Traminac bijeli (u Frncuskoj i Švicarskoj zvan savagnin blanc, u njemačkoj Weiser Traminer) je vjerojatno, (ali za ...
Traminac crveni je (u Njemačkoj Roter traminer, još i clevner odn. clävner, u Mađarskoj tramin piros, u Bugarskoj ...
Traminac mirisni (njem. Gewürztraminer, fr. savagnin aromatique rosé prema nekima posebna je sorta v. l. dok je ...
Travarica je specijalna rakija što se proizvodi tako da se vinskom destilatu ili komovici (a jednako tako i voćnim ...
Trbljan bijeli vinska je sorta slična talijanskoj sorti trebbiano romagnolo, uzgaja se u mnogim vinogorjima regije ...
Trebbiano je zajedničko ime u nazivima velikog broja kultivara, sličnih svojstava, ili možda klonova jednog ...
Trebbiano romagnolo je vodeći kultivar v. l. u Romagni, dakle samo u jednom dijelu tal. vinorodne pokrajine ...
Trebbiano toscano vinska sorta bijeloga grožđa koja u manjem postotku (do 15%) sudjeluje u proizvodnji crnog ...
Vidi: trbljan bijeli.
isto što i berba grožđa.
Vidi: tanini
Trikloranisol je (akronim TCA), točnije 2,4,6 trikloranisol je sastavina što nastaje u plutu ako su kore hrasta ...
Trilikum je je drugi naziv za bilikum, koji je nastao (kako navodi Ivan Šestan), "u pučkoj etimologiji koja mu je ...
Trips je je malen, prostim okom teško vidljiv, ali vrlo štetan kukac iz reda resičara (Thysanoptera), čije brojne ...
Trnjak (istoznačnica rudežuša) je nedovoljno ispitana sorta crnoga grožđa koja se uvrštava (Pravilnikom 159/04.) ...
Trocken (njem., čit. troken) je isto što i hrv. suho, tal. secco itd.
Vidi: tip vina
U vinogradarskom svijetu iz njemačkog jezika preuzeta je ova oznaka načina berbe grožđa u cilju proizvodnje jednog ...
Trojišćina crvena (ponegdje zvana i trojšćina) je sorta vinove loze crvena grožđa (pa se naziva i trojišćina ...
Trollinger je sorta crnog grožđa.
Vidi: vernatsch, odn. schiava grossa
Trop je isto što i komina.
Vidi: komovica
Trpko (astringent - koji steže) se najčešće opisuje kao okus, iako nas o tome obavještavaju tzv. mehanoreceptori, ...
Trs je isto što i čokot, panj i vinova loza.
Vidi: Vitis vinifera L.
Trsna uš (filoksera, žiložder, trsov ušenac) ,stariji znanstveni naziv je Dactulosphaira vitifoliae i Phylloxera ...
Vidi: čokot, vinova loza
Trulež korijena loze izazivaju brojne tzv. gljive truležnice (poput Dematophora–Rosellina- necatrix, Armilaria i ...
Trummer Anton (?-1889.) sin je glasovitog ampelografa Franza Xavera Trummera uz kojeg se razvio u vrsnog ...
Trummer Franz Xaver (1870.-1858.) je svjetski znameniti ampelograf koji na poziv Hrvatskog gospodarskog društva ...
Truska je (lat. spora) je hrvatski naziv vegetativne rasplodne (nespolne) stanice gljiva, protista i ...
Trusnik je hrvatski naziv za sporangij.
Vidi: truska, spora, sklerocij, hifa, micelij.
Tunis proizvede godišnje prosječno od 320.000 (u 2001.) do 468.000 hl vina (1999.), i od 500.000 dt (u razdoblju ...
Turksmenistan je srednjoazijska država s velikim prirodnim mogućnostima vinogradarske proizvodnje. Zbog udaljenosti
Turković Greta (rođ. Pexdr) - (1896.-1978.), u suradnji sa suprugom Zdenkom izradila je akvarel slike za velik ...
Turković Zdenko (1892.-1968.), vinogradarski je stručnjak svjetskoga glasa. Uz brojne znanstvene radove i stručne ...
Turska je na azijskom kontinentu uz Kinu i Iran najznačajniji proizvođač grožđa (od 32.000.000 do 36.000.000 dt), a
Vidi: bojadisari.
Vidi: bojila vina.
Tvrda voda je naziv za onu vodu, koja sadrži povećanu količinu otopljenih minerala. S obzirom da se kod nas tvrdoća
Tvrdac je jedna od većeg broja istoznačnica (sinonima) vinske sorte kujundžuša. To je ime dobila zbog prozirne, ...
Tvdorijez je uz tvrdac jedna od istoznačnica poznate dalmatinske vinske sorte bijelog grožđa koje se najčešće ...
Vidi: L’Union internationale des oenoloques
U cilju širenja vinogradarsko-vinarske kulture, saznanja i primjene najnovijih tekovina v. i v. znanosti i prakse, ...
