Tiještenje

Tiještenje (još i tiskanje, a nerijetko i prešanje od njem. riječi pressen i gepresst) je u postupku vinifikacije značajna radnja, kojom se iz svježe zgnječenog grožđa – masulja (u postupku proizvodnje bijelih vina) istiskuje tekuća faza – mošt, odnosno iz djelomično prevrelog masulja (u postupku proizvodnje rujnih vina), istiskuje djelomično prevreli mošt i time povećava korisni učinak – randman. Tiještenje masulja, a nerijetko i cijelog, ne zgnječenog grožđa valja obaviti odgovarajućim tijescima (prešama), primjenjujući naprave koje neće tarući (poput vijčanih tijesaka) lomiti sjemenke i ostale dijelove grozda i bobice što bi štetilo kakvoći konačnog proizvoda – vina.
Vidi:runjača-muljača.

Povezano

Vrč

Vrč je naziv za zemljanu posudu s ručkom za pijenje vode i vina. U različitim područjima Hrvatske takva se posuda ...

Punč

Punč je naziv za raznorodnu skupinu likera (od meda,ruma ili domaćeg ruma) kojima se dodaju raznovrsni macerati od ...

Liber Pater

Liber Pater je jedno od kultnih imena božanstva (drugdje zvanog Dioniz, Dionisos, Bacchus, Bakho, Liber, Bakh) u ...
Novosti