Stabilno vino je ono koje je zaštićeno od naknadnog vrenja i koje se ni u promijenjenim uvjetima čuvanja ne zamuti, odnosno u kojem se ne stvara talog. Naročito je značajno postići fizikalno kemijsku i mikro-biološku stabilnost vina u boci, jer bi, primjerice, zbog vrenja boce pucale ili bi, zbog nastaloga taloga i mutnoće, vina bila manje vrijedna, a možda i potpuno neupotrebljiva. Pravilnom vinifikacijom proizvode se dovoljno stabilna vina, ali neke normalno prisutne tvari kod promijenljivih temperaturnih uvjeta stvaraju talog (tartarati), odnosno zamućenje (bjelančevine). Da se to izbjegne, vina se bistre (Bistrinom, odn. bentonitom) ili se hlade (da bi se istaložila sol vinske kiseline-striješ). Vinarska poduzeća koja vina pune u boce (ponekad i vinarske nadzorne ustanove) prije razlijevanja vina u boce provode test stabilnosti.(zagrijavanjem boce vina u termostatu od 40 do 70°C u trajanju od 5 dana, a nakon toga, kad se boca ohladi na sobnu temperaturu, hlađenjem na -4 do -5°C isto toliko vremena, pa ako nakon provedenih radnji nema pojave taloga ni mutnoće, vino je stabilno i sposobno za punjenje u boce (flaširanje).
Tempranillo
Tempranillo je rodna vinska sorta crnog grožđa koja se, osim u središnjim i sjevernijim vinorodnim područjima ...