Hrana za kvasac

Hrana za kvasac uobičajeni je naziv za dehidriran i pomno termički obrađen, pa zbog toga, inaktivan kvasac. H.z.k. sadržava najvažnije aminokiseline, vitamine i minerale, a dodaje se moštu ili masulju (u količini od 20 do 40 g/hl na način da se u deseterostrukoj količini mošta razmuti i ravnomjerno pomiješa s količinom u postupku. Najčešće se taj dodatak obavlja prije, rjeđe nakon inokulacije (unošenja) selekcioniranog vinskog kvasca kojim se pokreće (tzv. kontrolirano) alkoholno vrenje. Dodatak tog sredstva u znatnoj mjeri otklanja negativan učinak event. septičkih tvari (poput zaostalih i još nerazgrađenih zaštitnih sredstava, odnosno antibiotskih tvari nastalih radom mikroorganizama trulog grožđa ili zbog određenih okolnosti pojačanog sulfitiranja. Dodatak h.z.k. naročito je potreban u proizvodnji bijelih vina čiji se mošt prije pokretanja vrenja taloži, pa je time osiromašen svim gore navedenim, a kvascu potrebnim tvarima. To je razlog da se moštu dodaju veće (od 30 do 40 g/hl), a masulju upola manje (do 20 g/hl) količine tog sredstva. Osim što dušičnim sastavinama i vitaminima služi kao hrana dodanom aktivnom selekcioniranom kvascu, takav dodatak pridonosi stabilnosti (poglavito boje crnih vina) i obogaćuje mineralima mošt i vino.

Povezano

Bajamonti, Julije

Bajamonti, Julije (1744.-1800.), skladatelj, književnik i uz zdravstvo, što mu je bilo zvanje, djelatnik na brojnim

vrlo suha vina

Vrlo suhim vinima nazivaju se alkoholizirana vina, bez obzira na to jesu li proizvedena iz nearomatičnih ili ...

Anastazije

Anastazije hrv. biskup, sastavljač darovnice (1069. godine u Ninu) kojom kralj Petar Krešimir IV. samostanu sv. ...
Novosti

Gustoća

Gustoća je naziv za f.v. težinu po jedinici volumena (omjer mase i volumena). V.: SI   

read more

esca

esca ( izgovor eska) je u stručnim krugovima i kod nas u proteklih dvadesetak godina sve češće...

read more