Doslađivanje je Pravilnikom o proizvodnji vina (NN 2/05.) dopušten postupak povećavanja sadržaja šećera u vinu dodavanjem mošta, koncentriranog mošta ili rektificiranog koncentriranog mošta. Stolno vino i stolno vino s k.z.p. dopušteno je doslađivati moštom koji ima do najviše istu volumnu jakost kao i predmetno vino i onda ako je masulj, mošt, mošt u vrenju, mlado vino u vrenju i samo stolno vino ili stolno vino s k.z.p. prošlo neki od postupaka pojačavanja. Ako masulj, mošt, mošt u vrenju, mlado vino u vrenju i stolno vino, odn. stolno vino s k.z.p. nisu prošli neki od postupaka pojačavanja, i tada je dopušteno doslađivanje, uz uvjet da ukupna volumna alkoholna jakost time ne smije biti povećana više od 2 %vol. To isto vrijedi i za kvalitetna vina s k.z.p., s tim da mošt, koncentrirani mošt i rektificirani koncentrirani mošt moraju potjecati iz iste vinogradarske podregije kao i predmetno vino, a prirodna se volumna alkoholna jakost time može povećati najviše za 2 %vol. Doslađivanje se provodi na temelju rješenja Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo. Doslađivanje uvoznih vina namijenjenih potrošnji na području RH, a isto tako i vrhunskih vina te kupaže i njenih sastojaka u proizvodnji prirodnih pjenušavih, biser i gaziranih vina zabranjeno je.
Masulj
Masulj (tur. mahsul, njem. Meische) je zgnječeno-smečeno voće, odnosno grožđe s peteljkom ili bez nje. ...