vinovica

Vinovica je rakija proizvedena destilacijom vina sa ili bez vinskog taloga, ili vina sa ili bez vinskog taloga s dodatkom do 30% vina od komine, na manje od 86% vol. Redestilacija je dopuštena na istu alkoholnu jakost. Kada se stavlja na tržište, alkoholna jakost na opisani način proizvedenog destilata se mekom vodom razblaži do željene jačine, s tim da gotov proizvod ima najmanje 37,5% vol. Hlapljive tvari (osim etanola i metanola) moraju biti najmanje 140 g/hl a.a., a količina metanola ne smije prijeći 400 g/hl a.a. Pravilnikom o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima (NN 172/04.) uređuju se pitanja kakvoće, kategorizacija i nazivlje, senzorska svojstva, tehnološki postupak, označavanje i dr. Prema cit. Pravilniku, vinovica je uvrštena među jaka alk. pića, u rakije i to rakije od grožđa.

Povezano

Adsorpcija

Adsorpcija (lat. adsorptio, pripijanje)  je nakupljanje neke tvari (npr. bojila) na graničnoj površini dviju faza ...

Pupitre

Pupitre (fr., čit. pupitr), postolje posebnog oblika na kojeg se postavljaju boce s djelomično prevrelim pjenušavim

Balingova moštna vaga

Balingova moštna vaga je areometar što ga je izradio K. Balinga tako da je mjesto do kojeg je taj gustomjer ronio u
Novosti