Španjolska

SpanijaŠpanjolska proizvodi širok spektar bijelih, rujnocrvenih (rosé i crnih), pjenušavih, desertnih i likerskih vina, čemu pridonosi različitost agroekoloških uvjeta njenih vinorodnih područja i širok spektar autohtonih i uvedenih sorata grožđa. Dugo vremena površinama svojih vinograda zauzima prvo mjesto u svijetu, s tom razlikom što je primjerice pred desetak i više godina (npr. od 1981. do 1985.) pod njenim vinogradima bilo 1.622.000 ha, a sada (točnije 2001.) ih je za oko 400.000 ha manje (prema podacima OIV-a 1.235.000 ha). Proizvodnjom od oko 55.000.000 dt grožđa (u razdoblju 1996.-2000.) pripada joj četvrto (iza Italije, Francuske i SAD), a proizvodnjom vina od oko 34.000.000 hl treće mjesto u svijetu. SAD je veći proizvođač grožđa od Španjolske zato jer proizvodi znatno više stolnog grožđa, odnosno grožđa apyrena što služe u proizvodnji grožđica. Iako proizvede podjednaku količinu bijelih i rujnocrvenih vina, u svijetu je znaju po vrlo obojenim, ljubičasto-tamnocrvenim, ekstraktnim i alkoholom bogatim vinima, a još više po proizvodnji desertnih i likerskih vina, kojih u ukupnoj proizvodnji ima čak oko 20 %. U Š., za koju mnogi neupućeni misle da je zemlja isključivo crnih vina, prema jednom ispitivanju starom petnaestak godina, najrasprostranjenija je bila (a vjerojatno je to ostala i sada) sorta bijeloga grožđa airen, jer je tada pokrivala skoro 1/3 ili, točnije oko 28 % svih vinogradarskih površina. Drugo mjesto prema tim podacima, s tek oko pola od toga (14 %) držala je crna garnacha (grenaš). Od 20 pretežito autohtonih sorata kojima je oko 1980. godine bilo zasađeno više od 83 % vinogradarskih površina namijenjenih proizvodnji vina, 13 ih je bilo bijelih (među kojima uz već rečeni airen još su se nalazili: maccabeu s 3 %, pedro ximenez s oko 2,1 %; palomino s oko 1,75 %;garnacha blanca s oko 1,5 %; moscatelle grano gordo s oko 1,4 % i malvasia de Rioja s oko 1,2 %). Od crnih, uz garnachu najrasprostranjenije su sorte monastrell oko 6,7 %, bobal oko 5,6 % i četiri druge, manje poznate, s 6,6 %, dok je onih preostalih 17 % ukupnih površina zasađeno velikim brojem bijelih i crnih, domaćih i uvezenih sorata.

