Drožđenka

Drožđenka (još i drožđenica) rakija dobivena destilacijom prevrelog vinskog taloga. Zbog specifičnog, ne baš cijenjenog mirisa i okusa, ova se rakija rijetko proizvodi radi stavljanja u promet, već se iz nje ili neposredno iz vinskog taloga obično proizvodi vinski alkohol. Ako se stavlja u promet, tada d. (prema Pravilniku o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima NN 172/04.) mora sadržavati najmanje 37,5 a najviše 86 % vol. etilnog alkohola, najviše 140 g/hl aa hlapivih tvari, a količina metanola ne smije biti veća od 400 g/hl a.a. Granična vrijednost za aldehide prema ranije važećim propisima bile su određene u granicama od 100 do 500 mg/l a.a., a izdašnost je morala biti najmanje 1:500. Sve ostalo vrijedi kao i za druge proizvode destilacije od alkoholno prevrelih proizvoda iz grožđa.

Povezano

Vitolović Viktor

Vitolović Viktor je(1899.-1976.), autor knjige „Vinogradarstvo Istre” i mnogih drugih radova iz vinogr. i ...

Bukaleta

Bukaleta od grč. bokalion i tal. boccale izvedena riječ koja označava vrč odnosno pehar izrađen od pečene gline. Ta

Sušćan crni

Sušćan crni (istoznačice: sansigot, sansigotsko - na otocima: Cresu, Lošinju, Unijama, Srakanama, Iloviku i na ...
Novosti