Taloženje mošta

Taloženje mošta je značajna radnja u postupku proizvodnje bijelih vina. Nakon muljanja svježega grožđa, ocjeđivanjem (ili tiještenjem) dobije se sok (ili mošt) koji valja sulfitirati. U sulfitiranom svježem soku neće odmah započeti alkoholno vrenje, pa će se teže krute tvari (poput sjemenke, kožice bobice i drugih nečistoća) istaložiti, a sok izbistriti. Takav bistri mošt, obično nakon jednog dana, a svakako prije početka vrenja valja dekantirati, tj. preliti u za to pripremljenu posudu u kojem će vreti. Taj proces vinari nazivaju taloženje.
Vidi: bijela vina, flotacija, centrifugiranje.

Povezano

zatvoreni pretok

Zatvoreni pretok je značajna podrumska radnja u procesu proizvodnje vina kojom se odvaja, dekantira vino od krute ...

Ujedinjeno kraljevstvo

Velika Britanija (koju čine Engleska, Škotska i Wales) i Sjeverna Irska proizvede godišnje oko 15.000  hl raznih ...

Grenaš bijeli

Grenaš bijeli vinska sorta bijelog grožđa, koju u Francuskoj nazivaju grenache blanc, u Španjolskoj garnacha ...
Novosti