Jela s vinom su brojna i cijenjena pa zato i opisana u svakoj boljoj „kuharici”. Vino se dodaje u juhu i čaj, a ...
Jelaska, Marcel (1914.-2006.), jedan je od najpoznatijih i, s obzirom na ostvarene rezultate, najzaslužnijih ...
Vidi: berba
Jeres (izg. heres) španjolsko specijalno vino kojemu su Francuzi dali ime Xéres, a Englezi Sherry (čit. šeri).
Ježić, Milan (1898.-1986.), nakon završene srednje vinogradarske škole u Iloku i više u Brnu, prvo zaposlenje na ...
Julski muškat istoznačnica za čapski biser.
Jurinac, Adolf predsjednik filoksernoga povjerenstva i narodnogospodarstveni izvjestitelj županije varaždinske, ...
Jutro (ral, i katastarsko jutro) oznaka za površinu od 1600 kvadratnih (četvornih) hvati, odnosno 5.754,64 m2. Od ...
Južnoafrička Republika je vodeći proizvođač grožđa i vina u Africi s više od 44% ukupne proizvodnje grožđa, i s ...
K-metabisulfit skraćeni oblik za kalijev metabisulfit, ili, ispravnije, za kalijev disulfit.
K.z.p. akronim (grč.: ákros-gornji i ónoma-ime), skraćenica sastavljena od početnih slova ili slogova za oznaku ...
Kabao (lat. cubulus) otvorena posuda (najčešće izrađena iz drva, ali i iz drugih materijala, kao i brenta), koja u ...
Kabinett je predikatna oznaka kvalitetnog vina u Njemačkoj i Austriji (do 1971. obvezna oznaka bila je cabinet) ...
Kaca drvena otvorena ili zatvorena posuda oblika krnjeg stošca. Istoznačnice su: badanj, čabar, tinac, sreza.
Kadanj naziv mjere, npr. za vinsku podtoku, tj. daću od vinskog prihotka vinje u naravi.
Kadarka (istoznačnice gamza i dr.) prema tvrđenju ampelografa autohtona sorta vinogorja što se prostiru oko ...
Kadarun crni manje poznata sorta crnog grožđa što se zbog slabe kvalitete i niskog sadržaja šećera, unatoč velikoj ...
Kaitner Gjuro (1877.-1956.), enokemičar i enomikrobiolog, osnivač Kraljevskog zemaljskog enološkog Zavoda u Zagrebu
Kako držati čašu s vinom dok ga kušamo ili pijemo?
Za razliku od načina kako se drži čaša s vodom, pivom, ...
Prema boji vina se razvrstavaju u bijela, ružičasta (opola, rusa ili rosé) i crna (rujna ili crvena).
Na boju vina
Kakvoća vina ili kvaliteta vina, relativna je i vrlo varijabilna predodžba pa zbog toga i ne postoji za nju ...
Vidi: vapnena kalcijeva gnojiva, gnojidba vinove loze.
Kalcifikacija tla još i kalcizacija,
Kalcij (lat. calcium, hrv. vapno, simbol Ca), je uz berilij (Be), magnezij (Mg), stroncij (Sr), barij (Ba,) i radij
Kalcijev amonijev nitrat je dušično mineralno gnojivo, koje uz dušik u obliku amonijskog nitrata sadrži i karbonate
Kalcijev fitat je kalcijeva sol fitinske kiseline (C6H12O27P6Ca6) kojom se, slično kao i s kalijevim ferocijanidom ...
Vidi: otkiseljavanje masulja, mošta, mošta u vrenju i mladog vina, kalcifikacija (odn. kalcizacija) kiselih tala, ...
Kalcijev tartarat je kalcijeva primarna sol vinske kiseline (empirijska kem. formula CaC8O12H6, a strukturna COOH ...
Kalcijev-amonijev -nitrat je dušično mineralno gnojivo, koje uz amonijski nitrat sadrži i karbonate kalcija i ...
Kalcizacija još i kalcifikacija.
Kalemljenje isto što i cijepljenje, navrtanje i okuliranje.
Kalij (lat. kalium, arap. al-qali - lug, simbol K) je naziv kemijskog počela koje se u prirodi (zbog svoje ...
Vidi: kalijev kiseli sulfit.
Kalijev bitartarat kojeg je pred više od 200 godina Chaptal smatrao jednim od ukupno šest spojeva koje čine vino, ...
Kalijev disulfit, kalijev pirosulfat K2S2O5, na tržištu i među vinarima znan i samo kao metabisulfit, u trgovini ...
Kalijev ferocijanid (žutokrvna sol, kalijev heksacijanoferat (4-), K4Fe(CN)6 ranije korišten naziv ferocijankalij),
Vidi: kalijev ferocijanid.
Kalijev hidrotartarat kisela sol vinske kiseline koju nazivamo primarni kalijev tartarat odnosno kalijev ...
Kalijev kiseli sulfit kalijev bisulfit, je kalijeva kisela sol sumporaste kiseline (KHSO3) koja se koristi u ...
