Rakija od voćne komine

Rakija od voćne komine je voćna rakija proizvedena isključivo iz prevrelog i ocijeđenog voćnog koma (npr. kod proizvodnje jabukovače, ili nakon proizvodnje soka radi proizvodnje bezalkoholnog pića ili voćnog vina iz neke druge vrste voća i sl.), te ju prilikom stavljanja u promet valja pravilno deklarirati (označiti) uz navođenje iz koje je vrste voća ta rakija proizvedena (npr. rakija od komine jabuka, rakija od komine šljive, rakija od komine trešanja i sl.). Ako je rakija proizvedena iz više vrsta voća, tada njihovi nazivi moraju biti navedeni opadajućim redom s obzirom na količinu upotrebljenog voća. Rakije od voćne komine se proizvode destilacijom alkoholno prevrele voćne komine (izuzev grožđane komine), odnosno redestilacijom na ovaj način dobivene rakije, s tim da alkoholna jakost u oba slučaja mora biti manja od 86 % vol. alkohola. Na tržištu takva rakija sadržavati najmanje 37,5 % vol. alkohola i najmanje 200 g/hl aa hlapivih tvari, a najviše 1500 g/hl aa metanola. Voćne rakije od komine koštuničavog voća smiju sadržavati najviše 10 g/hl a.a. cijanovodične kiseline.
Vidi:rakije, rakije od grožđa, specijalne rakije.

Povezano

Albanija

Albanija na mnogim svojim područjima ima idealne uvjete za razvoj vinogradarstva, ali ih za sada samo djelomice ...

Moldavija

Moldavija Vinogradarstvo i vinarstvo je u Republici Moldaviji (čiji je službeni naziv Republika Moldova) ...

Agatarhid

Agatarhid (prije II. st. p. K) je grčki povjesničar i zemljopisac iz Knida. Autor je opsežnog djela u 49 knjiga ...
Novosti