Soli

Soli – zajednički naziv za velik broj spojeva (slanog, gorkog, slanogorkog, slatkog ili kiselog okusa) u kojima je spojen ion zemnoalkalnog ili alkalnog metala s kiselinskim ostatkom. S obzirom na to da u grožđu i moštu, a naročito u vinu postoji velik broj organskih (preko 30) i anorganskih kiselina, kao i metala (oko 70), normalno je očekivati i velik broj različitih soli. Kao što je vidljivo iz tablice o približnim količinama pojedinih (kem.) tvari u vinu, najveće količine soli će nastati spajanjem onih kiselina i metala kojih u vinu ima najviše. To su kalijeve soli vinske kiseline. Valja međutim znati da soli mogu biti neutralne (u kojima je metal zamjenio sav vodik kiseline) i kisele (u kojima je zamjenjen samo jedan dio vodika). Tako npr. imamo neutralnu i kiselu sol vinske kiseline itd. Zbog hidrolize, neke će neutralne soli djelovati neutralno, druge kiselo, a treće lužnato. Soli jakih kiselina i jakih baza, jednako kao i soli slabih kiselina i slabih baza djelovat će neutralno, naprotiv soli jakih kiselina i slabih baza djelovat će kiselo, a soli slabih kiselina i jakih baza djelovat će bazično ili lužnato. Za razliku od jakih kiselina i baza, slabim kiselinama ili bazama nazivamo one kiseline odnosno baze koje slabo disociraju (pa u vodenoj otopini ostaju u molekularnom obliku).
S obzirom na to da i voda disocira (ali tek na svakih 107 molekula H2O jedna će molekula disocirati kao H+ OHpa će, kao što smo rekli sol jake kiseline i jake baze djelovati neutralno (npr. NaCl + H2O→ H+ Cl Na+ OH), sol slabe kiseline i jake baze djelovati bazično
(npr. 2NaCO3 + 2H2O→ 2Na+ 2OH H2CO3), a sol jake kiseline i slabe baze djelovati kiselo (npr. ZnSO4+ 2H2O → Zn(OH)2 – 2H+ SO4).
Kao što se iz ovog kratkog prikaza može razabrati, soli su redovit sastojak vina (jednako kao i drugih jela i pića). Mnoga zaštitna sredstva, kao i sredstva za pranje, mineralna gnojiva itd. kemijski su soli. Kuhinjske soli, koja je za neupućene istoznačnica za sol uopće, u vinu ima vrlo malo, a u nj stiže putem grožđa (posolica), suđa (kada se primjerice bačve peru u moru) ili nedopustivim postupcima umnažanja vina.

Povezano

Reicher Irena

Reicher Irena (1922.-2004.) po uzoru na svog oca Franju, (koji je 1907. apsolvirao na bivšem Kraljevskom visokom ...

Noah

Noah (još i othello bijeli) jedan je od poznatijih direktno rodećih hibrida (direktora) bijeloga grožđa. Nastao je ...

Manitol

Manitol ili manit je viševaljani alkohol (empirijska formula C6H14O6, racionalna CH2OH CHOH CHOH CHOH CHOH CH2OH) ...
Novosti