Destilacija

šarant

Destilacija (lat.), postupak kojim se grijanjem tekućina hlapive tvari pretvaraju u plinovito, a zatim hlađenjem ponovno vraćaju u tekuće, kapljevito stanje sa svrhom razdvajanja, čišćenja i koncentriranja. Zbog razlike vrelišta pojedine će tvari (etanol vrije kod 78,3 a voda kod 100°C) prije prijeći u plinovito stanje, druge kasnije (ali uvijek djelomično izmiješane), pa će upravo zbog toga prvi tok sadržavati više etanola a manje vode. To vrijedi i za druge sastojke. Destilirati se mogu i krute tvari, ali tada se govori o suhoj destilaciji, no ona nas ovdje ne zanima. Destilacijom vina i drugih prevrelih sirovina od grožđa (dropa, taloga, masulja), kao višekomponentnih tvari dobije se vinski destilat (odnosno rakija ili pak vinski alkohol) koji sadrži neke sastojke osnovne sirovine (vina), ali i mnoge druge koje nastaju u tijeku zagrijavanja i destilacije.

Budući da o sastavu tvari u destilatu ovisi njegova kvaliteta, sirovinu koja se destilira i destilacijsko postrojenje valja pažljivo izabrati. Obični destilacijski aparati (poput alambika i šarantskog) imaju samo kotao, kapu i cijevi što prolaze kroz posudu s hladnom vodom, dok moderne industrijske destilerije imaju mnogo naprava: predgrijača, razne sustave deflegmatora i rektifikatora, automatske kontrolne uređaje kojima se regulira proces. Najbolji se destilati dobivaju iz najjednostavnijih (klasičnih) destilerija koje su izrađene iz (elektrolitski) čistog bakra i u kojima destilacija teče lagano. Takve destilerije rade s prekidom, za razliku od onih drugih s neprekidnim (kontinuiranim) radom. V.: cognac, armagnac

Povezano

Češka Republika

Češka Republika vinogradarski je upola manja od susjedne Republike Slovačke, s kojom je sve do kraja 1992. bila ...

Loza

Loza je naziv za pedeset različitih vrsta, među koje ubrajamo samo jednu europsku na koju najčešće mislimo kada ...

Afrometar

  Afrometar (grč. afru = pjena) je naprava slična manometru, kojom se mjeri tlak [[CO2]] u boci (npr. kod ...
Novosti