Manitno vrenje

Manitno vrenje (u Dalmaciji poznatije kao slatki maravan ili marovan) je bolest vina koju izazivaju brojni mikroorganizmi, među kojima se najčešće spominju Bacterium manitopeum i Micrococcus malolacticus. Oni pretvaraju neprevreli šećer (i to fruktozu) u viševaljani alkohol manit i mliječnu kiselinu, uz nastanak neugodna mirisa sličnog onom pri pojavi zavrelice. S obzirom na to da je viševaljani alkohol manit slatka okusa, manitna vina su i oslasna i reska te neugodna mirisa i okusa. Ovoj bolesti sklonija su vina s manje aciditeta u kojima je zbog prekida vrenja zaostao neprevreli šećer iz grožđa. Bolest se sprječava pravilnom vinifikacijom uz upotrebu selekcioniranih vinskih kvasaca, a bolesno vino liječi se otakanjem, sulfitiranjem, zakiseljavanjem, odnosno dokiseljavanjem, bistrenjem i poticanjem naknadnog vrenja.

Povezano

KAN

KAN Kratica za naziv umjetnog gnojiva kalcijev-amonijev-nitrat (kalk-amon-salpeter).

Brennwein

Brennwein njem. naziv vina za destilaciju (za pečenje). Za razliku od slaboalkoholnog (od 7 do 10 % vol. alk.) tek ...

Vukotinović, (Farkaš) Ljudevit

Vukotinović (Farkaš) Ljudevit (1813.-1893.), književnik, politik, prirodoznanstvenik, botaničar... Urednik ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more