Lagana ili tanka su, suha, niskoalkoholna vina, s malo suha ekstrakta i razmjerno malom ukupnom kiselošću.
teška ili gusta su jako alkoholna, jako ekstraktna i jako obojena vina. To su najčešće crna ili desertna vina s južnih vinorodnih područja. Ako nisu desertna i iznimno kvalitetna, služe za rezanje odnosno sljubljivanje s drugim vinima kojima nedostaje neki od navedenih sastojaka (alkohol, boja i sl.).
sluzava ili tegljiva su bolesna vina koja se pri prelijevanju vuku, što ostavlja loš dojam, pa nisu za promet dok se odgovarajućim enotehničkim zahvatima (otvorenim pretokom, sumporenjem i drugima) ta pojava ne ukloni.
kada je riječ o tekućosti vina moramo spomenuti i pojam tzv. površinske napetosti i viskoznosti. I jedan i drugi čimbenik uvjetovani su prisutnošću pojedinih sastojaka u vinu, naročito etanola i drugih alkohola, ali i kiselina, eteričnih ulja, estera itd. Od veće ili manje površinske napetosti i viskoznosti ovisi odnos faza (krute, tekuće i plinovite) i posebno ono što okom zamjećujemo a to je oslobađanje plinova i drugih hlapljivih tvari iz vina.