Vinogradarsko-vinarski leksikon

Na ovoj stranici nalazi se skup članaka, pojmova, izraza iz Vinogradarsko-vinarskog leksikona. U novom ruhu stranice Vinopedia pripremaju se novi, strukturirani članci i edukacijski sadržaji.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Jela s vinom

Jela s vinom su brojna i cijenjena pa zato i opisana u svakoj boljoj „kuharici”. Vino se dodaje u juhu i čaj, a ...

Jelaska, Marcel

Jelaska, Marcel (1914.-2006.), jedan je od najpoznatijih i, s obzirom na ostvarene rezultate, najzaslužnijih ...

Jematva

Vidi: berba

Jeres

Jeres (izg. heres) španjolsko specijalno vino kojemu su Francuzi dali ime Xéres, a Englezi Sherry (čit. šeri).

Ježić, Milan

Ježić, Milan (1898.-1986.), nakon završene srednje vinogradarske škole u Iloku i više u Brnu, prvo zaposlenje na ...

Julski muškat

Julski muškat istoznačnica za čapski biser.

Jurinac Adolf

Jurinac, Adolf predsjednik filoksernoga povjerenstva i narodnogospodarstveni izvjestitelj županije varaždinske, ...

Jutro

Jutro (ral, i katastarsko jutro) oznaka za površinu od 1600 kvadratnih (četvornih) hvati, odnosno 5.754,64 m2. Od ...

Južnoafrička Republika

Južnoafrička Republika je vodeći proizvođač grožđa i vina u Africi s više od 44% ukupne proizvodnje grožđa, i s ...

K-metabisulfit

K-metabisulfit skraćeni oblik za kalijev metabisulfit, ili, ispravnije, za kalijev disulfit.

K.z.p.

K.z.p. akronim (grč.: ákros-gornji i ónoma-ime), skraćenica sastavljena od početnih slova ili slogova za oznaku ...

Kabao

Kabao (lat. cubulus) otvorena posuda (najčešće izrađena iz drva, ali i iz drugih materijala, kao i brenta), koja u ...

Kabinett

Kabinett je predikatna oznaka kvalitetnog vina u Njemačkoj i Austriji (do 1971. obvezna oznaka bila je cabinet) ...

Kaca

Kaca drvena otvorena ili zatvorena posuda oblika krnjeg stošca. Istoznačnice su: badanj, čabar, tinac, sreza.

Kadanj

Kadanj naziv mjere, npr. za vinsku podtoku, tj. daću od vinskog prihotka vinje u naravi.

Kadarka

Kadarka (istoznačnice gamza i dr.) prema tvrđenju ampelografa autohtona sorta vinogorja što se prostiru oko ...

Kadarun crni

Kadarun crni manje poznata sorta crnog grožđa što se zbog slabe kvalitete i niskog sadržaja šećera, unatoč velikoj ...

Kaitner Gjuro

Kaitner Gjuro (1877.-1956.), enokemičar i enomikrobiolog, osnivač Kraljevskog zemaljskog enološkog Zavoda u Zagrebu

Kako držati čašu s vinom dok ga kušamo ili pijemo?

Kako držati čašu s vinom dok ga kušamo ili pijemo? Za razliku od načina kako se drži čaša s vodom, pivom, ...

Kako se najčešće vina opisuju prema boji

Prema boji vina se razvrstavaju u bijela, ružičasta (opola, rusa ili rosé) i crna (rujna ili crvena). Na boju vina

Kakvoća vina

Kakvoća vina ili kvaliteta vina, relativna je i vrlo varijabilna predodžba pa zbog toga i ne postoji za nju ...

Kalcifikacija

Vidi: vapnena kalcijeva gnojiva, gnojidba vinove loze.

Kalcifikacija tla

Kalcifikacija tla još i kalcizacija,

Kalcij

Kalcij (lat. calcium, hrv. vapno, simbol Ca), je uz berilij (Be), magnezij (Mg), stroncij (Sr), barij (Ba,) i radij

Kalcijev amonijev nitrat

Kalcijev amonijev nitrat je dušično mineralno gnojivo, koje uz dušik u obliku amonijskog nitrata sadrži i karbonate

Kalcijev fitat

Kalcijev fitat je kalcijeva sol fitinske kiseline (C6H12O27P6Ca6) kojom se, slično kao i s kalijevim ferocijanidom ...

