Vinogradarsko-vinarski leksikon

Na ovoj stranici nalazi se skup članaka, pojmova, izraza iz Vinogradarsko-vinarskog leksikona. U novom ruhu stranice Vinopedia pripremaju se novi, strukturirani članci i edukacijski sadržaji.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Nehlapiva kiselost mošta i vina

Nehlapiva kiselost mošta i vina potječe pretežito od organskih kiselina (jabučne, vinske, mliječne i dr.), a njihov

Nekroza vinove loze

Nekroza vinove loze (istoznačnice; oleronska bolest-malatie d’Oleron, po otoku na kojem je prvi puta uočena, u ...

Nematocidi

Nematocidi su kem. zaštitna sredstva što uništavaju nematode. Najpoznatija su ona što djeluju u plinovitom obliku ...

Nematode

Nematode je zajednički naziv životinjskih (poput onih iz razreda valjkastih glista, glista i trihnina) i biljnih ...

Neoplanta

Neoplanta je vinska sorta bijeloga grožđa koju je prije oko 30 godina uzgojio prof. Dragi Milisavljević, križajući ...

Nepeuth

Nepeuth (nêpeuthês) bilje koje su stari Grci stavljali u nektar (tj. u vino), jer je uz ublažavanje bola još i ...

Neprevreli šećer

Neprevreli šećer (ili šećer) u vinu obično se iskazuje u g/l i, ovisno o toj količini govorimo o suhim, polusuhim, ...

Nerezine

Nerezine su zapušteno mjesto gdje je nekada bio vinograd. Istoznačnice: vinogradina, vinogradišće, nerez, neriz.

Netipična aroma starenja

Netipična aroma starenja  je akronim UTA od njem. naziva Untipyschen Alterungston). Vidi: atipično starenje vina, ...

Neuburger

Neuburger je sorta bijelog grožđa, najrasprostranjenija u saveznoj pokrajini Donja Austrija koja proizvede oko 60% ...

Nijemi mošt

Nijemi mošt (mosto muto, konzervirani mošt) je mošt svježeg grožđa u kojem nije došlo do alkoholnog vrenja, jer je ...

Nikolić Milan

Nikolić Milan (1907.-1994.) tehnolog u PD Jasinje, agronom u Poljoprivrednoj stanici Slavonski Brod, republički ...

Ninčuša

Ninčuša je jedna od mnogih autohtonih dalmatinskih rodnih vinskih sorata crnoga grožđa, čiji se uzgoj Pravilnikom o

Ninčuša

Ninčuša jedna od mnogih autohtonih dalmatinskih rodnih vinskih sorata crnoga grožđa, čiji se uzgoj Pravilnikom o ...

Nitratna direktiva

Nitratna direktiva je naziv propisa što ga je donijela EU 12. prosinca 1991. god. (EU 91/676/EEC) u cilju zaštite ...

Nitrofoskal

Nitrofoskal je umjetno gnojivo za koje češće koristimo akronim NPK. Vidi: gnojidba vinove loze

Nizozemska

Kad se ovdje (slično kao i u Belgiji) loza ne bi uzgajala u staklenicima, o vinogradarstvu ne bismo imali puno što ...

Njegovanje vina

Njegovanje vina (još i školovanje vina) podrazumjeva sve radnje koje valja obaviti od početka alkoholne ...

Njegovanje vina

Njegovanje vina (još i školovanje vina) podrazumjeva sve radnje koje valja obaviti od početka alkoholne ...

Njemačka

Njemačka pripada najsjevernijim vinorodnim zemljama. Na oko 102.000 ha vinograda u 2003. i u 2004. godini (koji su ...

Njuh

Njuh je jedno od tjelesnih posebnih osjeta (uz vid, okus, sluh i ravnotežu). Ono je najslabije proučeno, prema ...

Noah

Noah (još i othello bijeli) jedan je od poznatijih direktno rodećih hibrida (direktora) bijeloga grožđa. Nastao je ...

Nobling

Nobling je vinska bijela sorta, nastala (1940. zaslugom selekcionara dr. J. Zimmermanna) križanjem zelenog silvanca

Nodij

Nodij (koljence) je zadebljanje na ljetorastu i jednogodišnjoj rozgvi. Tanji dio između dva nodija je internodij ...

Novak Petar

Novak Petar (1879.-1967.), entomolog. Radeći na Polj. oglednoj i kontrolnoj stanici, a kasnije i kao ravnatelj ...

