Furfurol (još i furfural) je tvar ugodna mirisa što podsjeća na gorki badem, a nastaje dehidratacijom jednostavnih šećera pentoza, poglavito kod povišenih temperatura (primjerice za vrijeme destilacije vina ili ukuhavanjem mošta). Pentoze (arabinoza, ksiloza i dr.) su redovit sastojak grožđa, pa prema tome i soka odnosno mošta. S obzirom na to da alkoholno ne prevriju, prelaze i u vino u kojem njihov manji dio prijeđe u furfurol. Najveći dio furfurola nastaje u tijeku destilacije vina
(pentoza C5H10O5 → furfurol C5H4O2 + 3H2O)
a pretpostavlja se da dio f. nastaje i iz aminokiselina. Do manjeg povećanja količine f. u vinskom destilatu dolazi ako se destilat čuva u hrastovoj bačvi. Taj se nastanak povezuje s degradacijom hemiceluloze hrastova drva, ali još nije objašnjeno zašto kod nekih, na taj način odležanih destilata količina f. varira od nekoliko mg do nekoliko desetaka mg/l. Dokazivanjem prisutnosti furfurola u odgovarajućoj količini u različitim proizvodima destilacije dokazuje se i prirodnost tog proizvoda.