački štatuti su „regule po kojima se odvija pajdaška veselica uz vino i jelo”. Slični „paragrafi” prema ...
Krizol (istoznačnica maraština i rukatac) bijela zobatica i moštenica staroga sortimenta kojoj su bobice oblika ...
Krkošija (u Dalmaciji još i kratkošija) je hercegovačka bijela vinska sorta kojoj se grožđe za tržište ne prerađuje
Krstač je autohtona crnogorska bijela vinska sorta koja se u kraju svoga nastanka uzgaja još samo na ograničenim ...
Krunski poklopac je metalni zatvarač za bocu kojim se otvor boce ne čepi, već pokriva i tako hermetički zatvara. S ...
Vidi: trebbiano romagnolo.
Kuća slavnih vinara je na hrvatski jezik prevedeni naziv ustanove Vintners Hall of Fame koju je 2007. god. ...
Kuća slavnih vinara je na hrvatski jezik prevedeni naziv ustanove Vintners Hall of Fame koju je 2007. god. ...
Kućica je u Vinodolu i u nekim drugim vinorodnim područjima Hrvatske, naziv zidanice (od kamena zidane kućice) u ...
Kuhano vino se priprema zimi tako da se vino duže ili kraće kuha. S obzirom da se slatka tvar među koje uz ostatak ...
Kujunđuša je jedan od sinonima poznate vinske sorte bijelog grožđa iz Imotskog vinogorja čiji je najčešće ...
Kujundžuša (još i kojunđuša, kujunđuša, tvrdac, tvrdorijez, žutac i ruderuša bijela) je vodeća bijela sorta grožđa ...
Kukci (lat. insekti od riječi insecure = zarezati, latinski znanstveni naziv Hexapoda) su jedan od ukupno četiri ...
Kuler je karamel proizveden iz mošta, koncentriranog mošta ili rektificiranog koncentriranog mošta.
Kultivar (lat. cultio: obrađivanje tla) je međunarodnim kodeksom (Utrecht 1958.) predložena oznaka za sortu,
Vidi: Vitis vinifera L.
Vidi: bokal i pehar.
Kupaža (fr. coupage) miješanje više vrsta ili tipova vina. Kod nas se ova radnja naziva još i rezanje, križanje i ...
Kupinovo vino je vino proizvedeno iz ploda kupine (Rubus fruticosus). Sadržaj voćnih šećera u plodu kupine najčešće
Kuralt Fran (1847. ?), od 1878. do 1905. tajnik „Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva”. Autor knjiga od kojih ...
Kurtelaška bijela autohtona, manje poznata i gospodarski manje zanimljiva dalmatinska sorta grožđa (na Visu i na ...
Vidi: degustacija
Kutaoc (lat. cotylas) je posudica s ručicom i poklopcem, slična onoj iz kakve se još i danas pije pivo. S obzirom ...
Kvalitetno vino s oznakom kontroliranog podrijetla je prema Zakonu o vinu (NN 96/03.) vino proizvedeno od jedne ili
Kvartarna aroma vina je naziv za skupinu mirisnih tvari u vinu što nastaju u tijeku oksidativnog ili reduktivnog ...
Kvasac je gljivica, anaerobiont, uzročnik vrenja (manifestacije što se naziva i život bez kisika). Vinare zanimaju ...
Kvasci alkoholnog vrenja su jednostanična sitna živa bića (lat. naziv fermentum), koja biološka znanost svrstava u ...
Kvasina je u Dalmaciji tradicionalni naziv za ocat. Prema Pravilniku o vinskom i jabučnom octu (NN 121/05, NN ...
Kvercetin je tvar iz skupine bioflavonoida koja iz kožice grožđa maceracijom dospjeva i u vino (proizvedeno iz ...
Kvintal (arp. qinta), naziva se i metrička centa, je oznaka za 100 kg.
L predstavlja više značenja:
oznaka mjerne jedinice litra (što se označava i kao l)
kratica za optički ...
L’Union internationale des oenologues je međunarodna udruga enologa koja objedinjava nacionalna društva koja ...
Lachrima christi je čuveno tal. vino koje se proizvodi na vinogradarskim položajima u podnožju Vezuva ...
