Alkoholizirani mošt

Alkoholizirani mošt je jedan od alkoholno neprevrelih proizvoda od grožđa. Proizvodi se tako da se svježem moštu doda vinski alkohol, čija alkoholna jakost ne smije biti manja od 52 ni veća od 95% vol. Stvarni alkohol u alkoholiziranom moštu mora biti najmanje 12% vol., a najviše 15% vol.  Kao takav ne služi za neposrednu ljudsku potrošnju, već je poluproizvod u pripravljanju specijalnih vina (desertnih, likerskih ili aromatiziranih vina). Ako je stvarni alkohol u a. m. veći od 15 i ne veći od 22% vol., a ukupni alkohol nije niži od 17,5 i ne prelazi 27,5% vol., tada govorimo o likerskom vinu.

Povezano

Pichia

Pichia je rod kvasaca slabe fermentativne moći, ali značajan za vinare, jer uz vrste roda Candida i Hansenula ...

Nitratna direktiva

Nitratna direktiva je naziv propisa što ga je donijela EU 12. prosinca 1991. god. (EU 91/676/EEC) u cilju zaštite ...

Rizvanac

Rizvanac jedan od naziva vinske sorte bijelog grožđa koju je križanjem, uzgojio 1891. Švicarac dr. Hermann Müller ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more