Armagnac

Armagnac (čitaj armanjak) uz cognac najpoznatije francusko alkoholno piće. Zona proizvodnje ograničena je na istoimenu regiju u departmanu Gers i dijeli se na tri proizvodna područja Bas Armagnac, Tenareze i Haut Armagnac. Proizvodnja a. je pod nadzorom posebnog udruženja (Bureau National Interprofessionnel de l’Armagnac, skraćeno BNIA) koje se brine o poštovanju Zakona (iz 1905.) i drugih propisa kojima je određeno područje proizvodnje, sortiment loze preradbom koje se dolazi do ove vinske rakije, vinjaka (to su uz direktno rodeći hibrid Baco 22A u manjoj mjeri još i ugni blanc, folle blanche, collombard, clairette i još drugih devet sorata), tehnološki postupak preradbe grožđa, način destilacije i čuvanja, pa sve do označavanja u prometu.

Za razliku od alambika (koji služi u proizvodnji cognaca) armagnacais, kako se naziva destilacijski aparat za ovu rakiju, radi kontinuirano, a to znači da nema odvajanja tokova. Proizvedeni destilat (jačine od 58 do 63% vol. ) odležava u drvenom suđu od jedne do pet i više godina. Neposredno prije razlijevanja u boce i stavljanja u promet destilat se razblažuje s mekom vodom na 40% vol. Iako su Francuzi ljubomorni na svoj jezik, iz gospodarskih razloga kakvoću svojih proizvoda često označavaju i engleskim kraticama. Primjerice, oznaku „Monopole Selection de Luxe” nosi proizvod s više od 1 a manje od 4 god. Oznaku „VO” (Very Old) V. S. O. P (Very Superior Old Pale) i „Reserve” mogu nositi proizvodi od 4 godine, dok se 5 i više godina odležani a. označavaju „Extra”, „Napoleon” „Vielle Reserve” i „Hors d’Age”. Godišnja proizvodnja varira između 20.000 i 50.000 hl a. a. (apsolutnog alkohola), a to odgovara količini od 2,000.000 do 5,000.000 L gotova proizvoda.

Povezano

Sabâtina

Sabâtina od grč.sábaton, hebrejski - sàbãtã = subota, je riječ koja obilježava slobodnu subotu. Na ...

Traminac mirisni

Traminac mirisni (njem. Gewürztraminer, fr. savagnin aromatique rosé prema nekima posebna je sorta v. l. dok je ...
Započela sa radom nova obnovljena stranica Vinopedia IS

Započela sa radom nova obnovljena stranica Vinopedia IS

Dana 15.3. 2023. s radom je započela Vinopedia IS. Nakon kraće stanke izlazi u novom formatu. Želja nam je da ...
Novosti