Prijelom vina

Prijelom vina je zajednički naziv za veći broj mana vina. Posmeđivanje je mana koja se manifestira prelaskom bijele boje vina u smeđastu ili mrku, a crnih u ciglastu odnosno boju kave. Za tu manu odgovoran je enzim polifenoloksidaza, koji katalizira oksidaciju polifenola u kinone, koji polimerizacijom prelaze u netopive spojeve. Kada je pak u vinu višak željeza (u ferri stanju), što je češća pojava za crna, odn. crvena vina, i kada se oni spoje s polifenolima (poglavito taninima) nastaju ferritanati, a to se manifestira pojavom plavozelenkaste do tamnoplave boje, pa tu pojavu nazivamo crni lom. Bijela vina koja se u čaši i na svijetlu pepeljasto-bjeličasto zamute sadrže višak bakra, a takvu manu nazivamo bijelim lomom. Kako spriječiti, a kako liječiti takva vina, opisano je u natuknicama pod njihovim imenima.

Povezano

Enološko ulje

Enološko uljej e najčešće u nas korišten naziv za parafinsko ulje koje se u vinarstvu koristi da bi se spriječio ...

Vinoforum

Vinoforum je naziv međunarodne v. i v. priredbe, kojoj je zadaća ocjenjivanje vina i razmjena stručnih iskustava. ...
Novosti