Mycoderma vini je naziv gljivice koja uzrokuje bolest vina koju nazivamo vinski cvijet.
Vidi: sorte vinove loze i tablicu, kao prilog uz taj pojam.
Nadolijevanje je jedna od podrumarskih radnji, značajna u prošlosti i poglavito kod čuvanja vina u drvenim bačvama.
Nadun je česta bolest vina s niskim aciditetom, koju se kod nas češće naziva zavrelica.
Sustavi ocjenjivanja vina u mnogim svojim dijelovima mogu biti istovjetni onima kojima se procjenjuju ljudi ...
Sustavi ocjenjivanja vina u mnogim svojim dijelovima mogu biti istovjetni onima kojima se procjenjuju ljudi ...
Naknadno vrenje je pojava kada se već bistro vino s proljeća, pojavom toplijih dana, zbog alkoholnog vrenja ponovo ...
Nano je predmetak – prefiks (lat. riječ u značenju patuljak) kojim se označava milijarditi dio neke fizičke ...
Označava se nm, 10-9 m, ili 0,000.000.001 m. Čestice takve veličine zadržava, primjerice, membrana ultrafiltra. ...
Naplavni filtri su naprave za filtriranje sa stalnim nanošenjem (doziranjem) fosilnog brašna radi stvaranja ...
Vidi: likov, aldomaš,propinacija
Navojni zatvarač (pilferproof) je vrsta metalnog zatvarača koji, iako vrlo sigurno i kvalitetno zatvara bocu, još ...
Navrtanje je isto što i cijepljenje, okuliranje i kalemljenje.
Vidi: cijep
Nazuvak (tur. tozluk, dizluci, fr. getra, gamaše, kod vinogradara na Krku i Vinodolu homaše.), dokoljenica sašivena
Nebbiolo je najpoznatija tal. autohtona vinska sorta crnog grožđa. Uzgaja se u sjevernim vinorodnim pokrajinama ...
Nefelometar je naprava za mjerenje bistroće vina. Temelji se na prolasku svjetlosti kroz tekućinu. Mjera za ...
Nehlapiva kiselost mošta i vina potječe pretežito od organskih kiselina (jabučne, vinske, mliječne i dr.), a njihov
Nekroza vinove loze (istoznačnice; oleronska bolest-malatie d’Oleron, po otoku na kojem je prvi puta uočena, u ...
Nematocidi su kem. zaštitna sredstva što uništavaju nematode. Najpoznatija su ona što djeluju u plinovitom obliku ...
Nematode je zajednički naziv životinjskih (poput onih iz razreda valjkastih glista, glista i trihnina) i biljnih ...
Neoplanta je vinska sorta bijeloga grožđa koju je prije oko 30 godina uzgojio prof. Dragi Milisavljević, križajući ...
Nepeuth (nêpeuthês) bilje koje su stari Grci stavljali u nektar (tj. u vino), jer je uz ublažavanje bola još i ...
Neprevreli šećer (ili šećer) u vinu obično se iskazuje u g/l i, ovisno o toj količini govorimo o suhim, polusuhim, ...
Nerezine su zapušteno mjesto gdje je nekada bio vinograd. Istoznačnice: vinogradina, vinogradišće, nerez, neriz.
Netipična aroma starenja je akronim UTA od njem. naziva Untipyschen Alterungston).
Vidi: atipično starenje vina, ...
Neuburger je sorta bijelog grožđa, najrasprostranjenija u saveznoj pokrajini Donja Austrija koja proizvede oko 60% ...
Nijemi mošt (mosto muto, konzervirani mošt) je mošt svježeg grožđa u kojem nije došlo do alkoholnog vrenja, jer je ...
Nikolić Milan (1907.-1994.) tehnolog u PD Jasinje, agronom u Poljoprivrednoj stanici Slavonski Brod, republički ...
Ninčuša je jedna od mnogih autohtonih dalmatinskih rodnih vinskih sorata crnoga grožđa, čiji se uzgoj Pravilnikom o
Ninčuša jedna od mnogih autohtonih dalmatinskih rodnih vinskih sorata crnoga grožđa, čiji se uzgoj Pravilnikom o ...
Nitratna direktiva je naziv propisa što ga je donijela EU 12. prosinca 1991. god. (EU 91/676/EEC) u cilju zaštite ...
Nitrofoskal je umjetno gnojivo za koje češće koristimo akronim NPK.
Vidi: gnojidba vinove loze
Kad se ovdje (slično kao i u Belgiji) loza ne bi uzgajala u staklenicima, o vinogradarstvu ne bismo imali puno što ...
Njegovanje vina (još i školovanje vina) podrazumjeva sve radnje koje valja obaviti od početka alkoholne ...
Njemačka pripada najsjevernijim vinorodnim zemljama. Na oko 102.000 ha vinograda u 2003. i u 2004. godini (koji su ...
Njuh je jedno od tjelesnih posebnih osjeta (uz vid, okus, sluh i ravnotežu). Ono je najslabije proučeno, prema ...
Noah (još i othello bijeli) jedan je od poznatijih direktno rodećih hibrida (direktora) bijeloga grožđa. Nastao je ...
Nobling je vinska bijela sorta, nastala (1940. zaslugom selekcionara dr. J. Zimmermanna) križanjem zelenog silvanca
Nodij (koljence) je zadebljanje na ljetorastu i jednogodišnjoj rozgvi. Tanji dio između dva nodija je internodij ...