Kalcijev karbonat

Vidi: otkiseljavanje masulja, mošta, mošta u vrenju i mladog vina, kalcifikacija (odn. kalcizacija) kiselih tala, ...

Kalcijev tartarat

Kalcijev tartarat je kalcijeva primarna sol vinske kiseline (empirijska kem. formula CaC8O12H6, a strukturna COOH ...

Kalcijev-amonijev-nitrat

Kalcijev-amonijev -nitrat je dušično mineralno gnojivo, koje uz amonijski nitrat sadrži i karbonate kalcija i ...

Kalcizacija

Kalcizacija još i kalcifikacija.

Kalemljenje

Kalemljenje isto što i cijepljenje, navrtanje i okuliranje.

Kalij

Kalij (lat. kalium, arap. al-qali - lug, simbol K) je naziv kemijskog počela koje se u prirodi (zbog svoje ...

Kalijev bisulfat

Vidi: kalijev kiseli sulfit.

Kalijev bitartarat

Kalijev bitartarat kojeg je pred više od 200 godina Chaptal smatrao jednim od ukupno šest spojeva koje čine vino, ...

Kalijev disulfit

Kalijev disulfit, kalijev pirosulfat K2S2O5, na tržištu i među vinarima znan i samo kao metabisulfit, u trgovini ...

Kalijev ferocijanid

Kalijev ferocijanid (žutokrvna sol, kalijev heksacijanoferat (4-), K4Fe(CN)6 ranije korišten naziv ferocijankalij),

Kalijev heksacijanoferat (4-)

Vidi: kalijev ferocijanid.

Kalijev hidrotartarat

Kalijev hidrotartarat kisela sol vinske kiseline koju nazivamo primarni kalijev tartarat odnosno kalijev ...

Kalijev kiseli sulfit

Kalijev kiseli sulfit kalijev bisulfit, je kalijeva kisela sol sumporaste kiseline (KHSO3) koja se koristi u ...

Kalijev metabisulfit

Vidi: kalijev disulfit.

Kalijev pirosulfat

Kalijev pirosulfat isto što i kalijev metabisulfit.

Kalijev sorbat

Kalijev sorbat kalijeva sol sorbinske kiseline, koja se dodaje poluslatkim vinima radi sprječavanja refermentacije.

Kalijev sulfat

Kalijev sulfat je mineralno gnojivo koje sadrži najčešće oko 40% kalija (kao K2O), pa se njime najbrže tlu vraća ...

Kalijev tartarat

Vidi: kalijev hidrotartarat.

Kalijeve soli vinske kiseline

Kalijeve soli vinske kiseline su u grožđu, moštu i vinu prisutnije od ostalih (kalcijevih i drugih) soli, jer je ...

Kalo

Kalo (tal. calo) je riječ kojom se označava gubitak, odnosno manjak na težini ili obujmu do kojeg dolazi u tijeku ...

Kalorična vrijednost vina

Kalorična vrijednost vina se iskazuje u (cal ili kcal, odnosno) u J (džulima) ili u kJ (kilo džulima) a označava ...

Kalorija

Kalorija (oznaka cal), dogovorno, ali neutemeljeno izabrana jedinica za količinu topline. Stupanjem na snagu Zakona

Kambuša

Kambuša u Hercegovini još i bakamuša, naziv za kultivar alicante bouschet.

KAN

KAN Kratica za naziv umjetnog gnojiva kalcijev-amonijev-nitrat (kalk-amon-salpeter).

Kan

Vidi: vinski cvijet.

Kanada

Kanada u dvije međusobno udaljene vinogradarske zone (jednoj sjeveroistočno od grada Vancouvera i drugoj zapadno od

Kanata

U južnim krajevima Hrvatske naziv za napitak (vino ili jako alkoholno piće) koji se nudi i ispija u znak ...

