Glukoza

Glukoza (C6H12O6, isto što i dekstroza, odn. grožđani šećer), je jednostavan šećer (monosaharid) sa šest ugljikovih atoma u molekuli (heksoza), uz fruktozu osnovna slatka tvar soka grožđa mošta, što se pod katalitičkim utjecajem enzima kvasaca, postupkom koji nazivamo alkoholno vrenje, pretvara u etanol, glicerol i druge proizvode vrenja. Pod utjecajem nekih drugih mikroorganizama (bakterije mliječnog ili octenog vrenja) iz nje mogu nastati i drugi sastojci (octena kiselina, mliječna kiselina i dr.), i u tom primjeru govorimo o bolesnom vinu (zavrelica). Siva plijesan što živi na kožici bobice grožđa (Botrytis cinerea), glukozu pretvara u limunsku kiselinu i glicerol, pa takav proces u suhim jesenima pridonosi kakvoći budućeg vina. v.: plemenita plijesan

Povezano

Cabernet franc

Cabernet franc (čit. kaberne fran), francuska je autohtona vinska sorta crnoga grožđa s područja Bordeauxa, koja ...

Satir

Satir (grč. Satyros) je dlakavi demon (niže božanstvo) zatupljena nosa i kozjih ušiju, nogu i repa, glave okićene ...
Novosti