Drožđenka

Drožđenka (još i drožđenica) rakija dobivena destilacijom prevrelog vinskog taloga. Zbog specifičnog, ne baš cijenjenog mirisa i okusa, ova se rakija rijetko proizvodi radi stavljanja u promet, već se iz nje ili neposredno iz vinskog taloga obično proizvodi vinski alkohol. Ako se stavlja u promet, tada d. (prema Pravilniku o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima NN 172/04.) mora sadržavati najmanje 37,5 a najviše 86 % vol. etilnog alkohola, najviše 140 g/hl aa hlapivih tvari, a količina metanola ne smije biti veća od 400 g/hl a.a. Granična vrijednost za aldehide prema ranije važećim propisima bile su određene u granicama od 100 do 500 mg/l a.a., a izdašnost je morala biti najmanje 1:500. Sve ostalo vrijedi kao i za druge proizvode destilacije od alkoholno prevrelih proizvoda iz grožđa.

Povezano

Rukatac

Rukatac je drugi, ali manje poznati naziv za bijelu vinsku sortu maraštinu. Vidi: krizol.
Vrbnik, izvor autohtonih vinskih sorti – tražilo se mjesto više

Vrbnik, izvor autohtonih vinskih sorti – tražilo se mjesto više

Vrbnik i Vrbničko polje svjetski su poznati po izvrsnim vinima od autohtone sorte žlahtine, ali ovog vikenda Vrbnik

Zrenje vina

Zrenje vina je značajna faza u nastanku vrsnog vina, počinje po završenom vrenju i obavljenom prvom pretoku, a ...
Novosti