Podjela vina prema tekućosti

Lagana ili tanka su, suha, niskoalkoholna vina, s malo suha ekstrakta i razmjerno malom ukupnom kiselošću.

teška ili gusta su jako alkoholna, jako ekstraktna i jako obojena vina. To su najčešće crna ili desertna vina s južnih vinorodnih područja. Ako nisu desertna i iznimno kvalitetna, služe za rezanje odnosno sljubljivanje s drugim vinima kojima nedostaje neki od navedenih sastojaka (alkohol, boja i sl.).

sluzava ili tegljiva su bolesna vina koja se pri prelijevanju vuku, što ostavlja loš dojam, pa nisu za promet dok se odgovarajućim enotehničkim zahvatima (otvorenim pretokom, sumporenjem i drugima) ta pojava ne ukloni.

kada je riječ o tekućosti vina moramo spomenuti i pojam tzv. površinske napetosti i viskoznosti. I jedan i drugi čimbenik uvjetovani su prisutnošću pojedinih sastojaka u vinu, naročito etanola i drugih alkohola, ali i kiselina, eteričnih ulja, estera itd. Od veće ili manje površinske napetosti i viskoznosti ovisi odnos faza (krute, tekuće i plinovite) i posebno ono što okom zamjećujemo a to je oslobađanje plinova i drugih hlapljivih tvari iz vina.

Povezano

Ljetorast

Ljetorast je naziv mladice što izraste iz zimskog pupa prošlogodišnje rozgve.

Ninčuša

Ninčuša jedna od mnogih autohtonih dalmatinskih rodnih vinskih sorata crnoga grožđa, čiji se uzgoj Pravilnikom o ...

Bijeli lom

Bijeli lom (ponekad ga zovu i sivi lom), mana bijelih vina koja se očituje mliječno-sivim do pepeljasto-bjeličastim
Novosti