Taloženje mošta

Taloženje mošta je značajna radnja u postupku proizvodnje bijelih vina. Nakon muljanja svježega grožđa, ocjeđivanjem (ili tiještenjem) dobije se sok (ili mošt) koji valja sulfitirati. U sulfitiranom svježem soku neće odmah započeti alkoholno vrenje, pa će se teže krute tvari (poput sjemenke, kožice bobice i drugih nečistoća) istaložiti, a sok izbistriti. Takav bistri mošt, obično nakon jednog dana, a svakako prije početka vrenja valja dekantirati, tj. preliti u za to pripremljenu posudu u kojem će vreti. Taj proces vinari nazivaju taloženje.
Vidi: bijela vina, flotacija, centrifugiranje.

Povezano

Pinot meunier

Pinot meunier (čit.: pino mönje što dolazi od fr. riječi mlinar-vodeničar, a piše se i Pinot Meuniér), je klon ...

Trummer Anton

Trummer Anton (?-1889.) sin  je glasovitog ampelografa Franza Xavera Trummera uz kojeg se razvio u vrsnog ...
Novosti