Tiještenje

Tiještenje (još i tiskanje, a nerijetko i prešanje od njem. riječi pressen i gepresst) je u postupku vinifikacije značajna radnja, kojom se iz svježe zgnječenog grožđa – masulja (u postupku proizvodnje bijelih vina) istiskuje tekuća faza – mošt, odnosno iz djelomično prevrelog masulja (u postupku proizvodnje rujnih vina), istiskuje djelomično prevreli mošt i time povećava korisni učinak – randman. Tiještenje masulja, a nerijetko i cijelog, ne zgnječenog grožđa valja obaviti odgovarajućim tijescima (prešama), primjenjujući naprave koje neće tarući (poput vijčanih tijesaka) lomiti sjemenke i ostale dijelove grozda i bobice što bi štetilo kakvoći konačnog proizvoda – vina.

Vidi: runjača-muljača.

Povezano

Belan

Belan makedonski naziv za španjolsku vinsku sortu garnaha branka, koja je poznatija pod francuskim imenom grenache ...

Abboccato

Abboccato je talijanska riječ u značenju „poluslatko” (manje slatko nego amabile), ekvivalent francuske riječi ...

Vandrček

Vandrček još i  vanderček (njem. wandeln mijenjati, lutati, ići, putovati) je pehar ili vrč koji putuje od ruke do ...
Novosti