Mošt

Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog masulja (masta) ili tiještenjem zrelih plodova grožđa ( odn. drugog voća). U svježem soku grožđa (moštu) najzastupljeniji sastojak je voda ( obično 75-85%), zatim šećeri ( najviše glukoza i fruktoza, obično između 15 i 25 %) i org. kiseline ( obično između 1,5 i 15,5 g/l). Za kakvoću budućega vina jednako je značajan i sastav drugih tvari ( bojila, soli, aromatičnih tvari i dr.), veća ili manja nazočnost kojega ovisi o prirodi sorte, prirodnim čimbenicima u kojima je grožđe nastalo ( tlo, podneblje), ali i o tehnološkim zahvatima u postupku proizvodnje grožđa i dakako, njegove preradbe. Kontrolu šećera u moštu najčešće obavljamo uz pomoć brzih metoda ( moštomjerom npr.) a kontrolu kiselina titracijom. Prema hrvatskom Praviniku o o proizvodnji vina ( NN2/05) moštom se smatra na opisani način proizvedeni sok koji sadrži minimalnu količinu šećera od 64ºOe. Mošt u vrenju se prema istom pravilniku smatra onaj proizvod u kojem je alkoholnim vrenjem nastao etilni alkohol, s tim da je njegova količina veća od 1%vol., ali ne veća od tri petine njegove ukupne potencijalne alkoholne jakosti. Koncentrirani ili ugušćeni mošt, te rektificirani koncentrirani mošt proizvodi se dopuštenim postupcima dehidracije mošta , a konzervirani ili nijemi mošt se proizvodi dodatkom dopuštenih kem. sredstava ili fizikalnim postupcima s ciljem da se spriječi alkoholno vrenje, a mošt pri tom ne ugusti. Alkoholizirani mošt je onaj, kojemu je dodana propisana količina vinskog destilata ili vinskog alkohola. Ni mošt ni ostali navedeni proizvodi ( izuzev mošta u vrenju kada se konzumira kao mlado vino) ne služe za neposrednu ljudsku potrošnju, već su osnova za proizvodnju vina, bezalkoholnih pića i drugih proizvoda od grožđa i vina. V.: kemijski sastav mošta i vina, kemijski sastav vina

Povezano

Biankini Petar-Luka

Biankini, Petar-Luka (1856.-1928.) pisac vinarskih knjiga i to: “O uporabi dropa i drugih vinskih zaostataka” ...

Vrhunsko vino suhi jagodni izbor

Vrhunsko vino suhi jagodni izbor je na slovenskom jeziku oznaka načina berbe grožđa za proizvodnju jednog od pet ...

Tokajac

Tokajac je kod nas uobičajen naziv za mađarsko prirodno desertno vino koje se proizvodi iz prosušenih, plemenitom ...
Novosti