Cognac

Cognac (čit. konjak) je rakija od grožđa dobivena destilacijom Charentskog vina u istoimenoj francuskoj pokrajini i zrenjem (također u Charenteu) tako dobivenog (i u procesu proizvodnje korigiranog) vinskog destilata u drvenim hrastovim bačvama. Dakle, izvan pokrajine Charente nije moguće (ni dopušteno) proizvoditi cognac. Istovjetna zaštita provedena je i za rakiju armagnac, zatim za rakiju od jabuka Calvados i dr. Proizvodnja cognaca datira od kraja XVII. st. Naime, u pokrajini Charente od davnina su se proizvodila slaboalkoholna (i kiselkasta) vina koja su bila sklona kvarenju, pa se njihovom destilacijom dobio proizvod koji se mogao dugo čuvati i koji je dužim odležavanjem u hrastovim bačvama dobivao na kakvoći.

O konjaku su napisane mnoge zanimljive knjige i studije. Još nekoliko značajnih tehnoloških podataka: glavna sorta iz koje se nekada proizvodilo vino za destilaciju bila je folle blanche, uz colombard, a sada, (s obzirom na to da se uzgaja na čak 97% vinogradarskih površina) to je Ugni Blac. Proizvedeno vino se ne pretače, već se mlado zajedno s talogom destilira u posebno građenim bakrenim alambicima zvanim charentaise. Proizvedeni vinski destilat (i to samo srednji tok) nakon korekcije (s mekom vodom) stari nekoliko godina u hrastovim bačvama. Najkvalitetnijom hrastovinom za te bačve drži se ona iz Limousina i Angouleme, ali ne zaostaje kakvoćom ni slavonska kao ni ona u blizini poljskog grada Szczecina. Proizvodne zone su klasificirane u pet kvalitetnih grupa (Fine Champagne, Petite Champagne, Borderie, Fin Bois i Bois ili Bon Bois, pri čemu ono „Champagne” nema nikakve veze s čuvenim pjenušcem ni istoimenom pokrajinom). O garanciji starenja brine Bureau National Interprofessionel du Cognac. Broj zvjezdica obično označuje broj godina odležavanja destilata u bačvi pred kupažu (melangea) i definitivnu korekciju ekstraktima voća i punjenja u boce. Oznaka V.O. i V.S.O.P.-Reserve je namijenjena najmanje četverogodišnjem odležavanju destilata u bačvi, a oznake Extra, Vieillereserve, X. O., Age inconnui dr. samo destilatima odležanim pet i više godina. Godišnje se destilira od 4 do 5.000.000 hl vina i proizvede od 300 do 400.000 Hl° (apsolutnog alkohola) cognaca. Godišnja pak proizvodnja cognaca prešla je brojku od 120.000.000, boca od čega se oko 20% potroši u Francuskoj, a 80% izvozi. Najveći uvoznik ovog pića je Velika Britanija (16.523.571 hl u razdoblju 67./68.), a slijede je SAD (s 10.931.786 hl) i Njemačka (s 5.782.857 hl). Slični proizvodi u drugim zemljama nazivaju se Brandy, Brantwein, a kod nas vinjak.

Povezano

Atraktanti

Atraktanti su prirodna ili u novije vrijeme umjetno proizvedena sredstva s kojima se privlače kukci sa zadaćom da ...

Drosophila melanogaster

Drosophila melanogaster znanstveni latinski naziv za vinsku mušicu, čiji rod broji oko 1.000 vrsta, od kojih su ...

Doux

Doux (fr.), oznaka za tip slatkog vina. V.: razvrstavanje vina
Novosti