Brandy

Brandy (čit. brendi), engl. naziv za jako alkoholno piće proizvedeno od vinskog destilata ili destilata iz prevrelog voćnog soka. Prema kod nas važećem Pravilniku o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima (NN 172/04.) b. je rakija koja se proizvodi iz vinskog destilata (s manje od 86 % vol. alkohola), s mogućnošću da mu se doda vinski destilat čija je alkoholna jakost i veća, (do 94,8 % vol.), s tim da ta količina ne prelazi 50 % od ukupne količine alkohola u gotovom proizvodu. Gotov proizvod u prometu mora sadržavati najmanje 36 % vol. alkohola, i najmanje 125 grama na hl hlapivih tvari, preračunato na 100 % alkohola, te najviše 200 g/hl metanola, također preračunato na a. a. Starost proizvoda se može označavati i zvjezdicama (za 1 god. starenja vinskog destilata u hrastovom suđu 1 zvjezdica, a ako je vin. dest. odležavao u hrastovim bačvama 3 i više godina, tada gotov proizvod može biti označen i kao “stari brandy”.

Povezano

Nukleinske kiseline

Nukleinske kiseline su makromolekule sastavljene od nekoliko tisuća do nekoliko stotina tisuća nukleotida, koji se ...

Uravnoteženo

Uravnoteženo je isto što i skladno, harmonično vino.

Kevedinka

Kevedinka (istoznačnice, crvena dinka, schiller, odn. šiler i dr.) u Mađarskoj je najrasprostranjenija bijela ...
Novosti