Ograničen prostor i zadani obujam knjige ne dopušta nam opisivanje pedeset vinogradarskih provincija, pa smo zato, u interesu lakšeg snalaženja, Španjo0lska, koja je cijela vinogradarska, podijelili u osam vinogradarskih područja, a to su Katalonija, Aragona, Navarra-Rioja, sjeverni dio Španjolske (s Galicijom i Baskijom), Stara Castiglia, Nova Castiglia i Murcia, Extramadura, južna Španjolska s Granadom, te španjolsko otočje (Baleari i Kanarski otoci). Katalonija ima veći broj vinogradarskih provincija od kojih je Ampurdan Costa Brava najsjevernija, pa dijelom graniči s Francuskom. Nepovoljne klimatske prilike (hladna i jaka tramontana, pa i češće štete od grada) zadaju dosta brige vinogradarima, koji ovdje najviše goje crne sorte carinena (carignan) i garnacha (grenaš), te bijele macabeo, i garnacha blanca iz kojih se proizvode ponajviše suha srednje jaka ružičasta (do 70 %), a znatno manje crna i bijela vina. Južnije od ove oblasti, ali sjevernije od Barcelone, na znatno manjem prostoru, uokolo mjesta Alella proizvode se pretežito bijela suha vina. Južnije od mjesta Barcelone leži vinogradarska provincija Penedes (s oko 140 godina dugom tradicijom proizvodnje pjenušca, kojom ova zemlja zauzima počasno mjesto među vodećima). U području Tarragona proizvodnja je raznovrsna, ipak istaknimo ružice (rosado) i crna (tinto) vina, a to isto vrijedi i za područje južne Katalonije (kamo pripadaju i oblasti Conca de Barbera, Priorato i Terra Alta), gdje se uz odlična kiselkasta bijela proizvode ružičasta, desertna i crna vina, od kojih neka stižu na tržište tek nakon zrenja u drvenom suđu. Područje Aragona poznato je po jako alkoholnim, pretežito crnim, ali i bijelim vinima, koja su bar u prošlosti najvećma bila namijenjena izvozu. U regiji Navarra, gdje prevladavaju stari nasadi, proizvode se tipična bijela i osebujna crna vina, a u glasovitoj vinorodnoj Rioji, koja se dijeli na R. Alavesa, Alta i Baja, sačuvan je tradicionalni način preradbe koji uključuje dugo njegovanje u drvenom suđu. Glede asortimana ovdje se proizvodi cijela paleta, od bijelih suhih do crnih barricas vina. U predjelu sjeverne Š. gdje ima obilje kiša, i u oblasti Baskije, najpoznatije je lagano suho i svježe vino Txacoli, što podsjeća na vinho verde, a slična vina nalazimo i u Galiciji, gdje, uz svježa i kiselkasta bijela, cijene i crna iz sorte caino. Središnje područje Castilla Leon u kojem se glavnina vinograda prostire uz obalu rijeke Duero, ističe se proizvodnja srednje alkoholnih, pretežito bijelih vina, premda neki podrumi na tržište stavljaju i crna ravna kakvoćom francuskom Medocu. U vinorodnom području srednje Španjolske ima mnogo znamenitih oblasti, po kojima je ime ove zemlje poznato u svijetu. To su Valencia, Alicante, La Mancha, Mentrida Jumilla, Manchuela, Alnansa, Utiel Requena, Yecla Bullas i Valdepenas.

Opis vina iz ovih oblasti, s obzirom na raznolikost i značenje za španjolsko vinogradarstvo i vinarstvo iziskuje znatno više prostora od ovoga. Recimo tek činjenicu, da se od svih španjolskih vina u Njemačku već dugo vremensko razdoblje najviše izvoze ona iz Valencije, da s područja Alicante u svijet odlaze tinto (crna) vina, da se neka crna vina Valdepenasa kvalitetom uvrštavaju među znamenita, kao i da su oznake Jumilla ili Mancha znak kakvoće itd. U Extramaduri iz brojnih autohtonih sorata, od kojih su neke aromatične, klasičnim postupkom preradbe proizvode bijela i crna vina, koja se najviše konzumiraju tu, gdje i nastaju. Južno španjolsko vinogradarsko područje iz kojega na stolove potrošača koji gaje posebnu naklonost prema spec. vinima, diljem svijeta stiže znameniti jeres, što se izgovara heres i kojem su Francuzi dali ime xérès, a Englezi nametnuli i Španjolcima svoj naziv šeri (sherry), najzaslužnije je za dobar glas španjolskih vina. Tome, dakako, pridonosi i ljupko jantarno obojeno slatko likersko vino malaga, ali i manje znana vina Baleara i mnogih Kanarskih otoka koje, kao i ostale dijelove Španjolske, posjećuju brojni turisti, najinteresantniji kupci i promicatelji kvalitete španjolskih vina.

Povezano

DOCG

Denominazione di Origine Controlata e Garantita (čit. denominacione di oriđine kontrolata e garantita).

Mili

Mili (lat.) ili milli je predznak za tisućiti dio, npr. mm za tisućiti dio metra, tj. milimetar. Tisućiti dio ...

Vrč

Vrč je naziv za zemljanu posudu s ručkom za pijenje vode i vina. U različitim područjima Hrvatske takva se posuda ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more