Liqueur d’expedition (fr. čit. liker dekspedisjo) je sirup koji sadrži 750 g/l šećera i koji se dodaje pjenušcu ...
Liqueur de tirage (fr. čit. liker d tiraž, riječ tiraž uz tisak, nakladu itd. znači i točenje) je sirup proizveden ...
Lišajevi su složeni simbionti koje najčešće svrstavamo u posebne organizme i kao takve u vrste (kojih je već do ...
Lisne uši nošenjem bolesti su kukci člankonošci (Entomos) iz razreda s tri para nogu (Hexapoda), podrazreda krilaša
List vinove loze, jednako kao i lišće drugih biljaka, ima osnovnu funkciju fotosinteze (asimilacije), a to znači da
Lit je stariji naziv za tekuću fazu što otječe iz tek izmuljanog grožđa, tj. masulja.
Literatura
Agronomski glasnik, Glasilo saveza polj. inžinjera i tehničara SR Hrvatske od 1979. do 1989.
...
Litra naziv mjerne jedinice za fizikalnu veličinu obujam. Oznaka za ovu mjernu jedinicu je l i L pa se ona definira
Ljetni ili zaperkov pup se oblikuje u pazušku lista, kada i glavni (još zvan i zimski ili pravi), ali za razliku od
Ljetni ili zaperkov pup se oblikuje u pazušku lista, kada i glavni (još zvan i zimski ili pravi), ali za razliku od
Ljetorast je naziv mladice što izraste iz zimskog pupa prošlogodišnje rozgve.
Vidi: pup vinove loze
Ljetorast je naziv mladice što izraste iz zimskog pupa prošlogodišnje rozgve.
Ljubičasto tamnocrvena s modrim refleksima je boja crnih jako obojenih i ekstraktom bogatih vina južnih vinorodnih ...
Ljubičastotamnocrvena s modrim refleksima su najčešće vina proizvedena odgovarajućom maceracijom iz crnog grožđa ...
Ljubljanović Srećko (1933.-2013.) profesor povijesti i autor s tog podučja, a na temu vinogradarstva i vinarstva ...
Lobesia botrana je znanstveno latinsko ime pepeljastog grozdovog moljca, ranije poznatog po nazivu Polychrosus botrana.
Lodrica (tal. ludro) je posudica.
Vidi: mane vina, crni lom, bijeli lom (ili sivi lom) i mrki prijelom (ili posmeđivanje).
Lopiža (tal. laveggio) je regionalni naziv za zemljanu posudu.
Lovrijenac (šentlovrenka i St. laurent) je vinska sorta crnog grožđa dobre i redovite rodnosti. U Sloveniji, (gdje ...
Loza je naziv za pedeset različitih vrsta, među koje ubrajamo samo jednu europsku na koju najčešće mislimo kada ...
Loze je u sistematizaciji bilja hrvatski naziv roda (lat. Genus) kojemu je latinsko botaničko ime Vitis. Naime, ...
Lozice je hrvatski naziv porodice (lat. Familie) koja se lat. naziva Vitaceae (odnosno Ampelideae) u koji je ...
Lozin lisni miner (Holocacista rivillei Stt) je u prošlosti registriran kao štetnik na vinovoj lozi u Dalmaciji, na
Lozin ljiljak (Hyles livornica E.) je štetnik na vinovoj lozi u našim najjužnijim krajevima. Nije registrirana ...
Lozin pisar (Bromius obscurus i Eumolpus vitis ) je kukac iz porodice zlatica čiji kornjaš oštećuje lišće, pupove i
Lozin pupar (Theresimima ampelophaga Bayl.) se rijetko pojavljuje. Njegova žuto obojena dlakava gusjenica (od kojih
Lozin trips (znanstveni naziv Drepanothrips renteri Uzel) je jedna od mnogobrojnih vrsta parazita koji žive na ...
Lozin zeleni cvrčak je za vinogradare hrvatske Primorske regije i posebno za podregiju Istru, jedan od značajnijih ...
Lozina sovica (Agrotis pronuba ) je po veličini najveći kukac iz porodice sovica, čija gusjenica (veličine i do 6 ...
Lozje je riječ iz starih zapisa i znači isto što i trsje-vinograd (npr. čest lozja znači čestica vinograda).
Lozne grinje su člankonošci iz razreda Arachnida - Paučnjaka, od kojih su na lozi (i ostalom voću) najveći štetnici
Lozne podloge su pretežito američke vrste loza ili njihovi križanci. Uz primjerenu otpornost na napad trsnog ušenca
Vidi: cijep
Loznica je jedan od naziva samonikle loze Vitis silvestris. Samonikle loznice su rasle u svakoj šumi oko Vionice ...
Loznjak (matičnjak) je u Hrvatskoj naziv za vinograd američkih vrsta loza i njihovih križanaca, odnosno europsko ...
Lozovača (lôza) je rakija od grožđa što se proizvodi destilacijom fermentiranog grožđanog masulja plemenite vinove ...
Lucanj je naziv jednogodišnje rozgve, najčešće od 6 do 10 pupova, koja postaje dvogodišnja kad u sljedećoj godini ...