Novosel Antun

Novosel Antun (?), tvorničar bačava iz Slavonske Orahovice, uređuje i izdaje u vlastitoj nakladi dvije monografske ...

NPK

NPK je uobičajena kratica za umjetno gnojivo nitrofoskal, koje sadrži biljci potrebna tri elementa (dušik, fosfor i

Nukleinske kiseline

Nukleinske kiseline su makromolekule sastavljene od nekoliko tisuća do nekoliko stotina tisuća nukleotida, koji se ...

Ocat

Ocat je proizvod dobiven octenim vrenjem alkoholnih tekućina ili razrjeđivanjem (vodom) koncentrirane octene ...

Ocat

Ocat je proizvod dobiven octenim vrenjem alkoholnih tekućina ili razrjeđivanjem (vodom) koncentrirane octene ...

Oceanija

Oceanija obuhvaća za vinogradarsku statistiku dva značajna područja, Australiju i Novi Zeland. Na području O. ...

Ocjeđivači

Ocjeđivači su posebne podrumske naprave, koje su se više u prošlosti nego danas koristile u velikim podrumima za ...

Ocjeđivanje

Ocjeđivanje je uobičajeni naziv za radnju odvajanja mošta od krutih dijelova masulja. Taj se postupak može obaviti ...

Ocjenjivanje

Vidi: degustacija, organoleptičko (senzorno) ocjenjivanje mošta i vina, dokimologija,

Ocjenjivanje vina opisivanjem

Kakvoću vina moguće je izraziti analitičkim podacima, bodovima ili je opisati riječima. Ni jedno, ni drugo, ni ...

Octena grinja

Octena grinja (još i octena pregelj), nije kukac-insekt (Hexapoda), već također životinja iz koljena člankonošci ...

Octena jeguljica

Octena jeguljica (stariji naziv octeni crvić, Anguillula aceti) živi i razmnaža se u octu s 5 - 6% octene kiseline.

Octena kiselina

Octena kiselina (acidum aceticum), jednobazična kiselina (CH3COOH), redovan je sastojak vina, jer u njemu nastaje ...

Octikava vina

Octikava vina su ona vina u doslovnom smislu riječi u kojima je sadržaj hlapive kiselosti iznad zakonski određene ...

Octikavost

je neizlječiva bolest vina koju uzrokuju octene bakterije razlažući alkohol u octenu kiselinu, po čemu je ova ...

Odbojena vina

Vidi: dekoloriranje

Odlika

Odlika je stariji, sada manje upotrebljavani naziv za sortu odnosno kultivar. Vidi: vrsta, klon, sorte vinove ...

Odlistavanje ili defolijacija

Odlistavanje ili defolijacija je naziv za jedan od oblika zelene rezidbe (u našem primjeru na vinovoj lozi) kojom ...

Određivanje alkohola u vinu

Najčešće, najlakše i za praksu dovoljno točno, alkohol u vinu određuje se pomoću naprave, odnosno mjernog ...

Određivanje hlapljivih kiselina u vinu

Kada određujemo hlapljive kiseline u vinu, mi ustvari određujemo octenu kiselinu, koja u pravilu čini više od 95%, ...

Određivanje slobodnog i vezanog sumpor (IV) oksida (SO2) u vinu

Uz mjerenje šećera i ukupnih kiselina u moštu i alkohola, ukupnih i hlapljivih kiselina u vinu, za proizvođača vina

Određivanje ukupnih kiselina u moštu

U praksi se sadržaj ukupne kiseline u grožđu određuje vrlo rijetko, iako je taj podatak jedan od pokazatelja ...

Određivanje ukupnih kiselina u vinu

U vinu je dokazano oko trideset i sedam organskih i veći broj anorganskih kiselina. Vinara praktičara zanima ukupan

Odrina

Odrina je uzgojni oblik s obzirom na naslon, ime izvedeno iz riječi odar. Vidi: baras.

Održivo vinogradarstvo

Održivo vinogradarstvo je kao i održiva poljoprivreda smijer u proizvodnji koji se zalaže za smanjenje ljudskog ...

Odstranjivanje lišća vinove loze

Odstranjivanje lišća vinove loze se provodi ponekad sa zadaćom da se grožđe nekoliko dana prije berbe izloži suncu ...

Oe*

Oe* je akronim za Oechsleovu moštnu vagu.

