Kako držati čašu s vinom dok ga kušamo ili pijemo?
Za razliku od načina kako se drži čaša s vodom, pivom, ...
Prema boji vina se razvrstavaju u bijela, ružičasta (opola, rusa ili rosé) i crna (rujna ili crvena).
Na boju vina
Kakvoća vina ili kvaliteta vina, relativna je i vrlo varijabilna predodžba pa zbog toga i ne postoji za nju ...
Vidi: vapnena kalcijeva gnojiva, gnojidba vinove loze.
Kalcifikacija tla još i kalcizacija,
Kalcij (lat. calcium, hrv. vapno, simbol Ca), je uz berilij (Be), magnezij (Mg), stroncij (Sr), barij (Ba,) i radij
Kalcijev amonijev nitrat je dušično mineralno gnojivo, koje uz dušik u obliku amonijskog nitrata sadrži i karbonate
Kalcijev fitat je kalcijeva sol fitinske kiseline (C6H12O27P6Ca6) kojom se, slično kao i s kalijevim ferocijanidom ...
Vidi: otkiseljavanje masulja, mošta, mošta u vrenju i mladog vina, kalcifikacija (odn. kalcizacija) kiselih tala, ...
Kalcijev tartarat je kalcijeva primarna sol vinske kiseline (empirijska kem. formula CaC8O12H6, a strukturna COOH ...
Kalcizacija još i kalcifikacija.
Kalemljenje isto što i cijepljenje, navrtanje i okuliranje.
Kalij (lat. kalium, arap. al-qali - lug, simbol K) je naziv kemijskog počela koje se u prirodi (zbog svoje ...
Vidi: kalijev kiseli sulfit.
Kalijev bitartarat kojeg je pred više od 200 godina Chaptal smatrao jednim od ukupno šest spojeva koje čine vino, ...
Kalijev disulfit, kalijev pirosulfat K2S2O5, na tržištu i među vinarima znan i samo kao metabisulfit, u trgovini ...
Kalijev ferocijanid (žutokrvna sol, kalijev heksacijanoferat (4-), K4Fe(CN)6 ranije korišten naziv ferocijankalij),
Vidi: kalijev ferocijanid.
Kalijev hidrotartarat kisela sol vinske kiseline koju nazivamo primarni kalijev tartarat odnosno kalijev ...
Kalijev kiseli sulfit kalijev bisulfit, je kalijeva kisela sol sumporaste kiseline (KHSO3) koja se koristi u ...
Vidi: kalijev disulfit.
Kalijev pirosulfat isto što i kalijev metabisulfit.
Kalijev sorbat kalijeva sol sorbinske kiseline, koja se dodaje poluslatkim vinima radi sprječavanja refermentacije.
Kalijev sulfat je mineralno gnojivo koje sadrži najčešće oko 40% kalija (kao K2O), pa se njime najbrže tlu vraća ...
Vidi: kalijev hidrotartarat.
Kalijeve soli vinske kiseline su u grožđu, moštu i vinu prisutnije od ostalih (kalcijevih i drugih) soli, jer je ...
Kalo (tal. calo) je riječ kojom se označava gubitak, odnosno manjak na težini ili obujmu do kojeg dolazi u tijeku ...
Kalorična vrijednost vina se iskazuje u (cal ili kcal, odnosno) u J (džulima) ili u kJ (kilo džulima) a označava ...
Kalorija (oznaka cal), dogovorno, ali neutemeljeno izabrana jedinica za količinu topline. Stupanjem na snagu Zakona
Kambuša u Hercegovini još i bakamuša, naziv za kultivar alicante bouschet.
KAN Kratica za naziv umjetnog gnojiva kalcijev-amonijev-nitrat (kalk-amon-salpeter).
Vidi: vinski cvijet.
Kanada u dvije međusobno udaljene vinogradarske zone (jednoj sjeveroistočno od grada Vancouvera i drugoj zapadno od
U južnim krajevima Hrvatske naziv za napitak (vino ili jako alkoholno piće) koji se nudi i ispija u znak ...
Kaolin prema Pravilniku o proizvodnji vina u RH (2/2005) uporaba ovog bistrila u vinarstvu je dopuštena, iako je ...
Karamel (španj.), naziv proizvoda koji nastaje prženjem saharoze i drugih šećera. Boja karamela varira od smeđe ...
Karamelizirani mošt je karamel proizveden iz mošta ili konzerviranog mošta; i to djelomičnom dehidracijom na ...
Karbonska maceracija (fr. maceration carbonique) je postupak kojim se crno grožđe macerira u atmosferi CO2 kako bi ...
Kardinal (cardinal crveni) i kod nas dobro poznata (kalifornijska) vrlo rana zobatica modro-crvenih bobica, čija je
Karenca (lat.) često upotrebljavan pojam za označavanje trajanja raspada, odnosno razgradnje neke tvari (npr. ...
