Calvados

Calvados (čit.: kalvados), po jednom od pet franc. departmana što se nalaze u povijesnoj pokrajini Normandiji, (uz kanal La Manche) nazvano je alkoholno piće što se ovdje proizvodi destilacijom alkoholno prevrelog soka jabuke (voćnog vina jabukovače koju Francuzi nazivaju cidre, čit.: sidr). Postupak proizvodnje je skoro identičan postupku proizvodnje cognaca. Svojstven, opojan miris i ugodan okus tog pića (s oko 40% vol.) učinili su ga poznatim i cijenjenim kako u zemlji tako još i više u inozemstvu. U kraju gdje se proizvodi nudi se nakon prvog slijeda jela (“tron normand”).

Povezano

Biocidi

Biocidi se svrstavaju u posebnu skupinu pesticida, ali ne i u onu za zaštitu bilja

Sitnozor

Sitnozor je hrvatski naziv za napravu poznatiju u nas pod imenom mikroskop. Vidi: bakterije, Leewenhuk, Antony.

Salleronova tablica

Salleronova tablica jednako kao i Oechslova tablica služi za brzo preračunavanje areometrom očitanih stupnjeva (po ...
Novosti