Glukoza (C6H12O6, isto što i dekstroza, odn. grožđani šećer), je jednostavan šećer (monosaharid) sa šest ugljikovih atoma u molekuli (heksoza), uz fruktozu osnovna slatka tvar soka grožđa mošta, što se pod katalitičkim utjecajem enzima kvasaca, postupkom koji nazivamo alkoholno vrenje, pretvara u etanol, glicerol i druge proizvode vrenja. Pod utjecajem nekih drugih mikroorganizama (bakterije mliječnog ili octenog vrenja) iz nje mogu nastati i drugi sastojci (octena kiselina, mliječna kiselina i dr.), i u tom primjeru govorimo o bolesnom vinu (zavrelica). Siva plijesan što živi na kožici bobice grožđa (Botrytis cinerea), glukozu pretvara u limunsku kiselinu i glicerol, pa takav proces u suhim jesenima pridonosi kakvoći budućeg vina.
Biodinamički uzgoj grožđa
Biodinamički uzgoj grožđa (u Francuskoj često biodynamic) sve se više popularizira u proteklih dvadesetak godina, ...