Glukoza

Glukoza (C6H12O6, isto što i dekstroza, odn. grožđani šećer), je jednostavan šećer (monosaharid) sa šest ugljikovih atoma u molekuli (heksoza), uz fruktozu osnovna slatka tvar soka grožđa mošta, što se pod katalitičkim utjecajem enzima kvasaca, postupkom koji nazivamo alkoholno vrenje, pretvara u etanol, glicerol i druge proizvode vrenja. Pod utjecajem nekih drugih mikroorganizama (bakterije mliječnog ili octenog vrenja) iz nje mogu nastati i drugi sastojci (octena kiselina, mliječna kiselina i dr.), i u tom primjeru govorimo o bolesnom vinu (zavrelica). Siva plijesan što živi na kožici bobice grožđa (Botrytis cinerea), glukozu pretvara u limunsku kiselinu i glicerol, pa takav proces u suhim jesenima pridonosi kakvoći budućeg vina.

Povezano

Biodinamički uzgoj grožđa

Biodinamički uzgoj grožđa (u Francuskoj često biodynamic) sve se više popularizira u proteklih dvadesetak godina, ...

Reznik

Reznik je naziv za rozgvu najčešće s dva pupa (koju na otoku Susku nazivaju brk, a na otoku Krku rog) iz koje se ...

Alcoholic Anonymus

Alcoholic Anonymus (akronim-AA) je naziv međunarodne udruge bivših alkoholičara koja odgovarajućim promišljenim ...
Novosti