Novak Petar (1879.-1967.), entomolog. Radeći na Polj. oglednoj i kontrolnoj stanici, a kasnije i kao ravnatelj ...
Novosel Antun (?), tvorničar bačava iz Slavonske Orahovice, uređuje i izdaje u vlastitoj nakladi dvije monografske ...
NPK je uobičajena kratica za umjetno gnojivo nitrofoskal, koje sadrži biljci potrebna tri elementa (dušik, fosfor i
Nukleinske kiseline su makromolekule sastavljene od nekoliko tisuća do nekoliko stotina tisuća nukleotida, koji se ...
Ocat je proizvod dobiven octenim vrenjem alkoholnih tekućina ili razrjeđivanjem (vodom) koncentrirane octene ...
Oceanija obuhvaća za vinogradarsku statistiku dva značajna područja, Australiju i Novi Zeland. Na području O. ...
Ocjeđivači su posebne podrumske naprave, koje su se više u prošlosti nego danas koristile u velikim podrumima za ...
Ocjeđivanje je uobičajeni naziv za radnju odvajanja mošta od krutih dijelova masulja. Taj se postupak može obaviti ...
Vidi: degustacija, organoleptičko (senzorno) ocjenjivanje mošta i vina, dokimologija,
Kakvoću vina moguće je izraziti analitičkim podacima, bodovima ili je opisati riječima. Ni jedno, ni drugo, ni ...
Octena grinja (još i octena pregelj), nije kukac-insekt (Hexapoda), već također životinja iz koljena člankonošci ...
Octena jeguljica (stariji naziv octeni crvić, Anguillula aceti) živi i razmnaža se u octu s 5 - 6% octene kiseline.
Octena kiselina (acidum aceticum), jednobazična kiselina (CH3COOH), redovan je sastojak vina, jer u njemu nastaje ...
Octikava vina su ona vina u doslovnom smislu riječi u kojima je sadržaj hlapive kiselosti iznad zakonski određene ...
je neizlječiva bolest vina koju uzrokuju octene bakterije razlažući alkohol u octenu kiselinu, po čemu je ova ...
Vidi: dekoloriranje
Odlika je stariji, sada manje upotrebljavani naziv za sortu odnosno kultivar.
Vidi: vrsta, klon, sorte vinove ...
Odlistavanje ili defolijacija je naziv za jedan od oblika zelene rezidbe (u našem primjeru na vinovoj lozi) kojom ...
Najčešće, najlakše i za praksu dovoljno točno, alkohol u vinu određuje se pomoću naprave, odnosno mjernog ...
Kada određujemo hlapljive kiseline u vinu, mi ustvari određujemo octenu kiselinu, koja u pravilu čini više od 95%, ...
Uz mjerenje šećera i ukupnih kiselina u moštu i alkohola, ukupnih i hlapljivih kiselina u vinu, za proizvođača vina
U praksi se sadržaj ukupne kiseline u grožđu određuje vrlo rijetko, iako je taj podatak jedan od pokazatelja ...
U vinu je dokazano oko trideset i sedam organskih i veći broj anorganskih kiselina. Vinara praktičara zanima ukupan
Odrina je uzgojni oblik s obzirom na naslon, ime izvedeno iz riječi odar.
Vidi: baras.
Održivo vinogradarstvo je kao i održiva poljoprivreda smijer u proizvodnji koji se zalaže za smanjenje ljudskog ...
Odstranjivanje lišća vinove loze se provodi ponekad sa zadaćom da se grožđe nekoliko dana prije berbe izloži suncu ...
Oe* je akronim za Oechsleovu moštnu vagu.
Oechsleova (čit. eksleova, kratica Oe°, od imena autora naprave Christiana Ferdinanda Oechslea) pokazuje približno ...
(čit. Enotrija) Zemlja vina, još iz antičkog starogrčkog doba naziv za područja južne Italije, koja su u osmom ...
Ogroždina (još i ogrozdina) se nazivaju sve peteljke cvata grozda v. l., od glavne osi do peteljčice.
Vidi: ...
Ohridsko crno (istoznačnica prespanka) je autohtona makedonska sorta. Iz njena se grožđa proizvodi crno vino, ali ...
Oidij je isto što i pepelnica.
Oinos je grčki naziv za akloholno piće koje su Latini nazivali vinum, da bi odatle prešla u mnoge druge jezike. ...
OIV je akronim naziva Međunarodne organizacije za lozu i vino čije ime na fr. glasi Organisation International de ...
Oka (tur. okka), mjera za obujam (volumen) od oko 1,5 L, odnosno za težinu (masu) od 1,282 kg.
Okatac (ružica crvena, glavinuša) je vinska sorta crnog grožđa što se uzgaja u podregijama Dalmatinska zagora i ...
Oksalna kiselina (empirijska formula C2H2O4, racionalna COOH COOH) je jedna od tridesetak organskih kiselina što se
Oksidacija je u vinu česta pojava vezivanja nekih njegovih sastojaka s kisikom (odnosno za preraspodjelu elektrona ...
Oksidirano vino je vino s manom u izgledu, mirisu i okusu (opipu). Bijela o. v. su zagasite boje poput čaja, a crna
Okuliranje je uobičajeni naziv za cijepljenje kojim se okce (pup) s jedne biljke transplantira (premješta) na ...
Okus je osjet kojim (i u kombinaciji s drugim osjetima) ljudi (i životinje) po želji i prema potrebama biraju jela ...