U cilju širenja vinogradarsko-vinarske kulture, saznanja i primjene najnovijih tekovina v. i v. znanosti i prakse, ...
Ugljični dioksid (ili ugljik (IV) oksid, kem. empirijski znak CO2) je plin teži od zraka, bez boje, kiselkasta ...
Ugljik IV oksid još i ugljični dioksid, empirijska formula CO2 (molarna masa 40,0095), bezbojni plin, nastaje ...
Ugljikohidrati su produkti fotosinteze (koja se odvija pod utjecajem sunčeve svjetlosti u zelenim dijelovima ...
Ugni blanc fr. naziv za tal. bijelu vinsku sortu trebbiano toscano, koju neki zbog mnogih sličnosti, poglavito u ...
(čit. inji noar)
Vidi: aramon
Ugušćeni mošt se proizvodi iz mošta, najčešće postupkom kuhanja u posebnim (vacuum) kotlovima u kojima, zbog ...
Uhudler je trgovačko ime vina proizvedenog iz grožđa hibridnih proizvođača. U Austriji je na vinarskom sajmu Vinova
Uhudler je trgovačko ime vina proizvedenog iz grožđa hibridnih proizvođača. U Austriji je na vinarskom sajmu Vinova
Velika Britanija (koju čine Engleska, Škotska i Wales) i Sjeverna Irska proizvede godišnje oko 15.000 hl raznih ...
U bivšoj zajedničkoj državi SSSR-u, Ukrajina je bila najveći proizvođač grožđa i vina sudjelujući u ukupnoj ...
Ukupna kiselost je zbroj svih kiselina koje, se nalaze u tim proizvodima (vezana ili fiksna kiselost + hlapiva ...
Ukupna kiselost je je zbroj svih kiselina koje, se nalaze u tim proizvodima (vezana ili fiksna kiselost + hlapiva ...
Ukupni alkohol u vinu podrazumijeva zbroj stvarnog i potencijalnog alkohola.
Vidi: etanol.
Ukupni alkohol u vinu razumijeva zbroj stvarnog i potencijalnog alkohola.
Vidi: etanol.
Ukupni ekstrakt u kem. analizi npr. vina to je ukupna količina suhe tvari što zaostane nakon isparavanja (određene ...
Ukupni ekstrakt u kem. analizi npr. vina je ukupna količina suhe tvari što zaostane nakon isparavanja (određene ...
Ulje iz sjemenki grožđa vinove loze se svrstava u sporedne proizvode preradbe grožđa i proizvodnje vina. Težinska ...
Ultrafiltracija je postupak najfinije filtracije koja se koristi i u vinarstvu, a obavlja se putem posebno ...
Ultrafiltracija je postupak najfinije filtracije koja se koristi i u vinarstvu, a obavlja se putem posebno ...
Ultramikroelementi su bioelementi iz kojih su izgrađena živa bića, s tim da se u tu skupinu počela svrstavaju: ...
Umami je (japanska složenica od riječi umai-okusno i mi-suštinsko). Osjetni kemoreceptori kojima ljudi i ostale ...
Vidi: razumna potrošnja vina prema SZO.
Vidi: razumna potrošnja vina prema SZO.
Unča (unca) je naziv s više značenja (npr. naziv za «pjeneze», mjera za zemljište), od kojih nas zanima činjenica ...
Uncinula necator točnije Uncinula necator, Schw., Burr. je stariji naziv uzročnika bolesti vinove loze, koju ...
Uncinula necator točnije Uncinula necator, Schw., Burr. je stariji naziv uzročnika bolesti vinove loze, koju ...
Uravnoteženo je isto što i skladno, harmonično vino.
Urban I - papa od 222 do 230, svetac, zaštitnik vina, vinogradara, bačvara, podrumara i pivničara (tj. vinara). ...
Urbani Milutin (1876.-1955.) autor je većeg broja knjiga od kojih spominjemo „Naše vino“ i „Zakon o vinu s ...
Urbanovo je naziv vinogradarsko-vinarskog blagdana koji se obilježava na dan Svetog Urbana - 25. svibnja. Na ...
Urbari su važna vrela za otkrivanje narodnog gospodarstva, za topografiju, statistiku, pravnu i kulturnu povijest ...
Urbari su su važna vrela za otkrivanje narodnog gospodarstva, za topografiju, statistiku, pravnu i kulturnu ...
Urea je naziv umjetnog dušičnog gnojiva u kojem je dušik sadržan u amidnom obliku. Da bi se izbjegli gubici dušika ...
Urugvaj godišnje proizvede oko 1.000.000 hl vina. Tolika je otprilike i potražnja na domaćem tržištu, pa proizlazi
Uš lozina (crna štitasta lozina uš, Targionia vitis) je samo jedan od mnogobrojnih štetnika v. l. (poglavito u ...
UTA je akronim njemačkog izraza Untipische Alterungs Note, tj. defekt atipičnog starenja vina.
Vidi: askorbinska ...
Vidi: muškat.