Lacrima christi je čuveno talijansko vino koje se proizvodi na vinogradarskim položajima u podnožju Vezuva (Campania).
Lactobacillus plantarum je sve do nedavno smatran glavnim uzročnikom opake bolesti vina koja se kod nas naziva ...
Lagano vino (vinarski termin) je vino s niskim sadržajem alkohola i ekstrakta, suho ali ugodno kiselo i zbog toga ...
Lagano vino (vinarski termin) je vino s niskim sadržajem alkohola i ekstrakta, suho ali ugodno kiselo i zbog toga ...
Lagav (njemački Lägel, latinski lagena) u nekim krajevima Hrvatske još i lagva, uobičajeni naziv za bačvu.
Lagav (njemački Lägel, latinski lagena) je u nekim krajevima Hrvatske još i lagva, uobičajeni naziv za bačvu.
Lagrein u talijanskoj pokrajini Trentino-Alto Adige, autohtona vrlo rodna sorta tamnoplave boje grožđa koja po ...
Lagrein je u talijanskoj pokrajini Trentino-Alto Adige autohtona, vrlo rodna sorta tamnoplave boje grožđa koja po ...
Lajt (njem. Leite), u krajevima s kajkavskim narječjem naziv za bačvu.
Lajt (njem. Leite) je u krajevima s kajkavskim narječjem naziv za bačvu.
Lakaza je naziv skupine enzima (koje proizvode gljive iz skupine Basidiomycota), a koji u vinifikaciji imaju ulogu ...
Lakaza je naziv skupine enzima koje proizvode gljive iz skupine Basidiomycota, a koji u vinifikaciji imaju ulogu u ...
Lakmus je u kemijskoj analizi vina često upotrebljavani reagens na baze i kiseline. Proizvodi se iz lišajeva ...
Lakomica je drveni lijevak izduljena oblika kojim se u bačvu, kroz vranj, ulijeva vino.
Lambl, Dragutin (Karel) (1822.-1884.) je završio studij tehničkih znanosti, bio je zaposlen kao ekonomski stručnjak
Lambrusco (čitaj lambrusko) je naziv većeg broja sorata vinove loze od kojih se najčešće uzgaja lambrusco di ...
Lambrusco di Sorbara je najcjenjeni kultivar iz skupine kojoj je zajedničko ime lambrusco. Slatki sok iz ...
Lanac je stara mjera za površinu, srijemski lanac 2000 čhv (četvornih hvati) tj. 2000 x 3,59665 m2 = 7193,3 m2. ...
Lapor je tlo nastalo miješanjem gline i vapnenca. Prženjem i mljevenjem lapora (u omjeru od oko tri dijela gline i
Larva je istoznačnica (sinonim) za pojam ličinka. Riječ larva izvedena je iz latinske mitologije i riječi Lar, čije
Lasina je sorta vinskoga crnog grožđa, manje poznata kod potrošača jer se vina proizvedena iz njena grožđa ne ...
Laški rizling je u Sloveniji naziv za bijelu vinsku sortu i za vino proizvedeno iz te sorte. Hrvati je zovu graševina.
Le System International d’Unites je naziv Međunarodnog sustava mjernih jedinica.
Ledena berba je naziv za berbu smrznutog grožđa na temperaturi od najmanje -7°C u trajanju od 24 sata, iz kojeg se ...
Ledeni sveci je u vinogradarskim krajevima naziv za svece Pankracija, Servacija i Bonifacija, koji kalendarski ...
Ledeno vino je u skladu ZOV-om (NN 96/03.) i Pravilnikom o proizvodnji vina (NN 2/05.) posebna, tzv. predikatna ...
Leewenhuk Antony (1632.-1723.) je bio nizozemski trgovac, a kasnije i proizvođač tekstila - platna. Brušenjem ...
Lemberger je jedno od njemačkih naziva za crnu vinsku sortu vinove loze poznatiju u svijetu pod imenom frankovka, ...
Lerman Dragutin (1863.-1918.) istraživač i putopisac. U svom “Afričkom dnevniku” (istočni Kongo, današnji Zair, ...
Vidi: prapor