Lug je u našim, naročito južnim krajevima uz pepeo i lužnjaču, čest naziv za gljivičnu bolest loze poznatiju kao ...
Luksemburg je u vinogradarskom pojasu dugom 35 km a širokom tek oko 300 do 400 m (a samo ponegdje i iznad toga). ...
Lužnjača je u Istri (Brseč i drugdje) i Hrvatskom primorju naziv za opaku bolest vinove loze lug ili pepelnicu.
M (grč.) je oznaka za fizikalnu veličinu masa, kojoj je osnovna mjerna jedinica kilogram (kg) i oznaka mjerne ...
Maca je na otoku Susku istoznačnica za lucanj.
Maccabeu (čit. makabeo) je francuska sorta bijeloga grožđa. Sazrijeva u trećoj epohi. Zbog sposobnosti dobroga ...
(1925.-2007.) agronom, entomolog, fitomedicinar, prof. na dodiplomskom i poslijediplomskom studiju Agronmskog ...
(lat.), postupak namakanja neke krute tvari (npr. dropa, voća, aromatskog bilja i sl.) u tekućini (npr. u moštu, ...
Mađarska je s oko 133.000 ha vinograda i proizvodnjom od oko 6.465.000 dt grožđa te oko 3.823.000 hl vina (u ...
(čit. madera), portugalsko spec. vino s istoimenog otoka. Proizvodi se iz mješavina ili samo jedne sorte po kojoj ...
Maderizacija je naziv postupka zagrijavanja mladog tek potpuno ili djelomice prevrelog vina u otpražnjenim drvenim ...
Magličasta vina (VT) jedva primjetno opalesciraju tj. difuzno reflektiraju svjetlo. Viši stupanj takva stanja je ...
Maglovito vino (VT) je oznaka za viši stupanj magličastoga zamućenja.
Mahin Ivan je objavio knjigu “Točenje pića” u kojoj su sadržani “propisi o mehanskom i kafanskom pravu i pravu za ...
Makedonija je prema statističkom biltenu OIV-a 1995. godine imala 35.000 ha vinograda pod europskom lozom. Te je ...
Makroelementi (grč. makrós - velikih razmjera, elementi - počela) su bioelementi, u živim bićima prisutni u većoj ...
Malaga je specijalno likersko vino iz južnošpanjolskog vinogradarskog područja. Vinu koje je proizvedeno iz ...
Malati su soli jabučne kiseline (acidum malicum). U vinu su to najčešće kalijeva, kalcijeva i magnezijeva sol ...
Malatija je u Dalmaciji stari naziv za plamenjaču, bolest vinove loze.
Malbec (ponegdje se piše i malbeck, čit. malbek) je francuska vinska srednjerana sorta vinove loze crnog grožđa ...
Malčiranje (engl. mulch) je pokrivanje tla oko stabljike vinove loze (ili neke druge voćke) sa slamom ili s ...
Maletić Edi, ampelograf...
Maligandov ebuliometar naprava (dobila ime po konstruktoru Malligandu) kojom se na razlici vrelišta vode i vina (na
Malinovo vino je voćno vino proizvedeno iz ploda maline (Rubus idaeus).
Malligandov ebuliometar (u praksi zvan maligand), sastoji se od kotlića i savijene cijevi za kuhanje vode, odnosno
Mallin Ivo (1853.-1907.), veliki pregalac na unaprjeđenju polj. školstva (Višeg gosp. učilišta u Križevcima, obuke ...
Malolaktična fermentacija je isto što i jabučno mliječno vrenje.
Malta je na svim svojim otocima (prema Bulletin de l’OIV) u razdoblju od 1994. do 1995. imala oko 4.000 ha ...
Malvasija dubrovačka vrlo kasna, slabo rodna i naročito na pepelnicu (oidij) osjetljiva sorta bijeloga grožđa, koja
Malvazija (najčešće uz dodatak generičke oznake primjerice dubrovačka, istarska i sl.) je zajedničko ime za velik ...
Malvazija istarska bijela je u Istri prisutna od davnina, ali tek je u proteklih stotinu godina zauzela vodeće ...
Manda kuge je naziv albanskog, najčešće spominjanog, kultivara crnog grožđa iz kojeg se proizvode lagana ružičasta vina.
Mandekić Vinko (1884.-1979.), autor je 31 stručne knjige i drugih znanstvenih i stručnih radova, a za vinogradare ...
Mane vina mogu biti posredno izazvane mikroorganizmima ili su posljedica nepovoljnih vremenskih prilika u doba ...
Vidi: manitol
Manitno vrenje (u Dalmaciji poznatije kao slatki maravan ili marovan) je bolest vina koju izazivaju brojni ...
Manitol ili manit je viševaljani alkohol (empirijska formula C6H14O6, racionalna CH2OH CHOH CHOH CHOH CHOH CH2OH) ...
Mantala je slastica koja se dobije miješanjem ukuhanog mošta s brašnom, orasima, bademima, smokvama, rogačem i ...
Vidi: sherry
Vidi: incrocio manzoni
Vidi: vinske suze.