Vidi: kalijev disulfit.
Kalijev pirosulfat isto što i kalijev metabisulfit.
Kalijev sorbat kalijeva sol sorbinske kiseline, koja se dodaje poluslatkim vinima radi sprječavanja refermentacije.
Kalijev sulfat je mineralno gnojivo koje sadrži najčešće oko 40% kalija (kao K2O), pa se njime najbrže tlu vraća ...
Vidi: kalijev hidrotartarat.
Kalijeve soli vinske kiseline su u grožđu, moštu i vinu prisutnije od ostalih (kalcijevih i drugih) soli, jer je ...
Kalo (tal. calo) je riječ kojom se označava gubitak, odnosno manjak na težini ili obujmu do kojeg dolazi u tijeku ...
Kalorična vrijednost vina se iskazuje u (cal ili kcal, odnosno) u J (džulima) ili u kJ (kilo džulima) a označava ...
Kalorija (oznaka cal), dogovorno, ali neutemeljeno izabrana jedinica za količinu topline. Stupanjem na snagu Zakona
Kambuša u Hercegovini još i bakamuša, naziv za kultivar alicante bouschet.
KAN Kratica za naziv umjetnog gnojiva kalcijev-amonijev-nitrat (kalk-amon-salpeter).
Vidi: vinski cvijet.
Kanada u dvije međusobno udaljene vinogradarske zone (jednoj sjeveroistočno od grada Vancouvera i drugoj zapadno od
U južnim krajevima Hrvatske naziv za napitak (vino ili jako alkoholno piće) koji se nudi i ispija u znak ...
Kaolin prema Pravilniku o proizvodnji vina u RH (2/2005) uporaba ovog bistrila u vinarstvu je dopuštena, iako je ...
Karamel (španj.), naziv proizvoda koji nastaje prženjem saharoze i drugih šećera. Boja karamela varira od smeđe ...
Karamelizirani mošt je karamel proizveden iz mošta ili konzerviranog mošta; i to djelomičnom dehidracijom na ...
Karbonska maceracija (fr. maceration carbonique) je postupak kojim se crno grožđe macerira u atmosferi CO2 kako bi ...
Kardinal (cardinal crveni) i kod nas dobro poznata (kalifornijska) vrlo rana zobatica modro-crvenih bobica, čija je
Karenca (lat.) često upotrebljavan pojam za označavanje trajanja raspada, odnosno razgradnje neke tvari (npr. ...
Kargačin (Focio) Ivan (23.11.1773.-?) za vrijeme franc. okupacije naših krajeva (1809.-1813.) obnašao je dužnost ...
Karpologija (grč. karpos-plod, logos-znanost) znanost o biljnom plodu.
Karpometrija je poddisciplina karpologije (znanosti o plodu općenito, poglavito voća), a u našem primjeru ...
Kašaj Mirko autor „Priručnika vinogradarstva za male vinogradare”, što ga je napisao kao umirovljeni potpukovnik ...
Kasna berba je prema ZOV (96/2003.) predikatna ili dodatna oznaka vina posebne kakvoće proizvedenog iz preporučenih
Kastavska belica je od davnina uobičajeni naziv za bijelo vino koje se proizvodi iz mješavine grožđa većeg broja ...
Vidi: vinogradarski katastar
Katastarsko jutro akronim (t.j. skraćenica od početnih slova)za zemljišni katastar je kj.
Katehinsko vino je naziv bijelih i crnih vina proizvedenih dugim vrenjem na masulju. Ime su dobili po sastojku ...
Kaudalija (od lat. cauda, što u prijevodu znači rep), u vinarskoj terminologiji je naziv za okus koji se osjeća ...
Kavčina je među potrošačima vina gotovo nepoznata sorta grožđa iz koje se (u kombinaciji s još nekim sortama) ...
Kazein (najčešće u obliku kalijeva kazeinata) jedno je od dopuštenih bjelančevinastih bistrila životinjskog ...
Kcal (oznaka za kilo što grčki znači tisuća i kalorija, dakle za 1.000 cal.).
Kékfrankos je mađarsko ime crne vinske sorte frankovka.
Kemijski sastav vina podjednako kao i kemijski sastav grožđa i mošta, bogat je i složen, pa stoga nije moguće ni ...
Keresturi Josip (1739.-1794.) isusovac, profesor na isusovačkoj gimnaziji u Zagrebu, pravnik, bilježnik u ...
Vidi: vinobojka
Kerner je vinska sorta bijeloga grožđa nastala križanjem trollingera (grossvernatscha) i rizlinga rajnskog. Zasad ...
Keto-kiseline su organski spojevi sa znakovitom karbonilnom grupom u molekuli (-CO-, vezanom na dva jednovalentna ...
Ketoni su organski spojevi kod kojih je atom ugljika (C) vezan dvostrukom vezom na atom kisika tvoreći učinkovitu ...
Kevedinka (istoznačnice, crvena dinka, schiller, odn. šiler i dr.) u Mađarskoj je najrasprostranjenija bijela ...