Rektificirani koncentrirani mošt

Rektificirani koncentrirani mošt je ugušćeni mošt koji nije karamelizirao, a to znači da je dobiven ugušćivanjem ne toplinskim već drugim postupcima (npr. kriokoncentracijom). Takav mošt mora sadržavati najmanje 61,7 % šećera (mjereno refraktometrom kod 20°C). U tijeku proizvodnje može biti podvrgnut otkiseljavanju dopuštenim postupcima, ali mu pH vrijednost ne smije biti viša od 5, optička gustoća do 0,1 (pri 425 nm za sloj od 1 cm), a Fiolin-Ciocalteau indeks do 6, sve navedeno pri 25° Brix-a. Titrirajuća kiselost r.k.m. mora iznositi do 15 mEq/kg ukupnih šećera, SO2 do 25 mg/kg ukupnih šećera, ukupni sadržaj kationa do 8 mEq/kg ukupnih šećera, provodljivost do 120 mikrosiemensa/cm (također pri 25° Brix-a na 20°C). Mošt iz kojeg će se proizvesti rektificirani koncentrirani mošt mora biti dobiven iz sorata koje pripadaju vrsti Vitis vinifera L. ili križancima tih sorata s drugim vrstama roda Vitis, s tim da sadržaj šećera u njemu odgovara preračunatoj najmanjoj propisanoj alkoholnoj jakosti određene vinogradarske zone u kojoj je grožđe proizvedeno.

Povezano

Plijesni

plijesnima u običnom govoru nazivamo veći broj različitih gljivica, a za vinogradare od posebnog su interesa one iz

Ugljik IV oksid

Ugljik IV oksid još i ugljični dioksid, empirijska formula CO2 (molarna masa 40,0095), bezbojni plin, nastaje ...

Župljanka

Župljanka je vinska sorta bijelog grožđa nastala oplodnjom „crnih“ roditelja: prokupca i pinota crnog. Prema ...
Novosti