Calvados

Calvados (čit.: kalvados), po jednom od pet franc. departmana što se nalaze u povijesnoj pokrajini Normandiji, (uz kanal La Manche) nazvano je alkoholno piće što se ovdje proizvodi destilacijom alkoholno prevrelog soka jabuke (voćnog vina jabukovače koju Francuzi nazivaju cidre, čit.: sidr). Postupak proizvodnje je skoro identičan postupku proizvodnje cognaca. Svojstven, opojan miris i ugodan okus tog pića (s oko 40% vol.) učinili su ga poznatim i cijenjenim kako u zemlji tako još i više u inozemstvu. U kraju gdje se proizvodi nudi se nakon prvog slijeda jela (“tron normand”).

Povezano

Talijanski rizling

Talijanski rizling koji se ponegdje u našoj literaturi naziva  i talijanska graševina, jedan je kod nas od ...

Glikozidi

Glikozidi su organski spojevi koji nastaju u bilju iz šećera (npr. glukoze) i nešećernog dijela aglukona (stim da ...
Novosti