Prijelom vina

Prijelom vina je zajednički naziv za veći broj mana vina. Posmeđivanje je mana koja se manifestira prelaskom bijele boje vina u smeđastu ili mrku, a crnih u ciglastu odnosno boju kave. Za tu manu odgovoran je enzim polifenoloksidaza, koji katalizira oksidaciju polifenola u kinone, koji polimerizacijom prelaze u netopive spojeve. Kada je pak u vinu višak željeza (u ferri stanju), što je češća pojava za crna, odn. crvena vina, i kada se oni spoje s polifenolima (poglavito taninima) nastaju ferritanati, a to se manifestira pojavom plavozelenkaste do tamnoplave boje, pa tu pojavu nazivamo crni lom. Bijela vina koja se u čaši i na svijetlu pepeljasto-bjeličasto zamute sadrže višak bakra, a takvu manu nazivamo bijelim lomom. Kako spriječiti, a kako liječiti takva vina, opisano je u natuknicama pod njihovim imenima.

Povezano

Mega

Mega (grč. mega - velik) je predmetak (prefiks) za milijun puta veći decimalni umnožak. Označava se velikim slovom M.

Aroma

Aroma grožđa, mošta i vina nije dovoljno istražena, pa se novim ispitivanjima nastoji odgovoriti na mnogobrojna ...

Sansego

Sansego je lokalni naziv sorte sušćan što se uzgaja na kvarnerskom otočiću Susku koji se na talijanskom zove ...
Novosti