Prijelom vina

Prijelom vina je zajednički naziv za veći broj mana vina. Posmeđivanje je mana koja se manifestira prelaskom bijele boje vina u smeđastu ili mrku, a crnih u ciglastu odnosno boju kave. Za tu manu odgovoran je enzim polifenoloksidaza, koji katalizira oksidaciju polifenola u kinone, koji polimerizacijom prelaze u netopive spojeve. Kada je pak u vinu višak željeza (u ferri stanju), što je češća pojava za crna, odn. crvena vina, i kada se oni spoje s polifenolima (poglavito taninima) nastaju ferritanati, a to se manifestira pojavom plavozelenkaste do tamnoplave boje, pa tu pojavu nazivamo crni lom. Bijela vina koja se u čaši i na svijetlu pepeljasto-bjeličasto zamute sadrže višak bakra, a takvu manu nazivamo bijelim lomom. Kako spriječiti, a kako liječiti takva vina, opisano je u natuknicama pod njihovim imenima.

Povezano

Dezodoriranje

Dezodoriranje postupak (tretman) kojim se odstranjuje nepoželjni vonj iz vina. Najjednostavniji takav postupak ...

Čabar

Čabar posuda, mjera i daća kmetska. Naziv potječe od litv. kiberas vjedro, a odgovara mađ. nazivu akov

AVA

AVA kratica za American Viticultural Area, geografsko područje koje od susjednih razlikuje posebna klima, tlo i ...
Novosti

Gustoća

Gustoća je naziv za f.v. težinu po jedinici volumena (omjer mase i volumena). V.: SI   

read more

esca

esca ( izgovor eska) je u stručnim krugovima i kod nas u proteklih dvadesetak godina sve češće...

read more