Vinjak

Vinjak je (uz vinovicu, brandy, vinski destilat, i vinski alkohol) jedan od proizvoda destilacije vina, i to proizvod dobiven starenjem vinskog destilata u dodiru s hrastovim drvom. Najbolji i tradicionalni način dodira vinskog destilata s hrastovim drvom postiže se njegovim odležavanjem u hrastovim bačvama sadržine od oko 500 l. U postupku proizvodnje vinjaka, vinskom destilatu iz kojeg će on nastati a radi postizanja odgovarajuće alkoholne gradacije, dodaje se voda (destilirana ili kišnica koja mora udovoljavati propisima o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće). Prema sada važećem Pravilniku o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima (NN 172/04.), vinjak je rakija koja se proizvodi iz vinskog destilata, s tim da u prometu gotov proizvod ne smije imati manje od 37,5%vol. alkohola, ni manje od 125 g/hl a.a. hlapivih tvari, dok je najveća dopuštena količina metanola 200 g/hl a.a. Vinski dest. iz kojeg se proizvodi v. mora odležati u hrastovim bačvama (zapremine manje od 1000 l) najmanje 6 mjeseci, odnosno u hrastovim posudama veće zapremine najmanje godinu dana.
Prema ranije važećem POV-u (NN 96/96. i NN 7/97.) bilo je detaljnije propisano što je sve dopušteno u toj proizvodnji (te se navodi dodatak šećera-saharoze, radi popravka ukupnog ekstrakta najviše do 10g/l, zatim dodatak karamela radi popravka boje do 1g/l i dodatak poboljšivača, koji se dobiju maceracijom voćnih plodova i drugih dijelova biljaka u vinskom destilatu u ili vinskom alkoholu uz naznaku da ti poboljšivači ne smiju biti škodljivi za ljudsko zdravlje) i kakav je dopušteni sadržaj pojedinih sastojaka (što je bilo propisano cit. POV-u, članak 84, prema kojem je stvarni alkohol u vinjaku morao biti između 38 i 45%vol., ekstrakt između 1,5 i 16g/l, permanganatni indeks između 3 i 24, a sadržaj ukupnog SO2 nije smio prijeći 25 mg/l. Kao i sada, velik broj sastojaka preračunavao se i iskazivao na litru apsolutnog alkohola, a to je ukupna kiselost, kao octena, čiji sadržaj je bio dopušten između 100 i 1.000 mg, esteri kao etilni ester octene kiseline čiji je sadržaj smio biti između 500 i 3.000 mg, a viši alkoholi između 1.500 i 5.000 mg, te aldehidi između 40 i 500 mg. Sadržaj metanola po tada važećem propisu nije smio prijeći 0,2%vol., a furfurol 30 mg, također preračunato na jednu litru a. a. Uz naprijed navedene sastojke u vinjaku nije smio biti povećan ni sadržaj cijanovodične kiseline (gornja dopuštena granica je 30 mg/l) ni metala željeza i bakra (za koje je gornja granica 10 mg/l), kositra (5 mg/l), te cinka i olova (0,5 mg/l). Kažimo i to da oznaku “stari” vinjak u pravilu smiju nositi samo proizvodi koji su starjeli (odležali u drvenim bačvama) najmanje tri godine, kao i da se godine starenja (u drvenim hrastovim bačvama) mogu označavati sa zvjezdicama (jedna zvjezdica za jednu godinu).

Vidi: bačva, cognac

Povezano

Katehinsko vino

Katehinsko vino je naziv bijelih i crnih vina proizvedenih dugim vrenjem na masulju. Ime su dobili po sastojku ...

Sekt

Uz Schaumwein njem. ime za prirodno pjenušavo vino što se proizvodi klasičnom metodom (méthode champenoise).

Baboov moštomjer

Vidi: klosterneuburška moštna vaga.
Novosti