Manitno vrenje

Manitno vrenje (u Dalmaciji poznatije kao slatki maravan ili marovan) je bolest vina koju izazivaju brojni mikroorganizmi, među kojima se najčešće spominju Bacterium manitopeum i Micrococcus malolacticus. Oni pretvaraju neprevreli šećer (i to fruktozu) u viševaljani alkohol manit i mliječnu kiselinu, uz nastanak neugodna mirisa sličnog onom pri pojavi zavrelice. S obzirom na to da je viševaljani alkohol manit slatka okusa, manitna vina su i oslasna i reska te neugodna mirisa i okusa. Ovoj bolesti sklonija su vina s manje aciditeta u kojima je zbog prekida vrenja zaostao neprevreli šećer iz grožđa. Bolest se sprječava pravilnom vinifikacijom uz upotrebu selekcioniranih vinskih kvasaca, a bolesno vino liječi se otakanjem, sulfitiranjem, zakiseljavanjem, odnosno dokiseljavanjem, bistrenjem i poticanjem naknadnog vrenja.

Povezano

Lug

Lug je u našim, naročito južnim krajevima uz pepeo i lužnjaču, čest naziv za gljivičnu bolest loze poznatiju kao ...

Križanje mošta i vina

Vidi: sljubljivanje mošta i vina.
Novosti

Kemijski sastav vina

Kemijski sastav vina podjednako kao i kemijski sastav grožđa i mošta, bogat je i složen, pa stoga...

read more

Mošt

Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog masulja (masta) ili...

read more

Suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se...

read more