Calvados

Calvados (čit.: kalvados), po jednom od pet franc. departmana što se nalaze u povijesnoj pokrajini Normandiji, (uz kanal La Manche) nazvano je alkoholno piće što se ovdje proizvodi destilacijom alkoholno prevrelog soka jabuke (voćnog vina jabukovače koju Francuzi nazivaju cidre, čit.: sidr). Postupak proizvodnje je skoro identičan postupku proizvodnje cognaca. Svojstven, opojan miris i ugodan okus tog pića (s oko 40% vol.) učinili su ga poznatim i cijenjenim kako u zemlji tako još i više u inozemstvu. U kraju gdje se proizvodi nudi se nakon prvog slijeda jela (“tron normand”).

Povezano

Trebbiano toscano

Trebbiano toscano vinska sorta bijeloga grožđa koja u manjem postotku (do 15%) sudjeluje u proizvodnji crnog ...

Najčešće moguće pogreške degustatora

Sustavi ocjenjivanja vina u mnogim svojim dijelovima mogu biti istovjetni onima kojima se procjenjuju ljudi ...

Realni aciditet

Realni aciditet je isto što i aktualni aciditet. Vidi: pH.
Novosti