Oenotria

Oenotria (čit. Enotrija) je Zemlja vina, još iz antičkog starogrčkog doba naziv za područja južne Italije, koja su ...

Oeshleova

Oeshleova (čit. eksleova, kratica Oe°, od imena autora naprave Christiana Ferdinanda Oechslea) pokazuje približno ...

Ogroždina

Ogroždina (još i ogrozdina) se nazivaju  sve peteljke cvata grozda v. l., od glavne osi do peteljčice. Vidi: ...

Ohridsko crno

Ohridsko crno (istoznačnica prespanka) je autohtona makedonska sorta. Iz njena se grožđa proizvodi crno vino, ali ...

Oidij

Oidij je isto što i pepelnica.

Oinos

Oinos je grčki naziv za akloholno piće koje su Latini nazivali vinum, da bi odatle prešla u mnoge druge jezike. ...

OIV

OIV je akronim naziva Međunarodne organizacije za lozu i vino čije ime na fr. glasi Organisation International de ...

Oka

Oka (tur. okka), mjera za obujam (volumen) od oko 1,5 L, odnosno za težinu (masu) od 1,282 kg.

Okatac

Okatac (ružica crvena, glavinuša) je vinska sorta crnog grožđa što se uzgaja u podregijama Dalmatinska zagora i ...

Okatac

Okatac (ružica crvena, glavinuša) je vinska sorta crnog grožđa što se uzgaja u podregijama Dalmatinska zagora i ...

Oksalna kiselina

Oksalna kiselina (empirijska formula C2H2O4, racionalna COOH COOH) je jedna od tridesetak organskih kiselina što se

Oksidacija

Oksidacija je u vinu česta pojava vezivanja nekih njegovih sastojaka s kisikom (odnosno za preraspodjelu elektrona ...

Oksidirano vino

Oksidirano vino je vino s manom u izgledu, mirisu i okusu (opipu). Bijela o. v. su zagasite boje poput čaja, a crna

Okuliranje

Okuliranje je uobičajeni naziv za cijepljenje kojim se okce (pup) s jedne biljke transplantira (premješta) na ...

Okus

Okus je osjet kojim (i u kombinaciji s drugim osjetima) ljudi (i životinje) po želji i prema potrebama biraju jela ...

Olaszrizling

Olaszrizling je mađarsko ime, u Hrvatskoj vodeće bijele vinske sorte graševina. Vidi:Mađarska.

Oloroso

Oloroso je jedan od dva osnovna tipa specijalnog španjolskog sherry vina (drugi je fino). Oloroso sherry se, ...

Opaćevina

Opaćevina je sorta bijelog grožđa koje se samo ponegdje uzgaja i kod nas (središnja Istra i otok Cres). U Italiji ...

Opip

  Opip je skupni naziv za skupinu mehanoreceptivnih tjelesnih osjeta za dodir, tlak i vibraciju čiji su ...

Opisivanje boje bijelih vina

Bijela svjetložuta ili slamnatožuta nazivaju se ona vina što su dobivena brzim odvajanjem soka (mošta)od kožice ...

Opisivanje boje crnih (rujnocrvenih) vina

Ružičastocrvenkasta, su vina svijetlih ružica, odnosno svijetlih opola. U Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i ...

Opisivanje vina prema bistroći

Prema bistroći vina dijelimo na: kristalno bistra: njihov stupanj bistroće i prozirnost odlika je izvanredno ...

Opisivanje vina prema tekućosti

Lagana ili tanka su najčešće suha, niskoalkoholna vina, s malo suha ekstrakta i razmjerno malom ukupnom ...

Opisivanje živosti vina

Živost vina posebna je kategorija kakvoće što se ogleda u spoju boje, tekućosti, bistroće, prozirnosti i ...

Opolo

Opolo (grč.), prema Bakotiću sok „smečenog“ grožđa (tj. mošt). U novijoj vinarskoj terminologiji tako se naziva ...

Oporaba

Oporaba je hrvatska riječ za engleski izraz recovery koji podrazumijeva oporavak, vađenje iz rude, dobiti natrag, ...

Oporo

Oporo je oznaka za gorak i istovremeno kiseo okus i trpak osjet u ustima, svojstven nezrelom voću. Taj se osjet ...

Oporo vino

Oporo vino (VT) na naša osjetila okusa i opipa ostavlja vrlo neugodan kiselo-gorak i trpak dojam, sličan onom što ...