Kargačin (Focio) Ivan (23.11.1773.-?) za vrijeme franc. okupacije naših krajeva (1809.-1813.) obnašao je dužnost ...
Karpologija (grč. karpos-plod, logos-znanost) znanost o biljnom plodu.
Karpometrija je poddisciplina karpologije (znanosti o plodu općenito, poglavito voća), a u našem primjeru ...
Kašaj Mirko autor „Priručnika vinogradarstva za male vinogradare”, što ga je napisao kao umirovljeni potpukovnik ...
Kasna berba je prema ZOV (96/2003.) predikatna ili dodatna oznaka vina posebne kakvoće proizvedenog iz preporučenih
Kastavska belica je od davnina uobičajeni naziv za bijelo vino koje se proizvodi iz mješavine grožđa većeg broja ...
Vidi: vinogradarski katastar
Katastarsko jutro akronim (t.j. skraćenica od početnih slova)za zemljišni katastar je kj.
Katehinsko vino je naziv bijelih i crnih vina proizvedenih dugim vrenjem na masulju. Ime su dobili po sastojku ...
Kaudalija (od lat. cauda, što u prijevodu znači rep), u vinarskoj terminologiji je naziv za okus koji se osjeća ...
Kavčina je među potrošačima vina gotovo nepoznata sorta grožđa iz koje se (u kombinaciji s još nekim sortama) ...
Kazein (najčešće u obliku kalijeva kazeinata) jedno je od dopuštenih bjelančevinastih bistrila životinjskog ...
Kcal (oznaka za kilo što grčki znači tisuća i kalorija, dakle za 1.000 cal.).
Kékfrankos je mađarsko ime crne vinske sorte frankovka.
Keresturi Josip (1739.-1794.) isusovac, profesor na isusovačkoj gimnaziji u Zagrebu, pravnik, bilježnik u ...
Vidi: vinobojka
Kerner je vinska sorta bijeloga grožđa nastala križanjem trollingera (grossvernatscha) i rizlinga rajnskog. Zasad ...
Keto-kiseline su organski spojevi sa znakovitom karbonilnom grupom u molekuli (-CO-, vezanom na dva jednovalentna ...
Ketoni su organski spojevi kod kojih je atom ugljika (C) vezan dvostrukom vezom na atom kisika tvoreći učinkovitu ...
Kevedinka (istoznačnice, crvena dinka, schiller, odn. šiler i dr.) u Mađarskoj je najrasprostranjenija bijela ...
Kg oznaka za kilogram.
Kilo (grč. chilioi – tisuću), riječ kojom se kod decimalnih mjernih jedinica označava tisuću puta veća količina ...
Kilogram naziv jedne od 7 osnovnih međusobno nezavisnih mjernih jedinica prema SI sustavu čija je oznaka kg, koja ...
Kina u mnogim svojim pokrajinama ima iznimno povoljne klimatske i zemljišne uvjete za uzgoj vinove loze. ...
Kina vino je naziv tinkture kore kininovca, još zvanom kinovo drvo (čiji je bot. lat. naziv Cinchona succirubrum) u
Kisanje je uz kiselenje, u nas uobičajeni naziv za pojam mliječno kiselog vrenja u postupku proizvodnje kiselog ...
Kisela kalijeva sol vinske kiseline kemijska empirijska formula C4H5O6K, racionalna COOK CHOH CHOH COOH.
Kisela trulež je naziv bolesti vinove loze uzrokovane napadom sive plijesni u doba cvatnje (kada se naziva još i ...
Kisela trulež grožđa je naziv bolesti koju na grožđu u doba šare (i visokog sadržaja šećera u soku bobice koji ...
Kiselgur (još i kieselgur) je trgovački naziv za kremeno brašno koje se priprema mljevenjem algi kremenjašica. ...
Kiseline mošta i vina su najvećma organskoga, a manje i anorganskog podrijetla. Svako prirodno vino sadrži preko ...
Kiseline mošta i vina su najvećma organskoga, a manje i anorganskog podrijetla. Svako prirodno vino sadrži preko ...
Kiselo uz slano, slatko i gorko jedno je od osnovnih (primarnih) okusa. Kiseli okus izazivaju kiseline (anorganske ...
Vidi: sultanina.
Kišpatić Josip (1917.-1994.) Kao prof. na Polj.-šum. fakultetu, (na katedri za fitopatologiju) odgojio je velik ...
Kj akronim - oznaka mjerne jedinice katastarsko jutro, za fizikalnu veličinu površine.
Klaftar (od njem. riječi Klafter), isto što i hvat. Kod nas najčešće oznaka za 4 m3 ogrjevnih cjepanica.
Klarol trgovački naziv za alumosilikatno bistrilo koje je slično našoj domaćoj Bistrini i američkim bentonitima. ...
Vidi: klevner.
Kleščec (još i kleščec slatki. Ima brojne istoznačice u Alsace Francuska i na području vinorodnih područja uz ...