Bijela vina

Shema proizvodnje bijelog vina ( grožđanog soka, nijemog mošta, i proizvoda dobivenih preradbom taloga i koma)

Bijela vina se proizvode vrenjem mošta bijelih i crnih sorata grožđa (uz uvjet da crne nisu bojadisari), za razliku od crnoga (odnosno crvenog i rosé vina) koje se proizvodi kraćim ili dužim vrenjem masulja (ili kljuka) crnih sorata grožđa. Proizvodnja bijelih vina ima ove faze: runjenje i muljanje svježeg grožđa, sulfitiranje tako proizvedenog masulja, ocjeđivanje radi odvajanja samotoka (ciđa, lita) od masulja, tiještenje ocijeđenog masulja i odvajanje tiještenjem proizvedenog mošta, taloženje ocijeđenog, odnosno tiještenjem dobivenog mošta, vrenje mošta. Općenito se bijela vina (zbog boje i sastava) drže osjetljivijima od crnih, pa njihovoj proizvodnji valja pokloniti posebnu brigu. V.: posluživanje vina, specijalna vina

Povezano

Korisni učinak

Korisni učinak uz brojna značenja (poput dosega, prihoda, dohodka), najčešće označava učinak tehnološkog postupka ...

Gram

Gram je oznaka tisućitog dijela mase pramjere kilograma. Prema tome kilogram (od grč. kilo = tisuću i gram) sadrži ...
Novosti

Gustoća

Gustoća je naziv za f.v. težinu po jedinici volumena (omjer mase i volumena). V.: SI   

read more

esca

esca ( izgovor eska) je u stručnim krugovima i kod nas u proteklih dvadesetak godina sve češće...

read more