Upoznajte Vinopediju

SINCE 1960

Kako je sve počelo

Što je Vinopedia

„Vinopedia“  je pojam nastao spajanjem latinske riječi vino (koju poznaju svi ljudski jezici i koja označava piće koje čovjek proizvodi i konzumira tisućama godina) i grčke riječi pedia (u značenju obrazovanje i znanje). Stvorena  kako bi se mnogobrojni pojmovi vezani uz vino bolje  razumjeli ali, i kao poticaj promicanju kulture stola i općenito kulture življenja.

Vino i hrana
Vinopedia IS

U vinu zaista treba znati uživati. Tko zna nešto o vinu taj ga i voli taj zna da će samo dobro vino u čaši svojim izgledom podsjećati na zgusnute sunčeve zrake, mirisom na cvjetne livade i polja, a okusom unositi vedro raspoloženje i radost u srca ljudi.

Idejni tvorac Vinopedije je Ivan Sokolić ( 1930.-2014.) poznati je vinarsko-vinogradarski publicist, autor  stručnih  i popularnih članaka o vinu, ponajviše o ocjenjivanju i kakvoći vina,  ali i o  drugim aktualnim temama.

Brz napredak znanosti, porast ukupne količine znanja  i izmjena informacija  zahtijevaju stalnu brigu, ažuriranje i osuvremenjivanje stranice. U ovom obliku dostupna je širokom krugu čitatelja. Prevođenjem na svjetske jezike predstavljamo hrvatske vinogradarsko-vinarske specifičnosti ali i potencijale.

Kako bismo bili što bolje povezani s prijateljima dobre kapljice, s onima koji žele naučiti nešto o trsju i vinu otvorili smo i facebook stranicu. Tu ćemo lako komunicirati i razmjenjivati informacije ali i s uvažavanjem ćemo prihvatiti konstruktivne primjedbe. Veselimo  se dobroj suradnji, 

Urednici, Bojana Matešin i Jadranko Sokolić

Lenta vinopedia