Kaolin

Kaolin prema Pravilniku o proizvodnji vina u RH (2/2005) uporaba ovog bistrila u vinarstvu je dopuštena, iako je ...

Karamel

Karamel (španj.), naziv proizvoda koji nastaje prženjem saharoze i drugih šećera. Boja karamela varira od smeđe ...

Karamelizirani mošt

Karamelizirani mošt je karamel proizveden iz mošta ili konzerviranog mošta; i to djelomičnom dehidracijom na ...

Karbonska maceracija

Karbonska maceracija (fr. maceration carbonique) je postupak kojim se crno grožđe macerira u atmosferi CO2 kako bi ...

Kardinal

Kardinal (cardinal crveni) i kod nas dobro poznata (kalifornijska) vrlo rana zobatica modro-crvenih bobica, čija je

Karenca

Karenca (lat.) često upotrebljavan pojam za označavanje trajanja raspada, odnosno razgradnje neke tvari (npr. ...

Kargačin (Focio) Ivan

Kargačin (Focio) Ivan (23.11.1773.-?) za vrijeme franc. okupacije naših krajeva (1809.-1813.) obnašao je dužnost ...

Karpologija

Karpologija (grč. karpos-plod, logos-znanost) znanost o biljnom plodu.

Karpometrija

Karpometrija je poddisciplina karpologije (znanosti o plodu općenito, poglavito voća), a u našem primjeru ...

Kašaj Mirko

Kašaj Mirko autor „Priručnika vinogradarstva za male vinogradare”, što ga je napisao kao umirovljeni potpukovnik ...

Kasna berba

Kasna berba je prema ZOV (96/2003.) predikatna ili dodatna oznaka vina posebne kakvoće proizvedenog iz preporučenih

Kastavska belica

Kastavska belica je od davnina uobičajeni naziv za bijelo vino koje se proizvodi iz mješavine grožđa većeg broja ...

Katastar vinograda

Vidi: vinogradarski katastar

Katastarsko jutro

Katastarsko jutro akronim (t.j. skraćenica od početnih slova)za zemljišni katastar je kj.

Katehinsko vino

Katehinsko vino je naziv bijelih i crnih vina proizvedenih dugim vrenjem na masulju. Ime su dobili po sastojku ...

Kaudalija

Kaudalija (od lat. cauda, što u prijevodu znači rep), u vinarskoj terminologiji je naziv za okus koji se osjeća ...

Kavčina

Kavčina je među potrošačima vina gotovo nepoznata sorta grožđa iz koje se (u kombinaciji s još nekim sortama) ...

Kazein

Kazein (najčešće u obliku kalijeva kazeinata) jedno je od dopuštenih bjelančevinastih bistrila životinjskog ...

Kcal

Kcal (oznaka za kilo što grčki znači tisuća i kalorija, dakle za 1.000 cal.).

Kékfrankos

Kékfrankos je mađarsko ime crne vinske sorte frankovka.

Kemijski sastav vina

Kemijski sastav vina podjednako kao i kemijski sastav grožđa i mošta, bogat je i složen, pa stoga nije moguće ni ...

Keresturi Josip

Keresturi Josip (1739.-1794.) isusovac, profesor na isusovačkoj gimnaziji u Zagrebu, pravnik, bilježnik u ...

Kermes

Vidi: vinobojka

Kerner

Kerner je vinska sorta bijeloga grožđa nastala križanjem trollingera (grossvernatscha) i rizlinga rajnskog. Zasad ...

Keto-kiseline

Keto-kiseline su organski spojevi sa znakovitom karbonilnom grupom u molekuli (-CO-, vezanom na dva jednovalentna ...

Ketoni

Ketoni su organski spojevi kod kojih je atom ugljika (C) vezan dvostrukom vezom na atom kisika tvoreći učinkovitu ...

Kevedinka

Kevedinka (istoznačnice, crvena dinka, schiller, odn. šiler i dr.) u Mađarskoj je najrasprostranjenija bijela ...